Klasika, která nestárne a nikdy neomrzí: Hlávkový salát na nekonečno způsobů

Klasika, která nestárne a nikdy neomrzí: Hlávkový salát na nekonečno způsobů
zdroj: Shutterstock

Jeho neutrálně svěží chuť mu dodává variabilitu, díky níž jej využijete v celé řadě různých pokrmů. Hlávkový salát posiluje imunitu, svaly, srdce i nervy. A nejen proto představuje ideální součást jídelníčku.

Rodák ze Středomoří je jedním z nejstarších a také nejoblíbenějších druhů zeleniny. Skvěle chutná, je snadno stravitelný a vyniká vysokou biologickou hodnotou. V kuchyni jej navíc můžete připravit takřka jak vás napadne, pročež podporuje fantazii a tvůrčí myšlení. Nejen touto formou se ale podepisuje na lepší koncentraci, hlavní zásluhu na tom má hořčík, na nějž je hlávkový salát bohatý. Tento minerál totiž zodpovídá za průběh důležitých biosyntéz v buňkách a jeho nedostatek se projevuje roztěkaností, nervozitou, únavou a ztrátou motivace.

Vybírat můžete ze třech hlavních odrůd
Jednoletá rostlina s více či méně uzavřenou hlávkou je typickou evropskou zeleninou. Byla by ale chyba domnívat se, že existuje pouze jeden druh hlávkového salátu. Jeho mimořádných vlastností můžete čerpat hned z několika odrůd, které vynikají širokou paletou chutí, vůní, barev i textur. Díky šlechtění a pěstování ve sklenících jsou po celém světě k dostání především tři hlavní typy. Jedná se o salát hlávkový, římský a ledový. Druhý typ, jak název napovídá, se nejvíce pěstuje v Itálii. Poznáte jej podle tužších listů a příjemné chuti. Ze všech odrůd je také nejvhodnější k tepelné úpravě. Salát ledový vznikl v USA jako křehká a sladká varianta klasického salátu hlávkového. Ve všech případech byste měli vybírat kusy s lesklými a pevnými listy a vyhýbat byste se naopak měli povadlým nebo vybledlým hlávkám. Všímejte si také barvy košťálu – ta by měla být světlá, což je nejdůležitější známkou čerstvosti. Saláty skladujte očištěné a suché na dobře větraném chladném místě. Především je nezapomeňte vysvobodit z plastového obalu, který zadržuje vlhkost, čímž podporuje vznik hniloby.

Zásobárna cenných živin
Kromě toho, že skvěle chutná a nabízí četná využití v kuchyni, je hlávkový salát také bohatý na cenné živiny. Obsahuje velké množství vody a vlákniny, pročež se skvěle hodí i do redukčních diet. Vláknina rozpohybuje střeva, naváže na sebe škodliviny a odplaví je z těla pryč. Dále hlávkový salát dodá vitamin C, kyselinu listovou a vitaminy skupiny B (B1, B2 a B6). Co se minerálních látek týče, z těch může nabídnout draslík a fosfor, dále vápník, hořčík, sodík a železo. Červenolistý salát ve svých listech soustřeďuje karoten, chránící buňky před poškozením, a je bohatý i na kyselinu listovou.

Očištěný a okapaný salát rychle zkonzumujte, abyste předešli ztrátě vitaminů
Organické kyseliny a jejich soli, jako je třeba kyselina citronová, dotváří specifickou jemnost salátové chuti. Tu, jak název napovídá, využijete především v kuchyni studené pro přípravu různých salátů nebo studených obloh či na dozdobení teplých i studených pokrmů. Před vlastní přípravou je třeba hlávku očistit, zbavit ji zvadlých listů, rozebrat a odštípnout konce listových žeber. Nejlepší je listy omýt v cedníku a nechat chvíli okapat. Použít můžete také speciální odstředivku na saláty, která je vynikajícím pomocníkem hlavně v létě, kdy se se saláty pracuje denodenně. Poté je natrhejte rukama a využijte pro přípravu lahodných salátů. Listy ideálně zkonzumujte hned, jinak by přišly o cenné vitaminy, jako třeba zrovna o kyselinu listovou. Takto omytý a okapaný listový salát můžete volně ponechat v chladničce až tři dny.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Lehký a osvěžující jídelníček pro horké letní dny

Lehký a osvěžující jídelníček pro horké letní dny

Také jste vlivem horkého letního počasí přesedlali z teplých vydatných jídel na lehké a svěží pokrmy? Tak to děláte správně. Podle tradiční čínské medicíny je pro organismus ideální v rámci stravování...

Čtěte dál
Sezónní úroda: Jak skladovat plody, aby dlouho vydržely?

Sezónní úroda: Jak skladovat plody, aby dlouho vydržely?

Léto je obdobím hojnosti, kdy se všude kolem nás nachází množství přírodních pokladů. Ty chceme zachovat pro nadcházející měsíce, abychom...
Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny jsou vzácné drahokamy – kdo má to štěstí a narazí na ně v lesích či na stráních, užije si bohatou chuť a přijme také mnoho...
Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Plavková sezona je v plném proudu, a ještě zdaleka nekončí. Pokud Vás trápí nevzhledné ďolíčky na stehnech a hýždích, není úplně pozdě...
Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Ovocný „chléb“, který chutná jen tak samotný nebo jako součást nepečených i pečených dezertů. Ve veganské kuchyni může banán dokonce...
Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Společně s teplem a prázdninami přináší léto možnost si naplno užít venkovních rekreačních sportů. Kolo, in-linové brusle, plavání...
10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

I když se hranice postupně otevírají, ne každý se cítí na to letos vyrazit na dovolenou mimo Česko. Ať už ale u moře nebo v tuzemsku...
Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky patří spolu s rajčaty a okurkou mezi základní druhy zeleniny, které si během léta užíváme. Můžeme je pěstovat na zahrádkách...
Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Jejich sametový povrch láká k pohlazení, omamná vůně a očividná šťavnatost zase k zakousnutí. Broskve jsou nejen krásné, ale také velmi...
Cuketa: dietní zelenina, kterou můžete využít na stovky způsobů

Cuketa: dietní zelenina, kterou můžete využít na stovky způsobů

Cukety jsou plné vody a obsahují minimum kilokalorií. Z toho důvodu jsou ideální letní a všestrannou zeleninou, se kterou můžete vykouzlit...