Jedno jablko denně, půl zdraví. Co je pravdy na tomto pořekadlu?

Jedno jablko denně, půl zdraví. Co je pravdy na tomto pořekadlu?
zdroj: Shutterstock

Snižují krevní tlak, hladinu špatného cholesterolu a tzv. čistí střeva. Posilují imunitu, srdce, krevní oběh a pomáhají udržovat zdravé dásně. Když si každý den dáte dvě, úžasně rozhýbete metabolismus. O kom je řeč? O zázračných jablíčkách!

Ačkoliv jablko patří mezi naše nejoblíbenější a nejužívanější ovoce, pochází z daleké Asie – až odtud se rozšířilo nejen do všech koutů Evropy, ale do celého světa. V našich zemích se ale i tak pěstují dost dlouho, konkrétně po celá staletí – dnes v Česku existuje na 60 druhů jablek, které jsou povoleny na pěstování i prodej.

Zdraví, které chutná
Jablka jsou nejen dostupná a chutná, ale také mimořádně zdravá. Léčivé účinky plodů jabloní, které mohou vyrůstat až do výšky 6–10 metrů, jsou totiž známy již od pradávna – poskytují lidstvu mnoho vitaminů a dalších živin nezbytných pro správné prospívání organismu. Abychom těchto benefitů ale mohli plně využívat, je třeba pečlivě vybírat, na kterých jablíčkách si pochutnáme. Primárně by to měla být ta vypěstovaná v Česku.

To má mnoho důvodů: předně tuzemská jablka, ideálně navíc z biologického neboli integrovaného zemědělství, jsou prosta škodlivých látek z postřiků, které se v zahraničí často používají, aby jablka vydržela dlouho „pěkná“ a „čerstvá“. Tyto chemikálie se vstřebávají do slupky a dužiny. Pokud kupujete jablka z dovozu, měli byste je proto před konzumací vždy důkladně umýt teplou vodou a ideálně oloupat slupku – která je ale plná cenných živin. Další bod hovořící ve prospěch konzumace tuzemských jablíček tvoří fakt, že krátké přepravní vzdálenosti minimalizují ztráty cenných výživných látek v jablkách obsažených.

2 jablka denně: recept na zdraví a vitalitu
Podle lidové moudrosti vás 2 jablíčka denně udrží zdravé a vitální po celý život: vzpruží metabolismus a dodají živiny, které v lidském organismu rozvíjejí ochranné a léčivé síly. Slupka je bohatá na nenasycené mastné kyseliny, hořčík, karoteny a železo. Celé jablko dodá hojné množství draslíku, s nímž souvisí přenos nervových podnětů, správná funkce ledvin a činnost svalů.

Jablka dále vynikají cenným obsahem vitaminu C, který chrání imunitu a jehož předčasné oxidaci brání v jablíčkách obsažené bioflavonoidy a jiné rostlinné ochranné látky. Jablko díky tomu působí jako kombinovaný elixír chránící proti všemožným chorobám. Hladinu cholesterolu, krevních tuků a koncentraci škodlivin jako je olovo či rtuť snižuje jablečná vláknina pektin, která je na sebe váže a odplavuje střevy z organismu pryč. Škodlivé tvorbě fermentů a usazování bakterií ve střevech účinně brání vinany, soli kyseliny vinné, které se v jablíčkách také nacházejí.

V čerstvých jablkách je nejvíce nutrientů
Abychom zabránili ztrátám cenných živin, měli bychom jablka skladovat nejlépe v chladu a temnu, třeba ve sklepě, a konzumovat je čerstvá, respektive syrová. Při tepelné úpravě totiž ztrácí až 70 % důležitého vitaminu C. Abychom toto dodrželi, je ideální je zobat jen tak na svačinu nebo přesnídávku. Zachutnají také jako přísada do různých ovocných salátů – třeba s mrkví, ananasem a citronovou šťávou; nebo s rozinkami, skořicí a vlašskými ořechy.

Jablka můžete samozřejmě využít i v teplé kuchyni, jen je třeba pamatovat na to, že v tepelně upravené podobě ztrácí významnou část zdravotních benefitů. Skvěle ale chutnají třeba v náplni do závinu či štrůdlu, mírně povařená a rozmixovaná jako přesnídávka, v kombinaci s rebarborou a trochou agaru vytvoří po mírném povaření lahodný „sliz“, jejž můžete zamíchat do jogurtu nebo s ním ozdobit buchtu. Nastrouhané jablíčko zvýší vláčnost těsta téměř jakéhokoliv moučníku a někteří lidé nedají dopustit na jablkové knedlíky. Známou pochoutkou jsou také takzvaná jablíčka v županu nebo jablko opečené nad ohněm.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Konec jara a první dny léta patří třešním a višním. Nastává doba, kdy se plody stromů zbarvují do červených odstínů a jen málokdo jim...
Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Po roce si znovu užíváme krásnou sezónu jahod, pojďme si tedy o těchto skvělých plodech s příchutí léta něco zajímavého povědět. Jahody...