Badyán, skořice a hřebíček – zajímavosti o vánočním koření

Badyán, skořice a hřebíček – zajímavosti o vánočním koření
zdroj: Shutterstock

Jsou součástí nejen perníkové směsi koření, nádherně voní a skvěle chutnají. Trojice koření spjatá s Vánocemi a cukrovím stejně neodmyslitelně jako vánočka, bramborový salát nebo vánoční stromeček. Badyán, skořice a hřebíček. Jak se tahle magická trojice dostala až na naše stoly?

Čína, Srí Lanka a Indonésie. To jsou domoviny koření, které v Česku již zcela zdomácnělo. Využíváme jej nejen při přípravě cukroví a sladkých pochutin, ale mnohdy s jeho pomocí posílíme zažívání a zdraví celkově, nebo jej využijeme při přípravě více či méně tradičních slaných jídel. Kde má oblíbené vánoční koření svůj původ?

Badyán z daleké Číny
Roztomilé koření, které vypadá jako malá hvězdička a které známe pod názvem badyán, k nám připutovalo až z daleké Číny. Jedná se o semeno plodů rostlinky Illicium verum, což je stálezelený keř pocházející z čínského jihozápadu. Badyánová hvězdička mívá zpravidla 6-8 hrotů, z nichž každá obsahuje pouze jediné semeno. Chutí se podobá anýzu, za což je zodpovědná sloučenina zvaná anethol, dodávající lékořicové aroma.

Badyán má velmi silnou, výraznou chuť, nabývající sladkých a kořenitých tónů připomínajících lékořici. Pokud jej při pečení cukroví používáte, jistě víte, že se nevyplácí to s jeho množství přehánět a že v jeho případě rozhodně platí zlaté rčení poučující o tom, že méně je více. Silná chuť badyánu dobře vynikne v kombinaci se skořicí, muškátovým oříškem a zázvorem, sedne si však i s citrusy, cibulí, drůbežím a hovězím masem.

Skořice je milována již od starověku
Jedním z vůbec nejobvyklejších a nejčastěji používaných druhů koření je lahodná skořice, která se využívá při přípravě nápojů, sladkých i slaných jídel. Jejích výhod užívali již staří Egypťané, do Evropy se potom dostala díky arabským obchodníkům. Pochází z kůry stálezelených stromů rodu Cinnamonum, které dnes rostou nejvíce na Srí Lance a v Indonésii.

Srílanské skořici se říká cejlonská, ta indonéská nese přízvisko Cassia. První je sladší a jemnější, druhá zase výraznější. Ceylonská skořice je proslulá vyšší cenou, kterou ale zase vyváží nižším obsahem látky jménem kumarin, který ve vysokých dávkách může zvyšovat riziko onemocnění jater. Podle různých studií ale jinak skořice v přiměřených dávkách pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, bolest, léčit cukrovku a zlepšovat krevní oběh.

Hřebíček dříve sloužil pro osvěžení dechu
Drobné hnědé koření připomínající tvarem hřebík je u nás známo pod pojmenováním hřebíček a vyniká silnou, štiplavou a sladkou chutí i výrazně typickou vůní. Jedná se o aromatické plody stromu rodu Myrtaceae, Syzygium aromatum. V Indonésii, odkud také pochází (konkrétně z ostrovů Maluky), se užívá již tisíce let – původně se vkládal do úst a sloužil pro osvěžení dechu. Dnešní hřebíček je dovážen nejen z Indonésie, ale také z Madagaskaru a Srí Lanky.

Hřebíček skvěle chutná v cukroví a koláčích, v Indonésii se dokonce používá pro výrobu hřebíčkových cigaret. Kořeněné aroma a chuťovou hloubku i buclatost přidává perníčkům, sušenkám, různým pečeným sladkým moučníkům, jako jsou muffiny, buchty, bábovky a sladkosti. Užívá se ale i pro přípravu slaných pokrmů – bývá častou přísadou omáček i polévek. Měl by být skladován na chladném, tmavém a suchém místě.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Restorativní jóga nabízí hluboký odpočinek v krátkém čase. Najděte harmonii v zastavení se

Restorativní jóga nabízí hluboký odpočinek v krátkém čase. Najděte harmonii v zastavení se

Je pomalejší, jemnější a šetrnější než dynamické styly jógy. Restorativní jóga obnovuje harmonii a rovnováhu, učí vás znovu relaxovat a odpočívat, hodit za hlavu stres a úzkost a zabydlet se v přítomnosti....

