Hořko-sladký grep – proč byste si ho měli dopřávat ideálně denně?

Hořko-sladký grep – proč byste si ho měli dopřávat ideálně denně?
zdroj: Shutterstock

Grep patří spolu s pomerančem a citronem mezi nejoblíbenější typy citrusů. Jeho typicky hořká chuť sice nechutná každému, jedná se ale o druh ovoce, které je velmi zdravé – na 100 g obsahuje zhruba 42 kcal a po ránu vás dokáže doslova nakopnout svou svěžestí, obsahem vitamínu C a jednoduchými cukry.

Jako malí jste jej možná dostávali ke svačině rozkrojený napůl a posypaný cukrem, kdy sladkost cukru doplňovala typickou hořkost grepové dužiny. Možná právě díky tomuto netradičnímu spojení vám grep připadal zábavný, exotický a rádi jste ho jedli. Zřejmě jste tehdy ale netušili, že tento subtropický rodák ze Střední Ameriky je znám celou řadou zdraví prospěšných účinků, jež mu dodávají cenné mikroživiny, jimiž je přímo nabitý.

Jeden velký grep doplní „céčko“ na celý den
Žluté, červené nebo růžové. Takové odrůdy grepů jsou dostupné v obchodech, přičemž poslední dvě jmenované bývají sladší než první uvedená. Většina z nich má velmi málo jader, některé jsou dokonce zcela bez nich. Grapefruit, zkráceně grep, se dobře skladuje a často se užívá k lisování osvěžující typicky nahořklé šťávy. Ta je zdrojem mnoha vitaminů, pro něž se přidává do řady míchaných či mixovaných nápojů. Grep je bohatý zejména na vitamin C, který chrání tělo před působením škodlivých volných radikálů a posiluje jeho přirozenou obranyschopnost. Pokud nejste vystaveni nadměrnému stresu (tehdy se totiž potřeba vitaminu C pro organismus zvyšuje), pokryje doporučené denní množství tohoto vitaminu s přehledem jeden velký grep. Další cenný vitamin pochází ze skupiny B a rovněž jej najdete právě v grapefruitové dužině: je jím kyselina listová, podporující růst a dělení buněk.

Přátelské flavonoidy
Účinnost významného vitaminu C až dvacetinásobně zvyšují rostlinné flavonoidní látky, které se nacházejí v dužině grapefruitu. Bez této ochrany by choulostivé molekuly vitaminu C rychle zoxidovaly. Naringin, jemuž grep vděčí za typickou hořkost, podporuje chuť k jídlu a trávení, a další enzymy, které grep obsahuje, zase látkovou výměnu. To všechno dohromady působí blahodárně na celý trávicí trakt.

Lék na zácpu a střevní potíže
Špatná střevní peristaltika a lenivá střeva trápí řadu lidí trávících čas častým sezením, majících nedostatek pohybu a stravujících se nevhodně. Všem takovým prospěje právě bílá tkáň a slupka grepu, která je plná pektinu, rozpustné vlákniny. Pektin sytí a stará se o hladký průběh střevní peristaltiky.

Široké možnosti využití
Snad nejznámější způsob konzumace grepu jsme si řekli už na počátku – rozkrojený na půl a posypaný cukrem. To ale není jediná a rozhodně nejzdravější možnost. Dejte si tu práci a vylupejte čisté měsíčky grepu z pektinových slupek – takto je opravdu nejlahodnější nebo si vymačkejte čerstvou grepovou šťávu. Díky svěžímu nahořklému aroma grep chuťově skvěle doplní ovocné saláty, dezerty i kompoty. Zachutná jako příloha k masným a rybím pokrmům. Pozor ovšem na nadměrné pojídání grapefruitu, které může u alergiků způsobit pálení žáhy. Při nákupu grepu vybírejte pevné, relativně těžké plody s lesklou slupkou a nezapomeňte je před konzumací pořádně umýt. Při pokojové teplotě vydrží zralé plody asi 2 týdny, v lednici ještě o něco déle, pamatujte

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Bronchitida neboli zánět průdušek: příznaky a vhodná léčba v domácím prostředí

Bronchitida neboli zánět průdušek: příznaky a vhodná léčba v domácím prostředí

Potíže s dýcháním, kašel a další nepříjemné příznaky. Tak se o slovo hlásí bronchitida. S trochou snahy ji ale můžete vyléčit doma. Poradíme, jak se tomuto nepříjemnému onemocnění dostat na kobylku.

Čtěte dál
Zelenina, která zažene chmury a rozpohybuje střeva. Její sezóna právě začala!

Zelenina, která zažene chmury a rozpohybuje střeva. Její sezóna právě začala!

Růžičková kapusta je u nás k dostání celou zimu – od října až do konce března. Jedná se o zeleninu výrazné chuti, která v období poměrně...
Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Řada prvků, jako jsou vitamíny či minerály, je nezbytná pro náš imunitní systém a jeho správné fungování. Vzhledem k tomu, že nastala...
Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

I když existovalo období, kdy byly kvůli vyššímu obsahu tuků a kalorií považovány za nezdravé, dnes se již ví, že tento nutriční poklad...
Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Oranžový podzim se nese ve znamení dýně. Tu nám částečně vnucuje anglosaský svátek Halloween, který vychází z předkřesťanských tradic...
Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Bílkoviny jsou nezbytnou součástí jídelníčku. Pomáhají budovat, opravovat a udržovat svalstvo a strukturu těla a jsou základem mnoha...
Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?

Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?

„Révo révo požehnaná, jiskrná jak mladá panna, révo révo tekutá, zabarvená do žluta…,“ zpívá Valdemar Matuška v legendárním pohádkovém...
Nová studie ukazuje, že vitamin C by mohl být klíčem k udržení svalové hmoty ve stáří

Nová studie ukazuje, že vitamin C by mohl být klíčem k udržení svalové hmoty ve stáří

S přirozeným procesem stárnutí souvisí i ubývání kosterního svalstva, což pro seniory představuje problém znesnadňující jim fungování...
Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Už několik let je na černé listině potravin lepek. Právě ten nám údajně velmi škodí a způsobuje řadu potíží a onemocnění. Dříve takové...
Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák neboli karfiol patří k typům zeleniny, které se pěstovaly již v dávných dobách před naším letopočtem. Kdysi se o něm pohrdavě...
Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky jsou druhem ovoce, které u nás již zcela zdomácnělo. Prospívá střevům i náladě. Šťavnaté hrušky jsou příjemně sladké, osvěžující...