Život bez banánů? Možná! Banánům hrozí zkáza

Život bez banánů? Možná! Banánům hrozí zkáza
zdroj: Adobe Stock

Banány jsou podle statistik nejvíce vyváženým čerstvým ovocem na světě. Jejich nejoblíbenější odrůdě ale hrozí vymření. Banány Cavendish totiž zevnitř vyžírá ničivá nákaza šířící se rychlostí blesku. Vědci se pokoušejí vyšlechtit druh, který jí bude schopen odolat. Podaří se jim to, nebo se budeme muset smířit s životem bez banánů?

Banán je bezpochyby nejuniverzálnějším a dost možná i nejvíce konzumovaným ovocem vůbec. Můžete jej jíst jen tak, hodí se jako přísada mnoha pečených a nepečených dezertů, můžete z něj dělat krémy, zmrzlinu nebo jej dokonce použít místo vejce. Je mimořádně sytý, neuvěřitelně chutný a lidově řečeno „dělá dobře do žaludku“. Mnoho lidí, kteří nejsou zvyklí snídat, jsou ochotni po ránu akceptovat jediné – banán. Dodá přírodní cukry, vlákninu a draslík, který je nezbytný pro zdravé srdce. Učiněný přírodní zázrak. Jak se ale zdá, velmi záhy se s ním budeme muset rozloučit. Proč?

Cavedish se narodil v Anglii
Ačkoliv na světě existuje kolem tisícovky druhů banánů, na pultech je k dostání hlavně jen jeden z nich. Ten byl pojmenován podle britského šlechtice Williama Cavendishe, který v roce 1830 zasadil do skleníku banánovník, jejž mu dovezl přítel z ostrova Mauricius. O pouhých 6 let později už se mohl radovat z poměrně bohaté úrody – plné stovky žlutých a chutných plodů. Banány Cavendish jsou dnes nejvíce konzumovanou odrůdou. Vždycky tomu tak ale nebylo – do 60. let 20. století se na výsluní vyhřívaly úplně jiné banány, druhu Gros Michel.

Tlustý Michal byl sladší a krémovější
Gros Michel byly údajně mnohem chutnější než Cavendish, které byly tehdy ještě považovány za jakési druhořadé banány. Odrůda Gros Michel totiž nabízela plody mnohem krémovější a sladší, které byly zabalené do tvrdé a odolné slupky mimořádně vhodné pro převoz přes oceán. V Jižní Americe se však objevila hrozba, která se následně velmi rychle rozšířila i do ostatních oblastí, kde se Gros Michel pěstovaly, a přinesla tak nešťastným zemědělcům škodu ve výši 2 milionů amerických dolarů. Jednalo se o nemoc označovanou jako TR1 neboli panamská nemoc, za čímž se skrývá nákaza houbou Fusarium oxysporum. Ta byla během krátké doby schopna vyhubit do té doby milovanou odrůdu Gros Michel. Nástupcem se stal právě Cavendish, který byl vůči nemoci rezistentní.

Všechny Cavendishe pocházejí z jedné rostliny
Ačkoliv je Cavendish méně sladký a krémový než Gros Michel, a má také mnohem měkčí slupku, pročež musí být převážen v krabicích, několik významných výhod přeci jen má. První je bezesporu skutečnost, že může dozrávat až poté, co je sklizen, tedy jej lze dovážet skutečně daleko. Další je fakt, že tento banán nemá semena, tedy se rozmnožuje pouze vegetativně, respektive se klonuje. Díky tomu je spojují stejné vlastnosti a pěstitelé tak mohou předvídat a přesně vypozorovat, jak se bude během pěstování chovat, což je pro ně mimořádně výhodné. To ale hraje do karet i nové mutaci panamské nemoci, která zachvátila celou populaci banánů Gros Michel.

