Bobkový list, nové koření a pepř – vyrobte si doma praktickou pyramidku na vaření

Bobkový list, nové koření a pepř – vyrobte si doma praktickou pyramidku na vaření
zdroj: Shutterstock

Bez koření by byla jídla až příliš nudná. Lepší než kořenící směsi je využití poctivých surovin, mezi které patří i kombinace bobkového listu, nového koření a pepře. Dodají jídlu jedinečnou a často typickou chuť, navíc mají i blahodárné účinky na vaše zdraví.

Bobkový list patří do středoevropské kuchyně
Jako koření je bobkový list používán celé generace, a to nejen pro svou chuť, ale také blahodárné účinky. Obsahuje totiž silice, bioaktivní látky a v neposlední řadě celou škálu vitamínů a minerálních látek včetně kyseliny listové. Obsažený eukalyptol uvolňuje dýchací cesty. Vůně dokáže zahnat moly. V kuchyni se nejčastěji přidává do omáček, polévek, marinád i při pečení a nakládání masa. Během vaření je lepší přidat bobkové listy až na konec, protože by mohly zhořknout. To platí hlavně o čerstvých listech.

Nové koření můžete přidat i do sladkých pokrmů
Bobule pigmentovníku pravého jistě znáte jako nové koření. Původem pochází ze Střední Ameriky, ale v české kuchyni má svou dlouholetou tradici. Celé kuličky se používají tam, kam přidáváte také bobkový list. Mleté koření je možné kvůli nasládlé chuti přidat i do sladkých pokrmů, například pudinků nebo kompotů. V Americe se čerstvé bobule běžně využívají dokonce k přípravě likérů. Oproti bobkovému listu nemá léčivé účinky a slouží proto výhradně k dochucení pokrmů.

Pepř je nejrozšířenější koření světa
Pepř patří mezi celosvětově nejrozšířenější koření. Má pikantní chuť, ovšem ta při použití celých bobulí není tak výrazná. Dá se přidat prakticky do jakéhokoliv slaného pokrmu. Kromě své chuti má celou řadu léčivých účinků. Podporuje například trávení a stimuluje spalování tuků. Patří mezi zahřívací potraviny, takže jeho účinky ocení každý, koho často trápí studené ruce a nohy. Považuje se dokonce i za přírodní afrodiziakum.

Dokonalé trio
Bobkový list, nové koření a pepř. Kombinace, která k sobě neodmyslitelně patří a skvěle se doplňuje. Nutně patří do rajské nebo svíčkové omáčky, protože bez nich by to zkrátka nebylo ono. Nakládanému masu nebo sýru dodají pikantní a zároveň středomořskou chuť. Dovedou k dokonalosti každý vývar. V případě používání kombinace všech tří druhů koření je nejlepší volit celé bobule a listy.

Pyramidky na koření
V obchodech jsou už delší dobu k dostání pyramidky se směsí nejrůznějšího koření. Jsou velmi praktické. Dochutí pokrm, ale zároveň uchrání před nepříjemným kousnutím do nového koření nebo pepře. Můžete si je snadno vyrobit i doma a používat opakovaně. Je hned několik možností. První z nich je ušít malý pytlík z prodyšného materiálu, osvědčil se například kousek záclony nebo dvojitá gázovina. V metráži je možné ji zakoupit ve vybraných prodejnách s látkami. Nahoru přišijte ještě nebělený a nebarvený provázek. Další variantou je použití gázy z lékárny. Stačí vzít již hotový čtverec a nahoře převázat provázkem. Jedinou nevýhodou je, že nevydrží tak dlouho jako šitý pytlík. Lze zakoupit také prázdné obaly na sypané čaje. Pokud se vloží přehyb dovnitř sáčku, obsah se nedostane ven.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Příroda se pomalu chystá na zimní spánek, zpomaluje tempo, přičemž bychom se tím měli řídit také my lidé. Kromě toho, že budeme více odpočívat a respektovat kratší trvání denního světla, tedy budeme chodit...

Čtěte dál
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Proč sáhnout po non-toxic make-upu? Splňuje náročné požadavky uživatelek a neškodí vašemu tělu

Proč sáhnout po non-toxic make-upu? Splňuje náročné požadavky uživatelek a neškodí vašemu tělu

Netoxická domácnost a tělová i vlasová kosmetika jsou prakticky již běžným standardem mnoha domácností. Ženy po celém světě se neobejdou...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...
V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

Dovolená se nese většinou ve znamení nicnedělání, alespoň co se týká jinak pravidelného pohybu. Je pravdou, že vaše forma po pár dnech...
Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Jsou exotická, lahodná a dají se využít v množství pokrmů studené i teplé kuchyně. Mango i avokádo mají ale společného ještě něco dalšího....
Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Pořád se mluví o kvalitě potravin, ta ale nemusí být vždycky zjevná na první pohled. Významně mohou pomoci etikety, pro mnohé se ale...
Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší...
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...
Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Chcete si na jídle pochutnat, zároveň ale hledíte i na zdraví a linii, a tak míváte občas pocit, že musíte volit mezi tím, co byste...