Lucuma: poznejte přírodní sladidlo s příchutí vanilky, vhodné pro každého

Lucuma: poznejte přírodní sladidlo s příchutí vanilky, vhodné pro každého
zdroj: Adobe Stock

Na trhu je v současnosti poměrně široká škála náhražek cukru. Všechny sice splňují to, co slibují, ale nemají prakticky žádnou přidanou hodnotu. To ovšem neplatí o lucumě, ovoci, kterému se daří pouze v horských údolích And a pěstuje se bez použití jakýchkoliv chemických přípravků.

K dostání i u nás
Lucuma je poměrně náročná na pěstování i dozrávání. Ze stromu opadávají ještě nezralé plody, které se musí uchovávat na teplém místě, nejčastěji v seně, kde dozrají a získají svoji ojedinělou chuť. Vzhledem k tomu, že se ovoce rychle kazí a přeprava by byla mimořádně nákladná, tak se dužina suší a mele na prášek, který se potom používá stejně jako běžný cukr. Seženete ho v obchodech se zdravou výživou nebo na internetu.

Jedinečná chuť se hodí na cokoliv
Oproti běžnému cukru má lucuma svou nezaměnitelnou chuť. Někteří ji přirovnávají k vanilce, jiní ke karamelu nebo javorovému sirupu. Každému zkrátka chutná jinak. Denně byste neměli sníst více jak 10 g, tedy polévkovou lžíci. Přidávat ji můžete kamkoliv. Skvěle se hodí pro přípravu zmrzliny, smoothie, do jogurtu, ale klidně i na pečení. Ovšem tam musíte počítat s tím, že vysoké teploty zničí některé vitamíny a minerály.

Sladidlo s něčím navíc
Obsahuje glukózu, fruktózu a sacharózu, ale k tomu také inositol, který údajně zvyšuje plodnost. Má vysoké množství niacinu, tedy vitamínu B3, který je vhodný zejména pro vegany, kteří ho mohou mít nedostatek. Kromě toho posiluje kardiovaskulární systém a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. V sypké podobě naleznete také vysoké množství vitamínů C, B a betakarotenu, které se postarají o posílení imunitního systému. Z minerálních látek dominuje vláknina podporující zažívání, fosfor a železo, které úspěšně bojuje s únavou a snižuje psychické napětí. Kromě sladidla se z lucumy vyrábí také olej, který podporuje hojení, má protizánětlivé účinky a zpomaluje stárnutí pleti.

Můžete ji používat i vy
Oproti jiným sladidlům je lucuma vhodná opravdu pro každého. Díky nízkému glykemickému indexu si na ní bez obav pochutnají diabetici a díky pomalu vstřebatelným sacharidům zároveň sníží riziko hypoglykemie. S čistým svědomím můžete lucumu přidávat také do kojenecké stravy nebo ji užívat v průběhu těhotenství a kojení.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování nejzrádnější? A co takový alkohol, který k němu často patří… Lze...

Čtěte dál
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...
Zapečený lilek s fetou

Zapečený lilek s fetou

Lilek je čím dál tím více v naší kuchyni oblíbený. Připravovat z něj můžete různé pokrmy. Je ideální na zapékání či grilování. Tento...
Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Okrasná květina, léčivá bylina i chutná přísada do čajů a pokrmů. To vše sedí pro charakteristiku vlčího máku, jehož sezóna je nyní...
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Léto je tu a horkých dní přibývá. Hranice se otevírají a mnoho z nás opět začíná uvažovat o letní dovolené u moře. Se stoupajícími...
Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Od prvního července může většina republiky odložit roušky, a to i tam, kde byly dosud povinné. Výjimku tvoří pouze Moravskoslezský...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Přestože bojujeme poslední roky s velkým suchem, patří letní sezóna k těm neplodnějším v roce. Nabízí nám mnoho lokálních plodin, které...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...
Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí...
Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Příjemně řízná chuť z ní činí skvělý doplněk sendvičů, salátů i zeleninových obloh. Neskutečně variabilní rukola je kromě toho zásobárnou...