Bobkový list, nové koření a pepř – vyrobte si doma praktickou pyramidku na vaření

Bobkový list, nové koření a pepř – vyrobte si doma praktickou pyramidku na vaření
zdroj: Shutterstock

Bez koření by byla jídla až příliš nudná. Lepší než kořenící směsi je využití poctivých surovin, mezi které patří i kombinace bobkového listu, nového koření a pepře. Dodají jídlu jedinečnou a často typickou chuť, navíc mají i blahodárné účinky na vaše zdraví.

Bobkový list patří do středoevropské kuchyně
Jako koření je bobkový list používán celé generace, a to nejen pro svou chuť, ale také blahodárné účinky. Obsahuje totiž silice, bioaktivní látky a v neposlední řadě celou škálu vitamínů a minerálních látek včetně kyseliny listové. Obsažený eukalyptol uvolňuje dýchací cesty. Vůně dokáže zahnat moly. V kuchyni se nejčastěji přidává do omáček, polévek, marinád i při pečení a nakládání masa. Během vaření je lepší přidat bobkové listy až na konec, protože by mohly zhořknout. To platí hlavně o čerstvých listech.

Nové koření můžete přidat i do sladkých pokrmů
Bobule pigmentovníku pravého jistě znáte jako nové koření. Původem pochází ze Střední Ameriky, ale v české kuchyni má svou dlouholetou tradici. Celé kuličky se používají tam, kam přidáváte také bobkový list. Mleté koření je možné kvůli nasládlé chuti přidat i do sladkých pokrmů, například pudinků nebo kompotů. V Americe se čerstvé bobule běžně využívají dokonce k přípravě likérů. Oproti bobkovému listu nemá léčivé účinky a slouží proto výhradně k dochucení pokrmů.

Pepř je nejrozšířenější koření světa
Pepř patří mezi celosvětově nejrozšířenější koření. Má pikantní chuť, ovšem ta při použití celých bobulí není tak výrazná. Dá se přidat prakticky do jakéhokoliv slaného pokrmu. Kromě své chuti má celou řadu léčivých účinků. Podporuje například trávení a stimuluje spalování tuků. Patří mezi zahřívací potraviny, takže jeho účinky ocení každý, koho často trápí studené ruce a nohy. Považuje se dokonce i za přírodní afrodiziakum.

Dokonalé trio
Bobkový list, nové koření a pepř. Kombinace, která k sobě neodmyslitelně patří a skvěle se doplňuje. Nutně patří do rajské nebo svíčkové omáčky, protože bez nich by to zkrátka nebylo ono. Nakládanému masu nebo sýru dodají pikantní a zároveň středomořskou chuť. Dovedou k dokonalosti každý vývar. V případě používání kombinace všech tří druhů koření je nejlepší volit celé bobule a listy.

Pyramidky na koření
V obchodech jsou už delší dobu k dostání pyramidky se směsí nejrůznějšího koření. Jsou velmi praktické. Dochutí pokrm, ale zároveň uchrání před nepříjemným kousnutím do nového koření nebo pepře. Můžete si je snadno vyrobit i doma a používat opakovaně. Je hned několik možností. První z nich je ušít malý pytlík z prodyšného materiálu, osvědčil se například kousek záclony nebo dvojitá gázovina. V metráži je možné ji zakoupit ve vybraných prodejnách s látkami. Nahoru přišijte ještě nebělený a nebarvený provázek. Další variantou je použití gázy z lékárny. Stačí vzít již hotový čtverec a nahoře převázat provázkem. Jedinou nevýhodou je, že nevydrží tak dlouho jako šitý pytlík. Lze zakoupit také prázdné obaly na sypané čaje. Pokud se vloží přehyb dovnitř sáčku, obsah se nedostane ven.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší každý rok. Jejich chuť a vůně, to je zkrátka chuť a vůně léta, které...

Čtěte dál
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...
Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Chcete si na jídle pochutnat, zároveň ale hledíte i na zdraví a linii, a tak míváte občas pocit, že musíte volit mezi tím, co byste...
Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

S přicházejícím jarem stoupá touha po vysněných křivkách, což je, vzhledem k odhazování vrstev zimního oblečení, poměrně logické. Stejně...
Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii,...
Pálivá jídla a koření – jak prospívají našemu zdraví a opravdu pomáhají s hubnutím?

Pálivá jídla a koření – jak prospívají našemu zdraví a opravdu pomáhají s hubnutím?

Milujete indickou, thajskou, mexickou či korejskou kuchyni? Pak jste bezpochyby milovníky silně kořeněných a pálivých jídel. Milovníci...
Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během...
Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Je osvěžující, šťavnaté a lahodné. Jako většina rostlinných potravin přináší i mnohé zdravotní výhody. Jeho název zní exoticky a stejné...
Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Možná i vy sami patříte mezi ty, kteří končí s jídlem v pět hodin odpoledne nebo například cvičíte jen nalačno. Případně jste podlehli...
Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója a sójové výrobky patří dnes již ke standardním potravinám bez alternativní nálepky. Jen k málokteré potravině se však za poslední...
Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Je aromatické a velmi chutné, není nám po něm těžko, nemáme po něm hodiny hlad a jakmile dojíme jedno, cítíme nutkavou potřebu dát...