Hořko-sladký grep – proč byste si ho měli dopřávat ideálně denně?

Hořko-sladký grep – proč byste si ho měli dopřávat ideálně denně?
zdroj: Shutterstock

Grep patří spolu s pomerančem a citronem mezi nejoblíbenější typy citrusů. Jeho typicky hořká chuť sice nechutná každému, jedná se ale o druh ovoce, které je velmi zdravé – na 100 g obsahuje zhruba 42 kcal a po ránu vás dokáže doslova nakopnout svou svěžestí, obsahem vitamínu C a jednoduchými cukry.

Jako malí jste jej možná dostávali ke svačině rozkrojený napůl a posypaný cukrem, kdy sladkost cukru doplňovala typickou hořkost grepové dužiny. Možná právě díky tomuto netradičnímu spojení vám grep připadal zábavný, exotický a rádi jste ho jedli. Zřejmě jste tehdy ale netušili, že tento subtropický rodák ze Střední Ameriky je znám celou řadou zdraví prospěšných účinků, jež mu dodávají cenné mikroživiny, jimiž je přímo nabitý.

Jeden velký grep doplní „céčko“ na celý den
Žluté, červené nebo růžové. Takové odrůdy grepů jsou dostupné v obchodech, přičemž poslední dvě jmenované bývají sladší než první uvedená. Většina z nich má velmi málo jader, některé jsou dokonce zcela bez nich. Grapefruit, zkráceně grep, se dobře skladuje a často se užívá k lisování osvěžující typicky nahořklé šťávy. Ta je zdrojem mnoha vitaminů, pro něž se přidává do řady míchaných či mixovaných nápojů. Grep je bohatý zejména na vitamin C, který chrání tělo před působením škodlivých volných radikálů a posiluje jeho přirozenou obranyschopnost. Pokud nejste vystaveni nadměrnému stresu (tehdy se totiž potřeba vitaminu C pro organismus zvyšuje), pokryje doporučené denní množství tohoto vitaminu s přehledem jeden velký grep. Další cenný vitamin pochází ze skupiny B a rovněž jej najdete právě v grapefruitové dužině: je jím kyselina listová, podporující růst a dělení buněk.

Přátelské flavonoidy
Účinnost významného vitaminu C až dvacetinásobně zvyšují rostlinné flavonoidní látky, které se nacházejí v dužině grapefruitu. Bez této ochrany by choulostivé molekuly vitaminu C rychle zoxidovaly. Naringin, jemuž grep vděčí za typickou hořkost, podporuje chuť k jídlu a trávení, a další enzymy, které grep obsahuje, zase látkovou výměnu. To všechno dohromady působí blahodárně na celý trávicí trakt.

Lék na zácpu a střevní potíže
Špatná střevní peristaltika a lenivá střeva trápí řadu lidí trávících čas častým sezením, majících nedostatek pohybu a stravujících se nevhodně. Všem takovým prospěje právě bílá tkáň a slupka grepu, která je plná pektinu, rozpustné vlákniny. Pektin sytí a stará se o hladký průběh střevní peristaltiky.

Široké možnosti využití
Snad nejznámější způsob konzumace grepu jsme si řekli už na počátku – rozkrojený na půl a posypaný cukrem. To ale není jediná a rozhodně nejzdravější možnost. Dejte si tu práci a vylupejte čisté měsíčky grepu z pektinových slupek – takto je opravdu nejlahodnější nebo si vymačkejte čerstvou grepovou šťávu. Díky svěžímu nahořklému aroma grep chuťově skvěle doplní ovocné saláty, dezerty i kompoty. Zachutná jako příloha k masným a rybím pokrmům. Pozor ovšem na nadměrné pojídání grapefruitu, které může u alergiků způsobit pálení žáhy. Při nákupu grepu vybírejte pevné, relativně těžké plody s lesklou slupkou a nezapomeňte je před konzumací pořádně umýt. Při pokojové teplotě vydrží zralé plody asi 2 týdny, v lednici ještě o něco déle, pamatujte

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Nízkopurinová dieta: Vyzkoušejte karob – náhradu kakaa a čokolády

Nízkopurinová dieta: Vyzkoušejte karob – náhradu kakaa a čokolády

Karob je známý jako náhrada čokolády nebo kakaa. Není to sice úplně přesné označení, ale kdo chce podobnou variantu této pochoutky, sáhne právě po karobu. Ovšem sám o sobě má mnoho cenných látek, pro které...

Čtěte dál
Petrželka: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Petrželka: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Chutná dvouletka, která se ale častěji pěstuje jako jednoletka. V prvním roce totiž přináší na svět o mnoho více aromatičtějších lístků...
Pažitka: její využití v kuchyni a vliv na zdraví

Pažitka: její využití v kuchyni a vliv na zdraví

Podporuje trávení i chuť k jídlu, snižuje krevní tlak, nahradí sůl a chutná podobně jako cibule. Kromě typického aroma, které dodá...

Videorozhovor