Umeboshi jsou nakládané plody ume stromu. Nejsou úplně vhodné pro přímou konzumaci, ale i tací, kteří si je dopřávají přímo, se najdou. Stravitelné a dokonce mimořádně zdravé jsou po usušení a naložení s mořskou solí a lístky Shizu rostliny. Pocházejí z Číny, ale ty nejkvalitnější se dnes pěstují v Japonsku.
Posilují imunitu
Umeboshi se těší velké oblibě v makrobiotice. Jsou vhodné při zažívacích problémech a pálení žáhy, protože přináší okamžitou úlevu už po pár minutách. Lze je užívat i při oslabené imunitě. Jako domácí lék se používá při překyselení žaludku, bolestech hlavy, únavě, při alergiích a bronchitidě.
Proti překyselení organismu i proti stárnutí
Naložené plody obsahují velké množství vitamínu C, vápníku a železa. Při fermentaci dochází také k tvorbě enzymů. V porovnání s jinými potravinami obsahují větší množství organických kyselin, které nejsou v průběhu fermentace ničeny. Umeboshi dodávají tělu látky, které odbourávají přebytečné kyseliny v těle. Napomáhají tak předcházet příznakům stárnutí. Také pomáhají tělu vylučovat toxické látky, díky čemuž mohou ledviny a játra pracovat, jak mají. Kombinace vitamínů, minerálů a těchto jedinečných vlastnosti přispívá ke zvyšování vitality.
Do kuchyně umoboshi švestičky dříve nepatřily
Součástí japonské kuchyně je umeboshi pasta, která se tradičně využívá při dochucování rýže. Má výraznou kyselou a slanou chuť, takže raději nepoužívejte příliš velké množství. Z pasty se vyrábí také sypké koření se stejnými vlastnostmi. Konzumují se v dopoledních hodinách, protože obsahují kyselinu citronovou, která údajně dezinfikuje střeva a po celý den se postará o dobré trávení. Původně se přidávaly pouze do pokrmů samurajů, protože jim údajně dodávaly sílu. Jinak byly považovány za lék. Své zastoupení v kuchyni však nalezly poměrně rychle, a to nejprve jako součást tradičního zeleného čaje.
Nejen podpůrný lék
V 50. letech minulého století byly prokázány mimořádně vysoké antibiotické a antiseptické účinky. Svým způsobem je konzumace umoboshi švestiček stejná jako užívání antibiotik. Přítomné látky dokáží zlikvidovat dokonce mikroby úplavice, stafylokoka nebo tuberkulózy. V Asii se často užívají právě místo penicilinu.
Švestičky, nebo ocet?
Umeocet je v podstatě odpadní produkt, který vzniká při fermentaci umeboshi švestiček. Oproti samotným plodům obsahuje kyselinu octovou, ne kyselinu citronovou. Umeocet je rozhodně skvělou alternativou k běžnému octu a pokud nezvládáte konzumovat švestičky, můžete je nahradit umeoctem.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
![Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_main_img/uploads/article_images/e965fb23e1b6b5b865e4a8c146113197.jpeg)
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?
Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který začíná už mnohem dříve, protože vhodné návyky získané ve středním...
Čtěte dál![Záněty spojivek trápí kolektivy dětí i dospělích. Jak je účinně léčit?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/c8bc552dbc95b58e62fe2f663cd27855.jpeg)
Záněty spojivek trápí kolektivy dětí i dospělích. Jak je účinně léčit?
![Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/5742f3244163963809065c1216647f9c.jpeg)
Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?
![Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/1260fcbb87c539b358ddd9accd931fed.jpeg)
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období
![Základní podpora imunity na podzim a v zimě](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/7f3a01b5449413bbf97f85afe55ad94f.jpeg)
Základní podpora imunity na podzim a v zimě
![Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/d84cb45b17295e6efb51c7f3492db598.jpeg)
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?
![Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/9d06e58f79303cb29c8c12e7d852cc09.jpeg)
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá
![Antibiotika jako prevence na dovolené? Rizikové a nežádoucí. Proč?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/34d4e57ef36e7bb6b6981326b445741d.jpeg)
Antibiotika jako prevence na dovolené? Rizikové a nežádoucí. Proč?
![Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/99c5d28b19c9c1d191f970814099f797.jpeg)
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace
![Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/45f82be2de51c234ffd36adf76bb88a4.jpeg)
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?
![Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/a9ad0f87828e1d6de85b7bf00b096d4e.jpeg)
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?
![Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/483fc4bbf13e994c91e06a82da8f4444.jpeg)
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin
![Jak zlepšit zdraví a imunitu prostřednictvím základních úprav jídelníčku](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/511a5cd1c63e878cac584bd1e87570d8.jpeg)