Jáhlový nákyp s ovocem

Jáhlový nákyp s ovocem
zdroj: Kristýna Rybovičová

Jáhly jsou tradiční českou bezlepkovou potravinou, která se postupně začíná opět vracet do našich jídelníčků. Vyzkoušejte z nich připravit ovocný nákyp, kterým obměníte snídani. Díky sněhovým bílkům je nákyp krásně nadýchaný.

Porce: 8
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.

Ingredience (dortová forma cca 24 cm)

  • 250 g jáhel
  • 750 ml mandlového mléka
  • 3 vejce
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 40 g cukru
  • 2 lžíce medu
  • 1 větší hruška
  • 1 věší jablko
  • 30 g rozinek
  • 50 g ořechů (mandle, vlašské, kešu)
  • 1 dcl vody
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 citron
  • 1 pomeranč
  • 2 lžičky skořice
  • muškátový oříšek
  • špetka soli

Postup

  1. Jáhly důkladně propláchněte horkou vodou. Poté je vařte v mléce a cukru do změknutí. Nechte vychladnout.
  2. Předehřejte si troubu na 180 °C. Dortovou formu vymažte kokosovým olejem.
  3. Jablka a hrušky omyjte, zbavte je jadřinců a nakrájejte na menší kostky.
  4. V menším hrnci rozpusťte kokosový olej. Opečte na něm ovoce. Přidejte ořechy, rozinky, med, muškátový oříšek, skořici, šťávu a kůru z citronu a pomeranče. Podlijte vodou a přiveďte směs k varu. Vařte do změknutí.
  5. Žloutky oddělte od bílků. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky prošlehejte společně s tvarohem.
  6. Do vychladnutých jáhel zamíchejte žloutky s tvarohem. Poté do směsi postupně přidávejte sníh a vše důkladně promíchejte. 
  7. Polovinu těsta dejte do formy. Na něj nalejte ovocnou směs, kterou přikryjte druhou polovinou těsta.
  8. Vložte do trouby a pečte cca 45 minut, dokud není povrch zlatavý.
  9. Po vychladnutí nákyp nakrájejte na kousky a podávejte.

Náš tip
Koláč na talíři ozdobte lžící zakysané smetany či bílého jogurtu.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jahodová bublanina s pudinkem

Jahodová bublanina s pudinkem

Bublanina je typickým moučníkem z nadýchaného těsta, který potěší jak děti, tak dospělé. S voňavými jahodami a sladkým pudinkem ji ocení celá rodina.

Čtěte dál
Cizrnové těstoviny se zelím

Cizrnové těstoviny se zelím

Vhodnou alternativou pšeničných těstovin jsou těstoviny luštěninové. V obchodech jich naleznete celou řadu, jako např. cizrnové, ze...

Videorozhovor