Jáhly jsou tradiční českou bezlepkovou potravinou, která se postupně začíná opět vracet do našich jídelníčků. Vyzkoušejte z nich připravit ovocný nákyp, kterým obměníte snídani. Díky sněhovým bílkům je nákyp krásně nadýchaný.
Porce: 8
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience (dortová forma cca 24 cm)
- 250 g jáhel
- 750 ml mandlového mléka
- 3 vejce
- 250 g polotučného tvarohu
- 40 g cukru
- 2 lžíce medu
- 1 větší hruška
- 1 věší jablko
- 30 g rozinek
- 50 g ořechů (mandle, vlašské, kešu)
- 1 dcl vody
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 citron
- 1 pomeranč
- 2 lžičky skořice
- muškátový oříšek
- špetka soli
Postup
- Jáhly důkladně propláchněte horkou vodou. Poté je vařte v mléce a cukru do změknutí. Nechte vychladnout.
- Předehřejte si troubu na 180 °C. Dortovou formu vymažte kokosovým olejem.
- Jablka a hrušky omyjte, zbavte je jadřinců a nakrájejte na menší kostky.
- V menším hrnci rozpusťte kokosový olej. Opečte na něm ovoce. Přidejte ořechy, rozinky, med, muškátový oříšek, skořici, šťávu a kůru z citronu a pomeranče. Podlijte vodou a přiveďte směs k varu. Vařte do změknutí.
- Žloutky oddělte od bílků. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky prošlehejte společně s tvarohem.
- Do vychladnutých jáhel zamíchejte žloutky s tvarohem. Poté do směsi postupně přidávejte sníh a vše důkladně promíchejte.
- Polovinu těsta dejte do formy. Na něj nalejte ovocnou směs, kterou přikryjte druhou polovinou těsta.
- Vložte do trouby a pečte cca 45 minut, dokud není povrch zlatavý.
- Po vychladnutí nákyp nakrájejte na kousky a podávejte.
Náš tip
Koláč na talíři ozdobte lžící zakysané smetany či bílého jogurtu.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano
Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné...
Čtěte dálDomácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?
Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek
Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!
Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně.
Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu
Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?
Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...
Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?
Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...
Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?
Konec jara a první dny léta patří třešním a višním. Nastává doba, kdy se plody stromů zbarvují do červených odstínů a jen málokdo jim...
Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?
Po roce si znovu užíváme krásnou sezónu jahod, pojďme si tedy o těchto skvělých plodech s příchutí léta něco zajímavého povědět. Jahody...
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Bezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety
Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...