Nejen v Asii a Orientu, ale i u nás využívají jejích léčivých vlastností již od nepaměti. A není se čemu divit. Cibule je doslova studnicí cenných bioaktivních látek pomáhajících organismu v boji proti vnějším vlivům z okolí.
Hned po hlávkovém zelí je v Česku cibule tím nejrozšířenějším a nejdůležitějším druhem zeleniny. V západní Asii, kde se narodila, dosud rostou její plané odrůdy. Ty jsou ale jen jedny z mála, s níž lze cibuli kuchyňskou spojovat. Ve skutečnosti jich totiž existují doslova desítky. K dostání jsou cibule chuti sladké i štiplavé; barvou bělavé, žluté, hnědé i červené a fialové; tvarem ploché, kulovité až protáhlé. U nás jsou nejčastěji k dostání odrůdy polosladké a sladké.
K dostání je po celý rok
K hojnému využívání cibule jistě dílem přispívá i fakt, že je k dostání po celý rok. Kusy, na něž byste se měli při vlastním výběru zaměřit, by měly být hladké a pevné, rozhodně ne duté. Cibule by také měla být suchá, neměla by rašit ani nést známky počínající, či snad už pokročilé plísně. Při nakrajování by naopak měla pěkně křupat. Ve tmě a chladu vydrží neoloupaná 1-2 měsíce. Pokud cibuli pro účely vaření nakrojíte, ale nespotřebujete, zabalte ji do fólie a uložte do lednice, kde by měla takto vydržet několik dní. Připravte se ale na to, že již druhým dnem ztrácí na ostrosti vůně i chuti.
Léčila již v Čině a Indii
Potravinové a léčivé kultury cibule byly vyšlechtěny v Číně a Indii. Lékaři ji zde v rámci přírodní medicíny úspěšně užívali jako prostředek k čištění krve a léčení kašle. Svými léčivými vlastnostmi se cibule podobá česneku, stejně jako všestranným využitím. Z Asie a Orientu se tato štiplavá kráska rozšířila do celého světa, včetně českých zahrádek a skleníků. Typickou slzavou reakci na čerstvou cibuli vyvolává allicin a další sirnaté sloučeniny, které sice možná působí nepříjemně, zato ale chrání sliznice před infekcemi, protože je dezinfikují, když při krájení inhalujete ostré cibulové aroma. Protizánětlivě a léčivě cibule působí i na ledviny, močový měchýř a močové cesty.
Zásobárna cenných živin
Kombinace silic, bílkovin a flavonoidů, kterou cibule obsahuje, působí příznivě na snižování krevního tlaku a hladiny krevních tuků. Kromě toho povzbuzuje chuť k jídlu, pomáhá při problémech s prokrvováním a se žílami, tedy i s hemoroidy. Dále vyniká vysokým obsahem vitaminu C, který je důležitý pro silnou imunitu. Obsažená kyselina listová se postará o dobrou náladu, správný růst buněk a dobrou krvetvorbu. Pro vazivové tkáně, správné fungování mozku a dobrý stav cévních stěn je důležitý rovněž zinek, který také patří mezi bioaktivní látky, jejichž zásobárnu cibule představuje.
Cibule je k vaření potřeba více než oheň
Jedno dávné pořekadlo praví, že člověk může vařit spíše bez ohně než bez cibule. Na tom je vidět, jak nezastupitelné místo cibule v české kuchyni zaujímá. V první řadě je užívána, společně s máslem, olejem či jiným druhem tuku, jako základ většiny teplých pokrmů. Kdo by si dokázal představit polévku, míchaná vajíčka, jakoukoliv omáčku nebo obyčejné zeleninové jídlo bez dozlatova opečené cibulky? To ale samozřejmě není jediná možnost, kterou cibule v kuchyni nabízí. Syrová skvěle chutná v salátech nebo třeba na chlebu s paštikou. Můžete z ní připravit marmeládu (čatný), po níž se budou olizovat i ty nejmlsnější jazýčky. Její silně aromatická chuť z ní také činí ideální přísadu do pomazánek, nádivek, dipů, pest a dalších.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Vysoká hladina homocysteinu v krevních testech: Co to znamená a jaká jsou rizika?
Vysoká hladina homocysteinu je často opomíjeným, ale významným faktorem ovlivňujícím zdraví srdce a cév. Homocystein, látka vznikající jako meziprodukt metabolismu aminokyseliny methioninu, může při zvýšené...
Čtěte dál