Na trhu je v současnosti poměrně široká škála náhražek cukru. Všechny sice splňují to, co slibují, ale nemají prakticky žádnou přidanou hodnotu. To ovšem neplatí o lucumě, ovoci, kterému se daří pouze v horských údolích And a pěstuje se bez použití jakýchkoliv chemických přípravků.
K dostání i u nás
Lucuma je poměrně náročná na pěstování i dozrávání. Ze stromu opadávají ještě nezralé plody, které se musí uchovávat na teplém místě, nejčastěji v seně, kde dozrají a získají svoji ojedinělou chuť. Vzhledem k tomu, že se ovoce rychle kazí a přeprava by byla mimořádně nákladná, tak se dužina suší a mele na prášek, který se potom používá stejně jako běžný cukr. Seženete ho v obchodech se zdravou výživou nebo na internetu.
Jedinečná chuť se hodí na cokoliv
Oproti běžnému cukru má lucuma svou nezaměnitelnou chuť. Někteří ji přirovnávají k vanilce, jiní ke karamelu nebo javorovému sirupu. Každému zkrátka chutná jinak. Denně byste neměli sníst více jak 10 g, tedy polévkovou lžíci. Přidávat ji můžete kamkoliv. Skvěle se hodí pro přípravu zmrzliny, smoothie, do jogurtu, ale klidně i na pečení. Ovšem tam musíte počítat s tím, že vysoké teploty zničí některé vitamíny a minerály.
Sladidlo s něčím navíc
Obsahuje glukózu, fruktózu a sacharózu, ale k tomu také inositol, který údajně zvyšuje plodnost. Má vysoké množství niacinu, tedy vitamínu B3, který je vhodný zejména pro vegany, kteří ho mohou mít nedostatek. Kromě toho posiluje kardiovaskulární systém a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. V sypké podobě naleznete také vysoké množství vitamínů C, B a betakarotenu, které se postarají o posílení imunitního systému. Z minerálních látek dominuje vláknina podporující zažívání, fosfor a železo, které úspěšně bojuje s únavou a snižuje psychické napětí. Kromě sladidla se z lucumy vyrábí také olej, který podporuje hojení, má protizánětlivé účinky a zpomaluje stárnutí pleti.
Můžete ji používat i vy
Oproti jiným sladidlům je lucuma vhodná opravdu pro každého. Díky nízkému glykemickému indexu si na ní bez obav pochutnají diabetici a díky pomalu vstřebatelným sacharidům zároveň sníží riziko hypoglykemie. S čistým svědomím můžete lucumu přidávat také do kojenecké stravy nebo ji užívat v průběhu těhotenství a kojení.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?
Dýchání je přirozený proces organismu, na kterém, řečeno bez nadsázky, závisí náš život. Ačkoli je dýchání samovolné, lze jej alespoň zčásti ovlivnit. Dýchání a zásobování buněk kyslíkem je pro nás naprosto...
Čtěte dál
Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace
