Banány jsou podle statistik nejvíce vyváženým čerstvým ovocem na světě. Jejich nejoblíbenější odrůdě ale hrozí vymření. Banány Cavendish totiž zevnitř vyžírá ničivá nákaza šířící se rychlostí blesku. Vědci se pokoušejí vyšlechtit druh, který jí bude schopen odolat. Podaří se jim to, nebo se budeme muset smířit s životem bez banánů?
Banán je bezpochyby nejuniverzálnějším a dost možná i nejvíce konzumovaným ovocem vůbec. Můžete jej jíst jen tak, hodí se jako přísada mnoha pečených a nepečených dezertů, můžete z něj dělat krémy, zmrzlinu nebo jej dokonce použít místo vejce. Je mimořádně sytý, neuvěřitelně chutný a lidově řečeno „dělá dobře do žaludku“. Mnoho lidí, kteří nejsou zvyklí snídat, jsou ochotni po ránu akceptovat jediné – banán. Dodá přírodní cukry, vlákninu a draslík, který je nezbytný pro zdravé srdce. Učiněný přírodní zázrak. Jak se ale zdá, velmi záhy se s ním budeme muset rozloučit. Proč?
Cavedish se narodil v Anglii
Ačkoliv na světě existuje kolem tisícovky druhů banánů, na pultech je k dostání hlavně jen jeden z nich. Ten byl pojmenován podle britského šlechtice Williama Cavendishe, který v roce 1830 zasadil do skleníku banánovník, jejž mu dovezl přítel z ostrova Mauricius. O pouhých 6 let později už se mohl radovat z poměrně bohaté úrody – plné stovky žlutých a chutných plodů. Banány Cavendish jsou dnes nejvíce konzumovanou odrůdou. Vždycky tomu tak ale nebylo – do 60. let 20. století se na výsluní vyhřívaly úplně jiné banány, druhu Gros Michel.
Tlustý Michal byl sladší a krémovější
Gros Michel byly údajně mnohem chutnější než Cavendish, které byly tehdy ještě považovány za jakési druhořadé banány. Odrůda Gros Michel totiž nabízela plody mnohem krémovější a sladší, které byly zabalené do tvrdé a odolné slupky mimořádně vhodné pro převoz přes oceán. V Jižní Americe se však objevila hrozba, která se následně velmi rychle rozšířila i do ostatních oblastí, kde se Gros Michel pěstovaly, a přinesla tak nešťastným zemědělcům škodu ve výši 2 milionů amerických dolarů. Jednalo se o nemoc označovanou jako TR1 neboli panamská nemoc, za čímž se skrývá nákaza houbou Fusarium oxysporum. Ta byla během krátké doby schopna vyhubit do té doby milovanou odrůdu Gros Michel. Nástupcem se stal právě Cavendish, který byl vůči nemoci rezistentní.
Všechny Cavendishe pocházejí z jedné rostliny
Ačkoliv je Cavendish méně sladký a krémový než Gros Michel, a má také mnohem měkčí slupku, pročež musí být převážen v krabicích, několik významných výhod přeci jen má. První je bezesporu skutečnost, že může dozrávat až poté, co je sklizen, tedy jej lze dovážet skutečně daleko. Další je fakt, že tento banán nemá semena, tedy se rozmnožuje pouze vegetativně, respektive se klonuje. Díky tomu je spojují stejné vlastnosti a pěstitelé tak mohou předvídat a přesně vypozorovat, jak se bude během pěstování chovat, což je pro ně mimořádně výhodné. To ale hraje do karet i nové mutaci panamské nemoci, která zachvátila celou populaci banánů Gros Michel.
Panamská nemoc udeřila znovu
Aktuálně to totiž vypadá, že Cavendish stihne stejně neblahý osud jako Gros Michel. Zevnitř je doslova vyžírá nový kmen panamské nemoci označovaný jako T4. Během 20 let se patogen, který ji způsobuje, rozšířil z Malajsie a Indonésie všude, kde se Cavendish pěstuje. Výjimkou je pouze jižní Amerika, což je ale podle odborníků pouze dočasné. Vědci se již snaží nastalou situaci řešit a v laboratořích šlechtí nový druh banánu, který by byl vůči nákaze imunní. S tím ale souvisí další problém – taková odrůda by totiž nevyhnutelně musela pocházet z genetického inženýrství a byla by tedy geneticky modifikovaná. Vyžadovala by tedy schválení úřadů, které se, zejména ve Francii a Německu, na geneticky modifikované potraviny dívají skrz prsty, nebo je dokonce zakazují.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Co udělá digitální detox? Jak se změní vaše mysl i tělo, když odložíte telefon
Dnes si už téměř nedokážeme představit den bez chytrého telefonu, počítače nebo jiných zařízení. Neustálé kontrolování zpráv, sledování sociálních sítí a přísun informací se staly běžnou součástí našeho...
Čtěte dál
Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Konec starého a začátek nového – na co se připravit v roce 2025?

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Cestovní horečka není výmluva, ale opravdový projev těla. Jak s ní bojovat po psychické stránce?

Kosmetické trendy: nontoxic, technologie a šetrnost

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Ranní rituály pro radostnější vstávání – proč nám světlo ráno dělá dobře?

Káva v kapslích: pohodlí za cenu zátěže pro životní prostředí

Co vám pomůže stokrát více než krémy na vrásky? No přece obličejová jóga

Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě
