Základní doporučení pro péči o silnou imunitu v období hrozby nakažení novým typem koronaviru

Základní doporučení pro péči o silnou imunitu v období hrozby nakažení novým typem koronaviru
zdroj: Shutterstock

Přechod zimy a jara bývá každoročně spojován s chřipkovými epidemiemi, k nimž se letos přidala i hrozba nového koronaviru a nemoci, kterou způsobuje, COVID-19. Není proto od věci si připomenout, jaká opatření posílí obranyschopnost našeho organismu.

Teploty stoupají, sluníčko nabírá na síle a počasí začíná být o poznání vlídnější. Jaro a probouzející se příroda přímo lákají ven na čerstvý vzduch. Není proto náhodou, že na jeho začátku, kdy se ještě překrývá s odcházející zimou, býváme často nemocní. Kdo přes zimu neposiluje imunitu a podlehne lákavosti prvních slunečních paprsků, párkrát podcení správné oblečení a jednotlivé vrstvy začne odkládat o něco dříve, než by se patřilo, zadělává si minimálně na pořádné nachlazení. Tím, co nás od něj a od dalších nemocí dokáže uchránit, je vedle uvážlivosti také silná imunita. Přinášíme přehled jednoduchých pravidel, která jí pomohou posílit.

1. Jezte čerstvé a kvalitní potraviny
Nejde jen o makroživiny, jako jsou tuky, sacharidy a bílkoviny, které by nám strava měla dodat. Stejně důležité jsou i mikroživiny, jako jsou vitaminy, minerály a fytochemikálie. Jen tělo, které ze stravy dostává vše, co pro běžné fungování potřebuje, podrží svého nositele i v krizových situacích. Celoročně byste měli dbát na to, abyste konzumovali dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, které kromě zmiňovaných mikronutrientů dodají i množství životadárné vody, navíc obohacené o zmiňované cenné látky. Ke každé porci jídla byste měli přijmout porci ovoce nebo zeleniny: pamatujte na to a dávejte tělu potraviny, které jsou pro něj přirozené.

2. Dodržujte pitný režim
Naše tělo je z nějakých 50–60 % tvořeno vodou. Vodu ke svému prospívání potřebuje podobně jako vzduch. Voda je nezbytná pro udržování všech reakcí a pochodů, které v organismu probíhají. Podporuje tok lymfy i krevního oběhu, dodává sílu, energii a vitalitu. Říká se, že hlad je jen převlečená žízeň a skutečně tomu tak bývá. Pokud málo pijete, tělo je vyčerpané a unavené, což se projeví celkovou letargií a bolestí hlavy, která může v extrémních případech vyústit až v dehydrataci a celkový kolaps. Denně byste měli vypít na každých 15 kg hmotnosti 0,5 l neslazených a nealkoholických tekutin (v případě, že jste fyzicky aktivní, příjem dle potřeby samozřejmě navyšte). Pijte ideálně čistou vodu, případně ochucenou plátkem citronu a lístky máty, případně neslazené ovocné či bylinkové čaje.

3. Dodržujte spánkový režim
Další režim, který byste neměli opomíjet, je režim spánkový. Spánek je totiž pro naše zdraví nedocenitelný a nezbytný. Jedině ve spánku dokáže tělo plně regenerovat a obnovovat síly potřebné pro běžné správné fungování. Bezpočtem studií bylo opakovaně dokázáno, že nedostatek spánku negativně působí nejen na tělo, ale i na mysl, a projevuje se celou řadou velmi negativních jevů, od potíží s koncentrací a soustředěním, přes celkovou roztěkanost a podrážděnost, po těžkou letargii, únavu, neschopnost zvládat každodenní život, obezitu, potíže se srdcem, a dokonce i rakovinu. Snažte se každý večer chodit spát a každé ráno vstávat přibližně ve stejnou dobu. Ideální doba spánku se pohybuje mezi 6–8 hodinami, mnoho odborníků ale říká, že je tato doba individuální a že byste měli spát tak dlouho, abyste ráno vstávali svěží a skutečně odpočatí.