Čtěte dál
Tajemství molekulární kuchyně – tekutý dusík, zákusek z martini nebo svíčková pěna. Seznamte se!

Tajemství molekulární kuchyně – tekutý dusík, zákusek z martini nebo svíčková pěna. Seznamte se!

Molekulární kuchyně láká svou tajemností. Spojení kuchyně a chemie připomíná alchymii. Na molekulární kuchyni je nezvyklé všechno,...
Příznaky pracovního vyhoření, kterých byste si měli všímat

Příznaky pracovního vyhoření, kterých byste si měli všímat

V práci se to na vás hrne ze všech stran, do toho rodina, děti, občas nějaká ta hádka doma, neshody se šéfem či s kolegy. Míváte pocit,...
Burčák: jak poznat kvalitní a kde ho rozhodně nekupovat?

Burčák: jak poznat kvalitní a kde ho rozhodně nekupovat?

Sezona burčáku je v plném proudu a kdo tento lahodný sladkokyselý mok dosud nezkusil, má ještě čas to napravit. Právě v tomto období...
Kdy je u ženy správný věk na to, aby se stala matkou?

Kdy je u ženy správný věk na to, aby se stala matkou?

Zdá se, že na takovou otázku nelze jednoznačně odpovědět. Podle mnohých názorů ani tak nejde o věk, ale o celkovou připravenost k tak...
Jak zklidnit roztěkanou mysl? Inspiraci hledejte v józe!

Jak zklidnit roztěkanou mysl? Inspiraci hledejte v józe!

Nepamatujete si, co jste měli včera k obědu, a někdo po vás chce vědět, co jste dělali před týdnem v úterý večer. Děsí vás to? Ptáte...
Září jako měsíc vděčnosti, sklizní a hodování

Září jako měsíc vděčnosti, sklizní a hodování

Září se u našich předků neslo ve znamení díků. Děkovali za dary, kterých se jim od přírody během léta dostávalo, a to vyjadřovali množstvím...
Začali jste přes léto běhat? Vyvarujte se nejčastějším zraněním a dbejte na správnou techniku

Začali jste přes léto běhat? Vyvarujte se nejčastějším zraněním a dbejte na správnou techniku

Někdo říká, že přes léto se nedá zhubnout. Léto je samá grilovačka, tedy obvykle nezdravé uzeniny a poctivé domácí hamburgery, dámy...
Sobectví: Kdy je v pořádku a jaké hranice by nemělo překračovat?

Sobectví: Kdy je v pořádku a jaké hranice by nemělo překračovat?

Péče o sebe vznikla jako způsob, jak se o sebe postarat fyzicky. Postupně se rozvinula i do péče o pohodu emoční. Proč je ale tak často...
Drobné radosti, kterými si jednoduše zpříjemníte den

Drobné radosti, kterými si jednoduše zpříjemníte den

Často jsou to drobné radosti, které vám mohou převrátit den vzhůru nohama. Každého dokáže potěšit něco jiného. Umíte si najít něco,...
Užitečné rady a tipy jak neplýtvat potravinami

Užitečné rady a tipy jak neplýtvat potravinami

Pro dnešní dobu, která nabízí všeho dostatek, je bohužel typickým úkazem mimo jiné také plýtvání potravinami. Regály v obchodech přetékají...
Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Od prvního července může většina republiky odložit roušky, a to i tam, kde byly dosud povinné. Výjimku tvoří pouze Moravskoslezský...
Hlavní důvody, proč byste měli začít šetřit vodou

Hlavní důvody, proč byste měli začít šetřit vodou

Více než polovinu Země pokrývá voda. Proč bychom jí tedy měli šetřit, když je jí všude kolem tolik? Protože množství vody není nekonečné...