Ředkvičky: vliv konzumace na zdraví a rady na využití v kuchyni

Ředkvičky: vliv konzumace na zdraví a rady na využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Mají příjemně štiplavou chuť, podporují střevní peristaltiku, jsou plné vlákniny a vody. Jsou výtečné v kombinaci s chlebem namazaným máslem a celkově velmi nenáročné na délku dozrávání.

Zářivě růžová kořenová zelenina je příbuzná bílé a větší ředkvi. Malé, křehké a křupavé bulvičky ředkviček mají pikantní příchuť, která skvěle doplní aroma různých pokrmů, zachutnají ale i samotné jen tak na zahnání mlsné. O jejich původu se spekuluje – jedni tvrdí, že jejich domovinou jsou země Blízkého východu, odkud se dostaly až do Středomoří. Jiní zastávají názor, že jejich prvními pěstiteli byli Japonci a Číňané. Ať tak či tak, dnes se ředkvičky pěstují a po celý rok sklízejí v mírném podnebí Evropy a Ameriky.

Rychlá doba dozrávání je společná všem druhům ředkviček
Ředkviček existuje bezpočet druhů, které se liší nejen velikosti a také tvarem (mohou být i oválné a kuželovité), palčivostí a zbarvením slupky – tu můžete potkat v červené, červenobílé, bílé, a dokonce i v černé tónině. Čím se ale jednotlivé druhy příliš neliší je doba dozrávání – ta je poměrně krátká a pohybuje se od 4 do 6 týdnů. Na rozdíl od větší příbuzné ředkve mají také ředkvičky výrazně menší bulvy a jemnější chuť. Na pultech jsou k dostání celý rok – měli byste se ovšem zaměřit na výběr kusů, které mají svěží, sytě zelené a drobné lístky a bulvy nemají dřevnaté, popraskané, vysychající a houbovité. V lednici za dobré mikrocirkulace vydrží ředkvičky v dobré kondici zhruba týden.

Zbaví vás zácpy, ochrání před infekcemi a posílí nervy i imunitu
Ředkvičky jsou bohaté na vlákninu, která podporuje střevní peristaltiku a působí tak jako prevence či řešení zácpy. To ale není jediná dobrá služba, kterou ředkvičky pro střeva vykonávají. Kromě vlákniny jsou bohaté také na hořčičné oleje, které produkují jako ochranu proti škůdcům. Ty v lidském organismu bojují proti plísním a bakteriím, které vymycují nejen ze střev, ale také ze žaludku, sliznice patra a jazyku.

Nadýmání a průjmy bývají často vyvolávány bakteriemi ve střevech a ředkvičky tedy tyto potíže dokáží eliminovat nejen tím, že střeva díky vláknině „rozhýbají“, ale také z nich díky hořčičným olejům vyženou nepřátelské bakterie.

Kromě toho také rozpouštějí hleny, dezinfikují sliznice a působí proti infekcím – preventivně. Lidové léčitelství je uznává jako účinnou zbraň proti tvorbě žlučových, ledvinových a močových kamínků. Ředkvičky jsou také cenným zdrojem kyseliny listové (vitamin B9) a vitaminu C.

Nejlepší jsou čerstvé, lze je ale i dusit, vařit či nakládat
Ředkvičky se vyplácí konzumovat v čerstvém stavu. Syrové ředkvičky skvěle chutnají v salátech, pomazánkách nebo předkrmech. V jednoduchosti je krása, a tak potěší i jen na chlebu namazaném máslem a posypaném solí. Lze je ale i tepelně upravovat a přidávat do míchaných vajíček, polévek, dušených či pečených pokrmů nebo jako přílohu k masu. S dalšími druhy zeleniny skvěle zachutnají i naložené ve sladkokyselém nálevu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...