Znáte pomalé vaření? Šetří čas a dodává pokrmům výjimečnou chuť

Znáte pomalé vaření? Šetří čas a dodává pokrmům výjimečnou chuť
zdroj: Shutterstock

Velmi paradoxně je pomalé vaření velkým pomocníkem, který vám ušetří spoustu času. Díky němu si navíc pokrmy zachovají svou chuť, šťavnatost, a to i bez použití většího množství koření, vody nebo tuku. Nejsnazší je použití tzv. Crock – Pot hrnce, který téměř vše udělá za vás.

Zdravé, chutné a rychlé
Pomalé vaření má celou řadu výhod. Stačí všechny suroviny poskládat do jednoho hrnce, nastavit časovač a je hotovo. Nemusíte nic míchat, ani podlévat. Příprava vám tudíž zabere jen pár minut. Velmi snadné, že? Ačkoliv samotné vaření trvá 4 až 10 hodin, můžete klidně odejít z domu bez obav, že se vám oběd připálí. Hrnec má velmi nízký příkon, dokonce až několikanásobně nižší než varná deska nebo trouba.

Žádná voda ani tuk
Potraviny si díky pomalému vaření zachovají většinu vitamínů a minerálů. Ty se při běžné úpravě částečně vypaří spolu s přebytečnou tekutinou. Některé potraviny dokonce získají vyšší kvalitu. Pokrmy budou navíc mimořádně šťavnaté a křehké, což oceníte hlavně při přípravě hovězího masa. Není nutné přidávat žádný tuk, ani podlévat vodou. Ani tak se ve speciálním kameninovém hrnci jídlo nepřipálí, pokud dodržíte správný postup. S kořením můžete také ubrat. Chuť jídla se zachová a pomalým vařením ještě zvýrazní. Pokud přeci jen chcete nějaké přidávat, volte raději celé, které uvolňuje aroma postupně.

Pečení, vaření i příprava marmelád
Hrnec není určený pouze k pomalému vaření. Můžete v něm péct maso i koláče, připravovat marmelády nebo silný vývar. Množství surovin by ale vždy mělo odpovídat velikosti hrnce. Myslete na to při výběru. Pokud raději připravujete jídlo na dva a více obědů, sáhněte po větším. Pokud vložíte více surovin, nedocílíte takového efektu. Když je jich naopak málo, je obtížné nastavit čas vaření a pokrm se tak může připálit nebo rozvařit.

Dno a strany hrnce mají přirozeně nejvyšší teplotu, proto do těchto míst naskládejte suroviny, které vyžadují delší tepelnou úpravu. Pokud pečete, přidejte maximálně dvě polévkové lžíce vody, víc není nutné. Maso vložte doprostřed a nastavte čas alespoň na 4 hodiny. Nepoužívejte k přípravě mražené potraviny. Tím by se výrazně zvýšil čas vaření a navíc by v hrnci vzniklo až příliš vody, která by se nemohla odpařit.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční světlo je neodmyslitelnou součástí našeho života, po dlouhé a tmavé zimě je návrat slunce naším nejčastějším přáním, avšak...