Jaké tuky jsou nejvhodnější pro pečení cukroví, smažení kapra nebo přípravu majonézy?

Jaké tuky jsou nejvhodnější pro pečení cukroví, smažení kapra nebo přípravu majonézy?
zdroj: Shutterstock

Období Vánoc s sebou přináší řadu pokrmů, které normálně během roku nejíme – vánočka, cukroví, smažený kapr, bramborový salát – všechno velmi tučné a vydatné pokrmy. A právě o tom, jaké tuky jsou pro jejich přípravu vhodné a jaké ne si budeme povídat v dnešním rozhovoru.

V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma vhodných tuků pro vánoční pečení a vaření jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.

Sledujte náš kanál na youtube

Živočišné vs. rostlinné, přírodní oleje vs. ztužené tuky
Máslo si poslední roky opět získalo prim v kategorii konzumace i tuku pro vánoční pečení. A to je dobře, protože jde o zcela přirozenou potravinu. Hlavní výhodou másla je jeho chuť a vůně, která propůjčuje cukroví tu pravou autentičnost.

Jelikož je ale máslo drahé, většina průmyslově vyrobeného cukroví je většinou vždy vyrobena ze ztužených rostlinných tuků nebo tyto druhy tuků tvoří přinejmenším hlavní část. Pokud je cukroví z másla, je bráno jako poctivé. Rostlinné ztužené tuky jsou vždy směsí palmového, řepkového a případně palmojádrového a slunečnicového oleje v různém poměru a s příměsí dalších pomocných látek. V posledních letech jsou tyto druhy tuků preferovány i zastánci rostlinné stravy.

S jakými riziky se můžeme u tuků během Vánoc setkat? Jak si stojí moderní tuky jako je kokosový olej? To a mnohem více se dozvíte v rozhovoru.

Moderátorka: Zuzana Košařová

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Ztužené nebo částečně ztužené tuky prokazatelně škodí zdraví. Jak se jim vyhnout?

Ztužené nebo částečně ztužené tuky prokazatelně škodí zdraví. Jak se jim vyhnout?

Částečně ztužené rostlinné tuky mohou ovlivnit zdraví srdce. Zvyšují totiž hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a snižují množství toho dobrého – HDL cholesterolu. Proto byste se jim měli ve stravě vyhýbat....

Čtěte dál
Souvisí spolu datum narození a riziko předčasné smrti? Vědci přišli na zajímavý vztah

Souvisí spolu datum narození a riziko předčasné smrti? Vědci přišli na zajímavý vztah

Během let se řada vědců pokouší nalézt odpověď na otázku, zda a jak měsíc nebo období vašeho narození ovlivňuje úmrtnost. Nedávná studie...
Zajímavé výsledky lékařských výzkumů uplynulého roku 2019

Zajímavé výsledky lékařských výzkumů uplynulého roku 2019

Každý rok odborníci ve všech lékařských oborech provádějí řady výzkumů, aby mohli lépe porozumět tomu, co lidi činí zdravými a šťastnými....

Videorozhovor