Badyán, skořice a hřebíček – zajímavosti o vánočním koření

Badyán, skořice a hřebíček – zajímavosti o vánočním koření
zdroj: Shutterstock

Jsou součástí nejen perníkové směsi koření, nádherně voní a skvěle chutnají. Trojice koření spjatá s Vánocemi a cukrovím stejně neodmyslitelně jako vánočka, bramborový salát nebo vánoční stromeček. Badyán, skořice a hřebíček. Jak se tahle magická trojice dostala až na naše stoly?

Čína, Srí Lanka a Indonésie. To jsou domoviny koření, které v Česku již zcela zdomácnělo. Využíváme jej nejen při přípravě cukroví a sladkých pochutin, ale mnohdy s jeho pomocí posílíme zažívání a zdraví celkově, nebo jej využijeme při přípravě více či méně tradičních slaných jídel. Kde má oblíbené vánoční koření svůj původ?

Badyán z daleké Číny
Roztomilé koření, které vypadá jako malá hvězdička a které známe pod názvem badyán, k nám připutovalo až z daleké Číny. Jedná se o semeno plodů rostlinky Illicium verum, což je stálezelený keř pocházející z čínského jihozápadu. Badyánová hvězdička mívá zpravidla 6-8 hrotů, z nichž každá obsahuje pouze jediné semeno. Chutí se podobá anýzu, za což je zodpovědná sloučenina zvaná anethol, dodávající lékořicové aroma.

Badyán má velmi silnou, výraznou chuť, nabývající sladkých a kořenitých tónů připomínajících lékořici. Pokud jej při pečení cukroví používáte, jistě víte, že se nevyplácí to s jeho množství přehánět a že v jeho případě rozhodně platí zlaté rčení poučující o tom, že méně je více. Silná chuť badyánu dobře vynikne v kombinaci se skořicí, muškátovým oříškem a zázvorem, sedne si však i s citrusy, cibulí, drůbežím a hovězím masem.

Skořice je milována již od starověku
Jedním z vůbec nejobvyklejších a nejčastěji používaných druhů koření je lahodná skořice, která se využívá při přípravě nápojů, sladkých i slaných jídel. Jejích výhod užívali již staří Egypťané, do Evropy se potom dostala díky arabským obchodníkům. Pochází z kůry stálezelených stromů rodu Cinnamonum, které dnes rostou nejvíce na Srí Lance a v Indonésii.

Srílanské skořici se říká cejlonská, ta indonéská nese přízvisko Cassia. První je sladší a jemnější, druhá zase výraznější. Ceylonská skořice je proslulá vyšší cenou, kterou ale zase vyváží nižším obsahem látky jménem kumarin, který ve vysokých dávkách může zvyšovat riziko onemocnění jater. Podle různých studií ale jinak skořice v přiměřených dávkách pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, bolest, léčit cukrovku a zlepšovat krevní oběh.

Hřebíček dříve sloužil pro osvěžení dechu
Drobné hnědé koření připomínající tvarem hřebík je u nás známo pod pojmenováním hřebíček a vyniká silnou, štiplavou a sladkou chutí i výrazně typickou vůní. Jedná se o aromatické plody stromu rodu Myrtaceae, Syzygium aromatum. V Indonésii, odkud také pochází (konkrétně z ostrovů Maluky), se užívá již tisíce let – původně se vkládal do úst a sloužil pro osvěžení dechu. Dnešní hřebíček je dovážen nejen z Indonésie, ale také z Madagaskaru a Srí Lanky.

Hřebíček skvěle chutná v cukroví a koláčích, v Indonésii se dokonce používá pro výrobu hřebíčkových cigaret. Kořeněné aroma a chuťovou hloubku i buclatost přidává perníčkům, sušenkám, různým pečeným sladkým moučníkům, jako jsou muffiny, buchty, bábovky a sladkosti. Užívá se ale i pro přípravu slaných pokrmů – bývá častou přísadou omáček i polévek. Měl by být skladován na chladném, tmavém a suchém místě.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Od prvního července může většina republiky odložit roušky, a to i tam, kde byly dosud povinné. Výjimku tvoří pouze Moravskoslezský kraj s regionálními ohnisky nákazy, pražské metro a vnitřní akce nad 100...

