Pomáhá proti ztrátě motivace, podporuje duševní svěžest a schopnost soustředit se. Vlasům přináší lesk, kůži pružnost a střeva zbavuje odpadních látek. Odvodňuje a usnadňuje hubnutí, zvyšuje vitalitu a posiluje obranyschopnost organismu. Co dalšího dokáže růžičková kapusta?
Vedle kadeřávku, petrželky a pórku je právě růžičková kapusta poslední čerstvou zeleninou, která se ze zahrádek sklízí s příchodem silnějších mrazů. Na druhé straně je ale třeba zdůraznit, že tahle houževnatá dáma odolává i mrazům pod -15 °C, takže se nemusíte obávat ponechat ji na záhoncích. Kapustičky jsou po přemrznutí dokonce navíc velmi jemné a chutné. Nejběžněji je k dostání jejich zelená varianta, potkat se ale můžete i s červenou až nafialovělou.
Čím menší růžičky, tím více živin
Všechny kapustičky se pěstují jak ve sklenících, tak i ve volné půdě. K dostání jsou od poloviny podzimu, přes celou zimu až po počátek jara – tedy od října až do konce března. Růžičky by měly mít jasně zelené pevné hlavičky se sevřenými listy bez žlutých skvrn. Při výběru vhodných kusů byste také měli zohlednit fakt, že platí, že čím menší růžičky jsou, tím budou čerstvější a bohatší na živiny. A těmi je růžičková kapusta doslova nabitá.
Prospěje (nejen) všem, kdo mají potíže s koncentrací
Rodačka z Belgie představuje doslova studnici zdraví. Životní sílu, vitalitu a soustředění dokáže účinně podpořit díky vysoké koncentraci kyseliny listové, což ocení hlavně těhotné ženy nebo ženy plánující rodinu. Spolu s brokolicí jsou výborným zdrojem tohoto „béčka“. Růžičková kapusta je také bohatá na vitamín B1, thiamin. Ten, společně se stopovým prvkem manganem, na nějž je růžičková kapusta rovněž bohatá, vytváří enzymy nutné pro zásobování mozku a nervů glukózou. Obsažený draslík zase v těle vyvolá očistné procesy, protože působí na vylučování vody a zlepšuje přepravu živin z krve do buněk. Odchodu škodlivin z těla napomůže i vláknina, která rozhýbe zlenivělá střeva a popere se se zácpou. Dílo dokoná vitamin C, který je známým posilovačem imunity.
Abyste nezničili vitamíny, nevařte kapustičky dlouho
Růžičková kapusta nachází četná využití v kuchyni. Aby mohla začít tělo obohacovat svými blahodárnými účinky, je také třeba umět ji chutně připravit a namotivovat sebe a další členy rodiny k její pravidelné konzumaci. Jak na to? Předně je nutné upozornit, že vitamín B1 je velmi citlivý na tepelnou úpravu, která jej může velmi rychle zničit. Proto byste kapustičky nikdy neměli vařit příliš dlouho. Když je zespodu lehce nakrojíte do kříže, zkrátíte dobu nutnou pro vaření a zajistíte, že se provaří rovnoměrně, díky čemuž budou velmi chutné. Připravovat z nich můžete saláty, polévky i přílohy. Skvěle si sednou s karotkou, s níž s trochou fantazie vytvoří například ve směsi s obilovinou a luštěninou i syté a výživné hlavní jídlo. Vařené kapustičky můžete sypat sýrem nebo mírně osmaženou strouhankou, polévat smetanou nebo lehce orestované přidávat do polévek. Zapékat je lze se sýrem, dusit s rýží nebo smažit v těstíčku. Výborná je také růžičková kapusta restovaná na cibulce s trochou slaniny.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví
Jako přísada do různých pokrmů je renkon již od nepaměti užíván v mnoha kulturách, v té čínské je používán pro jeho údajně nevyčerpatelnou životní energii. V gastronomii má pevné místo při přípravě různých...
Čtěte dál
Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zajímavosti o chřestu: Věděli jste například, jak se říká jednotlivým stonkům?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Moringa – strom života a superpotravina budoucnosti

Nedostatek vitaminu B12: kdo je nejvíce ohrožen a jak mu předcházet?

Exotické ovoce zpestří váš jídelníček – jaké druhy jsou nyní dostupné v obchodě?

Snažíte se omezit těžká tučná jídla? Pak si připravte chutný a dietní pokrm Buddha bowl

4 způsoby, jak do jídelníčku zakomponovat více zeleniny a ovoce

Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Na co vsadit v roce 2022: trendy, které vám pomohou zachovat pevné zdraví a štíhlé tělo
