Angrešt stále čeká na své obrození: Proč byste si ho měli zasadit na zahrádce?

Angrešt stále čeká na své obrození: Proč byste si ho měli zasadit na zahrádce?
zdroj: Shutterstock

Čistí střeva i mozek, odvodňuje a zbavuje tělo škodlivin, posiluje cévy a vazivové tkáně a podporuje růst vlasů i tvorbu zdravé kůže. Angrešt – kouzelník, který v létě možná zkrášlí i vaši zahrádku!

Rodák z Evropy, Ameriky a střední Asie má mnoho podob, a přesto se ve všech případech jedná o týž druh ovoce, jež se konzumuje čerstvé, v podobě marmelády i jako kompot. Angrešt, česky srstka, najdete bílý, žlutý, zelený nebo červený; se slupkou lysou nebo ochmýřenou až ostnitou; s plody tvaru kulatého, oválného nebo dokonce i hruškovitého. Dužina srstky může chutnat sladce až kysele, mít výrazné nebo žádné aroma. Jediné, co je všem odrůdám společné, je podobnost výhonů, na nichž rostou – jsou typické špičatými trny.

V Evropě je oblíbený již od 16. století
Angreštová sezóna u nás trvá od začátku června do konce července. V našich končinách zdomácněl jako planá rostlina, která byla dlouhá léta šlechtěna, aby dávala větší plody. Jako letní ovoce je v Evropě oblíbený již od 16. století, k intenzivnímu rozšiřování začalo docházet ve století 17., a to zejména v zemích západní Evropy. Většina starších odrůd pochází z Anglie, novější byly vypěstovány až v Severní Americe.

Nejlepší je ze zahrádky nebo od pěstitele
Pokud angrešt nepěstujete na zahrádce, měli byste jej ideálně nakupovat přímo od soukromého pěstitele, nejraději na trhu. Další, i když méně žádoucí, možností je nákup ve specializovaných obchodech s ovocem a zeleninou. Pokud chcete angrešt konzumovat čerstvý, volte plody zralé a hladké, zamýšlíte-li jej zavařovat nebo jinak zpracovávat, dejte přednost kusům tvrdým a ještě nedozrálým. Jak poznat zralost vhodnou pro konzervování? Když plod zmáčknete, je pevný, což znamená, že při rozvařování nebude praskat. Jaké angrešty se hodí do kompotu? Hladké, lysé, s jemnou slupkou.

Zdravé cévy
Důvodů, proč byste angrešt měli pěstovat a následně zařadit do jídelníčku, je celá řada. Předně se jedná o ovoce močopudné (díky draslíku), zbavující tělo odpadních produktů látkové přeměny. Angrešt je také bohatý na křemík, který zajišťuje i pevnost a pružnost tkání, což se týká i cévních stěn. Konzumací angreštu tak mimořádně prospíváte svým žilám a tepnám, kterým svědčí právě křemík, jež v živočišné stravě příliš dostupný není. Angrešt tak představuje ideální způsob, jak jej organismu dodat.

Posilovač kůže a vlasů, orgánů i imunity
Kromě cév angrešt prospívá i střevům, a to díky vláknině, která je čistí. Sliznice posiluje dále rovněž provitamin A; látkovou přeměnu bílkovin, také srdce, nervy a růst vlasů podporuje vitamin B6; o zdraví kůže a vlasů pečuje biotin a o imunitní systém, činnost mozků a nervů se stará vitamin C, známý antioxidant chránící buňky před škodlivým působením volných kyslíkových radikálů. Všechny tyto cenné bioaktivní látky najdete právě v srstce, která z půdy odčerpává a v dužině ukládá také mangan a hořčík, důležité pro svaly a srdce. Slupka angreštu je bohatá na nenasycené mastné kyseliny umožňující efektivnější zužitkování karotenů z dužiny.

Čerstvý, konzervovaný i kompotovaný
Jak jsme již výše naznačili, angrešt nejen, že nabízí mnoho podob a odrůd, ale také četné způsoby zpracování. To znamená, že se s ním v kuchyni rozhodně nudit nebudete. Čerstvě utržený jej můžete zobat jen tak, nebo jej vmíchat do ovocného salátu, mírně podusit a podávat s jogurtem, tvarohem či pudinkem. Můžete s ním ozdobit či dochutit moučníky teplé i studené kuchyně, nebo z něj připravit kompot či džem, z nezralých plodů i protlak zlepšující želírování marmelád a džemů. Chcete ušetřit za nákup pektinových přípravků? Sterilujte si angreštový protlak do zásoby.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?

Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?

Dýchání je přirozený proces organismu, na kterém, řečeno bez nadsázky, závisí náš život. Ačkoli je dýchání samovolné, lze jej alespoň zčásti ovlivnit. Dýchání a zásobování buněk kyslíkem je pro nás naprosto...

Čtěte dál
Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Léto je pro mnoho z nás oblíbeným ročním obdobím, ale pro ty, kteří mají pleť náchylnou k akné, mů-že být velmi obtížné. Protože horko,...
Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Nový školní rok klepe na dveře a s ním se blíží i čas spousty povinností. Rodiče si kromě jiného budou po dvouměsíční přestávce zase...
Zapomeňte na jahody – teď vládnou švestky, mirabelky a hrozny! Víte, co z nich připravit?

Zapomeňte na jahody – teď vládnou švestky, mirabelky a hrozny! Víte, co z nich připravit?

Máme tu srpen, poslední letní měsíc a s ním i úrodu švestek, blum, mirabelek, hroznového vína či brusinek. Všechny tyto druhy ovoce...
Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Všichni se občas potíme, protože pocení je zcela přirozená funkce našeho organismu. Pokud je ale pocení nadměrné a nelze jej regulovat,...
Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Pokud máte mastnou pleť, víte, že sluneční záření může problém zhoršit stimulací produkce kožního mazu. Navíc příliš mnoho opalovacích...
Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Po čtyřicítce začíná tělo pociťovat účinky hormonálních změn. Mohou být narušené cykly, objevit se silná nebo nepravidelná menstruace,...
Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá

Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá

Horké letní dny, kterým právě čelíme, jsou pro nás samy o sobě náročné, proto je vhodné nezatěžovat svůj organismus těžkými a příliš...
Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií

Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií

Úporná horka a dusné dny rozhodně nelákají k tomu, abychom trávili příliš dlouhou dobu u plotny. Nelákají nás ani jídla těžká a hutná,...
Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené...
Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Plasty se staly neoddělitelným znakem moderního života. Usnadňují každodenní činnosti, prodlužují trvanlivost potravin a nacházejí...
Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

V posledních letech se stále častěji mluví o chůzi naboso jako o způsobu, jak se vrátit k přirozenému pohybu. Téma bosé chůze, nebo...