Jáhly jsou tradiční českou bezlepkovou potravinou, která se postupně začíná opět vracet do našich jídelníčků. Vyzkoušejte z nich připravit ovocný nákyp, kterým obměníte snídani. Díky sněhovým bílkům je nákyp krásně nadýchaný.
Porce: 8
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience (dortová forma cca 24 cm)
- 250 g jáhel
- 750 ml mandlového mléka
- 3 vejce
- 250 g polotučného tvarohu
- 40 g cukru
- 2 lžíce medu
- 1 větší hruška
- 1 věší jablko
- 30 g rozinek
- 50 g ořechů (mandle, vlašské, kešu)
- 1 dcl vody
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 citron
- 1 pomeranč
- 2 lžičky skořice
- muškátový oříšek
- špetka soli
Postup
- Jáhly důkladně propláchněte horkou vodou. Poté je vařte v mléce a cukru do změknutí. Nechte vychladnout.
- Předehřejte si troubu na 180 °C. Dortovou formu vymažte kokosovým olejem.
- Jablka a hrušky omyjte, zbavte je jadřinců a nakrájejte na menší kostky.
- V menším hrnci rozpusťte kokosový olej. Opečte na něm ovoce. Přidejte ořechy, rozinky, med, muškátový oříšek, skořici, šťávu a kůru z citronu a pomeranče. Podlijte vodou a přiveďte směs k varu. Vařte do změknutí.
- Žloutky oddělte od bílků. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky prošlehejte společně s tvarohem.
- Do vychladnutých jáhel zamíchejte žloutky s tvarohem. Poté do směsi postupně přidávejte sníh a vše důkladně promíchejte.
- Polovinu těsta dejte do formy. Na něj nalejte ovocnou směs, kterou přikryjte druhou polovinou těsta.
- Vložte do trouby a pečte cca 45 minut, dokud není povrch zlatavý.
- Po vychladnutí nákyp nakrájejte na kousky a podávejte.
Náš tip
Koláč na talíři ozdobte lžící zakysané smetany či bílého jogurtu.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Zapomeňte na jahody – teď vládnou švestky, mirabelky a hrozny! Víte, co z nich připravit?
Máme tu srpen, poslední letní měsíc a s ním i úrodu švestek, blum, mirabelek, hroznového vína či brusinek. Všechny tyto druhy ovoce jsou typické pro konec léta a začátek podzimu. Můžeme si je vychutnávat...
Čtěte dál
Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá
Horké letní dny, kterým právě čelíme, jsou pro nás samy o sobě náročné, proto je vhodné nezatěžovat svůj organismus těžkými a příliš...

Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií
Úporná horka a dusné dny rozhodně nelákají k tomu, abychom trávili příliš dlouhou dobu u plotny. Nelákají nás ani jídla těžká a hutná,...

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek
Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené...

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano
Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá...

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?
Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek
Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!
Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně.
Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu
Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?
Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?
Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...

Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?
Konec jara a první dny léta patří třešním a višním. Nastává doba, kdy se plody stromů zbarvují do červených odstínů a jen málokdo jim...

Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?
Po roce si znovu užíváme krásnou sezónu jahod, pojďme si tedy o těchto skvělých plodech s příchutí léta něco zajímavého povědět. Jahody...