Perník s kaštanovým krémem

Perník s kaštanovým krémem
zdroj: Kristýna Rybovičová

Jedlé kaštany jsou charakteristické především svou vůní, která se příjemně uvolňuje při pečení. Navozují tak krásnou předvánoční atmosféru. Mají nižší energetickou hodnotu a podíl tuků než ořechy, proto si je můžete bez obav užít.

Porce: 25 kousků
Doba přípravy: 60 minut
Doba pečení: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience

Na těsto

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 hrnky polotučného mléka
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 2 vejce
  • 3 lžíce medu
  • 1 sáček prášku do pečiva bez fosfátů
  • 3 lžičky perníkového koření
  • 3 lžíce kakaa
  • špetka soli

Na krém

  • 30 jedlých kaštanů
  • 150 ml vody
  • 350 g mascarpone
  • 3 lžičky kokosového cukru
  • 3 lžíce meruňkové marmelády

Postup

  1. Dno plechu vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. V hlubší míse smíchejte mouku, strouhaný kokos, kakao, perníkové koření, prášek do pečiva a špetku soli.
  3. Poté do směsi přidejte mléko, kokosový olej, med, vejce a vše důkladně metličkou promíchejte.
  4. Těsto vlijte do připraveného plechu a pečte zhruba 25–30 minut. Korpus před vyndáním překontrolujte špejlí.
  5. Ještě na horký perník naneste marmeládu a nechte vychladnout.
  6. Mezitím si připravte krém. Kaštany očistěte a na povrchu je nařežte do tvaru písmene X.  Poté je dejte do trouby péci cca na 25 minut při 200 °C.
  7. Kaštany po upečení oloupejte i se spodní slupkou. Dejte je do vyšší nádoby, přidejte kokosový cukr, vodu a tyčovým mixérem vše promixujte.
  8. Poté ke kaštanům přidejte mascarpone a vše opět promíchejte, aby se veškeré ingredience spojily.
  9. Korpus potřete kaštanovým krémem a dejte vychladnout. Nakrájejte perník na kousky a podávejte.

Náš tip
Na místo meruňkové marmelády vyzkoušejte např. rybízovou či rakytníkovou.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré se zaměřit na péči o játra a žlučník. Pokud se o ně dobře postaráte...

Čtěte dál
Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Vánoce jsou, ať už chcete nebo ne, obdobím, které hází bombu do stravovacích zvyků mnoha lidí. Převážně díky většímu kontaktu s rodinou...
Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Vánoce nejsou pouze obdobím klidu a míru, ale bohužel také stresu a hodování. Během svátků se velké části z nás dramaticky změní jídelníček...
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Esence do pečení jsou velké téma, které je potřeba rozebrat z mnoha úhlů. Používáme je běžně do cukroví, různých dalších laskomim,...
Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?

Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?

Co krásnějšího může být, než když sedíte v teple domova, se svojí rodinou, užíváte si vánoční atmosféru u tradičních českých pohádek,...
Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Advent je pro mnohé z nás obdobím radosti a čekání na Vánoce, pro mnohé jsou naopak adventní týdny spojené se stresem z nákupu dárků,...
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním...
Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...