Jak při vaření zachovat co nejvíce vitamínů a minerálních látek?

Jak při vaření zachovat co nejvíce vitamínů a minerálních látek?
zdroj: Adobe Stock

Nejenom vaření, ale také skladování nebo krájení má vliv na obsah vitamínů a minerálních látek v potravinách. Z toho důvodu bychom neměli být lhostejní k tomu, jak s potravinami zacházíme. Máme pro vás několik tipů!

Dlouhé skladování potravinám neprospívá
Čím delší dobu potraviny skladujete, tím více vitamínů a minerálů ztrácejí. Jedná se hlavně o zeleninu a ovoce. Nekupujte proto zásoby ovoce, zeleniny, ale ani masa na celý týden, ale raději vždy zajděte pro čerstvé. Také zjistěte, jakou teplotu má na konkrétních místech vaše lednice. Například dospodu patří zelenina a o několik pater výš zase maso. Nezapomeňte vždy všechno vybalit z původních obalů, abyste předešli vzniku plísní.

Na noži záleží
Na krájení nepoužívejte kovové nože, ale raději keramické. Například vitamín C je velmi citlivý na oxidaci a potraviny krájené kovovým nožem se tak znehodnotí. Ale už samotné krájení potravinu narušuje. Tato informace má spíše praktickou úlohu – nekrájejte si ovoce na ráno nebo zeleninu moc dlouho dopředu. V rozmezí několika desítek minut, co nakrájenou zeleninu a ovoce rovnou sníte nebo spotřebujete, se zas tak moc neděje.

Vaření, pečení, nebo smažení?
Při vaření se do vody vyplaví hodně vitamínů a minerálů. U rýže nebo dalších potravin, které vodou zvětší svůj objem, to nevadí, ale u většiny druhů pokrmů přebytečná voda spolu s cennými látkami skončí ve dřezu. Proto používejte co možná nejméně vody a potraviny do ní vkládejte až ve chvíli, kdy dosáhne bodu varu. Ideální je, když použijete parník – brokolici, květák, mrkev a další typy zeleniny můžete uvařit na páře. Tak si ponechají co nejvíce zdraví prospěšných látek. Paradoxně nejvhodnější variantou je smažení. Jde totiž o vůbec nejrychlejší tepelnou úpravu potravin. Pokud se vyvarujete nekvalitním olejům a obalování ve strouhance, je smažení i relativně zdravé. Navíc se při něm uvolňují vitamíny rozpustné v tucích, což je zejména vitamín A. Každá tepelná úprava má své.

Zjistěte, jaké vitamíny převažují
Každý vitamín má trochu jiné požadavky. Například vitamín A je odolný i vysokým teplotám. Nicméně při přípravě potravin s pokrmem často nemíchejte, a to kvůli případnému kontaktu s kyslíkem, na který je vitamín A citlivý. Zároveň je náchylný na oxidaci, proto používejte již zmíněný keramický nůž. Vitamín C rychle oxiduje, proto opět využijete keramický nůž. Jedná se o nejcitlivější vitamín, který se ničí při vysokých teplotách, na světle, při nešetrné přípravě i nevhodným skladováním. Nikdy potraviny nenamáčejte ve vodě, a to ani ve studené. Ztráty po 24 hodinách ve vodě dosáhnou až 80 %.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Migréna je jedním z nejčastějších typů bolestí hlavy, která postihuje miliony lidí po celém světě. Její intenzivní, pulzující bolest...
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech...
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...
Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat...