Ftaláty představují poměrně širokou skupiny chemických látek. Používají se jako změkčovadla do plastů, jako přísady do kosmetiky, přidávají se do prostředků pro hubení hmyzu a také tam, kde je třeba zvýšit přilnavost. Podle výzkumů mohou zvyšovat riziko rakoviny, proto je dobré kontakt s nimi omezit.
Škodlivé ftaláty se nachází v mnoha věcech – jak je výše popsáno, tak v kosmetice i plastech, z nichž často sestávají obaly jídel a nápojů, která konzumujeme. Často se tak mohou dostat do potravin nebo dokonce i do nápojů a vody. Mikrovlnná trouba a ohřívání v plastových nádobách, plastové podnosy a další – to vše může způsobit, že ftaláty vstoupí až do vašeho těla. Existuje několik účinných způsobů, jak toto riziko omezit až eliminovat.
Jak omezit nežádoucí účinky ftalátů na naše zdraví?
1. Omezte spotřebu plastů na minimum
Nevkládejte jídlo do plastových obalů a nepodávejte jej na plastovém nádobí. I plasty bez obsahu ftalátů mohou uvolňovat škodlivé chemikálie. Preferujte raději sklo nebo nerezovou ocel – jak v případě talířů, tak šálků a hrnečků. Plastové sáčky mohou nahradit látkové se zipem případně papírové. Pokuste se také nakupovat potraviny, které nejsou baleny v plastech, ale třeba v papíru – maso a sýry.
2. Mimo myčku a mikrovlnnou troubu
Pokud už plast použít musíte, rozhodně jej nevkládejte do mikrovlnné trouby nebo myčky nádobí. Když se totiž plast zahřeje, uniká z něj více chemikálií a ftaláty nejsou výjimkou. Horká voda v myčce způsobuje, že se plast rozkládá a uvolňuje toxiny. Proto pokud používáte plastové krabičky na skladování potravin, měli byste je pravidelně vyměňovat.
3. Preferujte rostlinnou stravu
Rostlinná strava bohatá na ovoce, zeleninu, fazole, celozrnné obiloviny, ořechy a semínka snižuje podle výzkumů hladinu ftalátů v těle. Nemusíte se hned začít stravovat vegansky, stačí, když některými z těchto zdravých jídel nahradíte denně pár živočišných porcí potravin.
4. Buďte bio
Ftaláty se používají v hnojivech, která jsou v certifikovaných ekologických chovech zakázaná. V rámci těchto chovů jsou zakázána i krmiva s obsahem těchto hnojiv. Preferujte proto maso a mléčné výrobky pocházející z ekologických chovů.
5. Investujte do vodního filtru
Pokud je přívod vody znečištěn průmyslovým odpadem, mohou se ve vodě, kterou pijete, objevit ftaláty. Filtry s aktivním uhlím by měly odstranit DEHP, což typ ftalátu používaný ve vodovodním potrubí. Dražším, ale zřejmě účinnějším způsobem, je zavedení nanofiltračního systému.
6. Vyhýbejte se zpracovaným potravinám
Zpracované potraviny mohou být kontaminované ftaláty. Proto byste se jejich konzumace měli vyvarovat. Čím více totiž jídlo během výrobního procesu přijde do kontaktu s plastem, tím se zvyšuje pravděpodobnost, že bude ftaláty obsahovat.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků
V posledních letech se stále častěji mluví o chůzi naboso jako o způsobu, jak se vrátit k přirozenému pohybu. Téma bosé chůze, nebo také „barefoot“, není zdaleka jen módní záležitostí, ale má hluboké kořeny...
Čtěte dál
Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Zdravotní rizika umělých dochucovadel a aromat v potravinách

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?
