Hořko-sladký grep – proč byste si ho měli dopřávat ideálně denně?

Hořko-sladký grep – proč byste si ho měli dopřávat ideálně denně?
zdroj: Shutterstock

Grep patří spolu s pomerančem a citronem mezi nejoblíbenější typy citrusů. Jeho typicky hořká chuť sice nechutná každému, jedná se ale o druh ovoce, které je velmi zdravé – na 100 g obsahuje zhruba 42 kcal a po ránu vás dokáže doslova nakopnout svou svěžestí, obsahem vitamínu C a jednoduchými cukry.

Jako malí jste jej možná dostávali ke svačině rozkrojený napůl a posypaný cukrem, kdy sladkost cukru doplňovala typickou hořkost grepové dužiny. Možná právě díky tomuto netradičnímu spojení vám grep připadal zábavný, exotický a rádi jste ho jedli. Zřejmě jste tehdy ale netušili, že tento subtropický rodák ze Střední Ameriky je znám celou řadou zdraví prospěšných účinků, jež mu dodávají cenné mikroživiny, jimiž je přímo nabitý.

Jeden velký grep doplní „céčko“ na celý den
Žluté, červené nebo růžové. Takové odrůdy grepů jsou dostupné v obchodech, přičemž poslední dvě jmenované bývají sladší než první uvedená. Většina z nich má velmi málo jader, některé jsou dokonce zcela bez nich. Grapefruit, zkráceně grep, se dobře skladuje a často se užívá k lisování osvěžující typicky nahořklé šťávy. Ta je zdrojem mnoha vitaminů, pro něž se přidává do řady míchaných či mixovaných nápojů. Grep je bohatý zejména na vitamin C, který chrání tělo před působením škodlivých volných radikálů a posiluje jeho přirozenou obranyschopnost. Pokud nejste vystaveni nadměrnému stresu (tehdy se totiž potřeba vitaminu C pro organismus zvyšuje), pokryje doporučené denní množství tohoto vitaminu s přehledem jeden velký grep. Další cenný vitamin pochází ze skupiny B a rovněž jej najdete právě v grapefruitové dužině: je jím kyselina listová, podporující růst a dělení buněk.

Přátelské flavonoidy
Účinnost významného vitaminu C až dvacetinásobně zvyšují rostlinné flavonoidní látky, které se nacházejí v dužině grapefruitu. Bez této ochrany by choulostivé molekuly vitaminu C rychle zoxidovaly. Naringin, jemuž grep vděčí za typickou hořkost, podporuje chuť k jídlu a trávení, a další enzymy, které grep obsahuje, zase látkovou výměnu. To všechno dohromady působí blahodárně na celý trávicí trakt.

Lék na zácpu a střevní potíže
Špatná střevní peristaltika a lenivá střeva trápí řadu lidí trávících čas častým sezením, majících nedostatek pohybu a stravujících se nevhodně. Všem takovým prospěje právě bílá tkáň a slupka grepu, která je plná pektinu, rozpustné vlákniny. Pektin sytí a stará se o hladký průběh střevní peristaltiky.

Široké možnosti využití
Snad nejznámější způsob konzumace grepu jsme si řekli už na počátku – rozkrojený na půl a posypaný cukrem. To ale není jediná a rozhodně nejzdravější možnost. Dejte si tu práci a vylupejte čisté měsíčky grepu z pektinových slupek – takto je opravdu nejlahodnější nebo si vymačkejte čerstvou grepovou šťávu. Díky svěžímu nahořklému aroma grep chuťově skvěle doplní ovocné saláty, dezerty i kompoty. Zachutná jako příloha k masným a rybím pokrmům. Pozor ovšem na nadměrné pojídání grapefruitu, které může u alergiků způsobit pálení žáhy. Při nákupu grepu vybírejte pevné, relativně těžké plody s lesklou slupkou a nezapomeňte je před konzumací pořádně umýt. Při pokojové teplotě vydrží zralé plody asi 2 týdny, v lednici ještě o něco déle, pamatujte

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Lehký a osvěžující jídelníček pro horké letní dny

Lehký a osvěžující jídelníček pro horké letní dny

Také jste vlivem horkého letního počasí přesedlali z teplých vydatných jídel na lehké a svěží pokrmy? Tak to děláte správně. Podle tradiční čínské medicíny je pro organismus ideální v rámci stravování...

Čtěte dál
Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny jsou vzácné drahokamy – kdo má to štěstí a narazí na ně v lesích či na stráních, užije si bohatou chuť a přijme také mnoho...
Hygiena potravin: Jak bezpečně zavařovat, které plody oloupat a kde určitě nekupovat ovoce?

Hygiena potravin: Jak bezpečně zavařovat, které plody oloupat a kde určitě nekupovat ovoce?

Nejen hygiena rukou je v době koronavirové velkým tématem. Řeší se i hygiena potravin. Je bezpečné kupovat ovoce a zeleninu v obchodech?...
Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Plavková sezona je v plném proudu, a ještě zdaleka nekončí. Pokud Vás trápí nevzhledné ďolíčky na stehnech a hýždích, není úplně pozdě...
Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Ovocný „chléb“, který chutná jen tak samotný nebo jako součást nepečených i pečených dezertů. Ve veganské kuchyni může banán dokonce...
Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Společně s teplem a prázdninami přináší léto možnost si naplno užít venkovních rekreačních sportů. Kolo, in-linové brusle, plavání...
10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

I když se hranice postupně otevírají, ne každý se cítí na to letos vyrazit na dovolenou mimo Česko. Ať už ale u moře nebo v tuzemsku...
Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky patří spolu s rajčaty a okurkou mezi základní druhy zeleniny, které si během léta užíváme. Můžeme je pěstovat na zahrádkách...