I květiny se dají jíst: Dozdobte s nimi vaše jarní menu

I květiny se dají jíst: Dozdobte s nimi vaše jarní menu
zdroj: Shutterstock

Okořeňte letos na jaře talíř něčím trochu netradičním a přidejte k oblohové zelenině či ovoci i jedlé květy: nasbírat je můžete i sami a dost možná se nachází i na vaší zahrádce. Co všechno můžete ve své kuchyni použít?

Je pravda, že květiny většinou slouží pro potěchu oka. Některé z nich lze ale stejně dobře využít k ukojení mlsného jazýčku a polahodění chuťových buněk. Proč byste květiny měli jíst? Protože některé druhy k tomu nejen vybízejí, ale jsou pro tento účel i přirozeně „uzpůsobeny“. Nepředstavujte si to ovšem jako nějakou „kovbojku“ nebo speciální výhybku v systému. Je to tak, že příroda zkrátka nechává vyrůst i některé kytičky, na které se nejen pěkně dívá, ale které se dají stejně pěkně konzumovat. Jaké třeba máme na mysli?

Správné dochucení dokáže divy
Olivový olej, citron, kokosové mléko. Tato dochucovadla v exotických zemích dotvářejí chuť květin, které se zde běžně podávají jako součást zeleninového či ovocného obložení talíře. Podobného zvyku se nemusíme bát ani v Česku. I když se vám na první pohled může příčit vzít květinu do úst, již s prvním soustem zjistíte, že na tom vlastně vůbec nic divného není: a jedlé květy výborně chutnají naložené v octě nebo oleji.

Prohledejte zahrádku a začněte ochutnávat
Jíst se totiž dají květy, které se velmi často běžně pěstují nebo rostou na zahrádkách. Patří mezi ně ibišek, sedmikráska, heřmánek, begónie, zahradní chryzantémy, levandule, pelargónie, růže, pampeliška nebo šeřík. Do úst byste naopak neměli vkládat květy lobelek, narcisu, verbeny, oleandru, azalek, rododendronů nebo kaly. Jejichž požitím byste si mohli přivodit bolesti žaludku a vyvolat zvracení.

Je to jako s houbami
Se sbíráním jedlých květů se to má podobně jako s houbami. Zkušený houbař ví, co si může dovolit, a tak se nemusí obávat experimentování. Ten, kdo je rád, že pozná hříbek, by se měl experimentů vyvarovat. Podobně jako houby je nutné studovat i květy a jejich vlastnosti – jak jsme si totiž sdělili výše, zdaleka ne všechny jsou jedlé, a to dokonce i v případě, že mají jedlé plody.

Pěstujte doma
Co ale platí pro všechny květy je doporučení, že ty, které se chystáte okusit, byste měli pěstovat doma a bez použití pesticidů či jiných chemikálií. Rozhodně byste je neměli kupovat v květinářství nebo jiném obchodě – v takových místech bývají pěstovány pouze jako dekorace, při jejímž opečovávání se mnohdy užívá chemikálií, které by ve vašem těle po požití mohly napáchat pořádnou neplechu.

Květ by měl být rozvinutý
Pokud jste prošli zahrádku a objevili na ní druhy květin vhodné ke konzumaci, můžete se zaměřit na vlastní výběr vhodných kusů. Ty by měly být plně rozvinuté, což signalizuje, že jsou zralé k pojídání. V případě, že byste vybrali květ nedozrálý či přezrálý, by vás překvapila nepříjemně hořká nebo naopak trpká chuť a možná byste už dalším květům ani nedali šanci. Vyhýbejte se také květinám, které mají ovadlé lístky nebo uzavřené či vybledlé květy.

Na závěr je nutno říct, že pokud nemáte s pojídáním květin zkušenost, zavádějte je do jídelníčku pomalu a postupně – jako každou potravinu, kterou jíte poprvé. Vyhnete se tak zažívacím problémům nebo alergickým reakcím. Nechte tělo na nové impulsy pomalu zvykat a sledujte, zda mu prospívají.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny jsou vzácné drahokamy – kdo má to štěstí a narazí na ně v lesích či na stráních, užije si bohatou chuť a přijme také mnoho zdraví prospěšných látek. Máme pro vás několik zajímavostí!

Čtěte dál
Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Plavková sezona je v plném proudu, a ještě zdaleka nekončí. Pokud Vás trápí nevzhledné ďolíčky na stehnech a hýždích, není úplně pozdě...
Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Ovocný „chléb“, který chutná jen tak samotný nebo jako součást nepečených i pečených dezertů. Ve veganské kuchyni může banán dokonce...
Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Společně s teplem a prázdninami přináší léto možnost si naplno užít venkovních rekreačních sportů. Kolo, in-linové brusle, plavání...
10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

I když se hranice postupně otevírají, ne každý se cítí na to letos vyrazit na dovolenou mimo Česko. Ať už ale u moře nebo v tuzemsku...
Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky patří spolu s rajčaty a okurkou mezi základní druhy zeleniny, které si během léta užíváme. Můžeme je pěstovat na zahrádkách...
Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Jejich sametový povrch láká k pohlazení, omamná vůně a očividná šťavnatost zase k zakousnutí. Broskve jsou nejen krásné, ale také velmi...
Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Je obecně známé, že zdravá a vyvážená strava pozitivně ovlivňuje fyzické zdraví. Špatným životním stylem si přivozujeme řadu nepříjemných...
Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Ačkoliv nepatří mezi naše lokální a sezónní plodiny, je vodní meloun mimořádně oblíbený a to hlavně v létě. Byla by škoda se jej zříkat...
Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží...