Březen a jeho tradice: Zelený měsíc, který přeje úklidu i čerstvému jídlu

Březen a jeho tradice: Zelený měsíc, který přeje úklidu i čerstvému jídlu
zdroj: Shutterstock

Jaká barva se vám vybaví, když se řekne březen? Duben je možná o něco zelenější, jistou dávku zelenosti ale březnu určitě upřít nelze. A viděli to tak i naši předkové, pro které tento měsíc symbolizoval jakési pomyslné vzkříšení přírody.

Dny se prodlužují, noci jsou stále kratší, teploty příjemnější a sluníčko se na obloze objevuje častěji a také intenzivněji hřeje. Generace před námi, ještě v předkřesťanských dobách, vnímaly březen jako měsíc vítající příchod jara a symbolizující probouzení se přírody po dlouhém a lenivém období. Ačkoliv večery jsou stále ještě poměrně dlouhé a chladné, ráno můžeme pozorovat znatelné zkracování nočního období, což přímo vybízí k časným procházkám nebo výběhům. Pokud si od ledna plni novoročních předsevzetí pohráváte s myšlenkou, že se začnete pravidelně hýbat, není k tomu lepšího období než právě nyní: i když na to dnes mnohdy kvůli přehršli všudypřítomných technologií zapomínáme, jsme pořád součástí přírodní říše a je velmi příjemné sledovat, jak se po období chladu a spánku znovu probouzí k životu. Nečekejme na pondělí nebo na příští týden, začněme hned dnes, hned teď. Jakmile skončíte v práci, běžte se ven projít a nadýchat se čerstvého vzduchu.

Zasejte první semínka nebo vypěstujte klíčky
Březen znamená příchod světlejší poloviny roku. 12. a 19. března, na svatého Řehoře a Josefa, lidé oslavovali teplejší počasí sázením prvních semínek, shazováním vrstev oblečení a odhadováním toho, jak by podle panujícího počasí mohla vypadat budoucí úroda. Vysívat se začínalo na svatého Řehoře a po svatém Josefovi se sázely rané brambory. Pokud máte zahrádku, můžete už i vy zkusit zasadit první semínka, jako je třeba hrášek, ředkvičky, roketa nebo okrasný mák. Pokud zahrádkou nedisponujete, ale rádi byste si přinesli kousek jara nejen do bytu, ale i na talíř, není nic jednoduššího než vypěstovat si doma vlastní klíčky. Nejlépe to jde ve speciálních klíčích miskách, do nichž semínka namočíte, necháte odstát, poté protřepete, vodu vylijete a necháte klíčit s tím, že budete pravidelně proplachovat. Po několika dnech můžete vidět první klíčky, které skvěle chutnají na chlebu s máslem, v polévce, na salátu nebo i jen tak samotné. Kromě toho, že jsou skutečně výborné, jsou i mimořádně zdravé a dodají vašemu tělu energii, kterou budete moci zužitkovat pohybem na čerstvém vzduchu.

Zelené jaro na talíři
Příroda, která se v březnu po dlouhé době probouzí k životu, začíná vystrkovat na svět první zelené výhonky. Spousta tohoto býlí volně roste u lesů na loukách a můžete jej směle zužitkovat v kuchyni – podobně jako vypěstované klíčky jej lze sypat na chléb, do polévek, salátu či teplých zeleninových pokrmů. Skutečně delikátní je třeba pesto z medvědího česneku, které můžete využít na milion způsobů – do těstovin, jako základ pro přípravu zdravé omáčky, jako přílohu k sýrům nebo náplň do slaných palačinek. Kopřivy můžete připravit podobně jako špenát – jako přílohu k masu, do závinů, palačinek, nebo z nich uvařit polévku či čaj. Čtyři týdny před Velikonocemi naši předkové na Kýchavou neděli podávali pórkovou polévku a šišky z bramborového těsta, jimž se říkalo šlejšky. Můžete se inspirovat touto tradiční kuchyní a jaro na vaše talíře přivést i touto formou – pórkovou polévku můžete navíc ozvláštnit třeba právě vlastními vypěstovanými klíčky.

Pryč s Moranou a vším nepotřebným
Dva týdny před Velikonocemi vynášeli lidé ze vsi slaměnou postavu v ženských šatech. Ta symbolizovala Smrt a vše, co si lidé spojovali s temnou a dlouhou zimou a chtěli se toho zbavit, aby mohli dál v klidu a spokojeně žít. Smrtce se říkalo různě, podle kraje, kde byla do potoka za bujarých zpěvů vhazována. My dnes nemusíme vyrábět slaměnou postavu, ale můžeme se touto tradicí inspirovat k jarnímu úklidu a zbavení se všeho starého a nepotřebného – nejen na rovině materiální, ale i na té vnitřní. Zapište si na kus papíru vše, co ve vás vyvolává strach a úzkost a pokuste se tyto zvyky a věci ze svého života vyhodit, podobně jako generace před námi vyhazovaly Moranu. Ukliďte si doma a použijte k tomu ocet, který leccos vyčistí lépe než kdejaká chemie. Přerovnejte skříň, vyčistěte lednici a společně s rovnáním věci v domácnosti si urovnejte, co je potřeba, i uvnitř sebe.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Co vám pomůže stokrát více než krémy na vrásky? No přece obličejová jóga

Co vám pomůže stokrát více než krémy na vrásky? No přece obličejová jóga

Dennodenně vídáme krásné tváře na sociálních sítích, a často se divíme, jak to ti lidé dokážou, jak to že vypadají tak skvěle? Hovoříme...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě

Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě

Únor je sice posledním zimním měsícem, ale slibuje potěšení pro různé prodejce v podobě Valentýna. Ať už ho slavíte nebo ne, z jakéhokoli...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním...
Význam barev – jak na nás barvy působí a proč?

Význam barev – jak na nás barvy působí a proč?

Barvy jsou všude kolem nás a mají velký význam pro náš každodenní život, aniž si to mnohdy uvědomujeme. I malé změny barev na nás mohou...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...