Umeboshi jsou nakládané plody ume stromu. Nejsou úplně vhodné pro přímou konzumaci, ale i tací, kteří si je dopřávají přímo, se najdou. Stravitelné a dokonce mimořádně zdravé jsou po usušení a naložení s mořskou solí a lístky Shizu rostliny. Pocházejí z Číny, ale ty nejkvalitnější se dnes pěstují v Japonsku.
Posilují imunitu
Umeboshi se těší velké oblibě v makrobiotice. Jsou vhodné při zažívacích problémech a pálení žáhy, protože přináší okamžitou úlevu už po pár minutách. Lze je užívat i při oslabené imunitě. Jako domácí lék se používá při překyselení žaludku, bolestech hlavy, únavě, při alergiích a bronchitidě.
Proti překyselení organismu i proti stárnutí
Naložené plody obsahují velké množství vitamínu C, vápníku a železa. Při fermentaci dochází také k tvorbě enzymů. V porovnání s jinými potravinami obsahují větší množství organických kyselin, které nejsou v průběhu fermentace ničeny. Umeboshi dodávají tělu látky, které odbourávají přebytečné kyseliny v těle. Napomáhají tak předcházet příznakům stárnutí. Také pomáhají tělu vylučovat toxické látky, díky čemuž mohou ledviny a játra pracovat, jak mají. Kombinace vitamínů, minerálů a těchto jedinečných vlastnosti přispívá ke zvyšování vitality.
Do kuchyně umoboshi švestičky dříve nepatřily
Součástí japonské kuchyně je umeboshi pasta, která se tradičně využívá při dochucování rýže. Má výraznou kyselou a slanou chuť, takže raději nepoužívejte příliš velké množství. Z pasty se vyrábí také sypké koření se stejnými vlastnostmi. Konzumují se v dopoledních hodinách, protože obsahují kyselinu citronovou, která údajně dezinfikuje střeva a po celý den se postará o dobré trávení. Původně se přidávaly pouze do pokrmů samurajů, protože jim údajně dodávaly sílu. Jinak byly považovány za lék. Své zastoupení v kuchyni však nalezly poměrně rychle, a to nejprve jako součást tradičního zeleného čaje.
Nejen podpůrný lék
V 50. letech minulého století byly prokázány mimořádně vysoké antibiotické a antiseptické účinky. Svým způsobem je konzumace umoboshi švestiček stejná jako užívání antibiotik. Přítomné látky dokáží zlikvidovat dokonce mikroby úplavice, stafylokoka nebo tuberkulózy. V Asii se často užívají právě místo penicilinu.
Švestičky, nebo ocet?
Umeocet je v podstatě odpadní produkt, který vzniká při fermentaci umeboshi švestiček. Oproti samotným plodům obsahuje kyselinu octovou, ne kyselinu citronovou. Umeocet je rozhodně skvělou alternativou k běžnému octu a pokud nezvládáte konzumovat švestičky, můžete je nahradit umeoctem.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Pravidla zdravého otužování nejen v zimním období
Je konec ledna a při své zdravotní procházce zahlédnu z pod čepice na břehu řeky sportovce v plavkách. Mžourám, zírám, nechápu. Až po chvíli mi na mysl přijde pojem otužování. Takhle to tedy vypadá, televizní...
Čtěte dál
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Jak poznat virózu od komplikovanější nemoci vyžadující antibiotika?

Posílení imunity během chladného období: vše není jen o pomerančích a vitamínu C

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Alergie na sluníčko – druhy, prevence a samotná účinná řešení

Čeká vás let na dovolenou? Zde jsou tipy, jak ho přežít bez nepříjemných zdravotních následků

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

Alergie na hmyzí bodnutí – jak okamžitě poznáte, že musíte jednat rychle?
