Perník s kaštanovým krémem

Perník s kaštanovým krémem
zdroj: Kristýna Rybovičová

Jedlé kaštany jsou charakteristické především svou vůní, která se příjemně uvolňuje při pečení. Navozují tak krásnou předvánoční atmosféru. Mají nižší energetickou hodnotu a podíl tuků než ořechy, proto si je můžete bez obav užít.

Porce: 25 kousků
Doba přípravy: 60 minut
Doba pečení: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience

Na těsto

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 hrnky polotučného mléka
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 2 vejce
  • 3 lžíce medu
  • 1 sáček prášku do pečiva bez fosfátů
  • 3 lžičky perníkového koření
  • 3 lžíce kakaa
  • špetka soli

Na krém

  • 30 jedlých kaštanů
  • 150 ml vody
  • 350 g mascarpone
  • 3 lžičky kokosového cukru
  • 3 lžíce meruňkové marmelády

Postup

  1. Dno plechu vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. V hlubší míse smíchejte mouku, strouhaný kokos, kakao, perníkové koření, prášek do pečiva a špetku soli.
  3. Poté do směsi přidejte mléko, kokosový olej, med, vejce a vše důkladně metličkou promíchejte.
  4. Těsto vlijte do připraveného plechu a pečte zhruba 25–30 minut. Korpus před vyndáním překontrolujte špejlí.
  5. Ještě na horký perník naneste marmeládu a nechte vychladnout.
  6. Mezitím si připravte krém. Kaštany očistěte a na povrchu je nařežte do tvaru písmene X.  Poté je dejte do trouby péci cca na 25 minut při 200 °C.
  7. Kaštany po upečení oloupejte i se spodní slupkou. Dejte je do vyšší nádoby, přidejte kokosový cukr, vodu a tyčovým mixérem vše promixujte.
  8. Poté ke kaštanům přidejte mascarpone a vše opět promíchejte, aby se veškeré ingredience spojily.
  9. Korpus potřete kaštanovým krémem a dejte vychladnout. Nakrájejte perník na kousky a podávejte.

Náš tip
Na místo meruňkové marmelády vyzkoušejte např. rybízovou či rakytníkovou.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kapustová frittata

Kapustová frittata

Frittata je tradiční italský pokrm. Základ této pochoutky tvoří vejce. Zbylé ingredience můžete různě kombinovat. Výsledkem je po upečení slaný koláč, který se hodí jak na oběd, tak jako rychlá večeře.

Čtěte dál
Plněné krémové taštičky

Plněné krémové taštičky

Tento recept na těsto je univerzální a lze jej využít jak na slané, tak na sladké verze krémových taštiček. Červená řepa je bohatá...
Do konce ledna zpět do formy – jednoduchá opatření postačí

Do konce ledna zpět do formy – jednoduchá opatření postačí

Během Vánoc si pravděpodobně neupřete ani to, čemu se po zbytek roku snažíte vyhýbat. Ať je to spousta dobrého jídla, časté návštěvy...

Videorozhovor