Umeboshi švestičky: zázračný zdroj síly japonských samurajů

Umeboshi švestičky: zázračný zdroj síly japonských samurajů
zdroj: Shutterstock

Umeboshi jsou nakládané plody ume stromu. Nejsou úplně vhodné pro přímou konzumaci, ale i tací, kteří si je dopřávají přímo, se najdou. Stravitelné a dokonce mimořádně zdravé jsou po usušení a naložení s mořskou solí a lístky Shizu rostliny. Pocházejí z Číny, ale ty nejkvalitnější se dnes pěstují v Japonsku.

Posilují imunitu
Umeboshi se těší velké oblibě v makrobiotice. Jsou vhodné při zažívacích problémech a pálení žáhy, protože přináší okamžitou úlevu už po pár minutách. Lze je užívat i při oslabené imunitě. Jako domácí lék se používá při překyselení žaludku, bolestech hlavy, únavě, při alergiích a bronchitidě.

Proti překyselení organismu i proti stárnutí
Naložené plody obsahují velké množství vitamínu C, vápníku a železa. Při fermentaci dochází také k tvorbě enzymů. V porovnání s jinými potravinami obsahují větší množství organických kyselin, které nejsou v průběhu fermentace ničeny. Umeboshi dodávají tělu látky, které odbourávají přebytečné kyseliny v těle. Napomáhají tak předcházet příznakům stárnutí. Také pomáhají tělu vylučovat toxické látky, díky čemuž mohou ledviny a játra pracovat, jak mají. Kombinace vitamínů, minerálů a těchto jedinečných vlastnosti přispívá ke zvyšování vitality.

Do kuchyně umoboshi švestičky dříve nepatřily
Součástí japonské kuchyně je umeboshi pasta, která se tradičně využívá při dochucování rýže. Má výraznou kyselou a slanou chuť, takže raději nepoužívejte příliš velké množství. Z pasty se vyrábí také sypké koření se stejnými vlastnostmi. Konzumují se v dopoledních hodinách, protože obsahují kyselinu citronovou, která údajně dezinfikuje střeva a po celý den se postará o dobré trávení. Původně se přidávaly pouze do pokrmů samurajů, protože jim údajně dodávaly sílu. Jinak byly považovány za lék. Své zastoupení v kuchyni však nalezly poměrně rychle, a to nejprve jako součást tradičního zeleného čaje.

Nejen podpůrný lék
V 50. letech minulého století byly prokázány mimořádně vysoké antibiotické a antiseptické účinky. Svým způsobem je konzumace umoboshi švestiček stejná jako užívání antibiotik. Přítomné látky dokáží zlikvidovat dokonce mikroby úplavice, stafylokoka nebo tuberkulózy. V Asii se často užívají právě místo penicilinu.

Švestičky, nebo ocet?
Umeocet je v podstatě odpadní produkt, který vzniká při fermentaci umeboshi švestiček. Oproti samotným plodům obsahuje kyselinu octovou, ne kyselinu citronovou. Umeocet je rozhodně skvělou alternativou k běžnému octu a pokud nezvládáte konzumovat švestičky, můžete je nahradit umeoctem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží lépe než ta nejkrémovější zmrzlina. Lahodná chuť je ale pouze jednou...

Čtěte dál
Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování...
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...
Zapečený lilek s fetou

Zapečený lilek s fetou

Lilek je čím dál tím více v naší kuchyni oblíbený. Připravovat z něj můžete různé pokrmy. Je ideální na zapékání či grilování. Tento...
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Léto je tu a horkých dní přibývá. Hranice se otevírají a mnoho z nás opět začíná uvažovat o letní dovolené u moře. Se stoupajícími...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Přestože bojujeme poslední roky s velkým suchem, patří letní sezóna k těm neplodnějším v roce. Nabízí nám mnoho lokálních plodin, které...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...
Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí...
Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Příjemně řízná chuť z ní činí skvělý doplněk sendvičů, salátů i zeleninových obloh. Neskutečně variabilní rukola je kromě toho zásobárnou...
Rostlinné proteinové koncentráty a jejich použití v jídelníčku

Rostlinné proteinové koncentráty a jejich použití v jídelníčku

Bílkoviny, neboli proteiny, jsou základní složkou potravy. Denně by měly tvořit nejméně 15 až 30 % celkového energie. Pro jejich doplnění...
Mangold: opomíjená listová zelenina, která září barvami. Jaké má využití v kuchyni?

Mangold: opomíjená listová zelenina, která září barvami. Jaké má využití v kuchyni?

Mangold byl velmi oblíbenou a hojně používanou zeleninou. Až později ho nahradil špenát. Obě rostliny jsou však trochu jiné a to nejen...