Topinambur: Slunečnice, která posiluje imunitu. Co je zkusit letos zasadit?

Topinambur: Slunečnice, která posiluje imunitu. Co je zkusit letos zasadit?
zdroj: Shutterstock

Topinambur, artyčok jeruzalémský, židovský brambor nebo také správně slunečnice topinambur. Všechna pojmenování označují exotickou plodinu, která se upravuje podobně jako brambory a velice prospívá našemu zdraví.

Rodák ze severní Ameriky se během času rozšířil na východ do Kanady a Maine, na západ k Severní Dakotě a na jih k severní Floridě a Texasu. Pěstuje se pro hlízu, která vypadá podobně jako batát (sladký brambor) a používá se jako kořenová zelenina. Topinambur je nejen poměrně chutný, ale také mimořádně zdraví prospěšný. Jaké benefity nám jeho konzumace může přinést?

1. Působí prebioticky
Prebiotika jsou důležitou potravou pro naše symbiotické bakterie, které kolonizují lidský gastrointestinální trakt. Patří mezi ně i inulin, jehož topinambury obsahují velké množství a který stimuluje růst přátelských bifidobakterií a bojuje proti bakteriím, které naopak škodí – nejen střevům, ale skrze ně i celému tělu.

2. Vyrovnává hladinu krevního cukru glukózy
Glykemický index (GI) klasifikuje potraviny a nápoje na základě jejich schopnosti zvýšit hladinu glukózy v krvi. Sacharidy v potravinách s vysokým GI se rychle rozpadají na jednoduché cukry a způsobují prudký nárůst hladiny glukózy v krvi. Poté následuje prudký pokles. Studie naznačují, že kolísající hladiny glukózy v krvi spojené s konzumací potravin s vysokým GI mohou výrazně zvýšit riziko únavy, srdečních chorob, změny nálady a cukrovky. GI topinamburu má hodnotu 11, což znamená, že je na rozdíl od klasických uvařených brambor velmi nízký.

3. Klidní trávicí obtíže
Topinambury jsou bohaté na vitamin B1 (thiamin), který podporuje v žaludku produkci kyseliny chlorovodíkové, jejíž nedostatek může narušit trávení bílkovin. Hlíza je také dobrým zdrojem vlákniny, která, jak zmiňujeme již výše, normalizuje střevní peristaltiku a prospívá tak celkovému trávení.

4. Kontroluje hladinu cholesterolu
Rozpustná vláknina v topinamburu vyvažuje rovněž hladinu cholesterolu v krvi, protože snižuje hladiny špatného cholesterolu.

5. Podporuje krvetvorbu
Měď a železo jsou nezbytné pro tvorbu krvinek. Šálek topinamburu obsahuje 28 % doporučené denní dávky železa a 29 % mědi, čímž přirozenou krvetvorbu podporuje.

6. Posiluje imunitu
Topinambury obsahují malé množství antioxidačních vitaminů, jako je C, A a E. Ty, společně s flavonoidními sloučeninami, jako jsou karoteny, pomáhají v těle hledat a odstraňovat volné radikály a poskytují mu tak ochranu před rakovinou, záněty, virovým kašlem a běžným nachlazením.

Snadné pěstování a chutné užívání
Topinambury pocházejí z drsného kraje severní Ameriky, což se odráží na jejich houževnatosti. Na pěstování jsou nenáročné, snáší vlhko, sucho i silné mrazy. Proto se hlízám daří i v podhorských a horských oblastech. Díky inulinu se dnes začínají dostávat do popředí zájmu a pro své příznivé účinky na zdraví se jejich pěstování rozšiřuje. Syrové hlízy chutnají po oříškách a lze je využít i jako krmivo pro hospodářská zvířata. Můžete z nich vymačkat šťávu nebo je oškrábat a strouhat do salátů, kde skvěle chutnají s jogurtem a kedlubnou naslano, nebo s jablky nasladko. V teplé kuchyni s nimi nakládejte podobně jako s bramborami nebo s kořenovou zeleninou. Dají se vařit, péct, dusit nebo opékat jako hranolky.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Kynuté knedlíky, koláče, povidla či Honzovy buchty – švestky milujeme na mnoho způsobů. V mnoha pokrmech spojíme příjemné s užitečným, protože švestky jsou mimořádně zdravé. Jaké prospěšné účinky od nich...

Čtěte dál
Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Také rádi houbaříte a ještě raději si pochutnáte na voňavé smaženici, poctivé houbové omáčce nebo na mnoha jiných vynikajících receptech...
Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Hledáte přírodní prostředek pro přirozenou podporu imunity? V takovém případě jednou z nejlepších voleb bude sáhnout po čerstvém šípku....
Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Ať už studujete, nebo jste v pracovním procesu, je před vámi důležitá zkouška, prezentace či výběrové řízení, kromě samotného učení...
Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Původně se používal jako léčivá bylina, dnes je běžnou součástí kuchyní po celém světě. Jeho stonky jsou velmi bohaté na vlákninu,...
Stav ženy před otěhotněním určuje mnohé do budoucna. Strava je mocná hybná páka, říká Michaela Bebová

Stav ženy před otěhotněním určuje mnohé do budoucna. Strava je mocná hybná páka, říká Michaela Bebová

S doktorkou biochemie a odbornicí na výživu jsme si povídaly o radostech i strastech těhotenství, o významu stravy a duševní pohody...
Riziko rakoviny sníží dostatek pohybu a správná životospráva. Vědci nově kladou důraz na holistický přístup ke stravě

Riziko rakoviny sníží dostatek pohybu a správná životospráva. Vědci nově kladou důraz na holistický přístup ke stravě

Podle American Cancer Society (ACS, Americká společnost pro léčbu rakoviny), která vydala nová doporučení ohledně snížení rizika onemocnění...
Zdravá strava v těhotenství: Jak se stravovat ve. 2 trimestru?

Zdravá strava v těhotenství: Jak se stravovat ve. 2 trimestru?

Druhý trimestr patří k těm nejpříjemnějším. Hormony se uklidnily, chuť k jídlu se ustálila a ženy si tak povětšinou užívají příjemné...
Sirup z kořene čekanky: je sladký a zároveň prospívá zdraví. V čem je jeho kouzlo?

Sirup z kořene čekanky: je sladký a zároveň prospívá zdraví. V čem je jeho kouzlo?

Čekanka je bylinka, která je u nás zatím bohužel poměrně nedoceněná, avšak postupně o ní získáváme větší povědomí. Určitě jste si například...
Příbuzný špenátu, který je stejně chutný i výživný: Proč dát šanci mangoldu?

Příbuzný špenátu, který je stejně chutný i výživný: Proč dát šanci mangoldu?

Mangold, podobně jako jiné druhy listové zeleniny, je z nutričního hlediska velmi významný. Má nízký obsah kilokalorií, sacharidů i...