Život bez banánů? Možná! Banánům hrozí zkáza

Život bez banánů? Možná! Banánům hrozí zkáza
zdroj: Adobe Stock

Banány jsou podle statistik nejvíce vyváženým čerstvým ovocem na světě. Jejich nejoblíbenější odrůdě ale hrozí vymření. Banány Cavendish totiž zevnitř vyžírá ničivá nákaza šířící se rychlostí blesku. Vědci se pokoušejí vyšlechtit druh, který jí bude schopen odolat. Podaří se jim to, nebo se budeme muset smířit s životem bez banánů?

Banán je bezpochyby nejuniverzálnějším a dost možná i nejvíce konzumovaným ovocem vůbec. Můžete jej jíst jen tak, hodí se jako přísada mnoha pečených a nepečených dezertů, můžete z něj dělat krémy, zmrzlinu nebo jej dokonce použít místo vejce. Je mimořádně sytý, neuvěřitelně chutný a lidově řečeno „dělá dobře do žaludku“. Mnoho lidí, kteří nejsou zvyklí snídat, jsou ochotni po ránu akceptovat jediné – banán. Dodá přírodní cukry, vlákninu a draslík, který je nezbytný pro zdravé srdce. Učiněný přírodní zázrak. Jak se ale zdá, velmi záhy se s ním budeme muset rozloučit. Proč?

Cavedish se narodil v Anglii
Ačkoliv na světě existuje kolem tisícovky druhů banánů, na pultech je k dostání hlavně jen jeden z nich. Ten byl pojmenován podle britského šlechtice Williama Cavendishe, který v roce 1830 zasadil do skleníku banánovník, jejž mu dovezl přítel z ostrova Mauricius. O pouhých 6 let později už se mohl radovat z poměrně bohaté úrody – plné stovky žlutých a chutných plodů. Banány Cavendish jsou dnes nejvíce konzumovanou odrůdou. Vždycky tomu tak ale nebylo – do 60. let 20. století se na výsluní vyhřívaly úplně jiné banány, druhu Gros Michel.

Tlustý Michal byl sladší a krémovější
Gros Michel byly údajně mnohem chutnější než Cavendish, které byly tehdy ještě považovány za jakési druhořadé banány. Odrůda Gros Michel totiž nabízela plody mnohem krémovější a sladší, které byly zabalené do tvrdé a odolné slupky mimořádně vhodné pro převoz přes oceán. V Jižní Americe se však objevila hrozba, která se následně velmi rychle rozšířila i do ostatních oblastí, kde se Gros Michel pěstovaly, a přinesla tak nešťastným zemědělcům škodu ve výši 2 milionů amerických dolarů. Jednalo se o nemoc označovanou jako TR1 neboli panamská nemoc, za čímž se skrývá nákaza houbou Fusarium oxysporum. Ta byla během krátké doby schopna vyhubit do té doby milovanou odrůdu Gros Michel. Nástupcem se stal právě Cavendish, který byl vůči nemoci rezistentní.

Všechny Cavendishe pocházejí z jedné rostliny
Ačkoliv je Cavendish méně sladký a krémový než Gros Michel, a má také mnohem měkčí slupku, pročež musí být převážen v krabicích, několik významných výhod přeci jen má. První je bezesporu skutečnost, že může dozrávat až poté, co je sklizen, tedy jej lze dovážet skutečně daleko. Další je fakt, že tento banán nemá semena, tedy se rozmnožuje pouze vegetativně, respektive se klonuje. Díky tomu je spojují stejné vlastnosti a pěstitelé tak mohou předvídat a přesně vypozorovat, jak se bude během pěstování chovat, což je pro ně mimořádně výhodné. To ale hraje do karet i nové mutaci panamské nemoci, která zachvátila celou populaci banánů Gros Michel.

Panamská nemoc udeřila znovu
Aktuálně to totiž vypadá, že Cavendish stihne stejně neblahý osud jako Gros Michel. Zevnitř je doslova vyžírá nový kmen panamské nemoci označovaný jako T4. Během 20 let se patogen, který ji způsobuje, rozšířil z Malajsie a Indonésie všude, kde se Cavendish pěstuje. Výjimkou je pouze jižní Amerika, což je ale podle odborníků pouze dočasné. Vědci se již snaží nastalou situaci řešit a v laboratořích šlechtí nový druh banánu, který by byl vůči nákaze imunní. S tím ale souvisí další problém – taková odrůda by totiž nevyhnutelně musela pocházet z genetického inženýrství a byla by tedy geneticky modifikovaná. Vyžadovala by tedy schválení úřadů, které se, zejména ve Francii a Německu, na geneticky modifikované potraviny dívají skrz prsty, nebo je dokonce zakazují.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Co vám pomůže stokrát více než krémy na vrásky? No přece obličejová jóga

Co vám pomůže stokrát více než krémy na vrásky? No přece obličejová jóga

Dennodenně vídáme krásné tváře na sociálních sítích, a často se divíme, jak to ti lidé dokážou, jak to že vypadají tak skvěle? Hovoříme o běžných lidech, kteří si mohou připsat několik let navíc, a přesto...

Čtěte dál
Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě

Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě

Únor je sice posledním zimním měsícem, ale slibuje potěšení pro různé prodejce v podobě Valentýna. Ať už ho slavíte nebo ne, z jakéhokoli...
Význam barev – jak na nás barvy působí a proč?

Význam barev – jak na nás barvy působí a proč?

Barvy jsou všude kolem nás a mají velký význam pro náš každodenní život, aniž si to mnohdy uvědomujeme. I malé změny barev na nás mohou...
Jak si vytvořit zdravý návyk na pohyb a sportovní aktivity?

Jak si vytvořit zdravý návyk na pohyb a sportovní aktivity?

Čistíte si dvakrát denně zuby, zavazujete si nejprve levou botu, do školy nebo do práce chodíte stále stejnou cestou, začátek dne si...
Pole dance – sport, který dostane do formy každý sval v ženském těle

Pole dance – sport, který dostane do formy každý sval v ženském těle

Pole dance, neboli tanec u tyče, se v posledních letech těší čím dál větší oblibě. Dříve jej lidé spojovali především s erotickým a...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes, 14. června, slavíme Světový den dárců krve. Cílem je připomenout důležitost dárcovství a napumpovat do žil pár kapek života navíc....
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Jak kompenzovat sedavé zaměstnání a účinně pracovat s bolestí krční páteře

Jak kompenzovat sedavé zaměstnání a účinně pracovat s bolestí krční páteře

Nejen pohyb, ale především aktivní způsob života je pro některé z nás samozřejmostí. To, že je s naším pohybovým aparátem něco špatně,...