Hořko-sladký grep – proč byste si ho měli dopřávat ideálně denně?

Hořko-sladký grep – proč byste si ho měli dopřávat ideálně denně?
zdroj: Shutterstock

Grep patří spolu s pomerančem a citronem mezi nejoblíbenější typy citrusů. Jeho typicky hořká chuť sice nechutná každému, jedná se ale o druh ovoce, které je velmi zdravé – na 100 g obsahuje zhruba 42 kcal a po ránu vás dokáže doslova nakopnout svou svěžestí, obsahem vitamínu C a jednoduchými cukry.

Jako malí jste jej možná dostávali ke svačině rozkrojený napůl a posypaný cukrem, kdy sladkost cukru doplňovala typickou hořkost grepové dužiny. Možná právě díky tomuto netradičnímu spojení vám grep připadal zábavný, exotický a rádi jste ho jedli. Zřejmě jste tehdy ale netušili, že tento subtropický rodák ze Střední Ameriky je znám celou řadou zdraví prospěšných účinků, jež mu dodávají cenné mikroživiny, jimiž je přímo nabitý.

Jeden velký grep doplní „céčko“ na celý den
Žluté, červené nebo růžové. Takové odrůdy grepů jsou dostupné v obchodech, přičemž poslední dvě jmenované bývají sladší než první uvedená. Většina z nich má velmi málo jader, některé jsou dokonce zcela bez nich. Grapefruit, zkráceně grep, se dobře skladuje a často se užívá k lisování osvěžující typicky nahořklé šťávy. Ta je zdrojem mnoha vitaminů, pro něž se přidává do řady míchaných či mixovaných nápojů. Grep je bohatý zejména na vitamin C, který chrání tělo před působením škodlivých volných radikálů a posiluje jeho přirozenou obranyschopnost. Pokud nejste vystaveni nadměrnému stresu (tehdy se totiž potřeba vitaminu C pro organismus zvyšuje), pokryje doporučené denní množství tohoto vitaminu s přehledem jeden velký grep. Další cenný vitamin pochází ze skupiny B a rovněž jej najdete právě v grapefruitové dužině: je jím kyselina listová, podporující růst a dělení buněk.

Přátelské flavonoidy
Účinnost významného vitaminu C až dvacetinásobně zvyšují rostlinné flavonoidní látky, které se nacházejí v dužině grapefruitu. Bez této ochrany by choulostivé molekuly vitaminu C rychle zoxidovaly. Naringin, jemuž grep vděčí za typickou hořkost, podporuje chuť k jídlu a trávení, a další enzymy, které grep obsahuje, zase látkovou výměnu. To všechno dohromady působí blahodárně na celý trávicí trakt.

Lék na zácpu a střevní potíže
Špatná střevní peristaltika a lenivá střeva trápí řadu lidí trávících čas častým sezením, majících nedostatek pohybu a stravujících se nevhodně. Všem takovým prospěje právě bílá tkáň a slupka grepu, která je plná pektinu, rozpustné vlákniny. Pektin sytí a stará se o hladký průběh střevní peristaltiky.

Široké možnosti využití
Snad nejznámější způsob konzumace grepu jsme si řekli už na počátku – rozkrojený na půl a posypaný cukrem. To ale není jediná a rozhodně nejzdravější možnost. Dejte si tu práci a vylupejte čisté měsíčky grepu z pektinových slupek – takto je opravdu nejlahodnější nebo si vymačkejte čerstvou grepovou šťávu. Díky svěžímu nahořklému aroma grep chuťově skvěle doplní ovocné saláty, dezerty i kompoty. Zachutná jako příloha k masným a rybím pokrmům. Pozor ovšem na nadměrné pojídání grapefruitu, které může u alergiků způsobit pálení žáhy. Při nákupu grepu vybírejte pevné, relativně těžké plody s lesklou slupkou a nezapomeňte je před konzumací pořádně umýt. Při pokojové teplotě vydrží zralé plody asi 2 týdny, v lednici ještě o něco déle, pamatujte

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Konec jara a první dny léta patří třešním a višním. Nastává doba, kdy se plody stromů zbarvují do červených odstínů a jen málokdo jim...
Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Po roce si znovu užíváme krásnou sezónu jahod, pojďme si tedy o těchto skvělých plodech s příchutí léta něco zajímavého povědět. Jahody...