5 tipů, jak si maximálně udržet psychiku, zdraví i kondici v boji proti COVID-19

5 tipů, jak si maximálně udržet psychiku, zdraví i kondici v boji proti COVID-19
zdroj: Shutterstock

S dnešní situací nikdo nepočítal. Přesto můžeme podle odborníků i v této těžké době udělat něco, abychom alespoň minimalizovali riziko spojené s nákazou koronaviru nebo při nejhorším jeho následkům.

1. Omega-3 mastné kyseliny
Zpráva Státního zdravotního ústavu uvádí, že velmi důležitou roli, jak připravovat tělo proti fatální reakci organismu po infekci koronavirem, můžou být omega 3 mastné kyseliny. Podle vyjádření Státního zdravotního ústavu totiž může stát za jedním z důvodů úmrtí při nemoci COVID-19 přehnaná autoimunitní reakce. A právě omega 3 mastné kyseliny mohou tělo proti této fatální reakci podle dostupných zjištění připravit. Zeptali jsme se proto výživové specialistky s pomocí jakých látek můžeme omega-3 do těla dopravit. „Mezi potraviny bohaté na omega 3 mastné kyseliny patří především ryby, jako jsou losos, tuňák nebo makrela. Najdeme je ale také například ve vlašských ořeších, lněných a chia semínkách nebo některých mléčných výrobcích,“ upřesňuje hlavní nutriční specialistka výživových poraden NUTRIADAPT Ing. Monika Bartolomějová.

2. Prebiotika
Velmi důležitý pro boj s případnými viry a nákazou je imunitní systém. A ten je často navázán na naši střevní soustavu neboli mikrobiom. Pro správné fungování našeho mikrobiomu jsou přitom veledůležité prebiotické potraviny. Ty podporují přirozenou obranyschopnost organismu proti virům, bakteriím a dalším škodlivým patogenům.  Zakladatelka jedné z největších společností zabývající se výrobou raw produktů Ing. Mgr. Tereza Havrlandová z Lifefoodu k tomu říká: „Prebiotikum je obecně nestravitelná složka potravin, která podporuje růst nebo aktivitu střevní mikroflóry a zlepšuje tak zdravotní stav konzumenta. Jsou to především potraviny bohaté na vlákninu. V českých potravinách ji najdeme například v zelenině, ovoci, celozrnném pečivu, čočce, fazolích nebo ovesných vločkách. Z exotických potravin se velký podíl prebiotik nachází v hlízách jakonu, ze kterého se dělá třeba jakonový sirup.

Zajímavost: Při volbě probiotik můžete sáhnout po plnotučném jogurtu, kefíru či kefírovém mléku, acidofilním mléko, kysaném podmáslí, kysaném zelí, nakládaných houbách, kvašených okurkách či jiné kvašené zelenině. Ze sýrů jsou vhodné ovčí brynza, ementál, eidam, čedar, plísňové sýry a obecně zrající sýry.

3. Vitamín D
Dlouhodobé studie poukazují na souvislosti mezi nízkým obsahem vitamínu D a řadou zánětlivých onemocnění. Zlepšení hladin vitamínu D může podle vědců pomoci snížit záněty v těle a tedy také proti boji s virovými onemocněními včetně koronaviru. Vitamín D je v těle přirozeně tvořen v kůži díky UV záření ze slunce. Pokud však je slunečního záření málo, a navíc jsme nyní nuceni trávit většinu času doma, je dobré tento vitamín doplnit. „Mezi dobré zdroje vitamínu D patří tučné mořské ryby, případně je vhodné vitamín D suplementovat ve formě kvalitních doplňků stravy,“ radí nutriční specialistka Monika Bartolomějová.

4. Věnujte se meditaci a dechovým cvičením
Neméně důležitá v tomto období je také naše psychika. Ukazuje se totiž, že pokud máme oslabenou psychiku, oslabuje se také náš imunitní systém a jsme náchylnější k onemocnění a virům. K psychické zdatnosti nám můžou pomoci relaxační i pohybové aktivity, které můžeme provádět i z domova. „Využijte čas doma k meditaci, která vám pomůže lépe zvládat stres. Ideální je cvičení jógy, díky kterému budete klidnější a uvolněnější a lépe budete zvládat problémy současných dní. Jelikož musí být všechna studia v těchto dnech uzavřená, přistoupili jsme ke kroku, kdy zdarma na internetovém kanálu YouTube zveřejňujeme lekce jógy. Ty si můžete nyní z domova zacvičit i vy,“ prozrazuje zakladatelka a instruktorka pražských Domů Jógy Věra Vojtěchová. Kromě toho doporučuje pouštět si TAYATA OM mantru – buddhistickou mantru, která rozpouští veškerá utrpení, bolesti a deprese. Na internetu ji najdete v mnoha variantách.

5. Jóga a meditace nejsou nic pro vás? Snažte se cvičit
Dobrá tělesná kondice snižuje riziko onemocnění a zároveň napomáhá snadnějšímu průběhu nemoci. I když bychom měli vzhledem k současné situaci trávit většinu času doma, krátká fyzická aktivita venku v minimálním počtu lidí, ideálně sami nebo s partnerem, nám může prospět. Pokud jste zcela zdraví, můžete zvolit například svižnou procházku v lese. Měli byste však se sebou mít ochrannou roušku. Fyzioterapeutka Mgr. Eva Juráková z Lékařského domu Praha 7 pro změnu radí jednoduché cvičení na aktivaci hlubokého stabilizačního systému, které doma zvládne každý. „Položte se na záda. Dolní končetiny pokrčte v kolenou a kyčlích. Nohy rovnoměrně opřete celými ploskami o podložku. Vytahujte se za temenem hlavy a kostrčí. Napřimte páteř. Bradu mírně zastrčte k hrudníku. Ruce mějte položené na spodní části břicha. Při nádechu nosem rozvíjejte břicho směrem nahoru ke stropu a do stran. Při výdechu ústy břichem mírně klesejte. Dejte si pozor, abyste nevtahovali břicho. Cvik můžete provádět každý den,“ popisuje závěrem fyzioterapeutka.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční světlo je neodmyslitelnou součástí našeho života, po dlouhé a tmavé zimě je návrat slunce naším nejčastějším přáním, avšak...