Lívance s čerstvým lesním ovocem

Lívance s čerstvým lesním ovocem
zdroj: Kristýna Rybovičová

Lívance jsou oblíbené jak u dětí, tak dospělých. Připravíte je jednoduše a jsou ideální pro ty, kteří milují sladké snídaně. Můžete je přichystat ořechové, čokoládové, ovocné i bezlepkové. Místo kokosové cukru použijte med či např. rýžový sirup. Výborné jsou také potřené oříškovým máslem.

Porce: 6
Doba přípravy: 20 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience

Na těsto

  • 1,5 hrnku špaldové mouky
  • 1 hrnek mléka (polotučné, mandlové, kokosové)
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • 1 vejce
  • ½ lžičky sušené vanilky
  • špetka soli
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • ½ lžičky sody
  • 1 lžička skořice
  • kokosový olej na smažení

Na náplň

  • 200 g zakysané smetany
  • 150 g lesního ovoce (borůvky, maliny, rybíz, ostružiny...)
  • 1 lžíce medu

Postup

  1. V míse smíchejte prášek do pečiva, sodu, mouku, vanilku a skořici.
  2. Ve vyšší nádobě rozmíchejte mléko s vejcem, kokosovým cukrem a špetkou soli. Postupně přidávejte suché ingredience. Vyšlehejte vláčné těsto a nechte ho odpočívat cca 15 minut.
  3. Rozehřejte pánev a potřete ji kokosovým olejem. Vlijte na ni těsto a pečte malé lívance z obou stran dozlatova.
  4. Mezitím si připravte náplň. V menším hrnci smíchejte omyté ovoce s medem. Přiveďte k varu, nechte ho vařit cca 2 minuty a odstavte.
  5. Opečené lívance ozdobte smetanou, ovocem a podávejte.

Náš tip
Lívance můžete připravit s jakýmkoliv ovocem, které máte rádi. Místo smetany vyzkoušejte tvaroh a špaldovou mouku nahraďte bezlepkovou pohankovou. Do těsta můžete přidat i kakao a lívance ozdobit strouhanou vysokoprocentní čokoládou.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jak si vyrobit domácí a poctivý marcipán do vánočního pečení?

Jak si vyrobit domácí a poctivý marcipán do vánočního pečení?

Sladká pochoutka s vůní mandlí se hodí nejen k potahování dortů, ale také k výrobě a zdobení cukroví. Milovníci marcipánu jistě dají přednost vlastní výrobě, která je neobyčejně snadná a oproti kupované...

Čtěte dál
Pesticidy, konzervanty a syntetická barviva. Jak připravovat cukroví bez skryté chemie?

Pesticidy, konzervanty a syntetická barviva. Jak připravovat cukroví bez skryté chemie?

Vánoce jsou kouzelným obdobím a jednou z tradic, která se na tom bezesporu podílí, je vánoční cukroví. Těšíme se na jeho chuť a vůni...
Oční jóga: nejlepší pomoc pro unavené oči od počítače

Oční jóga: nejlepší pomoc pro unavené oči od počítače

Syndrom suchého oka trápí stále více lidí, a to v důsledku časté práce na počítači, prašného prostředí, ale i rychlých změn teplot....

Videorozhovor