Michaela Bebová
12. 11. 2019
| 07:14
Uzeniny představují pro náš národ neodmyslitelnou součást jídelníčku. Někteří se jim sice vyhýbají, ale velká část naší populace na ně nedá dopustit. Poslední dobou se však stále více poukazuje na jejich negativní dopad na lidské zdraví. Jak vybírat kvalitnější výrobky a jaké uzeniny raději vůbec nekonzumovat?
V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. O uzeninách jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.
Sledujte náš kanál na youtube
Uzeniny
Uzeniny jsou zpracované masné výrobky, které jsou nějakým způsobem zakonzervovány nejčastěji solí nebo rychlosolí. Mezi uzeniny řadíme špekáčky, párky, salámy, různé šunky, nebo třeba paštiky a klobásy. Tato skupina potravin byla Světovou zdravotnickou organizací zařazena v roce 2015 na seznam prokázaných karcinogenů. Uzeniny v sobě mají hned několik látek, které neblaze působí na náš organismu hlavně tedy střevo – jsou často uzené a kouř přináší spaliny a obecně toxické látky, jsou konzervovány dusitanem sodným, který se pak následně ve střevech mění na reaktivní nitrosoaminy, které jsou karcinogenní.
Jaké uzeniny mají na naše zdraví nejhorší dopad a které bychom si, když už je cheme konzumovat, měli vybírat? Více se dozvíte v rozhovoru.
Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!
Také by Vás mohlo zajímat
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál
Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Migréna je jedním z nejčastějších typů bolestí hlavy, která postihuje miliony lidí po celém světě. Její intenzivní, pulzující bolest...
Každý den jsme vystaveni slunečnímu záření, které může mít negativní vliv na naši pokožku. Obzvlášť pak o letní dovolené, kdy vyrážíme...
Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...
Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech...
Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...
Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat...
Voda je životně důležitá pro správné fyziologické fungování pokožky. Zdravá pokožka obsahuje 10 až 20 % veškeré vody v lidském těle....
Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...