Knedlíky na mnoho způsobů – místo ověřené klasiky vyzkoušejte rýžové nebo jáhlové

Knedlíky na mnoho způsobů – místo ověřené klasiky vyzkoušejte rýžové nebo jáhlové
zdroj: Shutterstock

Knedlíky jsou tradiční českou přílohou k mnoha různým jídlům. Jejich klasická varianta z pšeničné mouky se dá nahradit zdravější verzí, knedlíky se dají i různě obohatit a netradičně ochutit. Máme pro vás tipy na to, jak nechat do vaší kuchyně vstoupit pestrost.

Nahraďte pšeničnou mouku alternativami
Hned prví změna nemusí být velká, ale chuťově ji jistě doceníte. Klasickou polohrubou mouku můžete nahradit polohrubou špaldovou moukou, která obsahuje více vlákniny a je pro náš organismus lépe stravitelná. Sehnat se dá i mouka celozrnná, polohrubá kukuřičná, pohanková nebo rýžová, využít můžete dokonce i mouku žitnou. Všechny tyto druhy obsahují méně lepku nebo žádný, a jsou proto lehčí variantou. Chuť má každá specifickou, pro experimentování doporučujeme postupné nahrazování ingrediencí. Ze začátku je možné nahradit třeba jen část mouky, abychom si zvykli na neobvyklou chuť a zjistili, jak se která mouka při vaření a kynutí chová. Kukuřičná mouka udělá těsto křehčí, knedlíky pouze z ní však mají tendenci se rozpadat, proto je její smíchání s moukou špaldovou nebo rýžovou více než vhodné.

Pokud chcete do knedlíků přidávat pečivo, opět je vhodné a i velmi lahodné nahradit jej celozrnným. Mléko je možné nahradit sójovým či jiným přírodním, dokonce i jogurtem nebo čistě jen vodou.

Knedlíky z brambor a batátů – s bylinkami nebo oříšky
Bramborové knedlíky můžete oživit nejen přidáním netradiční mouky, ale také kombinací klasických brambor s batáty. Vhodný poměr brambor a batátů je 1:1. Dále postupujte v přípravě stejně jako u běžných bramborových knedlíků. Tato varianta je velmi dobrá také v kombinaci s bylinkami, a dokonce můžete vyzkoušet i přidání nasekaných vlašských ořechů. Oříšky je vhodné předem opražit a použít je jako náplň do kulatých knedlíčků. Bylinky lze přidávat čerstvé i sušené, čerstvé bylinky vždy operte a osušte a nakrájejte na drobno. Můžete vybírat například z pažitky, tymiánu nebo bazalky. Z koření můžeme do knedlíků přidat pepř a muškátový oříšek.

Knedlíky z celého zrna – z jáhlů či rýže
Pro přípravu knedlíků se pro někoho možná překvapivě dají použít i vařené jáhly. Po jejich uvaření a změknutí (cca 20 min) je nechte vychladnout a poté z nich spolu s vejcem a solí uhněťte těsto, ze kterého se již dají tvarovat knedlíky. Do těsta je možné přidat i pár lžic některé z výše uvedených mouk. Po vytvarování obalte knedlíky v mouce a dejte vařit. Stejně tak je možné použít uvařenou rýži, do které přidejte pro lepší propojení těsta kromě vejce a soli ještě rýžovou mouku. Takovéto knedlíky jsou opravdu lehce stravitelnou variantou.

Olej pro zvláčnění
Pro získání vláčnějších knedlíků můžete do těsta přidat i lžíci oleje – například olivového nebo sezamového. Nesmíme však zapomenout, že i tyto oleje dodají knedlíkům zase o trochu jinou chuť.

Pro přípravu zdravých variant se tedy nemusíme obávat libovolných kombinací. Nápadům se meze nekladou, ale vždy je vhodné experimentovat s citem a postupně, aby nás výsledná chuť potěšila. Vždy je také vhodné se zamyslet nad tím, k čemu knedlíky připravujeme. Pokud chceme opravdu zdravý, lehký oběd nebo večeři, musíme myslet nejen na složení knedlíčků, ale i na vhodnou přípravu například omáčky a masa.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží lépe než ta nejkrémovější zmrzlina. Lahodná chuť je ale pouze jednou...

Čtěte dál
Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování...
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...
Zapečený lilek s fetou

Zapečený lilek s fetou

Lilek je čím dál tím více v naší kuchyni oblíbený. Připravovat z něj můžete různé pokrmy. Je ideální na zapékání či grilování. Tento...
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Léto je tu a horkých dní přibývá. Hranice se otevírají a mnoho z nás opět začíná uvažovat o letní dovolené u moře. Se stoupajícími...
Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Od prvního července může většina republiky odložit roušky, a to i tam, kde byly dosud povinné. Výjimku tvoří pouze Moravskoslezský...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Přestože bojujeme poslední roky s velkým suchem, patří letní sezóna k těm neplodnějším v roce. Nabízí nám mnoho lokálních plodin, které...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...
Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí...
Hlavní důvody, proč byste měli začít šetřit vodou

Hlavní důvody, proč byste měli začít šetřit vodou

Více než polovinu Země pokrývá voda. Proč bychom jí tedy měli šetřit, když je jí všude kolem tolik? Protože množství vody není nekonečné...
Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Příjemně řízná chuť z ní činí skvělý doplněk sendvičů, salátů i zeleninových obloh. Neskutečně variabilní rukola je kromě toho zásobárnou...