Tipy na moderní, zdravé a lehké pečení vánočního cukroví

Tipy na moderní, zdravé a lehké pečení vánočního cukroví
zdroj: Shutterstock

Doby, kdy by se cukroví mohlo připravovat pouze z jednoho druhu cukru, mouky a tuku, jsou dávno pryč. Dnešní doba fandí nejen pestrosti, ale také zdravému životnímu stylu. Dobrá zpráva je, že mnohdy ani nepoznáte, že cukroví, které právě jíte, není „uplácáno“ z těchto tří základních ingrediencí. Proč nevyzkoušet něco nového, pochutnat si, a ještě udělat něco pro své zdraví?

Alternativ, které můžete dnes využít místo bílé mouky a bílého cukru je dnes na trhu bezpočet. V jejich neprospěch mluví snad jen poněkud vyšší cena, která ale není pravidlem a ve většině případů ji mnohonásobně vynahradí požitek, který z pojídání zdravých cukrovinek nakonec budete mít. Navíc zdravého cukroví, upečeného z celozrnné mouky, se rozhodně nepřejíte tolik, jako toho z mouky bílé. Proč? Protože výrazně více a na delší dobu zasytí. Má také nižší glykemický index. Co to znamená v praxi? Že „bílým“ cukrovím se můžete ládovat a pořád nemáte dost, zatímco u toho „celozrnného“ postačí tři kousky a jste plní. Poděkuje vám tedy nejen vaše zažívání, ale také linie.

Co letos na Vánoce vyzkoušet?

Přirozeně bezlepkové mouky
Mouku pšeničnou můžete doplnit nebo jí úplně nahradit některou z přirozeně bezlepkových mouk. Na mysli máme třeba mandlovou, kokosovou, pohankovou, kukuřičnou nebo čirokovou. Připravte se jen na mírně „sypavější“ konzistenci, která je zapříčiněná právě absencí lepku, jenž dodává cukroví a pečivu obecně konzistenci. Odměnou za trochu těžší práci bude lahodné cukroví netradiční chuti. Aby se vám nerozpadlo, nechte jej po vytažení z trouby na plechu nejprve vychladnout.

Místo cukru koření
Cukr je cukr a zkrátka chutná, bez ohledu na to, jak moc škodí. Nemusíte se jej zbavovat úplně, stačí jej omezit. S tím pomůže koření jako je skořice, vanilka (semínka, extrakt nebo esence), anýz, hřebíček nebo badyán. Když uberete na množství cukru (a nebojte se jej snížit i na polovinu!) vynikne přirozená chuť potravin a zmíněné koření přidá nejen aroma, ale také v mrazivém zimním počasí pěkně zahřeje.

Místo kakaa karob
Karobový prášek neboli svatojánský chléb nahradí kakao a poslouží jako ingredience do zdravých polev. Neobsahuje kofein a ani puriny, proto je vhodný pro osoby se zvýšenou hladinou kyseliny močové. Oproti kakau vyniká také nižší kalorickou hodnotou a obsahem tuku. Můžete jej užít všude tam, kam byste běžně přidali kakao. Těšit se můžete na zajímavě plnou chuť připomínající exotickou čokoládu.

Místo másla kokosový tuk
Některé druhy cukroví o kokosové aroma příjemně obohatí kokosový tuk. Jeho výhodou je, že má vysoký kouřový bod (kolem 200 °C), díky čemuž je tepelně stabilní a pro tepelné úpravy je proto skvělou volbou. Za pokojové teploty ale ztuhne podobně jako máslo, takže se nemusíte strachovat, že by se vám cukroví roztálo.

Vinný kámen místo prášku do pečiva
Klasický prášek do pečiva obsahuje difosforečnany, což jsou sloučeniny, které mohou v nadbytečném množství v těle ovlivňovat hladiny některých minerálů. Hydrogenuhličitan draselný neboli vinný kámen funguje úplně stejně jako tradiční kypřící prášek, bez nežádoucích vlivů. Seženete ho jak v prodejnách zdravé výživy, tak v supermarketech.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Petrželka: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Petrželka: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Chutná dvouletka, která se ale častěji pěstuje jako jednoletka. V prvním roce totiž přináší na svět o mnoho více aromatičtějších lístků než v roce druhém, který je oproti slavnému začátku poměrně chudý....

