Umeboshi švestičky: zázračný zdroj síly japonských samurajů

Umeboshi švestičky: zázračný zdroj síly japonských samurajů
zdroj: Shutterstock

Umeboshi jsou nakládané plody ume stromu. Nejsou úplně vhodné pro přímou konzumaci, ale i tací, kteří si je dopřávají přímo, se najdou. Stravitelné a dokonce mimořádně zdravé jsou po usušení a naložení s mořskou solí a lístky Shizu rostliny. Pocházejí z Číny, ale ty nejkvalitnější se dnes pěstují v Japonsku.

Posilují imunitu
Umeboshi se těší velké oblibě v makrobiotice. Jsou vhodné při zažívacích problémech a pálení žáhy, protože přináší okamžitou úlevu už po pár minutách. Lze je užívat i při oslabené imunitě. Jako domácí lék se používá při překyselení žaludku, bolestech hlavy, únavě, při alergiích a bronchitidě.

Proti překyselení organismu i proti stárnutí
Naložené plody obsahují velké množství vitamínu C, vápníku a železa. Při fermentaci dochází také k tvorbě enzymů. V porovnání s jinými potravinami obsahují větší množství organických kyselin, které nejsou v průběhu fermentace ničeny. Umeboshi dodávají tělu látky, které odbourávají přebytečné kyseliny v těle. Napomáhají tak předcházet příznakům stárnutí. Také pomáhají tělu vylučovat toxické látky, díky čemuž mohou ledviny a játra pracovat, jak mají. Kombinace vitamínů, minerálů a těchto jedinečných vlastnosti přispívá ke zvyšování vitality.

Do kuchyně umoboshi švestičky dříve nepatřily
Součástí japonské kuchyně je umeboshi pasta, která se tradičně využívá při dochucování rýže. Má výraznou kyselou a slanou chuť, takže raději nepoužívejte příliš velké množství. Z pasty se vyrábí také sypké koření se stejnými vlastnostmi. Konzumují se v dopoledních hodinách, protože obsahují kyselinu citronovou, která údajně dezinfikuje střeva a po celý den se postará o dobré trávení. Původně se přidávaly pouze do pokrmů samurajů, protože jim údajně dodávaly sílu. Jinak byly považovány za lék. Své zastoupení v kuchyni však nalezly poměrně rychle, a to nejprve jako součást tradičního zeleného čaje.

Nejen podpůrný lék
V 50. letech minulého století byly prokázány mimořádně vysoké antibiotické a antiseptické účinky. Svým způsobem je konzumace umoboshi švestiček stejná jako užívání antibiotik. Přítomné látky dokáží zlikvidovat dokonce mikroby úplavice, stafylokoka nebo tuberkulózy. V Asii se často užívají právě místo penicilinu.

Švestičky, nebo ocet?
Umeocet je v podstatě odpadní produkt, který vzniká při fermentaci umeboshi švestiček. Oproti samotným plodům obsahuje kyselinu octovou, ne kyselinu citronovou. Umeocet je rozhodně skvělou alternativou k běžnému octu a pokud nezvládáte konzumovat švestičky, můžete je nahradit umeoctem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kadeřávek: nedoceněná zelenina plná vápníku a vitamínu C!

Kadeřávek: nedoceněná zelenina plná vápníku a vitamínu C!

Čistí střeva, posiluje sliznice, omlazuje, snižuje hladinu tuku v krvi, chrání buňky před volnými radikály, dodává energii a zlepšuje náladu. Má jen jeden malinký háček: kadeřávek vám zřejmě napoprvé nebude...

Čtěte dál
5 tipů, jak si maximálně udržet psychiku, zdraví i kondici v boji proti COVID-19

5 tipů, jak si maximálně udržet psychiku, zdraví i kondici v boji proti COVID-19

S dnešní situací nikdo nepočítal. Přesto můžeme podle odborníků i v této těžké době udělat něco, abychom alespoň minimalizovali riziko...
Řeřicha: nejlepší bylinka pro začátečníky. Proč stojí za to ji zasadit?

Řeřicha: nejlepší bylinka pro začátečníky. Proč stojí za to ji zasadit?

Řeřicha pochází z Blízkého východu, kde byla jako koření užívána již ve Starověkém Římě. Řeřicha setá, někdy též zahradní, je rychle...

Videorozhovor