Angrešt stále čeká na své obrození: Proč byste si ho měli zasadit na zahrádce?

Angrešt stále čeká na své obrození: Proč byste si ho měli zasadit na zahrádce?
zdroj: Shutterstock

Čistí střeva i mozek, odvodňuje a zbavuje tělo škodlivin, posiluje cévy a vazivové tkáně a podporuje růst vlasů i tvorbu zdravé kůže. Angrešt – kouzelník, který v létě možná zkrášlí i vaši zahrádku!

Rodák z Evropy, Ameriky a střední Asie má mnoho podob, a přesto se ve všech případech jedná o týž druh ovoce, jež se konzumuje čerstvé, v podobě marmelády i jako kompot. Angrešt, česky srstka, najdete bílý, žlutý, zelený nebo červený; se slupkou lysou nebo ochmýřenou až ostnitou; s plody tvaru kulatého, oválného nebo dokonce i hruškovitého. Dužina srstky může chutnat sladce až kysele, mít výrazné nebo žádné aroma. Jediné, co je všem odrůdám společné, je podobnost výhonů, na nichž rostou – jsou typické špičatými trny.

V Evropě je oblíbený již od 16. století
Angreštová sezóna u nás trvá od začátku června do konce července. V našich končinách zdomácněl jako planá rostlina, která byla dlouhá léta šlechtěna, aby dávala větší plody. Jako letní ovoce je v Evropě oblíbený již od 16. století, k intenzivnímu rozšiřování začalo docházet ve století 17., a to zejména v zemích západní Evropy. Většina starších odrůd pochází z Anglie, novější byly vypěstovány až v Severní Americe.

Nejlepší je ze zahrádky nebo od pěstitele
Pokud angrešt nepěstujete na zahrádce, měli byste jej ideálně nakupovat přímo od soukromého pěstitele, nejraději na trhu. Další, i když méně žádoucí, možností je nákup ve specializovaných obchodech s ovocem a zeleninou. Pokud chcete angrešt konzumovat čerstvý, volte plody zralé a hladké, zamýšlíte-li jej zavařovat nebo jinak zpracovávat, dejte přednost kusům tvrdým a ještě nedozrálým. Jak poznat zralost vhodnou pro konzervování? Když plod zmáčknete, je pevný, což znamená, že při rozvařování nebude praskat. Jaké angrešty se hodí do kompotu? Hladké, lysé, s jemnou slupkou.

Zdravé cévy
Důvodů, proč byste angrešt měli pěstovat a následně zařadit do jídelníčku, je celá řada. Předně se jedná o ovoce močopudné (díky draslíku), zbavující tělo odpadních produktů látkové přeměny. Angrešt je také bohatý na křemík, který zajišťuje i pevnost a pružnost tkání, což se týká i cévních stěn. Konzumací angreštu tak mimořádně prospíváte svým žilám a tepnám, kterým svědčí právě křemík, jež v živočišné stravě příliš dostupný není. Angrešt tak představuje ideální způsob, jak jej organismu dodat.

Posilovač kůže a vlasů, orgánů i imunity
Kromě cév angrešt prospívá i střevům, a to díky vláknině, která je čistí. Sliznice posiluje dále rovněž provitamin A; látkovou přeměnu bílkovin, také srdce, nervy a růst vlasů podporuje vitamin B6; o zdraví kůže a vlasů pečuje biotin a o imunitní systém, činnost mozků a nervů se stará vitamin C, známý antioxidant chránící buňky před škodlivým působením volných kyslíkových radikálů. Všechny tyto cenné bioaktivní látky najdete právě v srstce, která z půdy odčerpává a v dužině ukládá také mangan a hořčík, důležité pro svaly a srdce. Slupka angreštu je bohatá na nenasycené mastné kyseliny umožňující efektivnější zužitkování karotenů z dužiny.

Čerstvý, konzervovaný i kompotovaný
Jak jsme již výše naznačili, angrešt nejen, že nabízí mnoho podob a odrůd, ale také četné způsoby zpracování. To znamená, že se s ním v kuchyni rozhodně nudit nebudete. Čerstvě utržený jej můžete zobat jen tak, nebo jej vmíchat do ovocného salátu, mírně podusit a podávat s jogurtem, tvarohem či pudinkem. Můžete s ním ozdobit či dochutit moučníky teplé i studené kuchyně, nebo z něj připravit kompot či džem, z nezralých plodů i protlak zlepšující želírování marmelád a džemů. Chcete ušetřit za nákup pektinových přípravků? Sterilujte si angreštový protlak do zásoby.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Masticha – léčivá pryskyřice z řeckého ostrova Chios

Masticha – léčivá pryskyřice z řeckého ostrova Chios

Účinky pryskyřice, která se označuje jako masticha, jsou známy po staletí. Do Evropy se však více rozšířila až v posledních několika letech. Přitom má příjemnou vůni i chuť a nespočet léčivých účinků.

Čtěte dál
Polozapomenutý libeček zažívá obrození! Jaké jsou jeho prospěšné účinky na zdraví?

Polozapomenutý libeček zažívá obrození! Jaké jsou jeho prospěšné účinky na zdraví?

Snadné pěstování, výborná chuť, široká využitelnost a řada účinků pozitivně ovlivňujících zdraví. To všechno lze říci o libečku, původně...

Videorozhovor