Klasika, která nestárne a nikdy neomrzí: Hlávkový salát na nekonečno způsobů

Klasika, která nestárne a nikdy neomrzí: Hlávkový salát na nekonečno způsobů
zdroj: Shutterstock

Jeho neutrálně svěží chuť mu dodává variabilitu, díky níž jej využijete v celé řadě různých pokrmů. Hlávkový salát posiluje imunitu, svaly, srdce i nervy. A nejen proto představuje ideální součást jídelníčku.

Rodák ze Středomoří je jedním z nejstarších a také nejoblíbenějších druhů zeleniny. Skvěle chutná, je snadno stravitelný a vyniká vysokou biologickou hodnotou. V kuchyni jej navíc můžete připravit takřka jak vás napadne, pročež podporuje fantazii a tvůrčí myšlení. Nejen touto formou se ale podepisuje na lepší koncentraci, hlavní zásluhu na tom má hořčík, na nějž je hlávkový salát bohatý. Tento minerál totiž zodpovídá za průběh důležitých biosyntéz v buňkách a jeho nedostatek se projevuje roztěkaností, nervozitou, únavou a ztrátou motivace.

Vybírat můžete ze třech hlavních odrůd
Jednoletá rostlina s více či méně uzavřenou hlávkou je typickou evropskou zeleninou. Byla by ale chyba domnívat se, že existuje pouze jeden druh hlávkového salátu. Jeho mimořádných vlastností můžete čerpat hned z několika odrůd, které vynikají širokou paletou chutí, vůní, barev i textur. Díky šlechtění a pěstování ve sklenících jsou po celém světě k dostání především tři hlavní typy. Jedná se o salát hlávkový, římský a ledový. Druhý typ, jak název napovídá, se nejvíce pěstuje v Itálii. Poznáte jej podle tužších listů a příjemné chuti. Ze všech odrůd je také nejvhodnější k tepelné úpravě. Salát ledový vznikl v USA jako křehká a sladká varianta klasického salátu hlávkového. Ve všech případech byste měli vybírat kusy s lesklými a pevnými listy a vyhýbat byste se naopak měli povadlým nebo vybledlým hlávkám. Všímejte si také barvy košťálu – ta by měla být světlá, což je nejdůležitější známkou čerstvosti. Saláty skladujte očištěné a suché na dobře větraném chladném místě. Především je nezapomeňte vysvobodit z plastového obalu, který zadržuje vlhkost, čímž podporuje vznik hniloby.

Zásobárna cenných živin
Kromě toho, že skvěle chutná a nabízí četná využití v kuchyni, je hlávkový salát také bohatý na cenné živiny. Obsahuje velké množství vody a vlákniny, pročež se skvěle hodí i do redukčních diet. Vláknina rozpohybuje střeva, naváže na sebe škodliviny a odplaví je z těla pryč. Dále hlávkový salát dodá vitamin C, kyselinu listovou a vitaminy skupiny B (B1, B2 a B6). Co se minerálních látek týče, z těch může nabídnout draslík a fosfor, dále vápník, hořčík, sodík a železo. Červenolistý salát ve svých listech soustřeďuje karoten, chránící buňky před poškozením, a je bohatý i na kyselinu listovou.

Očištěný a okapaný salát rychle zkonzumujte, abyste předešli ztrátě vitaminů
Organické kyseliny a jejich soli, jako je třeba kyselina citronová, dotváří specifickou jemnost salátové chuti. Tu, jak název napovídá, využijete především v kuchyni studené pro přípravu různých salátů nebo studených obloh či na dozdobení teplých i studených pokrmů. Před vlastní přípravou je třeba hlávku očistit, zbavit ji zvadlých listů, rozebrat a odštípnout konce listových žeber. Nejlepší je listy omýt v cedníku a nechat chvíli okapat. Použít můžete také speciální odstředivku na saláty, která je vynikajícím pomocníkem hlavně v létě, kdy se se saláty pracuje denodenně. Poté je natrhejte rukama a využijte pro přípravu lahodných salátů. Listy ideálně zkonzumujte hned, jinak by přišly o cenné vitaminy, jako třeba zrovna o kyselinu listovou. Takto omytý a okapaný listový salát můžete volně ponechat v chladničce až tři dny.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Rostlinné pigmenty karotenoidy jsou mocnými spojenci krásné pokožky i celého vašeho organismu. Nenajdete je jen v mrkvi, ale v celé...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...