Jedlé kaštany jsou charakteristické především svou vůní, která se příjemně uvolňuje při pečení. Navozují tak krásnou předvánoční atmosféru. Mají nižší energetickou hodnotu a podíl tuků než ořechy, proto si je můžete bez obav užít.
Porce: 25 kousků
Doba přípravy: 60 minut
Doba pečení: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
Na těsto
- 2 hrnky hladké mouky
- 2 hrnky polotučného mléka
- 50 g strouhaného kokosu
- 3 lžíce kokosového oleje
- 2 vejce
- 3 lžíce medu
- 1 sáček prášku do pečiva bez fosfátů
- 3 lžičky perníkového koření
- 3 lžíce kakaa
- špetka soli
Na krém
- 30 jedlých kaštanů
- 150 ml vody
- 350 g mascarpone
- 3 lžičky kokosového cukru
- 3 lžíce meruňkové marmelády
Postup
- Dno plechu vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
- V hlubší míse smíchejte mouku, strouhaný kokos, kakao, perníkové koření, prášek do pečiva a špetku soli.
- Poté do směsi přidejte mléko, kokosový olej, med, vejce a vše důkladně metličkou promíchejte.
- Těsto vlijte do připraveného plechu a pečte zhruba 25–30 minut. Korpus před vyndáním překontrolujte špejlí.
- Ještě na horký perník naneste marmeládu a nechte vychladnout.
- Mezitím si připravte krém. Kaštany očistěte a na povrchu je nařežte do tvaru písmene X. Poté je dejte do trouby péci cca na 25 minut při 200 °C.
- Kaštany po upečení oloupejte i se spodní slupkou. Dejte je do vyšší nádoby, přidejte kokosový cukr, vodu a tyčovým mixérem vše promixujte.
- Poté ke kaštanům přidejte mascarpone a vše opět promíchejte, aby se veškeré ingredience spojily.
- Korpus potřete kaštanovým krémem a dejte vychladnout. Nakrájejte perník na kousky a podávejte.
Náš tip
Na místo meruňkové marmelády vyzkoušejte např. rybízovou či rakytníkovou.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?
Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré se zaměřit na péči o játra a žlučník. Pokud se o ně dobře postaráte...
Čtěte dálOdlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě
Vánoce jsou, ať už chcete nebo ne, obdobím, které hází bombu do stravovacích zvyků mnoha lidí. Převážně díky většímu kontaktu s rodinou...
Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky
Vánoce nejsou pouze obdobím klidu a míru, ale bohužel také stresu a hodování. Během svátků se velké části z nás dramaticky změní jídelníček...
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem
Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?
Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?
Esence do pečení jsou velké téma, které je potřeba rozebrat z mnoha úhlů. Používáme je běžně do cukroví, různých dalších laskomim,...
Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?
Co krásnějšího může být, než když sedíte v teple domova, se svojí rodinou, užíváte si vánoční atmosféru u tradičních českých pohádek,...
Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem
Advent je pro mnohé z nás obdobím radosti a čekání na Vánoce, pro mnohé jsou naopak adventní týdny spojené se stresem z nákupu dárků,...
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?
Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním...
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Bezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...