Perník s kaštanovým krémem

Perník s kaštanovým krémem
zdroj: Kristýna Rybovičová

Jedlé kaštany jsou charakteristické především svou vůní, která se příjemně uvolňuje při pečení. Navozují tak krásnou předvánoční atmosféru. Mají nižší energetickou hodnotu a podíl tuků než ořechy, proto si je můžete bez obav užít.

Porce: 25 kousků
Doba přípravy: 60 minut
Doba pečení: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience

Na těsto

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 hrnky polotučného mléka
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 2 vejce
  • 3 lžíce medu
  • 1 sáček prášku do pečiva bez fosfátů
  • 3 lžičky perníkového koření
  • 3 lžíce kakaa
  • špetka soli

Na krém

  • 30 jedlých kaštanů
  • 150 ml vody
  • 350 g mascarpone
  • 3 lžičky kokosového cukru
  • 3 lžíce meruňkové marmelády

Postup

  1. Dno plechu vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. V hlubší míse smíchejte mouku, strouhaný kokos, kakao, perníkové koření, prášek do pečiva a špetku soli.
  3. Poté do směsi přidejte mléko, kokosový olej, med, vejce a vše důkladně metličkou promíchejte.
  4. Těsto vlijte do připraveného plechu a pečte zhruba 25–30 minut. Korpus před vyndáním překontrolujte špejlí.
  5. Ještě na horký perník naneste marmeládu a nechte vychladnout.
  6. Mezitím si připravte krém. Kaštany očistěte a na povrchu je nařežte do tvaru písmene X.  Poté je dejte do trouby péci cca na 25 minut při 200 °C.
  7. Kaštany po upečení oloupejte i se spodní slupkou. Dejte je do vyšší nádoby, přidejte kokosový cukr, vodu a tyčovým mixérem vše promixujte.
  8. Poté ke kaštanům přidejte mascarpone a vše opět promíchejte, aby se veškeré ingredience spojily.
  9. Korpus potřete kaštanovým krémem a dejte vychladnout. Nakrájejte perník na kousky a podávejte.

Náš tip
Na místo meruňkové marmelády vyzkoušejte např. rybízovou či rakytníkovou.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zapečený lilek s fetou

Zapečený lilek s fetou

Lilek je čím dál tím více v naší kuchyni oblíbený. Připravovat z něj můžete různé pokrmy. Je ideální na zapékání či grilování. Tento vegetariánský, bezlepkový recept vás v létě jistě potěší.

Čtěte dál
Italská kuřecí prsa s mozzarellou

Italská kuřecí prsa s mozzarellou

Svěží rychlý oběd či večeře s nádechem Itálie si připravíte během pár minut. Vybírejte kvalitní kuřecí maso a doplňte jej listovým...
Květákové halušky s brynzou

Květákové halušky s brynzou

Halušky jsou tradičním jídlem Slovenska. Vyměňte klasické vydatné halušky za ty květákové. Pokrm je díky němu lehký, bezlepkový a nebudete...
Kefírové muffiny s borůvkami

Kefírové muffiny s borůvkami

Borůvky – malé modré plody, které u nás dozrávají od června do září. Jsou přírodním zdrojem vitamínů a mnoha zdraví prospěšných látek....
Květákový krém s opečenými piniovými oříšky

Květákový krém s opečenými piniovými oříšky

Na polévky nezapomínejte ani v teplejším období a doplňujte jimi vyvážený jídelníček. Květák je u nás oblíbenou brukvovitou zeleninou...
Jahodová bublanina s pudinkem

Jahodová bublanina s pudinkem

Bublanina je typickým moučníkem z nadýchaného těsta, který potěší jak děti, tak dospělé. S voňavými jahodami a sladkým pudinkem ji...
Cizrnové těstoviny se zelím

Cizrnové těstoviny se zelím

Vhodnou alternativou pšeničných těstovin jsou těstoviny luštěninové. V obchodech jich naleznete celou řadu, jako např. cizrnové, ze...
Tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou

Tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou

Sezóna jahod pomalu začíná a možností, jak je zpracovat, je plno. Bezlepkové tvarohové knedlíčky budou chutnat jak vám, tak vašim dětem....
Kedlubnové zelí s karamelizovanou cibulkou

Kedlubnové zelí s karamelizovanou cibulkou

Kedlubna patří mezi naši sezónní košťálovou zeleninu a její sklizeň probíhá právě v květnu. Obsahuje např. vitamín C, vitamíny skupiny...
Sekaná z mungo fazolí

Sekaná z mungo fazolí

Mungo fazole je luštěnina zelené barvy původem z Indie. V kuchyni má široké využití. Je vhodná jak do salátů, polévek, tak i k naklíčení....
Bezlepkový rebarborový koláč

Bezlepkový rebarborový koláč

Sezóna rebarbory se již blíží. Tato zelenina s typickou kyselou chutí se skvěle hodí na přípravu netradičních sladkých pokrmů. Konzumujte...
Vajíčková pomazánka s tvarohem

Vajíčková pomazánka s tvarohem

Oblíbeným způsobem, jak zpracovat uvařená velikonoční vajíčka, je příprava vajíčkové pomazánky. Vyzkoušejte její odlehčenou verzi s...