4. Hýbejte se na čerstvém vzduchu
Čerstvý vzduch okysličuje mozek a aktivizuje celé tělo – podobně jako pohyb. Tomu byste v horším případě měli denně věnovat alespoň 30 minut, v tom lepším ideálně hodinu. Takové pravidelné počínání posílí tělo i mysl, která se na celkovém zdraví také významně podílí. Je sice pravda, že ve zdravém těle může sídlit zdravý duch, ale o zdraví onoho ducha musíme také pečovat. O to se mimo jiné stará pohyb: vyplavují se při něm hormony štěstí, endorfiny. A kdo je šťastný a spokojený, bývá zpravidla i v mnohem lepší fyzické kondici a zákonitě je tak odolnější vůči všemožným neduhům, které na něj působí zvenčí. Pokud se tedy budeme celkově udržovat v pohodovém rozpoložení, posílíme imunitu hned dvakrát: fyzicky i psychicky. Není žádným tajemstvím, že psychicky oslabený, rozladěný a unavený člověk snáze podlehne nějakému neduhu než jedinec, který kráčí životem s veselou a otevřenou myslí a řadu negativit si nepouští k tělu ani k duši. Ideální je tedy spojit pravidelný pohyb s pobýváním na čerstvém vzduchu. A než se ven skutečně dostanete, nezapomínejte také krátce, intenzivně a často větrat, aby se váš mozek ke svěžímu vzduchu dostal i během dne a abyste takto během dne posilovali i obranyschopnost vašeho organismu.

5. Myjte si ruce
Zdá se to jako samozřejmé, ve skutečnosti ale mnoho z nás tuto zásadu často nevědomky zanedbává. Platí, že ruce bychom si měli mýt nejenom před jídlem, ale pokaždé, když odněkud někam přijdeme z venku dovnitř. Podle odborníků mnohem více než na teplotě vody záleží na době, po níž ruce pod tekoucí vodou necháte. Mělo by to trvat přibližně 2 minuty, což je zhruba doba odpovídající tomu, když si dvakrát zazpíváte známou narozeninovou píseň Happy Birthday. Nezapomeňte také použít mýdlo a dodržovat správnou techniku mytí: ruce nechte pod tekoucí vodou, poté naneste mýdlo, prsty sevřete do špetky a jejich konečky umyjte v dlani u jedné i druhé ruky, potom jednou dlaní umyjte hřbet ruky a prostor mezi prsty, vyměňte ruce, a nakonec umyjte palce obou rukou. Takový postup by měl vaše ruce zbavit bakterií. Nenachází-li se nikde poblíž zdroj vody vhodné k umytí, jako nouzové řešení použijte dezinfekci. Umyjte si s ní obdobným způsobem ruce a nechte ji působit alespoň 20 sekund. Rozhodně ji ničím neutírejte ani nesmývejte. Ani správně umytýma rukama bychom si ovšem neměli sahat na obličej.

A hlavně: nestresujte se. Chronický stres je nepřítel našeho imunitního systému!

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží lépe než ta nejkrémovější zmrzlina. Lahodná chuť je ale pouze jednou...

Čtěte dál
Ideální letní sporty – udělejte z pohybu zvyk!

Ideální letní sporty – udělejte z pohybu zvyk!

Léto je obdobím, které k pohybu přímo vybízí. I přesto mnozí z nás podléhají lákadlům v podobě zmrzliny a jiných letních pochutin a...
Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Okrasná květina, léčivá bylina i chutná přísada do čajů a pokrmů. To vše sedí pro charakteristiku vlčího máku, jehož sezóna je nyní...
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Od prvního července může většina republiky odložit roušky, a to i tam, kde byly dosud povinné. Výjimku tvoří pouze Moravskoslezský...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...
Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí...
Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Příjemně řízná chuť z ní činí skvělý doplněk sendvičů, salátů i zeleninových obloh. Neskutečně variabilní rukola je kromě toho zásobárnou...
Budíte se ráno nevyspalí a bez energie? Změňte to pomocí vhodné stravy

Budíte se ráno nevyspalí a bez energie? Změňte to pomocí vhodné stravy

Někdo tvrdí, že doba spánku je individuální, někteří odborníci však upozorňují na nebezpečí spánku dlouhodobě kratšího než 6 hodin....
Nepříjemné hemoroidy: Jaké máte možnosti léčby?

Nepříjemné hemoroidy: Jaké máte možnosti léčby?

Hemoroidy jsou běžným, ale nepříjemným stavem zahrnujícím otoky a zanícení žil uvnitř konečníku nebo v jeho okolí. V závislosti na...
Pravidlo ABCDE: Naučte se ho, pomůže vám včas odhalit nebezpečí rakoviny kůže

Pravidlo ABCDE: Naučte se ho, pomůže vám včas odhalit nebezpečí rakoviny kůže

Melanom. Diagnóza zhoubného nádoru kůže, kterou slýchává stále více lidí. Většinou trvá roky, než se z malé nevýrazné pihy vyvine zhoubný...
Mangold: opomíjená listová zelenina, která září barvami. Jaké má využití v kuchyni?

Mangold: opomíjená listová zelenina, která září barvami. Jaké má využití v kuchyni?

Mangold byl velmi oblíbenou a hojně používanou zeleninou. Až později ho nahradil špenát. Obě rostliny jsou však trochu jiné a to nejen...