Tipy na moderní, zdravé a lehké pečení vánočního cukroví

Tipy na moderní, zdravé a lehké pečení vánočního cukroví
zdroj: Shutterstock

Doby, kdy by se cukroví mohlo připravovat pouze z jednoho druhu cukru, mouky a tuku, jsou dávno pryč. Dnešní doba fandí nejen pestrosti, ale také zdravému životnímu stylu. Dobrá zpráva je, že mnohdy ani nepoznáte, že cukroví, které právě jíte, není „uplácáno“ z těchto tří základních ingrediencí. Proč nevyzkoušet něco nového, pochutnat si, a ještě udělat něco pro své zdraví?

Alternativ, které můžete dnes využít místo bílé mouky a bílého cukru je dnes na trhu bezpočet. V jejich neprospěch mluví snad jen poněkud vyšší cena, která ale není pravidlem a ve většině případů ji mnohonásobně vynahradí požitek, který z pojídání zdravých cukrovinek nakonec budete mít. Navíc zdravého cukroví, upečeného z celozrnné mouky, se rozhodně nepřejíte tolik, jako toho z mouky bílé. Proč? Protože výrazně více a na delší dobu zasytí. Má také nižší glykemický index. Co to znamená v praxi? Že „bílým“ cukrovím se můžete ládovat a pořád nemáte dost, zatímco u toho „celozrnného“ postačí tři kousky a jste plní. Poděkuje vám tedy nejen vaše zažívání, ale také linie.

Co letos na Vánoce vyzkoušet?

Přirozeně bezlepkové mouky
Mouku pšeničnou můžete doplnit nebo jí úplně nahradit některou z přirozeně bezlepkových mouk. Na mysli máme třeba mandlovou, kokosovou, pohankovou, kukuřičnou nebo čirokovou. Připravte se jen na mírně „sypavější“ konzistenci, která je zapříčiněná právě absencí lepku, jenž dodává cukroví a pečivu obecně konzistenci. Odměnou za trochu těžší práci bude lahodné cukroví netradiční chuti. Aby se vám nerozpadlo, nechte jej po vytažení z trouby na plechu nejprve vychladnout.

Místo cukru koření
Cukr je cukr a zkrátka chutná, bez ohledu na to, jak moc škodí. Nemusíte se jej zbavovat úplně, stačí jej omezit. S tím pomůže koření jako je skořice, vanilka (semínka, extrakt nebo esence), anýz, hřebíček nebo badyán. Když uberete na množství cukru (a nebojte se jej snížit i na polovinu!) vynikne přirozená chuť potravin a zmíněné koření přidá nejen aroma, ale také v mrazivém zimním počasí pěkně zahřeje.

Místo kakaa karob
Karobový prášek neboli svatojánský chléb nahradí kakao a poslouží jako ingredience do zdravých polev. Neobsahuje kofein a ani puriny, proto je vhodný pro osoby se zvýšenou hladinou kyseliny močové. Oproti kakau vyniká také nižší kalorickou hodnotou a obsahem tuku. Můžete jej užít všude tam, kam byste běžně přidali kakao. Těšit se můžete na zajímavě plnou chuť připomínající exotickou čokoládu.

Místo másla kokosový tuk
Některé druhy cukroví o kokosové aroma příjemně obohatí kokosový tuk. Jeho výhodou je, že má vysoký kouřový bod (kolem 200 °C), díky čemuž je tepelně stabilní a pro tepelné úpravy je proto skvělou volbou. Za pokojové teploty ale ztuhne podobně jako máslo, takže se nemusíte strachovat, že by se vám cukroví roztálo.

Vinný kámen místo prášku do pečiva
Klasický prášek do pečiva obsahuje difosforečnany, což jsou sloučeniny, které mohou v nadbytečném množství v těle ovlivňovat hladiny některých minerálů. Hydrogenuhličitan draselný neboli vinný kámen funguje úplně stejně jako tradiční kypřící prášek, bez nežádoucích vlivů. Seženete ho jak v prodejnách zdravé výživy, tak v supermarketech.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Velmi snadno se stane, že o vánočních svátcích neodhadneme správně množství jídla, které připravíme. Po Vánocích jsme pak zahrnuti spoustou zbylých dobrot, které je třeba rychle spotřebovat nebo dobře...

Čtěte dál
První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Štědrovečerní večeře se blíží a s ní i obvyklá rizika – rybí kosti, přejedení, bolest žaludku nebo i žlučníkový záchvat. Samozřejmě,...
Advent a hudba – proč ji tolik vyhledáváme a jak na nás působí?

Advent a hudba – proč ji tolik vyhledáváme a jak na nás působí?

Proč se během adventu rádi necháváme unášet písněmi, kterým se obvykle po celý rok vyhýbáme? A proč jsou Vánoce díky hudbě tak výjimečné?...
Skořice v kosmetice: Krásně voní, ale má i svá úskalí

Skořice v kosmetice: Krásně voní, ale má i svá úskalí

V adventu a celkově zimním čase rádi saháme po něčem voňavém, uklidňujícím. Prostě skořice je, ať chceme, nebo ne, to, co vyhledávají...
Vánoční dárky pro zdraví: Inspirace pro všechny

Vánoční dárky pro zdraví: Inspirace pro všechny

Vánoce jsou jedinečným obdobím, kdy chceme své blízké potěšit něčím, co má skutečný smysl. Pokud letos přemýšlíte o tom, jak smysluplně...
Příprava na adventní pečení krok za krokem

Příprava na adventní pečení krok za krokem

Vánoce bez domácího rodinného pečení by v mnoha českých domácnostech snad ani nebyly úplné. Pečení domácího cukroví s maminkou, babičkou,...
Prožijte si advent bez shonu a v hluboké relaxaci

Prožijte si advent bez shonu a v hluboké relaxaci

Tipů na to, jak zůstat v pohodě, když všude kolem zuří nákupní horečka, probíhají povinné vánoční večírky, které musíte absolvovat...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Vánoce jsou, ať už chcete nebo ne, obdobím, které hází bombu do stravovacích zvyků mnoha lidí. Převážně díky většímu kontaktu s rodinou...
Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Vánoce nejsou pouze obdobím klidu a míru, ale bohužel také stresu a hodování. Během svátků se velké části z nás dramaticky změní jídelníček...
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...