Čtěte dál
Hlavní důvody, proč byste měli začít šetřit vodou

Hlavní důvody, proč byste měli začít šetřit vodou

Více než polovinu Země pokrývá voda. Proč bychom jí tedy měli šetřit, když je jí všude kolem tolik? Protože množství vody není nekonečné...
Kouzlo Svatojánské noci: vyrazte dle tradice na sběr bylinek

Kouzlo Svatojánské noci: vyrazte dle tradice na sběr bylinek

Noci z 23. na 24. června se říká Svatojánská. Toto pojmenování plyne ze jména křesťanského proroka a mučedníka svatého Jana Křtitele....
Letní slunovrat přináší nejdelší den a nejkratší noc. Jak jej oslavovali naši předkové?

Letní slunovrat přináší nejdelší den a nejkratší noc. Jak jej oslavovali naši předkové?

20. června. Den, kdy nastává astronomické léto neboli letní slunovrat, je okamžikem, kdy slunce dosahuje nejsevernějšího bodu své dráhy....
Hubnutí: Jak rychle hubnout, aby to bylo správné a zdravé?

Hubnutí: Jak rychle hubnout, aby to bylo správné a zdravé?

Hubnutí představuje ve výživě jedno z věčných témat. Každý by chtěl zhubnout co nejdříve, aby se mohl atraktivními křivkami chlubit...
Vedlejší zdravotní účinky záludného onemocnění jménem cukrovka

Vedlejší zdravotní účinky záludného onemocnění jménem cukrovka

Když se řekne „cukrovka“, většinou se nám vybaví problémy s produkcí inzulínu a regulací hladiny cukru v krvi. Ano, jedná se o klíčový...
10+1 otázek: České pivo – v čem je unikátní a proč nám tak chutná?

10+1 otázek: České pivo – v čem je unikátní a proč nám tak chutná?

Jestli je český národ na něco pyšný, tak je to Jarda Jágr a české pivo. I přes to, že jde o alkoholický nápoj, jeho spotřeba u nás...
Sucho: věci, kterými může pomoci každý z nás

Sucho: věci, kterými může pomoci každý z nás

O „suchu“ se mluví i píše, přesto se mnohých z nás osobně nedotýká. A to, co na vlastní oči nevidíme každý den, míváme tendence podceňovat....
Kakao, káva a další potraviny z udržitelných zdrojů – naučte se správně si vybírat

Kakao, káva a další potraviny z udržitelných zdrojů – naučte se správně si vybírat

O některé suroviny je takový celosvětový zájem, že jejich produkce musí být nějakým způsobem kontrolována, aby byl stále zachován jejich...
Jak si udržet zdraví a kondici, i když nemáte skoro žádný volný čas

Jak si udržet zdraví a kondici, i když nemáte skoro žádný volný čas

Čas je velká otázka priorit. Ruku na srdce – na to, na co chceme, si čas uděláme vždycky. A něčím takovým by rozhodně mělo být naše...
Jak zvládnout návrat k normálu aneb zpět do režimu všedních dní

Jak zvládnout návrat k normálu aneb zpět do režimu všedních dní

Opatření se postupně uvolňují, lidé se vrací do práce, děti do školy. I když se zdá, že koronavirus jen tak nezmizí a budeme se s ním...
Kvalita kávy a sladkého sortimentu v kavárenských řetězcích

Kvalita kávy a sladkého sortimentu v kavárenských řetězcích

Kavárny – místa s lahodnou kávou, čerstvě vonícím pečivem, zákusky a dalšími lákadly. Mohou být rozpečené dorty a pečivo stejně kvalitní...
Malé bilancování: Co nám karanténa dala a vzala?

Malé bilancování: Co nám karanténa dala a vzala?

Koronavirová krize, která na Česko uhodila počátkem března, zahýbala s naším dosavadním světem více, než by zřejmě kohokoliv napadlo....