Klasika, která nestárne a nikdy neomrzí: Hlávkový salát na nekonečno způsobů

Klasika, která nestárne a nikdy neomrzí: Hlávkový salát na nekonečno způsobů
zdroj: Shutterstock

Jeho neutrálně svěží chuť mu dodává variabilitu, díky níž jej využijete v celé řadě různých pokrmů. Hlávkový salát posiluje imunitu, svaly, srdce i nervy. A nejen proto představuje ideální součást jídelníčku.

Rodák ze Středomoří je jedním z nejstarších a také nejoblíbenějších druhů zeleniny. Skvěle chutná, je snadno stravitelný a vyniká vysokou biologickou hodnotou. V kuchyni jej navíc můžete připravit takřka jak vás napadne, pročež podporuje fantazii a tvůrčí myšlení. Nejen touto formou se ale podepisuje na lepší koncentraci, hlavní zásluhu na tom má hořčík, na nějž je hlávkový salát bohatý. Tento minerál totiž zodpovídá za průběh důležitých biosyntéz v buňkách a jeho nedostatek se projevuje roztěkaností, nervozitou, únavou a ztrátou motivace.

Vybírat můžete ze třech hlavních odrůd
Jednoletá rostlina s více či méně uzavřenou hlávkou je typickou evropskou zeleninou. Byla by ale chyba domnívat se, že existuje pouze jeden druh hlávkového salátu. Jeho mimořádných vlastností můžete čerpat hned z několika odrůd, které vynikají širokou paletou chutí, vůní, barev i textur. Díky šlechtění a pěstování ve sklenících jsou po celém světě k dostání především tři hlavní typy. Jedná se o salát hlávkový, římský a ledový. Druhý typ, jak název napovídá, se nejvíce pěstuje v Itálii. Poznáte jej podle tužších listů a příjemné chuti. Ze všech odrůd je také nejvhodnější k tepelné úpravě. Salát ledový vznikl v USA jako křehká a sladká varianta klasického salátu hlávkového. Ve všech případech byste měli vybírat kusy s lesklými a pevnými listy a vyhýbat byste se naopak měli povadlým nebo vybledlým hlávkám. Všímejte si také barvy košťálu – ta by měla být světlá, což je nejdůležitější známkou čerstvosti. Saláty skladujte očištěné a suché na dobře větraném chladném místě. Především je nezapomeňte vysvobodit z plastového obalu, který zadržuje vlhkost, čímž podporuje vznik hniloby.

Zásobárna cenných živin
Kromě toho, že skvěle chutná a nabízí četná využití v kuchyni, je hlávkový salát také bohatý na cenné živiny. Obsahuje velké množství vody a vlákniny, pročež se skvěle hodí i do redukčních diet. Vláknina rozpohybuje střeva, naváže na sebe škodliviny a odplaví je z těla pryč. Dále hlávkový salát dodá vitamin C, kyselinu listovou a vitaminy skupiny B (B1, B2 a B6). Co se minerálních látek týče, z těch může nabídnout draslík a fosfor, dále vápník, hořčík, sodík a železo. Červenolistý salát ve svých listech soustřeďuje karoten, chránící buňky před poškozením, a je bohatý i na kyselinu listovou.

Očištěný a okapaný salát rychle zkonzumujte, abyste předešli ztrátě vitaminů
Organické kyseliny a jejich soli, jako je třeba kyselina citronová, dotváří specifickou jemnost salátové chuti. Tu, jak název napovídá, využijete především v kuchyni studené pro přípravu různých salátů nebo studených obloh či na dozdobení teplých i studených pokrmů. Před vlastní přípravou je třeba hlávku očistit, zbavit ji zvadlých listů, rozebrat a odštípnout konce listových žeber. Nejlepší je listy omýt v cedníku a nechat chvíli okapat. Použít můžete také speciální odstředivku na saláty, která je vynikajícím pomocníkem hlavně v létě, kdy se se saláty pracuje denodenně. Poté je natrhejte rukama a využijte pro přípravu lahodných salátů. Listy ideálně zkonzumujte hned, jinak by přišly o cenné vitaminy, jako třeba zrovna o kyselinu listovou. Takto omytý a okapaný listový salát můžete volně ponechat v chladničce až tři dny.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Rádi byste konečně zhubnuli nebo dosáhli spokojeného a zdravého těla, ale velké změny ve stravě vás děsí? Pokud se bojíte překopávat celý svůj život a stresuje vás jen představa, jak si denně odpíráte...

Čtěte dál
Zdravá strava nemusí být drahá! S chytrým přístupem budete jíst zdravěji a levněji

Zdravá strava nemusí být drahá! S chytrým přístupem budete jíst zdravěji a levněji

Mnoho lidí věří, že za zdravou stravu nutně musíme utratit spoustu peněz. Opak je však pravdou. Ušetřit se totiž dá už prvním krokem...
Čtyři týdny, čtyři chutě – jak nejen stravou zkrotit projevy menstruačního cyklu?

Čtyři týdny, čtyři chutě – jak nejen stravou zkrotit projevy menstruačního cyklu?

Každá žena se s tím v průběhu cyklu běžně potkává – jednou je to vyčerpání, jindy nálada pod bodem mrazu, občas boj s neovladatelnými...
Potraviny, které jsou v červnu v té nejlepší kondici. Zařaďte je do jídelníčku!

Potraviny, které jsou v červnu v té nejlepší kondici. Zařaďte je do jídelníčku!

Pozdní jaro a léto jsou typické pestrostí čerstvých druhů ovoce a zeleniny. Některé druhy jsou sice k dostání po celý rok, ale pořád...
Cheat day – opravdu můžete jeden den v týdnu hřešit bez následků?

Cheat day – opravdu můžete jeden den v týdnu hřešit bez následků?

Přestože se u nás za poslední roky tento trend poměrně rozšířil, jeho případné zařazení do stravovacího režimu stále vyvolává spoustu...
Potraviny pro zdravou pokožku bez vrásek: Co jíst a čemu se naopak vyhnout?

Potraviny pro zdravou pokožku bez vrásek: Co jíst a čemu se naopak vyhnout?

Když je tělo v nerovnováze, jedním z prvních míst, kde se to projeví, je pokožka. Pokud se organismu nedostává optimálního množství...
Chřest chutná i pomáhá, musí se ale umět správně připravit

Chřest chutná i pomáhá, musí se ale umět správně připravit

Možná, že ho vídáte v obchodě či na trhu, ale zatím kolem něj jen nedůvěřivě procházíte. Nejspíš jste už někde četli, že chřest je...
Medvědí česnek: kam pro něj zajít a jak ho odlišit od konvalinky?

Medvědí česnek: kam pro něj zajít a jak ho odlišit od konvalinky?

Sezóna medvědího česneku, zelené bylinky připomínající konvalinku, je tu a spolu s ní přichází i spousta benefitů, které tato mimořádná...
Pistácie – vylouskejte si zdraví, energii a nálož živin!

Pistácie – vylouskejte si zdraví, energii a nálož živin!

Kdo by neznal tento malý zelený zázrak v otevřené skořápce! Jak si dáte jeden oříšek, ihned musíte sáhnout po dalším a otvírat jednu...
Klíčky a výhonky jsou hvězdou jara – zbavte luštěniny nadýmavého efektu a konečně si je užijte!

Klíčky a výhonky jsou hvězdou jara – zbavte luštěniny nadýmavého efektu a konečně si je užijte!

Jaro je v plném proudu a mnozí z nás by jarní energii rádi přenesli i na talíř. To může být velice snadné, rychlé i levné. Stačí si...