Divoké bylinky v nádivce usnadní trávení a navíc ji skvěle dochutí. Jaké nasbírat?

Divoké bylinky v nádivce usnadní trávení a navíc ji skvěle dochutí. Jaké nasbírat?
zdroj: Shutterstock

Velikonoční svátky jsou odjakživa spojeny s dobrým jídlem. Na každý den náleží právě jedno a nádivka je neodmyslitelně spojována s Bílou sobotou. Lze ji připravit i bez masa a přitom bude stále chutná. Díky divokým bylinkám také mnohem stravitelnější, obohacená o vitamíny a minerály.

K Velikonocím patří tradiční jídla
Na Škaredou středu se sluší připravit trhance, aby jídlo vypadalo ošklivě, k příležitosti Zeleného čtvrtku zase něco zeleného, o Velkém pátku nejlépe hustou polévku a na Bílou sobotu poctivou nádivku. Vyvrcholením svátků byl a stále je Boží hod Velikonoční, které bylo typické velkým množstvím svátečního jídla – buchet, mazanců, koláčů, pečeného masa,… Velikonoční nádivka se liší kraj od kraje, některé rodiny mají svůj léty ověřený recept, na který nedají dopustit. Jedno ale mají společné. Obsahují velké množství zelených bylin, které symbolizují jaro.

Jednodušší a stále oblíbená
Původně se do nádivky nepřidávalo žádné pečivo. Z mléka a krupice se připravila hustá kaše, do které se přidalo nasekané maso, byliny a vejce, vytvořil se svítek, který se upekl. Dnes je mnohem častější používat hotové pečivo, které se nechá rozmočit v mléce a později tak vytvoří základ nádivky. Její příprava se tím značně zjednodušila. Kromě pečiva a vajíček, které jsou s Velikonocemi spjaty jako symbol nového života, patří do nádivky divoké byliny. Vedle kopřivy lze použít bršlici, libeček, řebříček, kostival a komu nevadí pikantní chuť, může přidat i medvědí česnek. Ve všech případech platí, že je lepší sbírat mladé listy, které jsou snadno stravitelné a mají příjemnou chuť. To na jaře, kdy všechno začíná růst, není problém.

V nádivce by neměla chybět kopřiva
V lidovém léčitelství má kopřiva své čestné místo. Její příznivé účinky na zdraví jsou vědecky podložené a navíc je velmi snadné si ji obstarat. Zjara má největší sílu. Obsahuje vitamíny C, K a B2, vlákninu nebo železo, které zahání jarní únavu. Je také známá pro své hemostyptické účinky, které zastavují krvácení. Díky tomu se využívá při častém krvácení z nosu, ale i silné menstruaci. Existuje řada míst, které kopřivy doslova pohltily, ale těm je lepší se vyhnout. Oblasti, kde se kopřivě podezřele daří, mohou být bohaté na dusičnany, které tělu příliš neprospívají. Lepší je sbírat čerstvé lístky na louce, kde jich není příliš. Na sběr používáme rukavice, případně sbíráme vrchní část, která nepálí a zároveň je z hlediska minerálních látek nejbohatší. Před samotným zpracováním kopřivy nejprve spařte vařící vodou.

Další divoké byliny, kterých není nikdy dost
Bršlice kozí noha je jednou z nejrozšířenějších divokých bylin. Roste hojně prakticky všude. Je možné ji sbírat od jara do podzimu a pokaždé najdete mladé rostliny, které kromě nádivek upotřebíte i do smoothie nebo bylinkového pesta. Obsahuje velké množství vitamínu C. Pokud se při sběru kopřiv popálíte, přiložte na místo právě bršlici, jejíž šťáva zmírní nepříjemný pocit.
U řebříčku platí stejné pravidlo. Nejlahodnější a nejvýživnější jsou mladé lístky. Zvyšuje chuť k jídlu, podporuje tvorbu žaludečních šťáv a tím podporuje trávení. Působí antisepticky, mírní kašel a příznivě působí na krevní oběh.
Kostival se díky svým léčivým účinkům využívá celé generace. Nicméně v takovém případě se jedná hlavně o kořen. Do nádivky patří jeho listy, které svou chutí připomínají špenát. O cenné látky se neochudíte. Veškeré divoké byliny obsahují v porovnání se zeleninou několikanásobně vyšší množství vitamínů, enzymů, minerálů a stopových prvků. Tělu tak poskytnou všechny důležité látky a zároveň jsou ideálními detoxikačními potravinami.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...