Lívance jsou oblíbené jak u dětí, tak dospělých. Připravíte je jednoduše a jsou ideální pro ty, kteří milují sladké snídaně. Můžete je přichystat ořechové, čokoládové, ovocné i bezlepkové. Místo kokosové cukru použijte med či např. rýžový sirup. Výborné jsou také potřené oříškovým máslem.
Porce: 6
Doba přípravy: 20 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
Na těsto
- 1,5 hrnku špaldové mouky
- 1 hrnek mléka (polotučné, mandlové, kokosové)
- 2 lžíce kokosového cukru
- 1 vejce
- ½ lžičky sušené vanilky
- špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- ½ lžičky sody
- 1 lžička skořice
- kokosový olej na smažení
Na náplň
- 200 g zakysané smetany
- 150 g lesního ovoce (borůvky, maliny, rybíz, ostružiny...)
- 1 lžíce medu
Postup
- V míse smíchejte prášek do pečiva, sodu, mouku, vanilku a skořici.
- Ve vyšší nádobě rozmíchejte mléko s vejcem, kokosovým cukrem a špetkou soli. Postupně přidávejte suché ingredience. Vyšlehejte vláčné těsto a nechte ho odpočívat cca 15 minut.
- Rozehřejte pánev a potřete ji kokosovým olejem. Vlijte na ni těsto a pečte malé lívance z obou stran dozlatova.
- Mezitím si připravte náplň. V menším hrnci smíchejte omyté ovoce s medem. Přiveďte k varu, nechte ho vařit cca 2 minuty a odstavte.
- Opečené lívance ozdobte smetanou, ovocem a podávejte.
Náš tip
Lívance můžete připravit s jakýmkoliv ovocem, které máte rádi. Místo smetany vyzkoušejte tvaroh a špaldovou mouku nahraďte bezlepkovou pohankovou. Do těsta můžete přidat i kakao a lívance ozdobit strouhanou vysokoprocentní čokoládou.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál