Jáhlový nákyp s ovocem

Jáhlový nákyp s ovocem
zdroj: Kristýna Rybovičová

Jáhly jsou tradiční českou bezlepkovou potravinou, která se postupně začíná opět vracet do našich jídelníčků. Vyzkoušejte z nich připravit ovocný nákyp, kterým obměníte snídani. Díky sněhovým bílkům je nákyp krásně nadýchaný.

Porce: 8
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.

Ingredience (dortová forma cca 24 cm)

  • 250 g jáhel
  • 750 ml mandlového mléka
  • 3 vejce
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 40 g cukru
  • 2 lžíce medu
  • 1 větší hruška
  • 1 věší jablko
  • 30 g rozinek
  • 50 g ořechů (mandle, vlašské, kešu)
  • 1 dcl vody
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 citron
  • 1 pomeranč
  • 2 lžičky skořice
  • muškátový oříšek
  • špetka soli

Postup

  1. Jáhly důkladně propláchněte horkou vodou. Poté je vařte v mléce a cukru do změknutí. Nechte vychladnout.
  2. Předehřejte si troubu na 180 °C. Dortovou formu vymažte kokosovým olejem.
  3. Jablka a hrušky omyjte, zbavte je jadřinců a nakrájejte na menší kostky.
  4. V menším hrnci rozpusťte kokosový olej. Opečte na něm ovoce. Přidejte ořechy, rozinky, med, muškátový oříšek, skořici, šťávu a kůru z citronu a pomeranče. Podlijte vodou a přiveďte směs k varu. Vařte do změknutí.
  5. Žloutky oddělte od bílků. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky prošlehejte společně s tvarohem.
  6. Do vychladnutých jáhel zamíchejte žloutky s tvarohem. Poté do směsi postupně přidávejte sníh a vše důkladně promíchejte. 
  7. Polovinu těsta dejte do formy. Na něj nalejte ovocnou směs, kterou přikryjte druhou polovinou těsta.
  8. Vložte do trouby a pečte cca 45 minut, dokud není povrch zlatavý.
  9. Po vychladnutí nákyp nakrájejte na kousky a podávejte.

Náš tip
Koláč na talíři ozdobte lžící zakysané smetany či bílého jogurtu.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Nápoje plné vitamínů na posílení imunity

Nápoje plné vitamínů na posílení imunity

Jak nejlépe podpořit imunitní systém? Připravte si vitamíny nabité nápoje. Rakytník je zdrojem vitamínu C. Pomáhá proti chřipce a nachlazení. Kopřiva působí protizánětlivě a pomáhá při léčbě zánětu močových...

Čtěte dál
Jedno jablko denně, půl zdraví. Co je pravdy na tomto pořekadlu?

Jedno jablko denně, půl zdraví. Co je pravdy na tomto pořekadlu?

Snižují krevní tlak, hladinu špatného cholesterolu a tzv. čistí střeva. Posilují imunitu, srdce, krevní oběh a pomáhají udržovat zdravé...
Pohanka s pečenou zeleninou a klíčky

Pohanka s pečenou zeleninou a klíčky

Pohanka je výborná bezlepková potravina. Je vyhledávaná pro svůj bohatý obsah rutinu, který podporuje pevnost žilních stěn. Je také...

Videorozhovor