Máte citlivé zuby? Připravte si trojboj z bylinek a vhodné pasty

Máte citlivé zuby? Připravte si trojboj z bylinek a vhodné pasty
zdroj: Shutterstock

Citlivé zuby trápí až 40 % lidí a jsou nejčastějším důvodem konzultací u dentisty. Problém může být spojen se závažným onemocněním, stresem, ale klidně i s banálním problémem. V každém případě existují metody, které vám výrazně uleví. Pojďme se na ně podívat.

Nezapomínejte na preventivní prohlídky u zubaře
I když většina lidí zubaře nemá příliš v lásce, pravidelné absolvování preventivní prohlídek se vyplatí. Citlivé zuby bývají časté v případě kazu, a to i malého, o kterém jindy ani nevíte. Kromě toho se specialistou proberete i případnou návštěvu dentálního hygienisty, který odstraní zubní kámen, který může postupem času zadělat na pořádné problémy.

Paradentóza umí pěkně potrápit
A to i počínající. Zdravé dásně pevně obepínají zuby, a tak jsou krčky schované na svém místě. Jakmile dáseň začne ustupovat, nervová zakončení se budou postupně odkrývat. Tím pádem si začnete pečlivě vybírat jenom nápoje a potraviny v pokojové teplotě. V začátcích se dá paradentóza podchytit, a to vhodnou technikou čištění, výběrem správného kartáčku, užíváním bylin a případně i zubních past s obsahem chloridu strontnatého. Ten reaguje na sliny a vytváří drobné krystalky, které se obalí kolem obnažených krčků.

Čistíte si správně zuby?
Pokud váš zubař vyloučil zubní kámen a kaz, dokonce i počínající onemocnění dásní, vinou může být agresivní čištění zubů. To zahrnuje nevhodnou techniku a příliš tvrdý kartáček, který dráždí dásně. Vybírejte proto pečlivě a volte raději měkký kartáček s větším množstvím štětinek. Pokud si nejste jistí, že si zuby čistíte správně, požádejte o pomoc specialistu v rámci dentální hygieny.

Příliš kyselých potravin
Kyselé potraviny a také cukry se nabalují na zubní sklovinu. Jakmile si zuby vyčistíte, odstraníte nejenom nečistoty, ale právě i potřebnou zubní sklovinu. To samé platí, pokud si zuby čistíte bezprostředně po jídle. V tomto případě nehraje roli, o jakou potravinu se jednalo. Pokud se kyselých potravin nechcete vzdát, snažte se je konzumovat v omezené míře a zároveň ne před čištěním zubů. Po každém jídle si zuby vypláchněte čistou vodou.

Pomůžou bylinky
Ne všechny zubní pasty nebo ústní vody jsou svým složením vhodné. Při potížích s citlivými zuby si můžete snadno připravit kloktadlo nebo ústní vodu, která bude šetrná a zároveň se postará o léčbu nemocných dásní. Vhodnou bylinkou je v tomto případě šalvěj.

Ti z vás, kteří se potýkají s paradentózou, si mohou připravit kloktadlo, které se dá používat v průběhu celého dne. Větší množství šalvěje nechte přes noc louhovat ve vodě a ráno krátce povařte, sceďte a nechte vychladnout. Nepřipravujte si zásoby na několik dní, ale raději vždy připravujte čerstvý nálev, nebo maximálně na dva dny.

Ze šalvěje se dá také připravit zubní olej, který se dvakrát denně potírá na dásně. Kromě toho, že přináší úlevu, také stahuje dásně kolem krčků. Působí protizánětlivě. Olej připravujte ze směsi šalvěje a máty, které nechte podobu tří týdnu na slunném místě v kvalitním oleji. Po této době převařte na maximální teplotu 50 °C, sceďte a skladujte na temném místě. Při silné bolesti můžete použít hřebíček, který po rozžvýkání uvolňuje látku, která znecitliví nervy.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jak udržet na uzdě hormon hladu, ghrelin?

Jak udržet na uzdě hormon hladu, ghrelin?

Ghrelin neboli „hormon hladu“ hraje v redukci i udržování hmotnosti zásadní roli. Jeho úkolem je signalizovat mozku potřebu doplnit energii jídlem. Jak ho udržet pod kontrolou společně s váhou?

Čtěte dál
5 tipů, jak si maximálně udržet psychiku, zdraví i kondici v boji proti COVID-19

5 tipů, jak si maximálně udržet psychiku, zdraví i kondici v boji proti COVID-19

S dnešní situací nikdo nepočítal. Přesto můžeme podle odborníků i v této těžké době udělat něco, abychom alespoň minimalizovali riziko...
Řeřicha: nejlepší bylinka pro začátečníky. Proč stojí za to ji zasadit?

Řeřicha: nejlepší bylinka pro začátečníky. Proč stojí za to ji zasadit?

Řeřicha pochází z Blízkého východu, kde byla jako koření užívána již ve Starověkém Římě. Řeřicha setá, někdy též zahradní, je rychle...

Videorozhovor