Konzumace vajec a vysoký cholesterol je už pasé. Kolik vajec denně je bezpečné?

Konzumace vajec a vysoký cholesterol je už pasé. Kolik vajec denně je bezpečné?
zdroj: Shutterstock

Slepičí vajíčka patří k nutričně hodnotným potravinám, které jsou navíc základem naší tradiční kuchyně. Jak se liší fitness vejce od těch klasických a je barva žloutku vždy ukazatel kvality? Pojďme si vejce představit podrobněji z pohledu výživy a bezpečnosti.

V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma vejce jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.

Sledujte náš kanál na youtube

Vejce
Vejce jsou zdrojem plnohodnotných bílkovin a tuků včetně cholesterolu a esenciálních fosfolipidů. Jsou zdrojem cenného vitamínu D, kterého máme nedostatek, vitamínu A, vitamínů B komplexu, a samozřejmě i minerálních látek. Jde o velmi komplexní potravinu – ještě aby ne, když je potenciálním zárodkem nového života. Na trhu ke k dostání mnoho typů vajec s nohými přívlastky. Ty determinuje především povaha krmiva, které může být obohaceno o určitě vitamíny nebo např. omega-3 esenciální mastné kyseliny.

Jak je to s vejci a cholesterolem? jak poznáme čerstvá vejce? A není už nebezpečí konzumace syrových vajec trochu přežitek? Na tyto a další otázky se dozvíte odpovědi ve videu.

Moderátorka: Zuzana Košařová

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Nízkopurinová dieta: Vyzkoušejte karob – náhradu kakaa a čokolády

Nízkopurinová dieta: Vyzkoušejte karob – náhradu kakaa a čokolády

Karob je známý jako náhrada čokolády nebo kakaa. Není to sice úplně přesné označení, ale kdo chce podobnou variantu této pochoutky, sáhne právě po karobu. Ovšem sám o sobě má mnoho cenných látek, pro které...

Čtěte dál
Petrželka: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Petrželka: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Chutná dvouletka, která se ale častěji pěstuje jako jednoletka. V prvním roce totiž přináší na svět o mnoho více aromatičtějších lístků...

Videorozhovor