Jaké tuky jsou nejvhodnější pro pečení cukroví, smažení kapra nebo přípravu majonézy?

Jaké tuky jsou nejvhodnější pro pečení cukroví, smažení kapra nebo přípravu majonézy?
zdroj: Shutterstock

Období Vánoc s sebou přináší řadu pokrmů, které normálně během roku nejíme – vánočka, cukroví, smažený kapr, bramborový salát – všechno velmi tučné a vydatné pokrmy. A právě o tom, jaké tuky jsou pro jejich přípravu vhodné a jaké ne si budeme povídat v dnešním rozhovoru.

V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma vhodných tuků pro vánoční pečení a vaření jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.

Sledujte náš kanál na youtube

Živočišné vs. rostlinné, přírodní oleje vs. ztužené tuky
Máslo si poslední roky opět získalo prim v kategorii konzumace i tuku pro vánoční pečení. A to je dobře, protože jde o zcela přirozenou potravinu. Hlavní výhodou másla je jeho chuť a vůně, která propůjčuje cukroví tu pravou autentičnost.

Jelikož je ale máslo drahé, většina průmyslově vyrobeného cukroví je většinou vždy vyrobena ze ztužených rostlinných tuků nebo tyto druhy tuků tvoří přinejmenším hlavní část. Pokud je cukroví z másla, je bráno jako poctivé. Rostlinné ztužené tuky jsou vždy směsí palmového, řepkového a případně palmojádrového a slunečnicového oleje v různém poměru a s příměsí dalších pomocných látek. V posledních letech jsou tyto druhy tuků preferovány i zastánci rostlinné stravy.

S jakými riziky se můžeme u tuků během Vánoc setkat? Jak si stojí moderní tuky jako je kokosový olej? To a mnohem více se dozvíte v rozhovoru.

Moderátorka: Zuzana Košařová

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Pravidla zdravého otužování nejen v zimním období

Pravidla zdravého otužování nejen v zimním období

Je konec ledna a při své zdravotní procházce zahlédnu z pod čepice na břehu řeky sportovce v plavkách. Mžourám, zírám, nechápu. Až po chvíli mi na mysl přijde pojem otužování. Takhle to tedy vypadá, televizní...

Čtěte dál
Vypadávání vlasů – kolik je normální a kolik už je moc?

Vypadávání vlasů – kolik je normální a kolik už je moc?

Kvalita vlasů a vlasové pokožky, je skoro vždy odrazem zdravotního stavu. Není tedy jednoduché podat univerzální návod, jak zatočit...
Jak počasí ovlivňuje bolestivost kloubů a proč bolí zejména v zimě

Jak počasí ovlivňuje bolestivost kloubů a proč bolí zejména v zimě

Není revma jako revma. Samotní laici, spíše než odborníci, tak běžně označují jakoukoliv bolest či ztuhlost kloubů, bez ohledu na samotnou...
Vše o rýmě – jak poznat zánět dutin, proč sprej do nosu není vždy výhra a jak podpořit samoléčbu?

Vše o rýmě – jak poznat zánět dutin, proč sprej do nosu není vždy výhra a jak podpořit samoléčbu?

Neléčená rýma trvá týden a léčená 7 dní. Pokud to u vás neplatí, posviťte si na dutiny. Rýma je považována za banální onemocnění, které...
Pocit plnosti, těžkost v žaludku, zácpa, pálení žáhy – první pomoc na trávicí obtíže

Pocit plnosti, těžkost v žaludku, zácpa, pálení žáhy – první pomoc na trávicí obtíže

Trávicí obtíže se stávají častým důvodem návštěvy lékárny – a okolo svátku teprve. Nepříjemné problémy v oblasti břicha dokážou potrápit,...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Majonéza – kolik při hubnutí a co s načatou skleničkou po svátcích?

Majonéza – kolik při hubnutí a co s načatou skleničkou po svátcích?

Mezi položky, které si alespoň jednou za rok vložíte do nákupního košíku, patří určitě majonéza. Štědrovečerní večeře bez klasického...
Cukrovka a Vánoce – základní pravidla pro diabetiky

Cukrovka a Vánoce – základní pravidla pro diabetiky

Dietní chyba u svátečního stolu umí poškádlit trávení, ale ve většině případů není život ohrožující. Díky úpravě životního stylu a...
Sušené datle – odkud pochází jejich tradice u nás a jaké mají využití při pečení

Sušené datle – odkud pochází jejich tradice u nás a jaké mají využití při pečení

Chléb pouště nebo koláč chudých – tak se říká datlím. Jde o sladké exotické plody, které u nás najdete zejména v jejich sušené podobě....
Rady a tipy, jak si udržet formu přes Vánoce

Rady a tipy, jak si udržet formu přes Vánoce

Snad Vás hned na úvod nezklamu, nebo neodradím od dalšího čtení, když řeknu, že řešit formu přes Vánoce je tak trochu úsměvné. Proč...
Vánoce a cholesterol v krvi – jak ho ovlivňuje hodování, stres a pohyb?

Vánoce a cholesterol v krvi – jak ho ovlivňuje hodování, stres a pohyb?

Ač je to paradoxní, mnozí z nás během vánočních svátků podléhají jednomu ze smrtelných hříchů, a sice obžerství. Je obtížné si toto...
Bezlepkové pečení cukroví: s jakými druhy mouky se nejlépe pracuje?

Bezlepkové pečení cukroví: s jakými druhy mouky se nejlépe pracuje?

Adventní čas je tu a s ním i doba pečení vánočního cukroví. Každý zná klasické druhy, jako jsou rohlíčky, linecké nebo perníčky. Co...