Angrešt stále čeká na své obrození: Proč byste si ho měli zasadit na zahrádce?

Angrešt stále čeká na své obrození: Proč byste si ho měli zasadit na zahrádce?
zdroj: Shutterstock

Čistí střeva i mozek, odvodňuje a zbavuje tělo škodlivin, posiluje cévy a vazivové tkáně a podporuje růst vlasů i tvorbu zdravé kůže. Angrešt – kouzelník, který v létě možná zkrášlí i vaši zahrádku!

Rodák z Evropy, Ameriky a střední Asie má mnoho podob, a přesto se ve všech případech jedná o týž druh ovoce, jež se konzumuje čerstvé, v podobě marmelády i jako kompot. Angrešt, česky srstka, najdete bílý, žlutý, zelený nebo červený; se slupkou lysou nebo ochmýřenou až ostnitou; s plody tvaru kulatého, oválného nebo dokonce i hruškovitého. Dužina srstky může chutnat sladce až kysele, mít výrazné nebo žádné aroma. Jediné, co je všem odrůdám společné, je podobnost výhonů, na nichž rostou – jsou typické špičatými trny.

V Evropě je oblíbený již od 16. století
Angreštová sezóna u nás trvá od začátku června do konce července. V našich končinách zdomácněl jako planá rostlina, která byla dlouhá léta šlechtěna, aby dávala větší plody. Jako letní ovoce je v Evropě oblíbený již od 16. století, k intenzivnímu rozšiřování začalo docházet ve století 17., a to zejména v zemích západní Evropy. Většina starších odrůd pochází z Anglie, novější byly vypěstovány až v Severní Americe.

Nejlepší je ze zahrádky nebo od pěstitele
Pokud angrešt nepěstujete na zahrádce, měli byste jej ideálně nakupovat přímo od soukromého pěstitele, nejraději na trhu. Další, i když méně žádoucí, možností je nákup ve specializovaných obchodech s ovocem a zeleninou. Pokud chcete angrešt konzumovat čerstvý, volte plody zralé a hladké, zamýšlíte-li jej zavařovat nebo jinak zpracovávat, dejte přednost kusům tvrdým a ještě nedozrálým. Jak poznat zralost vhodnou pro konzervování? Když plod zmáčknete, je pevný, což znamená, že při rozvařování nebude praskat. Jaké angrešty se hodí do kompotu? Hladké, lysé, s jemnou slupkou.

Zdravé cévy
Důvodů, proč byste angrešt měli pěstovat a následně zařadit do jídelníčku, je celá řada. Předně se jedná o ovoce močopudné (díky draslíku), zbavující tělo odpadních produktů látkové přeměny. Angrešt je také bohatý na křemík, který zajišťuje i pevnost a pružnost tkání, což se týká i cévních stěn. Konzumací angreštu tak mimořádně prospíváte svým žilám a tepnám, kterým svědčí právě křemík, jež v živočišné stravě příliš dostupný není. Angrešt tak představuje ideální způsob, jak jej organismu dodat.

Posilovač kůže a vlasů, orgánů i imunity
Kromě cév angrešt prospívá i střevům, a to díky vláknině, která je čistí. Sliznice posiluje dále rovněž provitamin A; látkovou přeměnu bílkovin, také srdce, nervy a růst vlasů podporuje vitamin B6; o zdraví kůže a vlasů pečuje biotin a o imunitní systém, činnost mozků a nervů se stará vitamin C, známý antioxidant chránící buňky před škodlivým působením volných kyslíkových radikálů. Všechny tyto cenné bioaktivní látky najdete právě v srstce, která z půdy odčerpává a v dužině ukládá také mangan a hořčík, důležité pro svaly a srdce. Slupka angreštu je bohatá na nenasycené mastné kyseliny umožňující efektivnější zužitkování karotenů z dužiny.

Čerstvý, konzervovaný i kompotovaný
Jak jsme již výše naznačili, angrešt nejen, že nabízí mnoho podob a odrůd, ale také četné způsoby zpracování. To znamená, že se s ním v kuchyni rozhodně nudit nebudete. Čerstvě utržený jej můžete zobat jen tak, nebo jej vmíchat do ovocného salátu, mírně podusit a podávat s jogurtem, tvarohem či pudinkem. Můžete s ním ozdobit či dochutit moučníky teplé i studené kuchyně, nebo z něj připravit kompot či džem, z nezralých plodů i protlak zlepšující želírování marmelád a džemů. Chcete ušetřit za nákup pektinových přípravků? Sterilujte si angreštový protlak do zásoby.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Kynuté knedlíky, koláče, povidla či Honzovy buchty – švestky milujeme na mnoho způsobů. V mnoha pokrmech spojíme příjemné s užitečným, protože švestky jsou mimořádně zdravé. Jaké prospěšné účinky od nich...

Čtěte dál
Návštěvu zubaře nezanedbávejte. Zubař může odhalit závažnější problémy než je zubní kaz

Návštěvu zubaře nezanedbávejte. Zubař může odhalit závažnější problémy než je zubní kaz

Na návštěvu zubaře, kterou byste měli absolvovat jednou za půl roku, se většina lidí netěší. Je ale jednou z nejdůležitějších prevencí,...
Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Také rádi houbaříte a ještě raději si pochutnáte na voňavé smaženici, poctivé houbové omáčce nebo na mnoha jiných vynikajících receptech...
Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Hledáte přírodní prostředek pro přirozenou podporu imunity? V takovém případě jednou z nejlepších voleb bude sáhnout po čerstvém šípku....
Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Ať už studujete, nebo jste v pracovním procesu, je před vámi důležitá zkouška, prezentace či výběrové řízení, kromě samotného učení...
Lékořice: pozor na pendreky, čaje či bombony. Má široké nežádoucí účinky

Lékořice: pozor na pendreky, čaje či bombony. Má široké nežádoucí účinky

Lékořice je bylinkou, která je v lidové medicíně k léčbě různých onemocnění užívána již po tisíce let. I přes blahodárné účinky na...
Stop počítání oveček před spaním. Tipy pro lepší spánek, které vám dopřejí odpočinek

Stop počítání oveček před spaním. Tipy pro lepší spánek, které vám dopřejí odpočinek

Probdělá noc dokáže pořádně otrávit náladu, k přetažení a únavě ale postačí, když se vám nedaří pár minut nebo dokonce i hodin usnout....
Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Původně se používal jako léčivá bylina, dnes je běžnou součástí kuchyní po celém světě. Jeho stonky jsou velmi bohaté na vlákninu,...
Praktické rady, jak se zbavit úporných bolestí hlavy

Praktické rady, jak se zbavit úporných bolestí hlavy

Bolesti hlavy mohou mít různý původ a nemusí se vždy jednat o nemoc. V případě nemoci je řešení samozřejmě náročnější a vyžaduje odbornou...
Stav ženy před otěhotněním určuje mnohé do budoucna. Strava je mocná hybná páka, říká Michaela Bebová

Stav ženy před otěhotněním určuje mnohé do budoucna. Strava je mocná hybná páka, říká Michaela Bebová

S doktorkou biochemie a odbornicí na výživu jsme si povídaly o radostech i strastech těhotenství, o významu stravy a duševní pohody...