Vztah Čechů k alkoholu je alarmující. Pít alkohol není normální, jak si všichni myslí

Vztah Čechů k alkoholu je alarmující. Pít alkohol není normální, jak si všichni myslí
zdroj: Adobe Stock

Konzumace alkoholu a zejména piva vždycky patřila ke kulturním a společenským aktivitám. Říká se, že v malé míře je jeho příjem neškodný a někdy dokonce zdraví prospěšný. Jak si stojí alkohol z pohledu výživy? A je pivo opravdu tak zdraví prospěšné?

V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma alkohol jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.

Sledujte náš kanál na youtube

Alkoholické nápoje
Alkohol je po bílkovinách, sacharidech a tucích čtvrtým zdrojem energie. 1 g ethanolu tělu poskytne zhruba 7 kcal. Alkoholické nápoje jsou tedy obecně velmi kalorické. 0,5 l desetistupňového piva poskytne 185 kcal, dvanáctistupňového 235 kcal, to je zhruba 1,5 obyčejného rohlíku. Energetická vydatnost a podíl na obezitě je však jen jedna strana problému. Mnohem závažnější je stránka týkající se škodlivost alkoholu jako takového.

Ethanol obsažený v alkoholických nápojích je návyková a toxická látka, která výrazně ovlivňuje naše chování a motoriku přes centra v mozku. Protože to je cizorodá látka, musí být zmetabolizována a odvedena z těla a tím nejvíce trpí játra. Pití alkoholu je tedy jako pití jedu v malých dávkách. Je potřeba zmínit, že pití alkoholu má i důsledky společenské jako např. autonehody. Meziprodukt metabolismu, acetaldehyd, je toxický, škodí našim střevům a zvyšuje riziko onemocnění rakovinou.

Moderátorka: Zuzana Košařová

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Na toto éčko si dejte pozor – může škodit střevu a konzumujeme ho zcela běžně

Na toto éčko si dejte pozor – může škodit střevu a konzumujeme ho zcela běžně

Podle nové studie může oxid titaničitý, tzv. titanová běloba (E171), běžné éčko používané v mnoha potravinách, ovlivnit trávicí systém. V jakých potravinách na něj můžete narazit a co v těle může způsobit?

Čtěte dál
Jak vhodnou stravou významně posílit imunitu

Jak vhodnou stravou významně posílit imunitu

Období podzimu se nese v duchu častých nachlazení. Proč někdo nemocem podlehne snáze a jiný odolá? Vše je otázka síly a efektivity...
Pět potravin, které jsou velmi dobrými zdroji vápníku

Pět potravin, které jsou velmi dobrými zdroji vápníku

Vápník je pro lidské zdraví velmi důležitý. Aby ho tělo mělo dostatek, je nutné doplňovat jej stravou. A to nejen mléčnými výrobky....

Videorozhovor