Březen a jeho tradice: Zelený měsíc, který přeje úklidu i čerstvému jídlu

Březen a jeho tradice: Zelený měsíc, který přeje úklidu i čerstvému jídlu
zdroj: Shutterstock

Jaká barva se vám vybaví, když se řekne březen? Duben je možná o něco zelenější, jistou dávku zelenosti ale březnu určitě upřít nelze. A viděli to tak i naši předkové, pro které tento měsíc symbolizoval jakési pomyslné vzkříšení přírody.

Dny se prodlužují, noci jsou stále kratší, teploty příjemnější a sluníčko se na obloze objevuje častěji a také intenzivněji hřeje. Generace před námi, ještě v předkřesťanských dobách, vnímaly březen jako měsíc vítající příchod jara a symbolizující probouzení se přírody po dlouhém a lenivém období. Ačkoliv večery jsou stále ještě poměrně dlouhé a chladné, ráno můžeme pozorovat znatelné zkracování nočního období, což přímo vybízí k časným procházkám nebo výběhům. Pokud si od ledna plni novoročních předsevzetí pohráváte s myšlenkou, že se začnete pravidelně hýbat, není k tomu lepšího období než právě nyní: i když na to dnes mnohdy kvůli přehršli všudypřítomných technologií zapomínáme, jsme pořád součástí přírodní říše a je velmi příjemné sledovat, jak se po období chladu a spánku znovu probouzí k životu. Nečekejme na pondělí nebo na příští týden, začněme hned dnes, hned teď. Jakmile skončíte v práci, běžte se ven projít a nadýchat se čerstvého vzduchu.

Zasejte první semínka nebo vypěstujte klíčky
Březen znamená příchod světlejší poloviny roku. 12. a 19. března, na svatého Řehoře a Josefa, lidé oslavovali teplejší počasí sázením prvních semínek, shazováním vrstev oblečení a odhadováním toho, jak by podle panujícího počasí mohla vypadat budoucí úroda. Vysívat se začínalo na svatého Řehoře a po svatém Josefovi se sázely rané brambory. Pokud máte zahrádku, můžete už i vy zkusit zasadit první semínka, jako je třeba hrášek, ředkvičky, roketa nebo okrasný mák. Pokud zahrádkou nedisponujete, ale rádi byste si přinesli kousek jara nejen do bytu, ale i na talíř, není nic jednoduššího než vypěstovat si doma vlastní klíčky. Nejlépe to jde ve speciálních klíčích miskách, do nichž semínka namočíte, necháte odstát, poté protřepete, vodu vylijete a necháte klíčit s tím, že budete pravidelně proplachovat. Po několika dnech můžete vidět první klíčky, které skvěle chutnají na chlebu s máslem, v polévce, na salátu nebo i jen tak samotné. Kromě toho, že jsou skutečně výborné, jsou i mimořádně zdravé a dodají vašemu tělu energii, kterou budete moci zužitkovat pohybem na čerstvém vzduchu.

Zelené jaro na talíři
Příroda, která se v březnu po dlouhé době probouzí k životu, začíná vystrkovat na svět první zelené výhonky. Spousta tohoto býlí volně roste u lesů na loukách a můžete jej směle zužitkovat v kuchyni – podobně jako vypěstované klíčky jej lze sypat na chléb, do polévek, salátu či teplých zeleninových pokrmů. Skutečně delikátní je třeba pesto z medvědího česneku, které můžete využít na milion způsobů – do těstovin, jako základ pro přípravu zdravé omáčky, jako přílohu k sýrům nebo náplň do slaných palačinek. Kopřivy můžete připravit podobně jako špenát – jako přílohu k masu, do závinů, palačinek, nebo z nich uvařit polévku či čaj. Čtyři týdny před Velikonocemi naši předkové na Kýchavou neděli podávali pórkovou polévku a šišky z bramborového těsta, jimž se říkalo šlejšky. Můžete se inspirovat touto tradiční kuchyní a jaro na vaše talíře přivést i touto formou – pórkovou polévku můžete navíc ozvláštnit třeba právě vlastními vypěstovanými klíčky.

