Růžičková kapusta: nakopne imunitu a ocení ji hlavně těhotné ženy

Růžičková kapusta: nakopne imunitu a ocení ji hlavně těhotné ženy
zdroj: Shutterstock

Pomáhá proti ztrátě motivace, podporuje duševní svěžest a schopnost soustředit se. Vlasům přináší lesk, kůži pružnost a střeva zbavuje odpadních látek. Odvodňuje a usnadňuje hubnutí, zvyšuje vitalitu a posiluje obranyschopnost organismu. Co dalšího dokáže růžičková kapusta?

Vedle kadeřávku, petrželky a pórku je právě růžičková kapusta poslední čerstvou zeleninou, která se ze zahrádek sklízí s příchodem silnějších mrazů. Na druhé straně je ale třeba zdůraznit, že tahle houževnatá dáma odolává i mrazům pod -15 °C, takže se nemusíte obávat ponechat ji na záhoncích. Kapustičky jsou po přemrznutí dokonce navíc velmi jemné a chutné. Nejběžněji je k dostání jejich zelená varianta, potkat se ale můžete i s červenou až nafialovělou.

Čím menší růžičky, tím více živin
Všechny kapustičky se pěstují jak ve sklenících, tak i ve volné půdě. K dostání jsou od poloviny podzimu, přes celou zimu až po počátek jara – tedy od října až do konce března. Růžičky by měly mít jasně zelené pevné hlavičky se sevřenými listy bez žlutých skvrn. Při výběru vhodných kusů byste také měli zohlednit fakt, že platí, že čím menší růžičky jsou, tím budou čerstvější a bohatší na živiny. A těmi je růžičková kapusta doslova nabitá.

Prospěje (nejen) všem, kdo mají potíže s koncentrací
Rodačka z Belgie představuje doslova studnici zdraví. Životní sílu, vitalitu a soustředění dokáže účinně podpořit díky vysoké koncentraci kyseliny listové, což ocení hlavně těhotné ženy nebo ženy plánující rodinu. Spolu s brokolicí jsou výborným zdrojem tohoto „béčka“. Růžičková kapusta je také bohatá na vitamín B1, thiamin. Ten, společně se stopovým prvkem manganem, na nějž je růžičková kapusta rovněž bohatá, vytváří enzymy nutné pro zásobování mozku a nervů glukózou. Obsažený draslík zase v těle vyvolá očistné procesy, protože působí na vylučování vody a zlepšuje přepravu živin z krve do buněk. Odchodu škodlivin z těla napomůže i vláknina, která rozhýbe zlenivělá střeva a popere se se zácpou. Dílo dokoná vitamin C, který je známým posilovačem imunity.

Abyste nezničili vitamíny, nevařte kapustičky dlouho
Růžičková kapusta nachází četná využití v kuchyni. Aby mohla začít tělo obohacovat svými blahodárnými účinky, je také třeba umět ji chutně připravit a namotivovat sebe a další členy rodiny k její pravidelné konzumaci. Jak na to? Předně je nutné upozornit, že vitamín B1 je velmi citlivý na tepelnou úpravu, která jej může velmi rychle zničit. Proto byste kapustičky nikdy neměli vařit příliš dlouho. Když je zespodu lehce nakrojíte do kříže, zkrátíte dobu nutnou pro vaření a zajistíte, že se provaří rovnoměrně, díky čemuž budou velmi chutné. Připravovat z nich můžete saláty, polévky i přílohy. Skvěle si sednou s karotkou, s níž s trochou fantazie vytvoří například ve směsi s obilovinou a luštěninou i syté a výživné hlavní jídlo. Vařené kapustičky můžete sypat sýrem nebo mírně osmaženou strouhankou, polévat smetanou nebo lehce orestované přidávat do polévek. Zapékat je lze se sýrem, dusit s rýží nebo smažit v těstíčku. Výborná je také růžičková kapusta restovaná na cibulce s trochou slaniny.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Jako přísada do různých pokrmů je renkon již od nepaměti užíván v mnoha kulturách, v té čínské je používán pro jeho údajně nevyčerpatelnou životní energii. V gastronomii má pevné místo při přípravě různých...

Čtěte dál
Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...
Zajímavosti o chřestu: Věděli jste například, jak se říká jednotlivým stonkům?

Zajímavosti o chřestu: Věděli jste například, jak se říká jednotlivým stonkům?

Ačkoliv si jej mnozí stále zařazují do škatulky exotické zeleniny, která se na jejich stolech neobjevuje příliš často z důvodu, že...
Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii,...
Moringa – strom života a superpotravina budoucnosti

Moringa – strom života a superpotravina budoucnosti

Strom s neskutečným složením živin, který se využívá nejen v tradiční ájurvédské medicíně v Indii, ale své místo už si získává i všude...
Nedostatek vitaminu B12: kdo je nejvíce ohrožen a jak mu předcházet?

Nedostatek vitaminu B12: kdo je nejvíce ohrožen a jak mu předcházet?

Vitaminy skupiny B jsou pro celkové zdraví nezbytné. Velmi často bývá v otázkách deficitu zmiňován hlavně B12, který se nachází převážně...
Exotické ovoce zpestří váš jídelníček – jaké druhy jsou nyní dostupné v obchodě?

Exotické ovoce zpestří váš jídelníček – jaké druhy jsou nyní dostupné v obchodě?

Jistě jste si všimli, že během chladných dnů se do obchodů více dostanou i nejrůznější druhy exotického ovoce. Přestože pochází z dalekých...
Snažíte se omezit těžká tučná jídla? Pak si připravte chutný a dietní pokrm Buddha bowl

Snažíte se omezit těžká tučná jídla? Pak si připravte chutný a dietní pokrm Buddha bowl

Veganské jídlo, které si v poslední době získává velkou oblibu, je velmi snadné na přípravu a získá si vás svou originalitou, chutí...
4 způsoby, jak do jídelníčku zakomponovat více zeleniny a ovoce

4 způsoby, jak do jídelníčku zakomponovat více zeleniny a ovoce

Od většiny výživových poradců i lékařů slýcháme, že máme jíst hodně ovoce a zeleniny. Jak to ale udělat a kam zeleninu zařadit, aby...
Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Je aromatické a velmi chutné, není nám po něm těžko, nemáme po něm hodiny hlad a jakmile dojíme jedno, cítíme nutkavou potřebu dát...
Na co vsadit v roce 2022: trendy, které vám pomohou zachovat pevné zdraví a štíhlé tělo

Na co vsadit v roce 2022: trendy, které vám pomohou zachovat pevné zdraví a štíhlé tělo

Velké změny začínají drobnými krůčky, které často mohou mít podobu posílení něčeho, čemu se už nějakou dobu věnujeme. Základem je dávat...
Pastinák: Co byste o něm měli vědět a proč by měl mít místo ve vašem jídelníčku?

Pastinák: Co byste o něm měli vědět a proč by měl mít místo ve vašem jídelníčku?

Dá se jíst syrový i vařený, i když ve srovnání s mrkví má trochu dřevitou strukturu. Pozor si musíte dávat při jeho sklízení – listy...