I květiny se dají jíst: Dozdobte s nimi vaše jarní menu

I květiny se dají jíst: Dozdobte s nimi vaše jarní menu
zdroj: Shutterstock

Okořeňte letos na jaře talíř něčím trochu netradičním a přidejte k oblohové zelenině či ovoci i jedlé květy: nasbírat je můžete i sami a dost možná se nachází i na vaší zahrádce. Co všechno můžete ve své kuchyni použít?

Je pravda, že květiny většinou slouží pro potěchu oka. Některé z nich lze ale stejně dobře využít k ukojení mlsného jazýčku a polahodění chuťových buněk. Proč byste květiny měli jíst? Protože některé druhy k tomu nejen vybízejí, ale jsou pro tento účel i přirozeně „uzpůsobeny“. Nepředstavujte si to ovšem jako nějakou „kovbojku“ nebo speciální výhybku v systému. Je to tak, že příroda zkrátka nechává vyrůst i některé kytičky, na které se nejen pěkně dívá, ale které se dají stejně pěkně konzumovat. Jaké třeba máme na mysli?

Správné dochucení dokáže divy
Olivový olej, citron, kokosové mléko. Tato dochucovadla v exotických zemích dotvářejí chuť květin, které se zde běžně podávají jako součást zeleninového či ovocného obložení talíře. Podobného zvyku se nemusíme bát ani v Česku. I když se vám na první pohled může příčit vzít květinu do úst, již s prvním soustem zjistíte, že na tom vlastně vůbec nic divného není: a jedlé květy výborně chutnají naložené v octě nebo oleji.

Prohledejte zahrádku a začněte ochutnávat
Jíst se totiž dají květy, které se velmi často běžně pěstují nebo rostou na zahrádkách. Patří mezi ně ibišek, sedmikráska, heřmánek, begónie, zahradní chryzantémy, levandule, pelargónie, růže, pampeliška nebo šeřík. Do úst byste naopak neměli vkládat květy lobelek, narcisu, verbeny, oleandru, azalek, rododendronů nebo kaly. Jejichž požitím byste si mohli přivodit bolesti žaludku a vyvolat zvracení.

Je to jako s houbami
Se sbíráním jedlých květů se to má podobně jako s houbami. Zkušený houbař ví, co si může dovolit, a tak se nemusí obávat experimentování. Ten, kdo je rád, že pozná hříbek, by se měl experimentů vyvarovat. Podobně jako houby je nutné studovat i květy a jejich vlastnosti – jak jsme si totiž sdělili výše, zdaleka ne všechny jsou jedlé, a to dokonce i v případě, že mají jedlé plody.

Pěstujte doma
Co ale platí pro všechny květy je doporučení, že ty, které se chystáte okusit, byste měli pěstovat doma a bez použití pesticidů či jiných chemikálií. Rozhodně byste je neměli kupovat v květinářství nebo jiném obchodě – v takových místech bývají pěstovány pouze jako dekorace, při jejímž opečovávání se mnohdy užívá chemikálií, které by ve vašem těle po požití mohly napáchat pořádnou neplechu.

Květ by měl být rozvinutý
Pokud jste prošli zahrádku a objevili na ní druhy květin vhodné ke konzumaci, můžete se zaměřit na vlastní výběr vhodných kusů. Ty by měly být plně rozvinuté, což signalizuje, že jsou zralé k pojídání. V případě, že byste vybrali květ nedozrálý či přezrálý, by vás překvapila nepříjemně hořká nebo naopak trpká chuť a možná byste už dalším květům ani nedali šanci. Vyhýbejte se také květinám, které mají ovadlé lístky nebo uzavřené či vybledlé květy.

Na závěr je nutno říct, že pokud nemáte s pojídáním květin zkušenost, zavádějte je do jídelníčku pomalu a postupně – jako každou potravinu, kterou jíte poprvé. Vyhnete se tak zažívacím problémům nebo alergickým reakcím. Nechte tělo na nové impulsy pomalu zvykat a sledujte, zda mu prospívají.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Zdravé vyprazdňování je klíčové pro naši pohodu a celkové zdraví. Mnoho lidí se však potýká s problémem zácpy, která může být nejen...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl pochází ze Středozemí, ale dnes se v různých odrůdách pěstuje po celém světě. Pro plod fenyklu je typický éterický olej, bohatá...
Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Fermentované nápoje jsou ústředním prvkem mnoha kultur po celém světě. Nabízí rozmanitost chutí a textur, které nelze napodobit jinými...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte?...