Topinambur: Slunečnice, která posiluje imunitu. Co je zkusit letos zasadit?

Topinambur: Slunečnice, která posiluje imunitu. Co je zkusit letos zasadit?
zdroj: Shutterstock

Topinambur, artyčok jeruzalémský, židovský brambor nebo také správně slunečnice topinambur. Všechna pojmenování označují exotickou plodinu, která se upravuje podobně jako brambory a velice prospívá našemu zdraví.

Rodák ze severní Ameriky se během času rozšířil na východ do Kanady a Maine, na západ k Severní Dakotě a na jih k severní Floridě a Texasu. Pěstuje se pro hlízu, která vypadá podobně jako batát (sladký brambor) a používá se jako kořenová zelenina. Topinambur je nejen poměrně chutný, ale také mimořádně zdraví prospěšný. Jaké benefity nám jeho konzumace může přinést?

1. Působí prebioticky
Prebiotika jsou důležitou potravou pro naše symbiotické bakterie, které kolonizují lidský gastrointestinální trakt. Patří mezi ně i inulin, jehož topinambury obsahují velké množství a který stimuluje růst přátelských bifidobakterií a bojuje proti bakteriím, které naopak škodí – nejen střevům, ale skrze ně i celému tělu.

2. Vyrovnává hladinu krevního cukru glukózy
Glykemický index (GI) klasifikuje potraviny a nápoje na základě jejich schopnosti zvýšit hladinu glukózy v krvi. Sacharidy v potravinách s vysokým GI se rychle rozpadají na jednoduché cukry a způsobují prudký nárůst hladiny glukózy v krvi. Poté následuje prudký pokles. Studie naznačují, že kolísající hladiny glukózy v krvi spojené s konzumací potravin s vysokým GI mohou výrazně zvýšit riziko únavy, srdečních chorob, změny nálady a cukrovky. GI topinamburu má hodnotu 11, což znamená, že je na rozdíl od klasických uvařených brambor velmi nízký.

3. Klidní trávicí obtíže
Topinambury jsou bohaté na vitamin B1 (thiamin), který podporuje v žaludku produkci kyseliny chlorovodíkové, jejíž nedostatek může narušit trávení bílkovin. Hlíza je také dobrým zdrojem vlákniny, která, jak zmiňujeme již výše, normalizuje střevní peristaltiku a prospívá tak celkovému trávení.

4. Kontroluje hladinu cholesterolu
Rozpustná vláknina v topinamburu vyvažuje rovněž hladinu cholesterolu v krvi, protože snižuje hladiny špatného cholesterolu.

5. Podporuje krvetvorbu
Měď a železo jsou nezbytné pro tvorbu krvinek. Šálek topinamburu obsahuje 28 % doporučené denní dávky železa a 29 % mědi, čímž přirozenou krvetvorbu podporuje.

6. Posiluje imunitu
Topinambury obsahují malé množství antioxidačních vitaminů, jako je C, A a E. Ty, společně s flavonoidními sloučeninami, jako jsou karoteny, pomáhají v těle hledat a odstraňovat volné radikály a poskytují mu tak ochranu před rakovinou, záněty, virovým kašlem a běžným nachlazením.

Snadné pěstování a chutné užívání
Topinambury pocházejí z drsného kraje severní Ameriky, což se odráží na jejich houževnatosti. Na pěstování jsou nenáročné, snáší vlhko, sucho i silné mrazy. Proto se hlízám daří i v podhorských a horských oblastech. Díky inulinu se dnes začínají dostávat do popředí zájmu a pro své příznivé účinky na zdraví se jejich pěstování rozšiřuje. Syrové hlízy chutnají po oříškách a lze je využít i jako krmivo pro hospodářská zvířata. Můžete z nich vymačkat šťávu nebo je oškrábat a strouhat do salátů, kde skvěle chutnají s jogurtem a kedlubnou naslano, nebo s jablky nasladko. V teplé kuchyni s nimi nakládejte podobně jako s bramborami nebo s kořenovou zeleninou. Dají se vařit, péct, dusit nebo opékat jako hranolky.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Rostlinné pigmenty karotenoidy jsou mocnými spojenci krásné pokožky i celého vašeho organismu. Nenajdete je jen v mrkvi, ale v celé...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...