Čtěte dál
Bobkový list, nové koření a pepř – vyrobte si doma praktickou pyramidku na vaření

Bobkový list, nové koření a pepř – vyrobte si doma praktickou pyramidku na vaření

Bez koření by byla jídla až příliš nudná. Lepší než kořenící směsi je využití poctivých surovin, mezi které patří i kombinace bobkového...
Praktické tipy na organizaci a úklid vaší spíže

Praktické tipy na organizaci a úklid vaší spíže

Jarní úklid zdaleka nezahrnuje jen protřídění šatníku a generální úklid bytu. Pozornost je třeba věnovat i spíži. Proč? Předejdete...
Včelí zázrak propolis – způsoby, jak využít jeho účinků na maximum

Včelí zázrak propolis – způsoby, jak využít jeho účinků na maximum

Propolis má blahodárné léčivé účinky, a to už ve velmi nízkých dávkách. Kupovat byste ho měli pouze od ověřeného včelaře, protože jedině...
Víte, jak správně umývat ovoce a zeleninu a zbavit ji tak chemie? Pouhá voda nestačí!

Víte, jak správně umývat ovoce a zeleninu a zbavit ji tak chemie? Pouhá voda nestačí!

Problémem kupovaného ovoce a zeleniny nejsou jen nečistoty, které se na ně nabalí skladováním, ale hlavně cizorodé látky, zejména pesticidy,...
Včelí produkty med, propolis a mateří kašička: Proč se vyplatí je mít v domácí lékárně?

Včelí produkty med, propolis a mateří kašička: Proč se vyplatí je mít v domácí lékárně?

Med, propolis a mateří kašička. Jedinečné poklady, které pilné včelky dnes a denně lidstvu poskytují. Možná ani netušíme, jak daleko...
Šalvěj a její účinky na zdraví: Vyrobte si domácí tinkturu a sirup

Šalvěj a její účinky na zdraví: Vyrobte si domácí tinkturu a sirup

Šalvěj lékařská pochází z jižní Evropy, kde je po staletí pěstována kvůli své chuti i léčivým účinkům. Její zpracování je mimořádně...
Netradiční zdobení vajíček aneb udělejte si hezké Velikonoce i bez koledníků

Netradiční zdobení vajíček aneb udělejte si hezké Velikonoce i bez koledníků

Letošní Velikonoce budou dost netradiční. S největší pravděpodobností se nikdo nedočká koledníků, ani nezasedne s přáteli ke slavnostnímu...
Na Zelený čtvrtek něco zeleného na talíř a ke snídani jidášky

Na Zelený čtvrtek něco zeleného na talíř a ke snídani jidášky

Na Zelený čtvrtek by se na vašem talíři mělo objevit něco zeleného. Odkud pochází tato tradice a co zeleného bychom měli vybrat, aby...
Divoké bylinky v nádivce usnadní trávení a navíc ji skvěle dochutí. Jaké nasbírat?

Divoké bylinky v nádivce usnadní trávení a navíc ji skvěle dochutí. Jaké nasbírat?

Velikonoční svátky jsou odjakživa spojeny s dobrým jídlem. Na každý den náleží právě jedno a nádivka je neodmyslitelně spojována s...
Rady na to, jak pracovat z domu a nezbláznit se z toho

Rady na to, jak pracovat z domu a nezbláznit se z toho

Kvůli pandemii nového typu koronaviru se mnoho společností uchyluje práci z domova, kam vysílá zaměstnance, aby tak snížily riziko...
Jarní úklid bez chemie krok za krokem

Jarní úklid bez chemie krok za krokem

Pro mnohé z nás nastal vhodný čas pro to, abychom se pustili do jarního úklidu našeho domova. Takový úklid je dobrý z mnoha důvodů,...
Duben, měsíc plný tradic: Na co všechno se můžete těšit?

Duben, měsíc plný tradic: Na co všechno se můžete těšit?

Plodnost, hojnost, nový začátek, naděje, láska. To vše symbolizuje duben, který je mnoha různými tradicemi protkán daleko více než...