Hořko-sladký grep – proč byste si ho měli dopřávat ideálně denně?

Hořko-sladký grep – proč byste si ho měli dopřávat ideálně denně?
zdroj: Shutterstock

Grep patří spolu s pomerančem a citronem mezi nejoblíbenější typy citrusů. Jeho typicky hořká chuť sice nechutná každému, jedná se ale o druh ovoce, které je velmi zdravé – na 100 g obsahuje zhruba 42 kcal a po ránu vás dokáže doslova nakopnout svou svěžestí, obsahem vitamínu C a jednoduchými cukry.

Jako malí jste jej možná dostávali ke svačině rozkrojený napůl a posypaný cukrem, kdy sladkost cukru doplňovala typickou hořkost grepové dužiny. Možná právě díky tomuto netradičnímu spojení vám grep připadal zábavný, exotický a rádi jste ho jedli. Zřejmě jste tehdy ale netušili, že tento subtropický rodák ze Střední Ameriky je znám celou řadou zdraví prospěšných účinků, jež mu dodávají cenné mikroživiny, jimiž je přímo nabitý.

Jeden velký grep doplní „céčko“ na celý den
Žluté, červené nebo růžové. Takové odrůdy grepů jsou dostupné v obchodech, přičemž poslední dvě jmenované bývají sladší než první uvedená. Většina z nich má velmi málo jader, některé jsou dokonce zcela bez nich. Grapefruit, zkráceně grep, se dobře skladuje a často se užívá k lisování osvěžující typicky nahořklé šťávy. Ta je zdrojem mnoha vitaminů, pro něž se přidává do řady míchaných či mixovaných nápojů. Grep je bohatý zejména na vitamin C, který chrání tělo před působením škodlivých volných radikálů a posiluje jeho přirozenou obranyschopnost. Pokud nejste vystaveni nadměrnému stresu (tehdy se totiž potřeba vitaminu C pro organismus zvyšuje), pokryje doporučené denní množství tohoto vitaminu s přehledem jeden velký grep. Další cenný vitamin pochází ze skupiny B a rovněž jej najdete právě v grapefruitové dužině: je jím kyselina listová, podporující růst a dělení buněk.

Přátelské flavonoidy
Účinnost významného vitaminu C až dvacetinásobně zvyšují rostlinné flavonoidní látky, které se nacházejí v dužině grapefruitu. Bez této ochrany by choulostivé molekuly vitaminu C rychle zoxidovaly. Naringin, jemuž grep vděčí za typickou hořkost, podporuje chuť k jídlu a trávení, a další enzymy, které grep obsahuje, zase látkovou výměnu. To všechno dohromady působí blahodárně na celý trávicí trakt.

Lék na zácpu a střevní potíže
Špatná střevní peristaltika a lenivá střeva trápí řadu lidí trávících čas častým sezením, majících nedostatek pohybu a stravujících se nevhodně. Všem takovým prospěje právě bílá tkáň a slupka grepu, která je plná pektinu, rozpustné vlákniny. Pektin sytí a stará se o hladký průběh střevní peristaltiky.

Široké možnosti využití
Snad nejznámější způsob konzumace grepu jsme si řekli už na počátku – rozkrojený na půl a posypaný cukrem. To ale není jediná a rozhodně nejzdravější možnost. Dejte si tu práci a vylupejte čisté měsíčky grepu z pektinových slupek – takto je opravdu nejlahodnější nebo si vymačkejte čerstvou grepovou šťávu. Díky svěžímu nahořklému aroma grep chuťově skvěle doplní ovocné saláty, dezerty i kompoty. Zachutná jako příloha k masným a rybím pokrmům. Pozor ovšem na nadměrné pojídání grapefruitu, které může u alergiků způsobit pálení žáhy. Při nákupu grepu vybírejte pevné, relativně těžké plody s lesklou slupkou a nezapomeňte je před konzumací pořádně umýt. Při pokojové teplotě vydrží zralé plody asi 2 týdny, v lednici ještě o něco déle, pamatujte

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné...

Čtěte dál
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...