Období Vánoc s sebou přináší řadu pokrmů, které normálně během roku nejíme – vánočka, cukroví, smažený kapr, bramborový salát – všechno velmi tučné a vydatné pokrmy. A právě o tom, jaké tuky jsou pro jejich přípravu vhodné a jaké ne si budeme povídat v dnešním rozhovoru.
V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma vhodných tuků pro vánoční pečení a vaření jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.
Živočišné vs. rostlinné, přírodní oleje vs. ztužené tuky
Máslo si poslední roky opět získalo prim v kategorii konzumace i tuku pro vánoční pečení. A to je dobře, protože jde o zcela přirozenou potravinu. Hlavní výhodou másla je jeho chuť a vůně, která propůjčuje cukroví tu pravou autentičnost.
Jelikož je ale máslo drahé, většina průmyslově vyrobeného cukroví je většinou vždy vyrobena ze ztužených rostlinných tuků nebo tyto druhy tuků tvoří přinejmenším hlavní část. Pokud je cukroví z másla, je bráno jako poctivé. Rostlinné ztužené tuky jsou vždy směsí palmového, řepkového a případně palmojádrového a slunečnicového oleje v různém poměru a s příměsí dalších pomocných látek. V posledních letech jsou tyto druhy tuků preferovány i zastánci rostlinné stravy.
S jakými riziky se můžeme u tuků během Vánoc setkat? Jak si stojí moderní tuky jako je kokosový olej? To a mnohem více se dozvíte v rozhovoru.
Moderátorka: Zuzana Košařová
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Příprava na adventní pečení krok za krokem
Vánoce bez domácího rodinného pečení by v mnoha českých domácnostech snad ani nebyly úplné. Pečení domácího cukroví s maminkou, babičkou, dětmi nebo kamarádkami patří k jejich jedinečné atmosféře a všemu...
Čtěte dál