Mají příjemně štiplavou chuť, podporují střevní peristaltiku, jsou plné vlákniny a vody. Jsou výtečné v kombinaci s chlebem namazaným máslem a celkově velmi nenáročné na délku dozrávání.
Zářivě růžová kořenová zelenina je příbuzná bílé a větší ředkvi. Malé, křehké a křupavé bulvičky ředkviček mají pikantní příchuť, která skvěle doplní aroma různých pokrmů, zachutnají ale i samotné jen tak na zahnání mlsné. O jejich původu se spekuluje – jedni tvrdí, že jejich domovinou jsou země Blízkého východu, odkud se dostaly až do Středomoří. Jiní zastávají názor, že jejich prvními pěstiteli byli Japonci a Číňané. Ať tak či tak, dnes se ředkvičky pěstují a po celý rok sklízejí v mírném podnebí Evropy a Ameriky.
Rychlá doba dozrávání je společná všem druhům ředkviček
Ředkviček existuje bezpočet druhů, které se liší nejen velikosti a také tvarem (mohou být i oválné a kuželovité), palčivostí a zbarvením slupky – tu můžete potkat v červené, červenobílé, bílé, a dokonce i v černé tónině. Čím se ale jednotlivé druhy příliš neliší je doba dozrávání – ta je poměrně krátká a pohybuje se od 4 do 6 týdnů. Na rozdíl od větší příbuzné ředkve mají také ředkvičky výrazně menší bulvy a jemnější chuť. Na pultech jsou k dostání celý rok – měli byste se ovšem zaměřit na výběr kusů, které mají svěží, sytě zelené a drobné lístky a bulvy nemají dřevnaté, popraskané, vysychající a houbovité. V lednici za dobré mikrocirkulace vydrží ředkvičky v dobré kondici zhruba týden.
Zbaví vás zácpy, ochrání před infekcemi a posílí nervy i imunitu
Ředkvičky jsou bohaté na vlákninu, která podporuje střevní peristaltiku a působí tak jako prevence či řešení zácpy. To ale není jediná dobrá služba, kterou ředkvičky pro střeva vykonávají. Kromě vlákniny jsou bohaté také na hořčičné oleje, které produkují jako ochranu proti škůdcům. Ty v lidském organismu bojují proti plísním a bakteriím, které vymycují nejen ze střev, ale také ze žaludku, sliznice patra a jazyku.
Nadýmání a průjmy bývají často vyvolávány bakteriemi ve střevech a ředkvičky tedy tyto potíže dokáží eliminovat nejen tím, že střeva díky vláknině „rozhýbají“, ale také z nich díky hořčičným olejům vyženou nepřátelské bakterie.
Kromě toho také rozpouštějí hleny, dezinfikují sliznice a působí proti infekcím – preventivně. Lidové léčitelství je uznává jako účinnou zbraň proti tvorbě žlučových, ledvinových a močových kamínků. Ředkvičky jsou také cenným zdrojem kyseliny listové (vitamin B9) a vitaminu C.
Nejlepší jsou čerstvé, lze je ale i dusit, vařit či nakládat
Ředkvičky se vyplácí konzumovat v čerstvém stavu. Syrové ředkvičky skvěle chutnají v salátech, pomazánkách nebo předkrmech. V jednoduchosti je krása, a tak potěší i jen na chlebu namazaném máslem a posypaném solí. Lze je ale i tepelně upravovat a přidávat do míchaných vajíček, polévek, dušených či pečených pokrmů nebo jako přílohu k masu. S dalšími druhy zeleniny skvěle zachutnají i naložené ve sladkokyselém nálevu.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál