Lucuma: poznejte přírodní sladidlo s příchutí vanilky, vhodné pro každého

Lucuma: poznejte přírodní sladidlo s příchutí vanilky, vhodné pro každého
zdroj: Adobe Stock

Na trhu je v současnosti poměrně široká škála náhražek cukru. Všechny sice splňují to, co slibují, ale nemají prakticky žádnou přidanou hodnotu. To ovšem neplatí o lucumě, ovoci, kterému se daří pouze v horských údolích And a pěstuje se bez použití jakýchkoliv chemických přípravků.

K dostání i u nás
Lucuma je poměrně náročná na pěstování i dozrávání. Ze stromu opadávají ještě nezralé plody, které se musí uchovávat na teplém místě, nejčastěji v seně, kde dozrají a získají svoji ojedinělou chuť. Vzhledem k tomu, že se ovoce rychle kazí a přeprava by byla mimořádně nákladná, tak se dužina suší a mele na prášek, který se potom používá stejně jako běžný cukr. Seženete ho v obchodech se zdravou výživou nebo na internetu.

Jedinečná chuť se hodí na cokoliv
Oproti běžnému cukru má lucuma svou nezaměnitelnou chuť. Někteří ji přirovnávají k vanilce, jiní ke karamelu nebo javorovému sirupu. Každému zkrátka chutná jinak. Denně byste neměli sníst více jak 10 g, tedy polévkovou lžíci. Přidávat ji můžete kamkoliv. Skvěle se hodí pro přípravu zmrzliny, smoothie, do jogurtu, ale klidně i na pečení. Ovšem tam musíte počítat s tím, že vysoké teploty zničí některé vitamíny a minerály.

Sladidlo s něčím navíc
Obsahuje glukózu, fruktózu a sacharózu, ale k tomu také inositol, který údajně zvyšuje plodnost. Má vysoké množství niacinu, tedy vitamínu B3, který je vhodný zejména pro vegany, kteří ho mohou mít nedostatek. Kromě toho posiluje kardiovaskulární systém a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. V sypké podobě naleznete také vysoké množství vitamínů C, B a betakarotenu, které se postarají o posílení imunitního systému. Z minerálních látek dominuje vláknina podporující zažívání, fosfor a železo, které úspěšně bojuje s únavou a snižuje psychické napětí. Kromě sladidla se z lucumy vyrábí také olej, který podporuje hojení, má protizánětlivé účinky a zpomaluje stárnutí pleti.

Můžete ji používat i vy
Oproti jiným sladidlům je lucuma vhodná opravdu pro každého. Díky nízkému glykemickému indexu si na ní bez obav pochutnají diabetici a díky pomalu vstřebatelným sacharidům zároveň sníží riziko hypoglykemie. S čistým svědomím můžete lucumu přidávat také do kojenecké stravy nebo ji užívat v průběhu těhotenství a kojení.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jaké tuky jsou nejvhodnější pro pečení cukroví, smažení kapra nebo přípravu majonézy?

Jaké tuky jsou nejvhodnější pro pečení cukroví, smažení kapra nebo přípravu majonézy?

Období Vánoc s sebou přináší řadu pokrmů, které normálně během roku nejíme – vánočka, cukroví, smažený kapr, bramborový salát – všechno velmi tučné a vydatné pokrmy. A právě o tom, jaké tuky jsou pro jejich...

Čtěte dál
Melancholie: Kde končí hranice mezi smutnou náladou a depresí?

Melancholie: Kde končí hranice mezi smutnou náladou a depresí?

Melancholická deprese je formou velké depresivní poruchy, která vykazuje melancholické rysy. Ačkoliv dříve bývala evidována jako zřetelná...
Jak si vyrobit domácí a poctivý marcipán do vánočního pečení?

Jak si vyrobit domácí a poctivý marcipán do vánočního pečení?

Sladká pochoutka s vůní mandlí se hodí nejen k potahování dortů, ale také k výrobě a zdobení cukroví. Milovníci marcipánu jistě dají...

Videorozhovor