Alkohol: Co jsou to kongenery a proč se vyplatí vybírat alkoholické nápoje bez nich?

Alkohol: Co jsou to kongenery a proč se vyplatí vybírat alkoholické nápoje bez nich?
zdroj: Shutterstock

Tu pivo k řízku a salátu, aby slehlo. Tu víno na vánočním večírku, tu pár panáků z hecu a tu sklenička bublinek... když přece slavíme ten nový rok 2020. Taky to u vás vypadá podobně? Alkohol je součástí závěru roku většiny lidí... Co s námi dělá a proč si umět vybrat?

Ethanol a jeho účinky
Alkoholickým nápojům říkáme obecně alkohol, i když ze skupiny alkoholů se v nich vyskytuje v různé míře hlavně ethanol. Dlouhodobá, pravidelná až nadměrná konzumace ethanolu vede k nevratnému poškození jater, která jsou klíčovým orgánem pro celkovou látkovou výměnu organismu. Jsou takovou čističkou. Ethanol má velmi široké spektrum škodlivých účinků na naše zdraví – od snižování buněčné imunity a podporu nežádoucí oxidace (což je mimo jiné jeden z hlavních příčin stárnutí), až po vyvolání psychické a fyzické závislosti. Ethanol má také silné neurotoxické účinky – ačkoliv malé dávky způsobují euforii, uvolněnost a dobrou náladu, vysoké dávky ničí mozkové buňky, neurony, které pod jeho účinkem degenerují a mohou i zanikat. Nekvalitní lihoviny z domácích nekontrolovaných zdrojů mohou obsahovat spoustu nežádoucích látek, které jen doplňují škodlivé účinky ethanolu.

Kongenery
Kromě ethanolu, který je hlavní chemikálií alkoholických nápojů, se v nich také objevují tzv. kongenery. Že jste tento termíny ještě neslyšeli? Kongenery jsou vedlejší chemikálie, které vznikají při destilaci a dalších reakcích při výrobě alkoholu. Zahrnují např. methanol, isopentanol, aldehydy, různé taniny nebo aceton. Podle některých odborníků mají právě tyto doprovodné látky, které často dodávají charakteristickou chuť či aroma, tendence zvyšovat intenzitu kocovin. Ve velkém je obsahuje třeba whisky, koňak nebo tequilla. Nízkou koncentrací kongenerů se naopak vyznačují průhledné nápoje, jako je vodka, gin nebo bílý rum.

Oslavte, ale s mírou
Nevýhodou konzumace alkoholu je to, že jeho počáteční nežádoucí účinky na náš organismus nebolí ... stejně jako je tomu třeba u cukru (a cukrovky). Je proto důležité míti na paměti to, že zdravé orgány máme jen jedny a i přesto, že v mládí, jak se říká, vydržíme všechno, s postupujícím věkem můžeme dost litovat. Zlaté pravidlo říká – jedna sklenka vína nebo malé pivo denně zdravému organismu pravděpodobně neuškodí.

Povzneste se nad potřebu ten Nový rok 2020 pořádně zapít, raději ho OSLAVTE, ťukněte si jednou sklenkou kvalitního, suchého šampaňského a popřejte si mnoho zdraví... :) 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jak udržet na uzdě hormon hladu, ghrelin?

Jak udržet na uzdě hormon hladu, ghrelin?

Ghrelin neboli „hormon hladu“ hraje v redukci i udržování hmotnosti zásadní roli. Jeho úkolem je signalizovat mozku potřebu doplnit energii jídlem. Jak ho udržet pod kontrolou společně s váhou?

Čtěte dál
5 tipů, jak si maximálně udržet psychiku, zdraví i kondici v boji proti COVID-19

5 tipů, jak si maximálně udržet psychiku, zdraví i kondici v boji proti COVID-19

S dnešní situací nikdo nepočítal. Přesto můžeme podle odborníků i v této těžké době udělat něco, abychom alespoň minimalizovali riziko...
Jak se bránit nákaze? Speciální dechové cvičení na podporu plic a vhodný doplněk stravy

Jak se bránit nákaze? Speciální dechové cvičení na podporu plic a vhodný doplněk stravy

Většinou mají problémy s imunitou malé děti od 3 do 6 let a starší lidé nad 65 roků a lidé s velkou psychickou zátěží. Tyto skupiny...

Videorozhovor