Bobkový list, nové koření a pepř – vyrobte si doma praktickou pyramidku na vaření

Bobkový list, nové koření a pepř – vyrobte si doma praktickou pyramidku na vaření
zdroj: Shutterstock

Bez koření by byla jídla až příliš nudná. Lepší než kořenící směsi je využití poctivých surovin, mezi které patří i kombinace bobkového listu, nového koření a pepře. Dodají jídlu jedinečnou a často typickou chuť, navíc mají i blahodárné účinky na vaše zdraví.

Bobkový list patří do středoevropské kuchyně
Jako koření je bobkový list používán celé generace, a to nejen pro svou chuť, ale také blahodárné účinky. Obsahuje totiž silice, bioaktivní látky a v neposlední řadě celou škálu vitamínů a minerálních látek včetně kyseliny listové. Obsažený eukalyptol uvolňuje dýchací cesty. Vůně dokáže zahnat moly. V kuchyni se nejčastěji přidává do omáček, polévek, marinád i při pečení a nakládání masa. Během vaření je lepší přidat bobkové listy až na konec, protože by mohly zhořknout. To platí hlavně o čerstvých listech.

Nové koření můžete přidat i do sladkých pokrmů
Bobule pigmentovníku pravého jistě znáte jako nové koření. Původem pochází ze Střední Ameriky, ale v české kuchyni má svou dlouholetou tradici. Celé kuličky se používají tam, kam přidáváte také bobkový list. Mleté koření je možné kvůli nasládlé chuti přidat i do sladkých pokrmů, například pudinků nebo kompotů. V Americe se čerstvé bobule běžně využívají dokonce k přípravě likérů. Oproti bobkovému listu nemá léčivé účinky a slouží proto výhradně k dochucení pokrmů.

Pepř je nejrozšířenější koření světa
Pepř patří mezi celosvětově nejrozšířenější koření. Má pikantní chuť, ovšem ta při použití celých bobulí není tak výrazná. Dá se přidat prakticky do jakéhokoliv slaného pokrmu. Kromě své chuti má celou řadu léčivých účinků. Podporuje například trávení a stimuluje spalování tuků. Patří mezi zahřívací potraviny, takže jeho účinky ocení každý, koho často trápí studené ruce a nohy. Považuje se dokonce i za přírodní afrodiziakum.

Dokonalé trio
Bobkový list, nové koření a pepř. Kombinace, která k sobě neodmyslitelně patří a skvěle se doplňuje. Nutně patří do rajské nebo svíčkové omáčky, protože bez nich by to zkrátka nebylo ono. Nakládanému masu nebo sýru dodají pikantní a zároveň středomořskou chuť. Dovedou k dokonalosti každý vývar. V případě používání kombinace všech tří druhů koření je nejlepší volit celé bobule a listy.

Pyramidky na koření
V obchodech jsou už delší dobu k dostání pyramidky se směsí nejrůznějšího koření. Jsou velmi praktické. Dochutí pokrm, ale zároveň uchrání před nepříjemným kousnutím do nového koření nebo pepře. Můžete si je snadno vyrobit i doma a používat opakovaně. Je hned několik možností. První z nich je ušít malý pytlík z prodyšného materiálu, osvědčil se například kousek záclony nebo dvojitá gázovina. V metráži je možné ji zakoupit ve vybraných prodejnách s látkami. Nahoru přišijte ještě nebělený a nebarvený provázek. Další variantou je použití gázy z lékárny. Stačí vzít již hotový čtverec a nahoře převázat provázkem. Jedinou nevýhodou je, že nevydrží tak dlouho jako šitý pytlík. Lze zakoupit také prázdné obaly na sypané čaje. Pokud se vloží přehyb dovnitř sáčku, obsah se nedostane ven.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Oranžový podzim se nese ve znamení dýně. Tu nám částečně vnucuje anglosaský svátek Halloween, který vychází z předkřesťanských tradic a keltských zvyklostí, především jejich svátku Samhain – oslava nového...

Čtěte dál
Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Bílkoviny jsou nezbytnou součástí jídelníčku. Pomáhají budovat, opravovat a udržovat svalstvo a strukturu těla a jsou základem mnoha...
Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Už několik let je na černé listině potravin lepek. Právě ten nám údajně velmi škodí a způsobuje řadu potíží a onemocnění. Dříve takové...
Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák neboli karfiol patří k typům zeleniny, které se pěstovaly již v dávných dobách před naším letopočtem. Kdysi se o něm pohrdavě...
Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky jsou druhem ovoce, které u nás již zcela zdomácnělo. Prospívá střevům i náladě. Šťavnaté hrušky jsou příjemně sladké, osvěžující...
Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?

Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?

Vývary z kostí a zeleniny nejen, že úžasně voní, ale také perfektně zahřejí. Prospívají žaludku a celému trávení a posilují celkovou...
Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Podzim přináší určité zklidnění. Příroda se postupně připravuje na zimní spánek a my lidé cítíme, že se naše životní tempo zpomaluje....
Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Kynuté knedlíky, koláče, povidla či Honzovy buchty – švestky milujeme na mnoho způsobů. V mnoha pokrmech spojíme příjemné s užitečným,...
Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Také rádi houbaříte a ještě raději si pochutnáte na voňavé smaženici, poctivé houbové omáčce nebo na mnoha jiných vynikajících receptech...
Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Hledáte přírodní prostředek pro přirozenou podporu imunity? V takovém případě jednou z nejlepších voleb bude sáhnout po čerstvém šípku....
Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Ať už studujete, nebo jste v pracovním procesu, je před vámi důležitá zkouška, prezentace či výběrové řízení, kromě samotného učení...
Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Původně se používal jako léčivá bylina, dnes je běžnou součástí kuchyní po celém světě. Jeho stonky jsou velmi bohaté na vlákninu,...
Stav ženy před otěhotněním určuje mnohé do budoucna. Strava je mocná hybná páka, říká Michaela Bebová

Stav ženy před otěhotněním určuje mnohé do budoucna. Strava je mocná hybná páka, říká Michaela Bebová

S doktorkou biochemie a odbornicí na výživu jsme si povídaly o radostech i strastech těhotenství, o významu stravy a duševní pohody...