Klasika, která nestárne a nikdy neomrzí: Hlávkový salát na nekonečno způsobů

Klasika, která nestárne a nikdy neomrzí: Hlávkový salát na nekonečno způsobů
zdroj: Shutterstock

Jeho neutrálně svěží chuť mu dodává variabilitu, díky níž jej využijete v celé řadě různých pokrmů. Hlávkový salát posiluje imunitu, svaly, srdce i nervy. A nejen proto představuje ideální součást jídelníčku.

Rodák ze Středomoří je jedním z nejstarších a také nejoblíbenějších druhů zeleniny. Skvěle chutná, je snadno stravitelný a vyniká vysokou biologickou hodnotou. V kuchyni jej navíc můžete připravit takřka jak vás napadne, pročež podporuje fantazii a tvůrčí myšlení. Nejen touto formou se ale podepisuje na lepší koncentraci, hlavní zásluhu na tom má hořčík, na nějž je hlávkový salát bohatý. Tento minerál totiž zodpovídá za průběh důležitých biosyntéz v buňkách a jeho nedostatek se projevuje roztěkaností, nervozitou, únavou a ztrátou motivace.

Vybírat můžete ze třech hlavních odrůd
Jednoletá rostlina s více či méně uzavřenou hlávkou je typickou evropskou zeleninou. Byla by ale chyba domnívat se, že existuje pouze jeden druh hlávkového salátu. Jeho mimořádných vlastností můžete čerpat hned z několika odrůd, které vynikají širokou paletou chutí, vůní, barev i textur. Díky šlechtění a pěstování ve sklenících jsou po celém světě k dostání především tři hlavní typy. Jedná se o salát hlávkový, římský a ledový. Druhý typ, jak název napovídá, se nejvíce pěstuje v Itálii. Poznáte jej podle tužších listů a příjemné chuti. Ze všech odrůd je také nejvhodnější k tepelné úpravě. Salát ledový vznikl v USA jako křehká a sladká varianta klasického salátu hlávkového. Ve všech případech byste měli vybírat kusy s lesklými a pevnými listy a vyhýbat byste se naopak měli povadlým nebo vybledlým hlávkám. Všímejte si také barvy košťálu – ta by měla být světlá, což je nejdůležitější známkou čerstvosti. Saláty skladujte očištěné a suché na dobře větraném chladném místě. Především je nezapomeňte vysvobodit z plastového obalu, který zadržuje vlhkost, čímž podporuje vznik hniloby.

Zásobárna cenných živin
Kromě toho, že skvěle chutná a nabízí četná využití v kuchyni, je hlávkový salát také bohatý na cenné živiny. Obsahuje velké množství vody a vlákniny, pročež se skvěle hodí i do redukčních diet. Vláknina rozpohybuje střeva, naváže na sebe škodliviny a odplaví je z těla pryč. Dále hlávkový salát dodá vitamin C, kyselinu listovou a vitaminy skupiny B (B1, B2 a B6). Co se minerálních látek týče, z těch může nabídnout draslík a fosfor, dále vápník, hořčík, sodík a železo. Červenolistý salát ve svých listech soustřeďuje karoten, chránící buňky před poškozením, a je bohatý i na kyselinu listovou.

Očištěný a okapaný salát rychle zkonzumujte, abyste předešli ztrátě vitaminů
Organické kyseliny a jejich soli, jako je třeba kyselina citronová, dotváří specifickou jemnost salátové chuti. Tu, jak název napovídá, využijete především v kuchyni studené pro přípravu různých salátů nebo studených obloh či na dozdobení teplých i studených pokrmů. Před vlastní přípravou je třeba hlávku očistit, zbavit ji zvadlých listů, rozebrat a odštípnout konce listových žeber. Nejlepší je listy omýt v cedníku a nechat chvíli okapat. Použít můžete také speciální odstředivku na saláty, která je vynikajícím pomocníkem hlavně v létě, kdy se se saláty pracuje denodenně. Poté je natrhejte rukama a využijte pro přípravu lahodných salátů. Listy ideálně zkonzumujte hned, jinak by přišly o cenné vitaminy, jako třeba zrovna o kyselinu listovou. Takto omytý a okapaný listový salát můžete volně ponechat v chladničce až tři dny.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

Dovolená se nese většinou ve znamení nicnedělání, alespoň co se týká jinak pravidelného pohybu. Je pravdou, že vaše forma po pár dnech nezmizí, ale může lehce povadnout. Stejně jako vaše kytky během doby,...

Čtěte dál
Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Bobule, rajčata, cukety… Letní období je typické úrodou, kterou je hřích nechat ležet ladem v případě, že ji nestihnete zpracovat hned....
Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Jsou exotická, lahodná a dají se využít v množství pokrmů studené i teplé kuchyně. Mango i avokádo mají ale společného ještě něco dalšího....
Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Teploty venku už jasně vybízejí ke konzumaci čerstvé a křupavé zeleniny i ovoce. Nastává období zrání a růstu mnoha skvělých potravin....
Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Zastánci zdravé stravy obvykle nejsou moc pro úpravu čerstvých plodů, a to kvůli strachu ze ztráty živin a také kvality. V tomto případě...
Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Pořád se mluví o kvalitě potravin, ta ale nemusí být vždycky zjevná na první pohled. Významně mohou pomoci etikety, pro mnohé se ale...
Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Jako přísada do různých pokrmů je renkon již od nepaměti užíván v mnoha kulturách, v té čínské je používán pro jeho údajně nevyčerpatelnou...
Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší...
Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje...
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...