Topinambur, artyčok jeruzalémský, židovský brambor nebo také správně slunečnice topinambur. Všechna pojmenování označují exotickou plodinu, která se upravuje podobně jako brambory a velice prospívá našemu zdraví.
Rodák ze severní Ameriky se během času rozšířil na východ do Kanady a Maine, na západ k Severní Dakotě a na jih k severní Floridě a Texasu. Pěstuje se pro hlízu, která vypadá podobně jako batát (sladký brambor) a používá se jako kořenová zelenina. Topinambur je nejen poměrně chutný, ale také mimořádně zdraví prospěšný. Jaké benefity nám jeho konzumace může přinést?
1. Působí prebioticky
Prebiotika jsou důležitou potravou pro naše symbiotické bakterie, které kolonizují lidský gastrointestinální trakt. Patří mezi ně i inulin, jehož topinambury obsahují velké množství a který stimuluje růst přátelských bifidobakterií a bojuje proti bakteriím, které naopak škodí – nejen střevům, ale skrze ně i celému tělu.
2. Vyrovnává hladinu krevního cukru glukózy
Glykemický index (GI) klasifikuje potraviny a nápoje na základě jejich schopnosti zvýšit hladinu glukózy v krvi. Sacharidy v potravinách s vysokým GI se rychle rozpadají na jednoduché cukry a způsobují prudký nárůst hladiny glukózy v krvi. Poté následuje prudký pokles. Studie naznačují, že kolísající hladiny glukózy v krvi spojené s konzumací potravin s vysokým GI mohou výrazně zvýšit riziko únavy, srdečních chorob, změny nálady a cukrovky. GI topinamburu má hodnotu 11, což znamená, že je na rozdíl od klasických uvařených brambor velmi nízký.
3. Klidní trávicí obtíže
Topinambury jsou bohaté na vitamin B1 (thiamin), který podporuje v žaludku produkci kyseliny chlorovodíkové, jejíž nedostatek může narušit trávení bílkovin. Hlíza je také dobrým zdrojem vlákniny, která, jak zmiňujeme již výše, normalizuje střevní peristaltiku a prospívá tak celkovému trávení.
4. Kontroluje hladinu cholesterolu
Rozpustná vláknina v topinamburu vyvažuje rovněž hladinu cholesterolu v krvi, protože snižuje hladiny špatného cholesterolu.
5. Podporuje krvetvorbu
Měď a železo jsou nezbytné pro tvorbu krvinek. Šálek topinamburu obsahuje 28 % doporučené denní dávky železa a 29 % mědi, čímž přirozenou krvetvorbu podporuje.
6. Posiluje imunitu
Topinambury obsahují malé množství antioxidačních vitaminů, jako je C, A a E. Ty, společně s flavonoidními sloučeninami, jako jsou karoteny, pomáhají v těle hledat a odstraňovat volné radikály a poskytují mu tak ochranu před rakovinou, záněty, virovým kašlem a běžným nachlazením.
Snadné pěstování a chutné užívání
Topinambury pocházejí z drsného kraje severní Ameriky, což se odráží na jejich houževnatosti. Na pěstování jsou nenáročné, snáší vlhko, sucho i silné mrazy. Proto se hlízám daří i v podhorských a horských oblastech. Díky inulinu se dnes začínají dostávat do popředí zájmu a pro své příznivé účinky na zdraví se jejich pěstování rozšiřuje. Syrové hlízy chutnají po oříškách a lze je využít i jako krmivo pro hospodářská zvířata. Můžete z nich vymačkat šťávu nebo je oškrábat a strouhat do salátů, kde skvěle chutnají s jogurtem a kedlubnou naslano, nebo s jablky nasladko. V teplé kuchyni s nimi nakládejte podobně jako s bramborami nebo s kořenovou zeleninou. Dají se vařit, péct, dusit nebo opékat jako hranolky.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál