Cibule: její prospěšné účinky a všestranné využití v kuchyni

Cibule: její prospěšné účinky a všestranné využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Nejen v Asii a Orientu, ale i u nás využívají jejích léčivých vlastností již od nepaměti. A není se čemu divit. Cibule je doslova studnicí cenných bioaktivních látek pomáhajících organismu v boji proti vnějším vlivům z okolí.

Hned po hlávkovém zelí je v Česku cibule tím nejrozšířenějším a nejdůležitějším druhem zeleniny. V západní Asii, kde se narodila, dosud rostou její plané odrůdy. Ty jsou ale jen jedny z mála, s níž lze cibuli kuchyňskou spojovat. Ve skutečnosti jich totiž existují doslova desítky. K dostání jsou cibule chuti sladké i štiplavé; barvou bělavé, žluté, hnědé i červené a fialové; tvarem ploché, kulovité až protáhlé. U nás jsou nejčastěji k dostání odrůdy polosladké a sladké.

K dostání je po celý rok
K hojnému využívání cibule jistě dílem přispívá i fakt, že je k dostání po celý rok. Kusy, na něž byste se měli při vlastním výběru zaměřit, by měly být hladké a pevné, rozhodně ne duté. Cibule by také měla být suchá, neměla by rašit ani nést známky počínající, či snad už pokročilé plísně. Při nakrajování by naopak měla pěkně křupat. Ve tmě a chladu vydrží neoloupaná 1-2 měsíce. Pokud cibuli pro účely vaření nakrojíte, ale nespotřebujete, zabalte ji do fólie a uložte do lednice, kde by měla takto vydržet několik dní. Připravte se ale na to, že již druhým dnem ztrácí na ostrosti vůně i chuti.

Léčila již v Čině a Indii
Potravinové a léčivé kultury cibule byly vyšlechtěny v Číně a Indii. Lékaři ji zde v rámci přírodní medicíny úspěšně užívali jako prostředek k čištění krve a léčení kašle. Svými léčivými vlastnostmi se cibule podobá česneku, stejně jako všestranným využitím. Z Asie a Orientu se tato štiplavá kráska rozšířila do celého světa, včetně českých zahrádek a skleníků. Typickou slzavou reakci na čerstvou cibuli vyvolává allicin a další sirnaté sloučeniny, které sice možná působí nepříjemně, zato ale chrání sliznice před infekcemi, protože je dezinfikují, když při krájení inhalujete ostré cibulové aroma. Protizánětlivě a léčivě cibule působí i na ledviny, močový měchýř a močové cesty.

Zásobárna cenných živin
Kombinace silic, bílkovin a flavonoidů, kterou cibule obsahuje, působí příznivě na snižování krevního tlaku a hladiny krevních tuků. Kromě toho povzbuzuje chuť k jídlu, pomáhá při problémech s prokrvováním a se žílami, tedy i s hemoroidy. Dále vyniká vysokým obsahem vitaminu C, který je důležitý pro silnou imunitu. Obsažená kyselina listová se postará o dobrou náladu, správný růst buněk a dobrou krvetvorbu. Pro vazivové tkáně, správné fungování mozku a dobrý stav cévních stěn je důležitý rovněž zinek, který také patří mezi bioaktivní látky, jejichž zásobárnu cibule představuje.

Cibule je k vaření potřeba více než oheň
Jedno dávné pořekadlo praví, že člověk může vařit spíše bez ohně než bez cibule. Na tom je vidět, jak nezastupitelné místo cibule v české kuchyni zaujímá. V první řadě je užívána, společně s máslem, olejem či jiným druhem tuku, jako základ většiny teplých pokrmů. Kdo by si dokázal představit polévku, míchaná vajíčka, jakoukoliv omáčku nebo obyčejné zeleninové jídlo bez dozlatova opečené cibulky? To ale samozřejmě není jediná možnost, kterou cibule v kuchyni nabízí. Syrová skvěle chutná v salátech nebo třeba na chlebu s paštikou. Můžete z ní připravit marmeládu (čatný), po níž se budou olizovat i ty nejmlsnější jazýčky. Její silně aromatická chuť z ní také činí ideální přísadu do pomazánek, nádivek, dipů, pest a dalších.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží lépe než ta nejkrémovější zmrzlina. Lahodná chuť je ale pouze jednou...

Čtěte dál
Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování...
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...
Zapečený lilek s fetou

Zapečený lilek s fetou

Lilek je čím dál tím více v naší kuchyni oblíbený. Připravovat z něj můžete různé pokrmy. Je ideální na zapékání či grilování. Tento...
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Léto je tu a horkých dní přibývá. Hranice se otevírají a mnoho z nás opět začíná uvažovat o letní dovolené u moře. Se stoupajícími...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Přestože bojujeme poslední roky s velkým suchem, patří letní sezóna k těm neplodnějším v roce. Nabízí nám mnoho lokálních plodin, které...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...
Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí...
Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Příjemně řízná chuť z ní činí skvělý doplněk sendvičů, salátů i zeleninových obloh. Neskutečně variabilní rukola je kromě toho zásobárnou...