Umeboshi švestičky: zázračný zdroj síly japonských samurajů

Umeboshi švestičky: zázračný zdroj síly japonských samurajů
zdroj: Shutterstock

Umeboshi jsou nakládané plody ume stromu. Nejsou úplně vhodné pro přímou konzumaci, ale i tací, kteří si je dopřávají přímo, se najdou. Stravitelné a dokonce mimořádně zdravé jsou po usušení a naložení s mořskou solí a lístky Shizu rostliny. Pocházejí z Číny, ale ty nejkvalitnější se dnes pěstují v Japonsku.

Posilují imunitu
Umeboshi se těší velké oblibě v makrobiotice. Jsou vhodné při zažívacích problémech a pálení žáhy, protože přináší okamžitou úlevu už po pár minutách. Lze je užívat i při oslabené imunitě. Jako domácí lék se používá při překyselení žaludku, bolestech hlavy, únavě, při alergiích a bronchitidě.

Proti překyselení organismu i proti stárnutí
Naložené plody obsahují velké množství vitamínu C, vápníku a železa. Při fermentaci dochází také k tvorbě enzymů. V porovnání s jinými potravinami obsahují větší množství organických kyselin, které nejsou v průběhu fermentace ničeny. Umeboshi dodávají tělu látky, které odbourávají přebytečné kyseliny v těle. Napomáhají tak předcházet příznakům stárnutí. Také pomáhají tělu vylučovat toxické látky, díky čemuž mohou ledviny a játra pracovat, jak mají. Kombinace vitamínů, minerálů a těchto jedinečných vlastnosti přispívá ke zvyšování vitality.

Do kuchyně umoboshi švestičky dříve nepatřily
Součástí japonské kuchyně je umeboshi pasta, která se tradičně využívá při dochucování rýže. Má výraznou kyselou a slanou chuť, takže raději nepoužívejte příliš velké množství. Z pasty se vyrábí také sypké koření se stejnými vlastnostmi. Konzumují se v dopoledních hodinách, protože obsahují kyselinu citronovou, která údajně dezinfikuje střeva a po celý den se postará o dobré trávení. Původně se přidávaly pouze do pokrmů samurajů, protože jim údajně dodávaly sílu. Jinak byly považovány za lék. Své zastoupení v kuchyni však nalezly poměrně rychle, a to nejprve jako součást tradičního zeleného čaje.

Nejen podpůrný lék
V 50. letech minulého století byly prokázány mimořádně vysoké antibiotické a antiseptické účinky. Svým způsobem je konzumace umoboshi švestiček stejná jako užívání antibiotik. Přítomné látky dokáží zlikvidovat dokonce mikroby úplavice, stafylokoka nebo tuberkulózy. V Asii se často užívají právě místo penicilinu.

Švestičky, nebo ocet?
Umeocet je v podstatě odpadní produkt, který vzniká při fermentaci umeboshi švestiček. Oproti samotným plodům obsahuje kyselinu octovou, ne kyselinu citronovou. Umeocet je rozhodně skvělou alternativou k běžnému octu a pokud nezvládáte konzumovat švestičky, můžete je nahradit umeoctem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý steak. Existuje nespočet vtipů o veganech, diskutuje se v rámci environmentálních...

Čtěte dál
Vysoká hladina homocysteinu v krevních testech: Co to znamená a jaká jsou rizika?

Vysoká hladina homocysteinu v krevních testech: Co to znamená a jaká jsou rizika?

Vysoká hladina homocysteinu je často opomíjeným, ale významným faktorem ovlivňujícím zdraví srdce a cév. Homocystein, látka vznikající...
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Záněty spojivek trápí kolektivy dětí i dospělích. Jak je účinně léčit?

Záněty spojivek trápí kolektivy dětí i dospělích. Jak je účinně léčit?

O očích se říká, že jsou okna do naší duše, ale co když jsou tato okna zakalena? Metaforicky by tento stav šlo přirovnat k zánětu spojivek...
Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Trojkombinace, která je spojená především s nachlazením a posílením imunity v sychravém podzimním a zimním počasí. Vybírat můžeme z...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Podzim a zima nás často přivádějí do kontaktu s chladným počasím a více času trávíme v uzavřených prostorech, což zvyšuje riziko nemocí....
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Antibiotika jako prevence na dovolené? Rizikové a nežádoucí. Proč?

Antibiotika jako prevence na dovolené? Rizikové a nežádoucí. Proč?

S blížící se dovolenou rostou obavy nejen o hladký průběh celého programu, ale i o zdraví. Lékaři ve svých ordinacích zaznamenávají...