Jedno jablko denně, půl zdraví. Co je pravdy na tomto pořekadlu?

Jedno jablko denně, půl zdraví. Co je pravdy na tomto pořekadlu?
zdroj: Shutterstock

Snižují krevní tlak, hladinu špatného cholesterolu a tzv. čistí střeva. Posilují imunitu, srdce, krevní oběh a pomáhají udržovat zdravé dásně. Když si každý den dáte dvě, úžasně rozhýbete metabolismus. O kom je řeč? O zázračných jablíčkách!

Ačkoliv jablko patří mezi naše nejoblíbenější a nejužívanější ovoce, pochází z daleké Asie – až odtud se rozšířilo nejen do všech koutů Evropy, ale do celého světa. V našich zemích se ale i tak pěstují dost dlouho, konkrétně po celá staletí – dnes v Česku existuje na 60 druhů jablek, které jsou povoleny na pěstování i prodej.

Zdraví, které chutná
Jablka jsou nejen dostupná a chutná, ale také mimořádně zdravá. Léčivé účinky plodů jabloní, které mohou vyrůstat až do výšky 6–10 metrů, jsou totiž známy již od pradávna – poskytují lidstvu mnoho vitaminů a dalších živin nezbytných pro správné prospívání organismu. Abychom těchto benefitů ale mohli plně využívat, je třeba pečlivě vybírat, na kterých jablíčkách si pochutnáme. Primárně by to měla být ta vypěstovaná v Česku.

To má mnoho důvodů: předně tuzemská jablka, ideálně navíc z biologického neboli integrovaného zemědělství, jsou prosta škodlivých látek z postřiků, které se v zahraničí často používají, aby jablka vydržela dlouho „pěkná“ a „čerstvá“. Tyto chemikálie se vstřebávají do slupky a dužiny. Pokud kupujete jablka z dovozu, měli byste je proto před konzumací vždy důkladně umýt teplou vodou a ideálně oloupat slupku – která je ale plná cenných živin. Další bod hovořící ve prospěch konzumace tuzemských jablíček tvoří fakt, že krátké přepravní vzdálenosti minimalizují ztráty cenných výživných látek v jablkách obsažených.

2 jablka denně: recept na zdraví a vitalitu
Podle lidové moudrosti vás 2 jablíčka denně udrží zdravé a vitální po celý život: vzpruží metabolismus a dodají živiny, které v lidském organismu rozvíjejí ochranné a léčivé síly. Slupka je bohatá na nenasycené mastné kyseliny, hořčík, karoteny a železo. Celé jablko dodá hojné množství draslíku, s nímž souvisí přenos nervových podnětů, správná funkce ledvin a činnost svalů.

Jablka dále vynikají cenným obsahem vitaminu C, který chrání imunitu a jehož předčasné oxidaci brání v jablíčkách obsažené bioflavonoidy a jiné rostlinné ochranné látky. Jablko díky tomu působí jako kombinovaný elixír chránící proti všemožným chorobám. Hladinu cholesterolu, krevních tuků a koncentraci škodlivin jako je olovo či rtuť snižuje jablečná vláknina pektin, která je na sebe váže a odplavuje střevy z organismu pryč. Škodlivé tvorbě fermentů a usazování bakterií ve střevech účinně brání vinany, soli kyseliny vinné, které se v jablíčkách také nacházejí.

V čerstvých jablkách je nejvíce nutrientů
Abychom zabránili ztrátám cenných živin, měli bychom jablka skladovat nejlépe v chladu a temnu, třeba ve sklepě, a konzumovat je čerstvá, respektive syrová. Při tepelné úpravě totiž ztrácí až 70 % důležitého vitaminu C. Abychom toto dodrželi, je ideální je zobat jen tak na svačinu nebo přesnídávku. Zachutnají také jako přísada do různých ovocných salátů – třeba s mrkví, ananasem a citronovou šťávou; nebo s rozinkami, skořicí a vlašskými ořechy.

Jablka můžete samozřejmě využít i v teplé kuchyni, jen je třeba pamatovat na to, že v tepelně upravené podobě ztrácí významnou část zdravotních benefitů. Skvěle ale chutnají třeba v náplni do závinu či štrůdlu, mírně povařená a rozmixovaná jako přesnídávka, v kombinaci s rebarborou a trochou agaru vytvoří po mírném povaření lahodný „sliz“, jejž můžete zamíchat do jogurtu nebo s ním ozdobit buchtu. Nastrouhané jablíčko zvýší vláčnost těsta téměř jakéhokoliv moučníku a někteří lidé nedají dopustit na jablkové knedlíky. Známou pochoutkou jsou také takzvaná jablíčka v županu nebo jablko opečené nad ohněm.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zapomeňte na jahody – teď vládnou švestky, mirabelky a hrozny! Víte, co z nich připravit?

Zapomeňte na jahody – teď vládnou švestky, mirabelky a hrozny! Víte, co z nich připravit?

Máme tu srpen, poslední letní měsíc a s ním i úrodu švestek, blum, mirabelek, hroznového vína či brusinek. Všechny tyto druhy ovoce jsou typické pro konec léta a začátek podzimu. Můžeme si je vychutnávat...

Čtěte dál
Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá

Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá

Horké letní dny, kterým právě čelíme, jsou pro nás samy o sobě náročné, proto je vhodné nezatěžovat svůj organismus těžkými a příliš...
Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií

Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií

Úporná horka a dusné dny rozhodně nelákají k tomu, abychom trávili příliš dlouhou dobu u plotny. Nelákají nás ani jídla těžká a hutná,...
Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené...
První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě

První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě

Jaro je konečně tady a s ním i silnější sluneční paprsky a první jarní květy, kterými se můžeme potěšit po zimě. Teplejší počasí a...
Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý...
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá...
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...