Jód představuje prvek, který je pro zdravý život zcela nezbytný. Důležitou roli hraje zejména v produkci hormonů štítné žlázy, a to nejen u lidí, ale i u všech obratlovců. Jeho nedostatek může vést k vážným zdravotním problémům. Jak nejlépe jeho množství v těle doplnit?
Jód štítná žláza využívá k tvorbě hormonů zodpovídajících za řadu pochodů probíhajících v našem těle – jedná se o metabolismus, udržování tělesné teploty, růst, reprodukci, svalové a nervové funkce i o činnost srdce. Potřebný je jód i v medicíně, kde se jeho sloučeniny používají jako sterilizační a čistící roztoky i jako vnitřní kontrastní činidla v zobrazovacích technikách jako je CT (skenování počítačovou tomografií), radiologie a fluoroskopie. Lze jej nalézt také v různých léčivech, dezinfekčních prostředcích, inkoustech a barvách, katalyzátorech, fotografických chemikáliích a doplňcích krmiv pro zvířata.
Poruchy funkce štítné žlázy
Nedostatek jódu je dnes považován za nejčastější příčinu poškození mozku, které lze předejít. Zhoršuje funkci štítné žlázy, což vede k jejímu zvětšení (struma), zvýšené činnosti (hypertyreóza) nebo činnosti snížené (hypotyreóza). Lidé, kteří trpí těmito obtížemi, mívají problémy s váhou – přibírají nebo naopak hubnou, jsou často unavení a bez energie. Během těhotenství může nedostatek jódu vážně ohrozit nejen matku, ale také dítě – může vést až k potratu či předčasnému porodu nebo k rozvoji mentální retardace, nízké inteligence či problémům s růstem, řečí a sluchem. V nejzávažnějších případech může nedostatečně aktivní štítná žláza u dětí vést k trvalé mentální a růstové retardaci známé jako kretenismus.
Tělo jód nevytváří, proto je nutné jej doplňovat
Nepříjemným důsledkům nedostatku jódu lze zabránit jeho doplňováním – tělo jej totiž samo vytvořit nedokáže a štítná žláza jej vstřebává z potravy. Z toho vyplývá, že zásadní prevencí je správná výživa. Dospělí by denně měli přijmout kolem 150 μg jódu, těhotné ženy až 250 μg. Jelikož mořská voda jód přirozeně obsahuje díky soli, která se v ní nachází, je nejvýhodnější doplňovat jód právě touto cestou. Světová zdravotnická organizace doporučuje zahrnout do jídelníčku potraviny bohaté na jód, které velmi často pochází právě z moře – jedná se o mořskou sůl, mořské plody, mořské řasy a mořské ryby. K doplnění jódu můžete využít i letních dovolených u moře a dopřávat si dary moře čerstvé přímo v oblasti, odkud pocházejí. Kromě konzumace mořských potravin bohatých na jód můžete využít i blahodárných účinků mořské vody – hojně se v ní koupat, z plných plic dýchat a inhalovat mořský vzduch, ideálně při procházkách po mořském břehu. Rozhodně také uděláte dobře, když domů budete kupovat jodizovanou sůl. Jód najdete i v mléčných výrobcích, vejcích a mase.
Malé množství nese ohromné výsledky
Podobně jako sůl je jód mikroživinou, která, ačkoliv je potřebná v malém množství, je pro tělo nutná a její nedostatek může způsobit vážné zdravotní problémy. Dobrá zpráva je, že jim můžete zabránit velmi jednoduše – v konečném důsledku stačí do jídelníčku přidat špetku jodizované soli denně.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?
Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...
Čtěte dál