Uzeniny představují pro náš národ neodmyslitelnou součást jídelníčku. Někteří se jim sice vyhýbají, ale velká část naší populace na ně nedá dopustit. Poslední dobou se však stále více poukazuje na jejich negativní dopad na lidské zdraví. Jak vybírat kvalitnější výrobky a jaké uzeniny raději vůbec nekonzumovat?
V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. O uzeninách jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.
Uzeniny
Uzeniny jsou zpracované masné výrobky, které jsou nějakým způsobem zakonzervovány nejčastěji solí nebo rychlosolí. Mezi uzeniny řadíme špekáčky, párky, salámy, různé šunky, nebo třeba paštiky a klobásy. Tato skupina potravin byla Světovou zdravotnickou organizací zařazena v roce 2015 na seznam prokázaných karcinogenů. Uzeniny v sobě mají hned několik látek, které neblaze působí na náš organismu hlavně tedy střevo – jsou často uzené a kouř přináší spaliny a obecně toxické látky, jsou konzervovány dusitanem sodným, který se pak následně ve střevech mění na reaktivní nitrosoaminy, které jsou karcinogenní.
Jaké uzeniny mají na naše zdraví nejhorší dopad a které bychom si, když už je cheme konzumovat, měli vybírat? Více se dozvíte v rozhovoru.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?
Všichni se občas potíme, protože pocení je zcela přirozená funkce našeho organismu. Pokud je ale pocení nadměrné a nelze jej regulovat, může být extrémně stresující a dost nepříjemně nám komplikovat každodenní...
Čtěte dál
Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy
