Celer: Vliv konzumace na zdraví a rady pro využití v kuchyni

Celer: Vliv konzumace na zdraví a rady pro využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Celer je kořenová zelenina, která je univerzální, avšak výraznou odrůdou, která sice nechutná každému, je však velmi zdravá a bohatá na vitamíny a minerály. Rozhodně stojí za to ji zařadit do jídelníčku. Aby vám zachutnala, vybírejte chutné recepty – třeba celerové hranolky, které jsou opravdu výborné.

Školáci, kteří se potřebují soustředit. Ženy, které se věčně stresují. Úředníci a další zaměstnanci, kteří potřebují pevné nervy. Milovníci sportu, kteří potřebují přísun vitality a energie. Nemocní cukrovkou. Všichni jmenovaní jistě ocení přínosy, které může nabídnout celer. Je totiž bohatý na vitaminy skupiny B, které mají pro správné fungování metabolismu nedocenitelný význam. A to je jen jeden z důvodů, proč se vyplácí celer konzumovat pravidelně.

Pěstuje se ve třech druzích
Celer je zástupcem kořenové zeleniny a pěstuje se ve třech druzích. Asi nejznámější je celer bulvový, jemuž se říká také hlíznatý nebo kořenový. Po něm je to celer řapíkatý, a nakonec celer listový. Tenhle třídruhový krasavec byl vyšlechtěn z plané rostliny a pro jeho léčivé vlastnosti jej využívali již staří Egypťané. Celer nejen, že skvěle chutná a prospívá zdraví, kromě toho přežívá i v drsných podmínkách, pročež se jako ideální plodina ukazuje být i ve věci pěstování. Jako zelenina skleníková i pocházející z volné půdy je u nás k dostání celoročně. Snad i proto patří v Česku mezi nejrozšířenější a nejoblíbenější druhy zeleniny vůbec. Jaké kusy vybírat? Měly by být tvrdé s pevnou dužinu. V chladničce v prodyšných podmínkách vydrží celer po celé týdny, ve sklepě, kde se větrá, a kde je uložený v bedně s vlhkým pískem, vydrží i déle.

Za chuť i vůni vděčí éterickým olejům
Lahodně nasládlá vůně a chuť rozplývající se na jazyku. Právě to se mnohým z nás vybaví, když se řekne celer. Za tyto dvě typické charakteristiky vděčí tato kořenová zelenina éterickým olejům, terpenům, jejichž primární funkcí je odpuzování bakterií, plísní a jiných přírodních škůdců, které rostlině brání v růstu. Podobně tyto silice působí i uvnitř lidského těla a dílem i díky nim je celer tak zdravý. V ústech, nosohltanu, žaludku a také ve střevech tyto éterické oleje usmrcují bakterie a plísně. Preventivně působí, zejména u žen, proti bakteriálnímu přerůstání v močových cestách, chrání ledviny, močovod i močový měchýř. Při kašli a rýmě také rozpouštějí hleny, při ochablosti střev působí projímavě, ovlivňují vylučování vody z těla a odplavování škodlivin a zlepšují trávení i vstřebávání bílkovin.

Vitamíny B komplexu
Kromě éterických olejů je také celer důležitým zdrojem vitaminů skupiny B. Ty dodávají energii všem buňkám v těle, protože udržují v pohybu metabolismus, kterému asistují jako kofaktory enzymů. B komplex je důležitý pro nervy a mozek. Proto mírní stavy jako jsou deprese, podráždění, nervozita, stres a úzkost.

Lahodná chuť zjemní řadu pokrmů
Nevýrazným jídlům dodá na vůni i chuti, zasytí a podpoří činnost střev. Celer můžete syrový zužitkovat pro přípravu šťávy, strouhat jej nebo krájet do salátů, upéci si z něj v troubě na pečicím papíru hranolky nebo jej vařit a mixovat v pyré, které můžete využít jako základ pro přípravu polévky či kaše. Před vlastní přípravou hlízu buď zbavte tvrdé slupky, nebo ji důkladně vyčistěte pod tekoucí vodou kartáčem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží lépe než ta nejkrémovější zmrzlina. Lahodná chuť je ale pouze jednou...

Čtěte dál
Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování...
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...
Zapečený lilek s fetou

Zapečený lilek s fetou

Lilek je čím dál tím více v naší kuchyni oblíbený. Připravovat z něj můžete různé pokrmy. Je ideální na zapékání či grilování. Tento...
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Léto je tu a horkých dní přibývá. Hranice se otevírají a mnoho z nás opět začíná uvažovat o letní dovolené u moře. Se stoupajícími...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Přestože bojujeme poslední roky s velkým suchem, patří letní sezóna k těm neplodnějším v roce. Nabízí nám mnoho lokálních plodin, které...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...