Jsou součástí nejen perníkové směsi koření, nádherně voní a skvěle chutnají. Trojice koření spjatá s Vánocemi a cukrovím stejně neodmyslitelně jako vánočka, bramborový salát nebo vánoční stromeček. Badyán, skořice a hřebíček. Jak se tahle magická trojice dostala až na naše stoly?
Čína, Srí Lanka a Indonésie. To jsou domoviny koření, které v Česku již zcela zdomácnělo. Využíváme jej nejen při přípravě cukroví a sladkých pochutin, ale mnohdy s jeho pomocí posílíme zažívání a zdraví celkově, nebo jej využijeme při přípravě více či méně tradičních slaných jídel. Kde má oblíbené vánoční koření svůj původ?
Badyán z daleké Číny
Roztomilé koření, které vypadá jako malá hvězdička a které známe pod názvem badyán, k nám připutovalo až z daleké Číny. Jedná se o semeno plodů rostlinky Illicium verum, což je stálezelený keř pocházející z čínského jihozápadu. Badyánová hvězdička mívá zpravidla 6-8 hrotů, z nichž každá obsahuje pouze jediné semeno. Chutí se podobá anýzu, za což je zodpovědná sloučenina zvaná anethol, dodávající lékořicové aroma.
Badyán má velmi silnou, výraznou chuť, nabývající sladkých a kořenitých tónů připomínajících lékořici. Pokud jej při pečení cukroví používáte, jistě víte, že se nevyplácí to s jeho množství přehánět a že v jeho případě rozhodně platí zlaté rčení poučující o tom, že méně je více. Silná chuť badyánu dobře vynikne v kombinaci se skořicí, muškátovým oříškem a zázvorem, sedne si však i s citrusy, cibulí, drůbežím a hovězím masem.
Skořice je milována již od starověku
Jedním z vůbec nejobvyklejších a nejčastěji používaných druhů koření je lahodná skořice, která se využívá při přípravě nápojů, sladkých i slaných jídel. Jejích výhod užívali již staří Egypťané, do Evropy se potom dostala díky arabským obchodníkům. Pochází z kůry stálezelených stromů rodu Cinnamonum, které dnes rostou nejvíce na Srí Lance a v Indonésii.
Srílanské skořici se říká cejlonská, ta indonéská nese přízvisko Cassia. První je sladší a jemnější, druhá zase výraznější. Ceylonská skořice je proslulá vyšší cenou, kterou ale zase vyváží nižším obsahem látky jménem kumarin, který ve vysokých dávkách může zvyšovat riziko onemocnění jater. Podle různých studií ale jinak skořice v přiměřených dávkách pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, bolest, léčit cukrovku a zlepšovat krevní oběh.
Hřebíček dříve sloužil pro osvěžení dechu
Drobné hnědé koření připomínající tvarem hřebík je u nás známo pod pojmenováním hřebíček a vyniká silnou, štiplavou a sladkou chutí i výrazně typickou vůní. Jedná se o aromatické plody stromu rodu Myrtaceae, Syzygium aromatum. V Indonésii, odkud také pochází (konkrétně z ostrovů Maluky), se užívá již tisíce let – původně se vkládal do úst a sloužil pro osvěžení dechu. Dnešní hřebíček je dovážen nejen z Indonésie, ale také z Madagaskaru a Srí Lanky.
Hřebíček skvěle chutná v cukroví a koláčích, v Indonésii se dokonce používá pro výrobu hřebíčkových cigaret. Kořeněné aroma a chuťovou hloubku i buclatost přidává perníčkům, sušenkám, různým pečeným sladkým moučníkům, jako jsou muffiny, buchty, bábovky a sladkosti. Užívá se ale i pro přípravu slaných pokrmů – bývá častou přísadou omáček i polévek. Měl by být skladován na chladném, tmavém a suchém místě.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Co vám pomůže stokrát více než krémy na vrásky? No přece obličejová jóga
Dennodenně vídáme krásné tváře na sociálních sítích, a často se divíme, jak to ti lidé dokážou, jak to že vypadají tak skvěle? Hovoříme o běžných lidech, kteří si mohou připsat několik let navíc, a přesto...
Čtěte dál