Jáhlový nákyp s ovocem

Jáhlový nákyp s ovocem
zdroj: Kristýna Rybovičová

Jáhly jsou tradiční českou bezlepkovou potravinou, která se postupně začíná opět vracet do našich jídelníčků. Vyzkoušejte z nich připravit ovocný nákyp, kterým obměníte snídani. Díky sněhovým bílkům je nákyp krásně nadýchaný.

Porce: 8
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.

Ingredience (dortová forma cca 24 cm)

  • 250 g jáhel
  • 750 ml mandlového mléka
  • 3 vejce
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 40 g cukru
  • 2 lžíce medu
  • 1 větší hruška
  • 1 věší jablko
  • 30 g rozinek
  • 50 g ořechů (mandle, vlašské, kešu)
  • 1 dcl vody
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 citron
  • 1 pomeranč
  • 2 lžičky skořice
  • muškátový oříšek
  • špetka soli

Postup

  1. Jáhly důkladně propláchněte horkou vodou. Poté je vařte v mléce a cukru do změknutí. Nechte vychladnout.
  2. Předehřejte si troubu na 180 °C. Dortovou formu vymažte kokosovým olejem.
  3. Jablka a hrušky omyjte, zbavte je jadřinců a nakrájejte na menší kostky.
  4. V menším hrnci rozpusťte kokosový olej. Opečte na něm ovoce. Přidejte ořechy, rozinky, med, muškátový oříšek, skořici, šťávu a kůru z citronu a pomeranče. Podlijte vodou a přiveďte směs k varu. Vařte do změknutí.
  5. Žloutky oddělte od bílků. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky prošlehejte společně s tvarohem.
  6. Do vychladnutých jáhel zamíchejte žloutky s tvarohem. Poté do směsi postupně přidávejte sníh a vše důkladně promíchejte. 
  7. Polovinu těsta dejte do formy. Na něj nalejte ovocnou směs, kterou přikryjte druhou polovinou těsta.
  8. Vložte do trouby a pečte cca 45 minut, dokud není povrch zlatavý.
  9. Po vychladnutí nákyp nakrájejte na kousky a podávejte.

Náš tip
Koláč na talíři ozdobte lžící zakysané smetany či bílého jogurtu.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro toto období a my mnohdy přemýšlíme, jak úrodu tohoto ovoce ještě zpracovat,...

Čtěte dál
Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...
Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...
Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Konec jara a první dny léta patří třešním a višním. Nastává doba, kdy se plody stromů zbarvují do červených odstínů a jen málokdo jim...
Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Po roce si znovu užíváme krásnou sezónu jahod, pojďme si tedy o těchto skvělých plodech s příchutí léta něco zajímavého povědět. Jahody...
Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem

Zeleninové lečo s vejcem

Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí...
Šátečky s tvarohem a marmeládou

Šátečky s tvarohem a marmeládou

Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...