Lucuma: poznejte přírodní sladidlo s příchutí vanilky, vhodné pro každého

Lucuma: poznejte přírodní sladidlo s příchutí vanilky, vhodné pro každého
zdroj: Adobe Stock

Na trhu je v současnosti poměrně široká škála náhražek cukru. Všechny sice splňují to, co slibují, ale nemají prakticky žádnou přidanou hodnotu. To ovšem neplatí o lucumě, ovoci, kterému se daří pouze v horských údolích And a pěstuje se bez použití jakýchkoliv chemických přípravků.

K dostání i u nás
Lucuma je poměrně náročná na pěstování i dozrávání. Ze stromu opadávají ještě nezralé plody, které se musí uchovávat na teplém místě, nejčastěji v seně, kde dozrají a získají svoji ojedinělou chuť. Vzhledem k tomu, že se ovoce rychle kazí a přeprava by byla mimořádně nákladná, tak se dužina suší a mele na prášek, který se potom používá stejně jako běžný cukr. Seženete ho v obchodech se zdravou výživou nebo na internetu.

Jedinečná chuť se hodí na cokoliv
Oproti běžnému cukru má lucuma svou nezaměnitelnou chuť. Někteří ji přirovnávají k vanilce, jiní ke karamelu nebo javorovému sirupu. Každému zkrátka chutná jinak. Denně byste neměli sníst více jak 10 g, tedy polévkovou lžíci. Přidávat ji můžete kamkoliv. Skvěle se hodí pro přípravu zmrzliny, smoothie, do jogurtu, ale klidně i na pečení. Ovšem tam musíte počítat s tím, že vysoké teploty zničí některé vitamíny a minerály.

Sladidlo s něčím navíc
Obsahuje glukózu, fruktózu a sacharózu, ale k tomu také inositol, který údajně zvyšuje plodnost. Má vysoké množství niacinu, tedy vitamínu B3, který je vhodný zejména pro vegany, kteří ho mohou mít nedostatek. Kromě toho posiluje kardiovaskulární systém a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. V sypké podobě naleznete také vysoké množství vitamínů C, B a betakarotenu, které se postarají o posílení imunitního systému. Z minerálních látek dominuje vláknina podporující zažívání, fosfor a železo, které úspěšně bojuje s únavou a snižuje psychické napětí. Kromě sladidla se z lucumy vyrábí také olej, který podporuje hojení, má protizánětlivé účinky a zpomaluje stárnutí pleti.

Můžete ji používat i vy
Oproti jiným sladidlům je lucuma vhodná opravdu pro každého. Díky nízkému glykemickému indexu si na ní bez obav pochutnají diabetici a díky pomalu vstřebatelným sacharidům zároveň sníží riziko hypoglykemie. S čistým svědomím můžete lucumu přidávat také do kojenecké stravy nebo ji užívat v průběhu těhotenství a kojení.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

Maltodextrin je látkou široce používanou v potravinářském průmyslu, která si získává stále větší pozornost v oblasti zdravé výživy...
14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

Pojem diabetes neboli cukrovka, není určitě nikomu cizím slovem. Nicméně znalost bližších informací, jako je vznik, projevy a možné...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Aspartam, acesulfam K a sukralosa: jak působí na náš organismus a jsou opravdu bezpečná?

Aspartam, acesulfam K a sukralosa: jak působí na náš organismus a jsou opravdu bezpečná?

V potravinách a nápojích se objevují dnes velmi hojně. Nám se nabízí otázka, zda jsou tyto složky v naší výživě opravdu bezpečné nebo...