I květiny se dají jíst: Dozdobte s nimi vaše jarní menu

I květiny se dají jíst: Dozdobte s nimi vaše jarní menu
zdroj: Shutterstock

Okořeňte letos na jaře talíř něčím trochu netradičním a přidejte k oblohové zelenině či ovoci i jedlé květy: nasbírat je můžete i sami a dost možná se nachází i na vaší zahrádce. Co všechno můžete ve své kuchyni použít?

Je pravda, že květiny většinou slouží pro potěchu oka. Některé z nich lze ale stejně dobře využít k ukojení mlsného jazýčku a polahodění chuťových buněk. Proč byste květiny měli jíst? Protože některé druhy k tomu nejen vybízejí, ale jsou pro tento účel i přirozeně „uzpůsobeny“. Nepředstavujte si to ovšem jako nějakou „kovbojku“ nebo speciální výhybku v systému. Je to tak, že příroda zkrátka nechává vyrůst i některé kytičky, na které se nejen pěkně dívá, ale které se dají stejně pěkně konzumovat. Jaké třeba máme na mysli?

Správné dochucení dokáže divy
Olivový olej, citron, kokosové mléko. Tato dochucovadla v exotických zemích dotvářejí chuť květin, které se zde běžně podávají jako součást zeleninového či ovocného obložení talíře. Podobného zvyku se nemusíme bát ani v Česku. I když se vám na první pohled může příčit vzít květinu do úst, již s prvním soustem zjistíte, že na tom vlastně vůbec nic divného není: a jedlé květy výborně chutnají naložené v octě nebo oleji.

Prohledejte zahrádku a začněte ochutnávat
Jíst se totiž dají květy, které se velmi často běžně pěstují nebo rostou na zahrádkách. Patří mezi ně ibišek, sedmikráska, heřmánek, begónie, zahradní chryzantémy, levandule, pelargónie, růže, pampeliška nebo šeřík. Do úst byste naopak neměli vkládat květy lobelek, narcisu, verbeny, oleandru, azalek, rododendronů nebo kaly. Jejichž požitím byste si mohli přivodit bolesti žaludku a vyvolat zvracení.

Je to jako s houbami
Se sbíráním jedlých květů se to má podobně jako s houbami. Zkušený houbař ví, co si může dovolit, a tak se nemusí obávat experimentování. Ten, kdo je rád, že pozná hříbek, by se měl experimentů vyvarovat. Podobně jako houby je nutné studovat i květy a jejich vlastnosti – jak jsme si totiž sdělili výše, zdaleka ne všechny jsou jedlé, a to dokonce i v případě, že mají jedlé plody.

Pěstujte doma
Co ale platí pro všechny květy je doporučení, že ty, které se chystáte okusit, byste měli pěstovat doma a bez použití pesticidů či jiných chemikálií. Rozhodně byste je neměli kupovat v květinářství nebo jiném obchodě – v takových místech bývají pěstovány pouze jako dekorace, při jejímž opečovávání se mnohdy užívá chemikálií, které by ve vašem těle po požití mohly napáchat pořádnou neplechu.

Květ by měl být rozvinutý
Pokud jste prošli zahrádku a objevili na ní druhy květin vhodné ke konzumaci, můžete se zaměřit na vlastní výběr vhodných kusů. Ty by měly být plně rozvinuté, což signalizuje, že jsou zralé k pojídání. V případě, že byste vybrali květ nedozrálý či přezrálý, by vás překvapila nepříjemně hořká nebo naopak trpká chuť a možná byste už dalším květům ani nedali šanci. Vyhýbejte se také květinám, které mají ovadlé lístky nebo uzavřené či vybledlé květy.

Na závěr je nutno říct, že pokud nemáte s pojídáním květin zkušenost, zavádějte je do jídelníčku pomalu a postupně – jako každou potravinu, kterou jíte poprvé. Vyhnete se tak zažívacím problémům nebo alergickým reakcím. Nechte tělo na nové impulsy pomalu zvykat a sledujte, zda mu prospívají.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zapomeňte na probiotika – tohle je novinka, která stojí za pozornost.

Zapomeňte na probiotika – tohle je novinka, která stojí za pozornost.

Už jste slyšeli termín postbiotika? Postbiotika jsou blahodárně působící látky, které mohou dle studií oslabit nepřátelské bakterie a tím pomoci v prevenci vzniku infekcí a dalších onemocnění. Postbiotika...

Čtěte dál
Houby a dieta: Jíte je správně, nebo děláte častou chybu, která brání hubnutí?

Houby a dieta: Jíte je správně, nebo děláte častou chybu, která brání hubnutí?

Houbařská sezóna je v plném proudu a tím i vášeň českého národa pro sběr a pojídání nejrůznějších druhů volně rostoucích hub. Jak je...
Nadýmání a dech s odérem zkažených vajec. Tyto příznaky poukazují na málo známý zdravotní problém

Nadýmání a dech s odérem zkažených vajec. Tyto příznaky poukazují na málo známý zdravotní problém

Syndrom bakteriálního přerůstání v tenkém střevě (SIBO), je stav, kdy dochází k nadměrnému množení bakterií v tenkém střevě, kde by...
Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené...
Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Kdo by si občas nedopřál něco, co není úplně v souladu se zdravým jídelníčkem – příliš mastné nebo kořeněné jídlo či sladkosti. Výsledek?...
První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě

První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě

Jaro je konečně tady a s ním i silnější sluneční paprsky a první jarní květy, kterými se můžeme potěšit po zimě. Teplejší počasí a...
Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Laktóza neboli mléčný cukr se nachází v mléčných výrobcích a přirozeně také v samotném mléce. S trávením tohoto disacharidu nám pomáhá...
Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý...
První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Štědrovečerní večeře se blíží a s ní i obvyklá rizika – rybí kosti, přejedení, bolest žaludku nebo i žlučníkový záchvat. Samozřejmě,...
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Zdravé vyprazdňování je klíčové pro naši pohodu a celkové zdraví. Mnoho lidí se však potýká s problémem zácpy, která může být nejen...