5 tipů, jak si maximálně udržet psychiku, zdraví i kondici v boji proti COVID-19

5 tipů, jak si maximálně udržet psychiku, zdraví i kondici v boji proti COVID-19
zdroj: Shutterstock

S dnešní situací nikdo nepočítal. Přesto můžeme podle odborníků i v této těžké době udělat něco, abychom alespoň minimalizovali riziko spojené s nákazou koronaviru nebo při nejhorším jeho následkům.

1. Omega-3 mastné kyseliny
Zpráva Státního zdravotního ústavu uvádí, že velmi důležitou roli, jak připravovat tělo proti fatální reakci organismu po infekci koronavirem, můžou být omega 3 mastné kyseliny. Podle vyjádření Státního zdravotního ústavu totiž může stát za jedním z důvodů úmrtí při nemoci COVID-19 přehnaná autoimunitní reakce. A právě omega 3 mastné kyseliny mohou tělo proti této fatální reakci podle dostupných zjištění připravit. Zeptali jsme se proto výživové specialistky s pomocí jakých látek můžeme omega-3 do těla dopravit. „Mezi potraviny bohaté na omega 3 mastné kyseliny patří především ryby, jako jsou losos, tuňák nebo makrela. Najdeme je ale také například ve vlašských ořeších, lněných a chia semínkách nebo některých mléčných výrobcích,“ upřesňuje hlavní nutriční specialistka výživových poraden NUTRIADAPT Ing. Monika Bartolomějová.

2. Prebiotika
Velmi důležitý pro boj s případnými viry a nákazou je imunitní systém. A ten je často navázán na naši střevní soustavu neboli mikrobiom. Pro správné fungování našeho mikrobiomu jsou přitom veledůležité prebiotické potraviny. Ty podporují přirozenou obranyschopnost organismu proti virům, bakteriím a dalším škodlivým patogenům.  Zakladatelka jedné z největších společností zabývající se výrobou raw produktů Ing. Mgr. Tereza Havrlandová z Lifefoodu k tomu říká: „Prebiotikum je obecně nestravitelná složka potravin, která podporuje růst nebo aktivitu střevní mikroflóry a zlepšuje tak zdravotní stav konzumenta. Jsou to především potraviny bohaté na vlákninu. V českých potravinách ji najdeme například v zelenině, ovoci, celozrnném pečivu, čočce, fazolích nebo ovesných vločkách. Z exotických potravin se velký podíl prebiotik nachází v hlízách jakonu, ze kterého se dělá třeba jakonový sirup.

Zajímavost: Při volbě probiotik můžete sáhnout po plnotučném jogurtu, kefíru či kefírovém mléku, acidofilním mléko, kysaném podmáslí, kysaném zelí, nakládaných houbách, kvašených okurkách či jiné kvašené zelenině. Ze sýrů jsou vhodné ovčí brynza, ementál, eidam, čedar, plísňové sýry a obecně zrající sýry.

3. Vitamín D
Dlouhodobé studie poukazují na souvislosti mezi nízkým obsahem vitamínu D a řadou zánětlivých onemocnění. Zlepšení hladin vitamínu D může podle vědců pomoci snížit záněty v těle a tedy také proti boji s virovými onemocněními včetně koronaviru. Vitamín D je v těle přirozeně tvořen v kůži díky UV záření ze slunce. Pokud však je slunečního záření málo, a navíc jsme nyní nuceni trávit většinu času doma, je dobré tento vitamín doplnit. „Mezi dobré zdroje vitamínu D patří tučné mořské ryby, případně je vhodné vitamín D suplementovat ve formě kvalitních doplňků stravy,“ radí nutriční specialistka Monika Bartolomějová.

4. Věnujte se meditaci a dechovým cvičením
Neméně důležitá v tomto období je také naše psychika. Ukazuje se totiž, že pokud máme oslabenou psychiku, oslabuje se také náš imunitní systém a jsme náchylnější k onemocnění a virům. K psychické zdatnosti nám můžou pomoci relaxační i pohybové aktivity, které můžeme provádět i z domova. „Využijte čas doma k meditaci, která vám pomůže lépe zvládat stres. Ideální je cvičení jógy, díky kterému budete klidnější a uvolněnější a lépe budete zvládat problémy současných dní. Jelikož musí být všechna studia v těchto dnech uzavřená, přistoupili jsme ke kroku, kdy zdarma na internetovém kanálu YouTube zveřejňujeme lekce jógy. Ty si můžete nyní z domova zacvičit i vy,“ prozrazuje zakladatelka a instruktorka pražských Domů Jógy Věra Vojtěchová. Kromě toho doporučuje pouštět si TAYATA OM mantru – buddhistickou mantru, která rozpouští veškerá utrpení, bolesti a deprese. Na internetu ji najdete v mnoha variantách.

5. Jóga a meditace nejsou nic pro vás? Snažte se cvičit
Dobrá tělesná kondice snižuje riziko onemocnění a zároveň napomáhá snadnějšímu průběhu nemoci. I když bychom měli vzhledem k současné situaci trávit většinu času doma, krátká fyzická aktivita venku v minimálním počtu lidí, ideálně sami nebo s partnerem, nám může prospět. Pokud jste zcela zdraví, můžete zvolit například svižnou procházku v lese. Měli byste však se sebou mít ochrannou roušku. Fyzioterapeutka Mgr. Eva Juráková z Lékařského domu Praha 7 pro změnu radí jednoduché cvičení na aktivaci hlubokého stabilizačního systému, které doma zvládne každý. „Položte se na záda. Dolní končetiny pokrčte v kolenou a kyčlích. Nohy rovnoměrně opřete celými ploskami o podložku. Vytahujte se za temenem hlavy a kostrčí. Napřimte páteř. Bradu mírně zastrčte k hrudníku. Ruce mějte položené na spodní části břicha. Při nádechu nosem rozvíjejte břicho směrem nahoru ke stropu a do stran. Při výdechu ústy břichem mírně klesejte. Dejte si pozor, abyste nevtahovali břicho. Cvik můžete provádět každý den,“ popisuje závěrem fyzioterapeutka.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží lépe než ta nejkrémovější zmrzlina. Lahodná chuť je ale pouze jednou...

Čtěte dál
Ideální letní sporty – udělejte z pohybu zvyk!

Ideální letní sporty – udělejte z pohybu zvyk!

Léto je obdobím, které k pohybu přímo vybízí. I přesto mnozí z nás podléhají lákadlům v podobě zmrzliny a jiných letních pochutin a...
Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování...
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...
Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Okrasná květina, léčivá bylina i chutná přísada do čajů a pokrmů. To vše sedí pro charakteristiku vlčího máku, jehož sezóna je nyní...
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Léto je tu a horkých dní přibývá. Hranice se otevírají a mnoho z nás opět začíná uvažovat o letní dovolené u moře. Se stoupajícími...
Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Od prvního července může většina republiky odložit roušky, a to i tam, kde byly dosud povinné. Výjimku tvoří pouze Moravskoslezský...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Přestože bojujeme poslední roky s velkým suchem, patří letní sezóna k těm neplodnějším v roce. Nabízí nám mnoho lokálních plodin, které...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...