Celer: Vliv konzumace na zdraví a rady pro využití v kuchyni

Celer: Vliv konzumace na zdraví a rady pro využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Celer je kořenová zelenina, která je univerzální, avšak výraznou odrůdou, která sice nechutná každému, je však velmi zdravá a bohatá na vitamíny a minerály. Rozhodně stojí za to ji zařadit do jídelníčku. Aby vám zachutnala, vybírejte chutné recepty – třeba celerové hranolky, které jsou opravdu výborné.

Školáci, kteří se potřebují soustředit. Ženy, které se věčně stresují. Úředníci a další zaměstnanci, kteří potřebují pevné nervy. Milovníci sportu, kteří potřebují přísun vitality a energie. Nemocní cukrovkou. Všichni jmenovaní jistě ocení přínosy, které může nabídnout celer. Je totiž bohatý na vitaminy skupiny B, které mají pro správné fungování metabolismu nedocenitelný význam. A to je jen jeden z důvodů, proč se vyplácí celer konzumovat pravidelně.

Pěstuje se ve třech druzích
Celer je zástupcem kořenové zeleniny a pěstuje se ve třech druzích. Asi nejznámější je celer bulvový, jemuž se říká také hlíznatý nebo kořenový. Po něm je to celer řapíkatý, a nakonec celer listový. Tenhle třídruhový krasavec byl vyšlechtěn z plané rostliny a pro jeho léčivé vlastnosti jej využívali již staří Egypťané. Celer nejen, že skvěle chutná a prospívá zdraví, kromě toho přežívá i v drsných podmínkách, pročež se jako ideální plodina ukazuje být i ve věci pěstování. Jako zelenina skleníková i pocházející z volné půdy je u nás k dostání celoročně. Snad i proto patří v Česku mezi nejrozšířenější a nejoblíbenější druhy zeleniny vůbec. Jaké kusy vybírat? Měly by být tvrdé s pevnou dužinu. V chladničce v prodyšných podmínkách vydrží celer po celé týdny, ve sklepě, kde se větrá, a kde je uložený v bedně s vlhkým pískem, vydrží i déle.

Za chuť i vůni vděčí éterickým olejům
Lahodně nasládlá vůně a chuť rozplývající se na jazyku. Právě to se mnohým z nás vybaví, když se řekne celer. Za tyto dvě typické charakteristiky vděčí tato kořenová zelenina éterickým olejům, terpenům, jejichž primární funkcí je odpuzování bakterií, plísní a jiných přírodních škůdců, které rostlině brání v růstu. Podobně tyto silice působí i uvnitř lidského těla a dílem i díky nim je celer tak zdravý. V ústech, nosohltanu, žaludku a také ve střevech tyto éterické oleje usmrcují bakterie a plísně. Preventivně působí, zejména u žen, proti bakteriálnímu přerůstání v močových cestách, chrání ledviny, močovod i močový měchýř. Při kašli a rýmě také rozpouštějí hleny, při ochablosti střev působí projímavě, ovlivňují vylučování vody z těla a odplavování škodlivin a zlepšují trávení i vstřebávání bílkovin.

Vitamíny B komplexu
Kromě éterických olejů je také celer důležitým zdrojem vitaminů skupiny B. Ty dodávají energii všem buňkám v těle, protože udržují v pohybu metabolismus, kterému asistují jako kofaktory enzymů. B komplex je důležitý pro nervy a mozek. Proto mírní stavy jako jsou deprese, podráždění, nervozita, stres a úzkost.

Lahodná chuť zjemní řadu pokrmů
Nevýrazným jídlům dodá na vůni i chuti, zasytí a podpoří činnost střev. Celer můžete syrový zužitkovat pro přípravu šťávy, strouhat jej nebo krájet do salátů, upéci si z něj v troubě na pečicím papíru hranolky nebo jej vařit a mixovat v pyré, které můžete využít jako základ pro přípravu polévky či kaše. Před vlastní přípravou hlízu buď zbavte tvrdé slupky, nebo ji důkladně vyčistěte pod tekoucí vodou kartáčem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

Dovolená se nese většinou ve znamení nicnedělání, alespoň co se týká jinak pravidelného pohybu. Je pravdou, že vaše forma po pár dnech nezmizí, ale může lehce povadnout. Stejně jako vaše kytky během doby,...

Čtěte dál
Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Bobule, rajčata, cukety… Letní období je typické úrodou, kterou je hřích nechat ležet ladem v případě, že ji nestihnete zpracovat hned....
Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Jsou exotická, lahodná a dají se využít v množství pokrmů studené i teplé kuchyně. Mango i avokádo mají ale společného ještě něco dalšího....
Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Teploty venku už jasně vybízejí ke konzumaci čerstvé a křupavé zeleniny i ovoce. Nastává období zrání a růstu mnoha skvělých potravin....
Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Zastánci zdravé stravy obvykle nejsou moc pro úpravu čerstvých plodů, a to kvůli strachu ze ztráty živin a také kvality. V tomto případě...
Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Pořád se mluví o kvalitě potravin, ta ale nemusí být vždycky zjevná na první pohled. Významně mohou pomoci etikety, pro mnohé se ale...
Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Jako přísada do různých pokrmů je renkon již od nepaměti užíván v mnoha kulturách, v té čínské je používán pro jeho údajně nevyčerpatelnou...
Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší...
Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje...
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...