Znáte pomalé vaření? Šetří čas a dodává pokrmům výjimečnou chuť

Znáte pomalé vaření? Šetří čas a dodává pokrmům výjimečnou chuť
zdroj: Shutterstock

Velmi paradoxně je pomalé vaření velkým pomocníkem, který vám ušetří spoustu času. Díky němu si navíc pokrmy zachovají svou chuť, šťavnatost, a to i bez použití většího množství koření, vody nebo tuku. Nejsnazší je použití tzv. Crock – Pot hrnce, který téměř vše udělá za vás.

Zdravé, chutné a rychlé
Pomalé vaření má celou řadu výhod. Stačí všechny suroviny poskládat do jednoho hrnce, nastavit časovač a je hotovo. Nemusíte nic míchat, ani podlévat. Příprava vám tudíž zabere jen pár minut. Velmi snadné, že? Ačkoliv samotné vaření trvá 4 až 10 hodin, můžete klidně odejít z domu bez obav, že se vám oběd připálí. Hrnec má velmi nízký příkon, dokonce až několikanásobně nižší než varná deska nebo trouba.

Žádná voda ani tuk
Potraviny si díky pomalému vaření zachovají většinu vitamínů a minerálů. Ty se při běžné úpravě částečně vypaří spolu s přebytečnou tekutinou. Některé potraviny dokonce získají vyšší kvalitu. Pokrmy budou navíc mimořádně šťavnaté a křehké, což oceníte hlavně při přípravě hovězího masa. Není nutné přidávat žádný tuk, ani podlévat vodou. Ani tak se ve speciálním kameninovém hrnci jídlo nepřipálí, pokud dodržíte správný postup. S kořením můžete také ubrat. Chuť jídla se zachová a pomalým vařením ještě zvýrazní. Pokud přeci jen chcete nějaké přidávat, volte raději celé, které uvolňuje aroma postupně.

Pečení, vaření i příprava marmelád
Hrnec není určený pouze k pomalému vaření. Můžete v něm péct maso i koláče, připravovat marmelády nebo silný vývar. Množství surovin by ale vždy mělo odpovídat velikosti hrnce. Myslete na to při výběru. Pokud raději připravujete jídlo na dva a více obědů, sáhněte po větším. Pokud vložíte více surovin, nedocílíte takového efektu. Když je jich naopak málo, je obtížné nastavit čas vaření a pokrm se tak může připálit nebo rozvařit.

Dno a strany hrnce mají přirozeně nejvyšší teplotu, proto do těchto míst naskládejte suroviny, které vyžadují delší tepelnou úpravu. Pokud pečete, přidejte maximálně dvě polévkové lžíce vody, víc není nutné. Maso vložte doprostřed a nastavte čas alespoň na 4 hodiny. Nepoužívejte k přípravě mražené potraviny. Tím by se výrazně zvýšil čas vaření a navíc by v hrnci vzniklo až příliš vody, která by se nemohla odpařit.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Plavková sezona je v plném proudu, a ještě zdaleka nekončí. Pokud Vás trápí nevzhledné ďolíčky na stehnech a hýždích, není úplně pozdě s tím něco udělat. Stačí se zaměřit na pár jednoduchých, ale osvědčených...

Čtěte dál
Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Ovocný „chléb“, který chutná jen tak samotný nebo jako součást nepečených i pečených dezertů. Ve veganské kuchyni může banán dokonce...
Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Společně s teplem a prázdninami přináší léto možnost si naplno užít venkovních rekreačních sportů. Kolo, in-linové brusle, plavání...
Podléháte negativním myšlenkám? Pozor, vědci spojují chronické negativní myšlení s demencí

Podléháte negativním myšlenkám? Pozor, vědci spojují chronické negativní myšlení s demencí

Demence je souhrnný název pro řadu poruch poškozujících poznávací funkce mozku. Ty se projevují zpomalováním myšlení, rozhodování i...
Přišla první letní vedra: Proč nás horko tak vysiluje?

Přišla první letní vedra: Proč nás horko tak vysiluje?

Čas trávený sluněním může být velmi unavující. Proč se vám chce spát a máte pocit, že celkově stagnujete, když vlastně jen ležíte na...
Jak účinně v těhotenství předejít tvorbě strií?

Jak účinně v těhotenství předejít tvorbě strií?

Strie jsou v období těhotenství častou a obvyklou potíží. Trpí na ně většina žen, a i když nevypadají pěkně, zdraví nadcházející maminky...
Vysoké teploty a zdravotní rizika: pozor dávejte hlavně na léky, které užíváte

Vysoké teploty a zdravotní rizika: pozor dávejte hlavně na léky, které užíváte

Letní období patří obecně mezi nejoblíbenější část roku. S létem máme spojenou zejména dovolenou, koupání, opalování a dlouhé slunečné...
10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

I když se hranice postupně otevírají, ne každý se cítí na to letos vyrazit na dovolenou mimo Česko. Ať už ale u moře nebo v tuzemsku...
Paradentóza: nenechte si kazit úsměv! Jak účinně předcházet krvácení dásní?

Paradentóza: nenechte si kazit úsměv! Jak účinně předcházet krvácení dásní?

Vážný zánět dásní způsobený bakteriemi, které se hromadí na zubech a v okolí dásní. To je paradentóza, onemocnění, které nenapadá jen...
Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky patří spolu s rajčaty a okurkou mezi základní druhy zeleniny, které si během léta užíváme. Můžeme je pěstovat na zahrádkách...
Míváte náhlé bušení srdce? Zde jsou nejčastější příčiny

Míváte náhlé bušení srdce? Zde jsou nejčastější příčiny

Probudit se se srdcem běžícím jako o závod může být matoucí a děsivé. Málokdy se ale jedná o skutečně pádný důvod k obavám. Příčinou...