Panamská nemoc udeřila znovu
Aktuálně to totiž vypadá, že Cavendish stihne stejně neblahý osud jako Gros Michel. Zevnitř je doslova vyžírá nový kmen panamské nemoci označovaný jako T4. Během 20 let se patogen, který ji způsobuje, rozšířil z Malajsie a Indonésie všude, kde se Cavendish pěstuje. Výjimkou je pouze jižní Amerika, což je ale podle odborníků pouze dočasné. Vědci se již snaží nastalou situaci řešit a v laboratořích šlechtí nový druh banánu, který by byl vůči nákaze imunní. S tím ale souvisí další problém – taková odrůda by totiž nevyhnutelně musela pocházet z genetického inženýrství a byla by tedy geneticky modifikovaná. Vyžadovala by tedy schválení úřadů, které se, zejména ve Francii a Německu, na geneticky modifikované potraviny dívají skrz prsty, nebo je dokonce zakazují.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Podzim přináší určité zklidnění. Příroda se postupně připravuje na zimní spánek a my lidé cítíme, že se naše životní tempo zpomaluje. Tomu je třeba uzpůsobit i stravování a ideálně se zaměřit na konzumaci...

Čtěte dál
Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Kynuté knedlíky, koláče, povidla či Honzovy buchty – švestky milujeme na mnoho způsobů. V mnoha pokrmech spojíme příjemné s užitečným,...
Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Také rádi houbaříte a ještě raději si pochutnáte na voňavé smaženici, poctivé houbové omáčce nebo na mnoha jiných vynikajících receptech...
Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Hledáte přírodní prostředek pro přirozenou podporu imunity? V takovém případě jednou z nejlepších voleb bude sáhnout po čerstvém šípku....
Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Ať už studujete, nebo jste v pracovním procesu, je před vámi důležitá zkouška, prezentace či výběrové řízení, kromě samotného učení...
Burčák: jak poznat kvalitní a kde ho rozhodně nekupovat?

Burčák: jak poznat kvalitní a kde ho rozhodně nekupovat?

Sezona burčáku je v plném proudu a kdo tento lahodný sladkokyselý mok dosud nezkusil, má ještě čas to napravit. Právě v tomto období...
Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Původně se používal jako léčivá bylina, dnes je běžnou součástí kuchyní po celém světě. Jeho stonky jsou velmi bohaté na vlákninu,...
Stav ženy před otěhotněním určuje mnohé do budoucna. Strava je mocná hybná páka, říká Michaela Bebová

Stav ženy před otěhotněním určuje mnohé do budoucna. Strava je mocná hybná páka, říká Michaela Bebová

S doktorkou biochemie a odbornicí na výživu jsme si povídaly o radostech i strastech těhotenství, o významu stravy a duševní pohody...
Riziko rakoviny sníží dostatek pohybu a správná životospráva. Vědci nově kladou důraz na holistický přístup ke stravě

Riziko rakoviny sníží dostatek pohybu a správná životospráva. Vědci nově kladou důraz na holistický přístup ke stravě

Podle American Cancer Society (ACS, Americká společnost pro léčbu rakoviny), která vydala nová doporučení ohledně snížení rizika onemocnění...
Kdy je u ženy správný věk na to, aby se stala matkou?

Kdy je u ženy správný věk na to, aby se stala matkou?

Zdá se, že na takovou otázku nelze jednoznačně odpovědět. Podle mnohých názorů ani tak nejde o věk, ale o celkovou připravenost k tak...
Jak zklidnit roztěkanou mysl? Inspiraci hledejte v józe!

Jak zklidnit roztěkanou mysl? Inspiraci hledejte v józe!

Nepamatujete si, co jste měli včera k obědu, a někdo po vás chce vědět, co jste dělali před týdnem v úterý večer. Děsí vás to? Ptáte...
Září jako měsíc vděčnosti, sklizní a hodování

Září jako měsíc vděčnosti, sklizní a hodování

Září se u našich předků neslo ve znamení díků. Děkovali za dary, kterých se jim od přírody během léta dostávalo, a to vyjadřovali množstvím...
Zdravá strava v těhotenství: Jak se stravovat ve. 2 trimestru?

Zdravá strava v těhotenství: Jak se stravovat ve. 2 trimestru?

Druhý trimestr patří k těm nejpříjemnějším. Hormony se uklidnily, chuť k jídlu se ustálila a ženy si tak povětšinou užívají příjemné...