Pryč s Moranou a vším nepotřebným
Dva týdny před Velikonocemi vynášeli lidé ze vsi slaměnou postavu v ženských šatech. Ta symbolizovala Smrt a vše, co si lidé spojovali s temnou a dlouhou zimou a chtěli se toho zbavit, aby mohli dál v klidu a spokojeně žít. Smrtce se říkalo různě, podle kraje, kde byla do potoka za bujarých zpěvů vhazována. My dnes nemusíme vyrábět slaměnou postavu, ale můžeme se touto tradicí inspirovat k jarnímu úklidu a zbavení se všeho starého a nepotřebného – nejen na rovině materiální, ale i na té vnitřní. Zapište si na kus papíru vše, co ve vás vyvolává strach a úzkost a pokuste se tyto zvyky a věci ze svého života vyhodit, podobně jako generace před námi vyhazovaly Moranu. Ukliďte si doma a použijte k tomu ocet, který leccos vyčistí lépe než kdejaká chemie. Přerovnejte skříň, vyčistěte lednici a společně s rovnáním věci v domácnosti si urovnejte, co je potřeba, i uvnitř sebe.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Ideální letní sporty – udělejte z pohybu zvyk!

Ideální letní sporty – udělejte z pohybu zvyk!

Léto je obdobím, které k pohybu přímo vybízí. I přesto mnozí z nás podléhají lákadlům v podobě zmrzliny a jiných letních pochutin a spíše, než by hubli, přibírají. To je ale velká škoda, protože léto představuje...

Čtěte dál
Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Okrasná květina, léčivá bylina i chutná přísada do čajů a pokrmů. To vše sedí pro charakteristiku vlčího máku, jehož sezóna je nyní...
Červenec: Měsíc prázdnin, odpočinku, sklizně i hodování

Červenec: Měsíc prázdnin, odpočinku, sklizně i hodování

Prázdniny, dovolená, cestování. Vrchol léta, bohatství přírodních dobrot, žně a poutě. To vše přináší červenec. Pro dnešní generace...
Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Od prvního července může většina republiky odložit roušky, a to i tam, kde byly dosud povinné. Výjimku tvoří pouze Moravskoslezský...
Hlavní důvody, proč byste měli začít šetřit vodou

Hlavní důvody, proč byste měli začít šetřit vodou

Více než polovinu Země pokrývá voda. Proč bychom jí tedy měli šetřit, když je jí všude kolem tolik? Protože množství vody není nekonečné...
Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Příjemně řízná chuť z ní činí skvělý doplněk sendvičů, salátů i zeleninových obloh. Neskutečně variabilní rukola je kromě toho zásobárnou...
Budíte se ráno nevyspalí a bez energie? Změňte to pomocí vhodné stravy

Budíte se ráno nevyspalí a bez energie? Změňte to pomocí vhodné stravy

Někdo tvrdí, že doba spánku je individuální, někteří odborníci však upozorňují na nebezpečí spánku dlouhodobě kratšího než 6 hodin....
Kouzlo Svatojánské noci: vyrazte dle tradice na sběr bylinek

Kouzlo Svatojánské noci: vyrazte dle tradice na sběr bylinek

Noci z 23. na 24. června se říká Svatojánská. Toto pojmenování plyne ze jména křesťanského proroka a mučedníka svatého Jana Křtitele....
Nepříjemné hemoroidy: Jaké máte možnosti léčby?

Nepříjemné hemoroidy: Jaké máte možnosti léčby?

Hemoroidy jsou běžným, ale nepříjemným stavem zahrnujícím otoky a zanícení žil uvnitř konečníku nebo v jeho okolí. V závislosti na...
Letní slunovrat přináší nejdelší den a nejkratší noc. Jak jej oslavovali naši předkové?

Letní slunovrat přináší nejdelší den a nejkratší noc. Jak jej oslavovali naši předkové?

20. června. Den, kdy nastává astronomické léto neboli letní slunovrat, je okamžikem, kdy slunce dosahuje nejsevernějšího bodu své dráhy....