Angrešt stále čeká na své obrození: Proč byste si ho měli zasadit na zahrádce?

Angrešt stále čeká na své obrození: Proč byste si ho měli zasadit na zahrádce?
zdroj: Shutterstock

Čistí střeva i mozek, odvodňuje a zbavuje tělo škodlivin, posiluje cévy a vazivové tkáně a podporuje růst vlasů i tvorbu zdravé kůže. Angrešt – kouzelník, který v létě možná zkrášlí i vaši zahrádku!

Rodák z Evropy, Ameriky a střední Asie má mnoho podob, a přesto se ve všech případech jedná o týž druh ovoce, jež se konzumuje čerstvé, v podobě marmelády i jako kompot. Angrešt, česky srstka, najdete bílý, žlutý, zelený nebo červený; se slupkou lysou nebo ochmýřenou až ostnitou; s plody tvaru kulatého, oválného nebo dokonce i hruškovitého. Dužina srstky může chutnat sladce až kysele, mít výrazné nebo žádné aroma. Jediné, co je všem odrůdám společné, je podobnost výhonů, na nichž rostou – jsou typické špičatými trny.

V Evropě je oblíbený již od 16. století
Angreštová sezóna u nás trvá od začátku června do konce července. V našich končinách zdomácněl jako planá rostlina, která byla dlouhá léta šlechtěna, aby dávala větší plody. Jako letní ovoce je v Evropě oblíbený již od 16. století, k intenzivnímu rozšiřování začalo docházet ve století 17., a to zejména v zemích západní Evropy. Většina starších odrůd pochází z Anglie, novější byly vypěstovány až v Severní Americe.

Nejlepší je ze zahrádky nebo od pěstitele
Pokud angrešt nepěstujete na zahrádce, měli byste jej ideálně nakupovat přímo od soukromého pěstitele, nejraději na trhu. Další, i když méně žádoucí, možností je nákup ve specializovaných obchodech s ovocem a zeleninou. Pokud chcete angrešt konzumovat čerstvý, volte plody zralé a hladké, zamýšlíte-li jej zavařovat nebo jinak zpracovávat, dejte přednost kusům tvrdým a ještě nedozrálým. Jak poznat zralost vhodnou pro konzervování? Když plod zmáčknete, je pevný, což znamená, že při rozvařování nebude praskat. Jaké angrešty se hodí do kompotu? Hladké, lysé, s jemnou slupkou.

Zdravé cévy
Důvodů, proč byste angrešt měli pěstovat a následně zařadit do jídelníčku, je celá řada. Předně se jedná o ovoce močopudné (díky draslíku), zbavující tělo odpadních produktů látkové přeměny. Angrešt je také bohatý na křemík, který zajišťuje i pevnost a pružnost tkání, což se týká i cévních stěn. Konzumací angreštu tak mimořádně prospíváte svým žilám a tepnám, kterým svědčí právě křemík, jež v živočišné stravě příliš dostupný není. Angrešt tak představuje ideální způsob, jak jej organismu dodat.

Posilovač kůže a vlasů, orgánů i imunity
Kromě cév angrešt prospívá i střevům, a to díky vláknině, která je čistí. Sliznice posiluje dále rovněž provitamin A; látkovou přeměnu bílkovin, také srdce, nervy a růst vlasů podporuje vitamin B6; o zdraví kůže a vlasů pečuje biotin a o imunitní systém, činnost mozků a nervů se stará vitamin C, známý antioxidant chránící buňky před škodlivým působením volných kyslíkových radikálů. Všechny tyto cenné bioaktivní látky najdete právě v srstce, která z půdy odčerpává a v dužině ukládá také mangan a hořčík, důležité pro svaly a srdce. Slupka angreštu je bohatá na nenasycené mastné kyseliny umožňující efektivnější zužitkování karotenů z dužiny.

Čerstvý, konzervovaný i kompotovaný
Jak jsme již výše naznačili, angrešt nejen, že nabízí mnoho podob a odrůd, ale také četné způsoby zpracování. To znamená, že se s ním v kuchyni rozhodně nudit nebudete. Čerstvě utržený jej můžete zobat jen tak, nebo jej vmíchat do ovocného salátu, mírně podusit a podávat s jogurtem, tvarohem či pudinkem. Můžete s ním ozdobit či dochutit moučníky teplé i studené kuchyně, nebo z něj připravit kompot či džem, z nezralých plodů i protlak zlepšující želírování marmelád a džemů. Chcete ušetřit za nákup pektinových přípravků? Sterilujte si angreštový protlak do zásoby.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné...

Čtěte dál
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Migréna je jedním z nejčastějších typů bolestí hlavy, která postihuje miliony lidí po celém světě. Její intenzivní, pulzující bolest...
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...
Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat...