Tipy na moderní, zdravé a lehké pečení vánočního cukroví

Tipy na moderní, zdravé a lehké pečení vánočního cukroví
zdroj: Shutterstock

Doby, kdy by se cukroví mohlo připravovat pouze z jednoho druhu cukru, mouky a tuku, jsou dávno pryč. Dnešní doba fandí nejen pestrosti, ale také zdravému životnímu stylu. Dobrá zpráva je, že mnohdy ani nepoznáte, že cukroví, které právě jíte, není „uplácáno“ z těchto tří základních ingrediencí. Proč nevyzkoušet něco nového, pochutnat si, a ještě udělat něco pro své zdraví?

Alternativ, které můžete dnes využít místo bílé mouky a bílého cukru je dnes na trhu bezpočet. V jejich neprospěch mluví snad jen poněkud vyšší cena, která ale není pravidlem a ve většině případů ji mnohonásobně vynahradí požitek, který z pojídání zdravých cukrovinek nakonec budete mít. Navíc zdravého cukroví, upečeného z celozrnné mouky, se rozhodně nepřejíte tolik, jako toho z mouky bílé. Proč? Protože výrazně více a na delší dobu zasytí. Má také nižší glykemický index. Co to znamená v praxi? Že „bílým“ cukrovím se můžete ládovat a pořád nemáte dost, zatímco u toho „celozrnného“ postačí tři kousky a jste plní. Poděkuje vám tedy nejen vaše zažívání, ale také linie.

Co letos na Vánoce vyzkoušet?

Přirozeně bezlepkové mouky
Mouku pšeničnou můžete doplnit nebo jí úplně nahradit některou z přirozeně bezlepkových mouk. Na mysli máme třeba mandlovou, kokosovou, pohankovou, kukuřičnou nebo čirokovou. Připravte se jen na mírně „sypavější“ konzistenci, která je zapříčiněná právě absencí lepku, jenž dodává cukroví a pečivu obecně konzistenci. Odměnou za trochu těžší práci bude lahodné cukroví netradiční chuti. Aby se vám nerozpadlo, nechte jej po vytažení z trouby na plechu nejprve vychladnout.

Místo cukru koření
Cukr je cukr a zkrátka chutná, bez ohledu na to, jak moc škodí. Nemusíte se jej zbavovat úplně, stačí jej omezit. S tím pomůže koření jako je skořice, vanilka (semínka, extrakt nebo esence), anýz, hřebíček nebo badyán. Když uberete na množství cukru (a nebojte se jej snížit i na polovinu!) vynikne přirozená chuť potravin a zmíněné koření přidá nejen aroma, ale také v mrazivém zimním počasí pěkně zahřeje.

Místo kakaa karob
Karobový prášek neboli svatojánský chléb nahradí kakao a poslouží jako ingredience do zdravých polev. Neobsahuje kofein a ani puriny, proto je vhodný pro osoby se zvýšenou hladinou kyseliny močové. Oproti kakau vyniká také nižší kalorickou hodnotou a obsahem tuku. Můžete jej užít všude tam, kam byste běžně přidali kakao. Těšit se můžete na zajímavě plnou chuť připomínající exotickou čokoládu.

Místo másla kokosový tuk
Některé druhy cukroví o kokosové aroma příjemně obohatí kokosový tuk. Jeho výhodou je, že má vysoký kouřový bod (kolem 200 °C), díky čemuž je tepelně stabilní a pro tepelné úpravy je proto skvělou volbou. Za pokojové teploty ale ztuhne podobně jako máslo, takže se nemusíte strachovat, že by se vám cukroví roztálo.

Vinný kámen místo prášku do pečiva
Klasický prášek do pečiva obsahuje difosforečnany, což jsou sloučeniny, které mohou v nadbytečném množství v těle ovlivňovat hladiny některých minerálů. Hydrogenuhličitan draselný neboli vinný kámen funguje úplně stejně jako tradiční kypřící prášek, bez nežádoucích vlivů. Seženete ho jak v prodejnách zdravé výživy, tak v supermarketech.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Do konce ledna zpět do formy – jednoduchá opatření postačí

Do konce ledna zpět do formy – jednoduchá opatření postačí

Během Vánoc si pravděpodobně neupřete ani to, čemu se po zbytek roku snažíte vyhýbat. Ať je to spousta dobrého jídla, časté návštěvy nebo bilancování nad uplynulým rokem, které vás psychicky vyčerpává....

Čtěte dál
Jak se dát do kupy po svátečním období a opět najet na pracovní režim?

Jak se dát do kupy po svátečním období a opět najet na pracovní režim?

Vánoce jsou nejen obdobím klidu a pohody, které sdílíme s těmi nejbližšími, ale také časem hojnosti, kdy si dopřáváme, co hrdlo ráčí,...
Jak zpracovat zbylé cukroví od Vánoc?

Jak zpracovat zbylé cukroví od Vánoc?

Nadbytečné množství cukroví, které s chutí či nechutí dojídáte ještě po Novém roce je už tradice. Bohužel většina zbytků skončí v koši,...

Videorozhovor