Cibule: její prospěšné účinky a všestranné využití v kuchyni

Cibule: její prospěšné účinky a všestranné využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Nejen v Asii a Orientu, ale i u nás využívají jejích léčivých vlastností již od nepaměti. A není se čemu divit. Cibule je doslova studnicí cenných bioaktivních látek pomáhajících organismu v boji proti vnějším vlivům z okolí.

Hned po hlávkovém zelí je v Česku cibule tím nejrozšířenějším a nejdůležitějším druhem zeleniny. V západní Asii, kde se narodila, dosud rostou její plané odrůdy. Ty jsou ale jen jedny z mála, s níž lze cibuli kuchyňskou spojovat. Ve skutečnosti jich totiž existují doslova desítky. K dostání jsou cibule chuti sladké i štiplavé; barvou bělavé, žluté, hnědé i červené a fialové; tvarem ploché, kulovité až protáhlé. U nás jsou nejčastěji k dostání odrůdy polosladké a sladké.

K dostání je po celý rok
K hojnému využívání cibule jistě dílem přispívá i fakt, že je k dostání po celý rok. Kusy, na něž byste se měli při vlastním výběru zaměřit, by měly být hladké a pevné, rozhodně ne duté. Cibule by také měla být suchá, neměla by rašit ani nést známky počínající, či snad už pokročilé plísně. Při nakrajování by naopak měla pěkně křupat. Ve tmě a chladu vydrží neoloupaná 1-2 měsíce. Pokud cibuli pro účely vaření nakrojíte, ale nespotřebujete, zabalte ji do fólie a uložte do lednice, kde by měla takto vydržet několik dní. Připravte se ale na to, že již druhým dnem ztrácí na ostrosti vůně i chuti.

Léčila již v Čině a Indii
Potravinové a léčivé kultury cibule byly vyšlechtěny v Číně a Indii. Lékaři ji zde v rámci přírodní medicíny úspěšně užívali jako prostředek k čištění krve a léčení kašle. Svými léčivými vlastnostmi se cibule podobá česneku, stejně jako všestranným využitím. Z Asie a Orientu se tato štiplavá kráska rozšířila do celého světa, včetně českých zahrádek a skleníků. Typickou slzavou reakci na čerstvou cibuli vyvolává allicin a další sirnaté sloučeniny, které sice možná působí nepříjemně, zato ale chrání sliznice před infekcemi, protože je dezinfikují, když při krájení inhalujete ostré cibulové aroma. Protizánětlivě a léčivě cibule působí i na ledviny, močový měchýř a močové cesty.

Zásobárna cenných živin
Kombinace silic, bílkovin a flavonoidů, kterou cibule obsahuje, působí příznivě na snižování krevního tlaku a hladiny krevních tuků. Kromě toho povzbuzuje chuť k jídlu, pomáhá při problémech s prokrvováním a se žílami, tedy i s hemoroidy. Dále vyniká vysokým obsahem vitaminu C, který je důležitý pro silnou imunitu. Obsažená kyselina listová se postará o dobrou náladu, správný růst buněk a dobrou krvetvorbu. Pro vazivové tkáně, správné fungování mozku a dobrý stav cévních stěn je důležitý rovněž zinek, který také patří mezi bioaktivní látky, jejichž zásobárnu cibule představuje.

Cibule je k vaření potřeba více než oheň
Jedno dávné pořekadlo praví, že člověk může vařit spíše bez ohně než bez cibule. Na tom je vidět, jak nezastupitelné místo cibule v české kuchyni zaujímá. V první řadě je užívána, společně s máslem, olejem či jiným druhem tuku, jako základ většiny teplých pokrmů. Kdo by si dokázal představit polévku, míchaná vajíčka, jakoukoliv omáčku nebo obyčejné zeleninové jídlo bez dozlatova opečené cibulky? To ale samozřejmě není jediná možnost, kterou cibule v kuchyni nabízí. Syrová skvěle chutná v salátech nebo třeba na chlebu s paštikou. Můžete z ní připravit marmeládu (čatný), po níž se budou olizovat i ty nejmlsnější jazýčky. Její silně aromatická chuť z ní také činí ideální přísadu do pomazánek, nádivek, dipů, pest a dalších.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu. V České republice máme to štěstí, že můžeme využívat mnoho místních...

Čtěte dál
Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Trojkombinace, která je spojená především s nachlazením a posílením imunity v sychravém podzimním a zimním počasí. Vybírat můžeme z...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Podzim a zima nás často přivádějí do kontaktu s chladným počasím a více času trávíme v uzavřených prostorech, což zvyšuje riziko nemocí....
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Rostlinné pigmenty karotenoidy jsou mocnými spojenci krásné pokožky i celého vašeho organismu. Nenajdete je jen v mrkvi, ale v celé...
Antibiotika jako prevence na dovolené? Rizikové a nežádoucí. Proč?

Antibiotika jako prevence na dovolené? Rizikové a nežádoucí. Proč?

S blížící se dovolenou rostou obavy nejen o hladký průběh celého programu, ale i o zdraví. Lékaři ve svých ordinacích zaznamenávají...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...