Bublanina je typickým moučníkem z nadýchaného těsta, který potěší jak děti, tak dospělé. S voňavými jahodami a sladkým pudinkem ji ocení celá rodina.
Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience (dortová forma 26 cm)
- 200 g špaldové mouky
- 50 g mandlové mouky
- 100 g změklého másla
- 3 lžíce medu
- 2 vejce
- 200 ml vlažného polotučného mléka
- 1 balíček prášku do pečiva bez fosfátů
- 3 lžíce jahodové marmelády
- 1 balíček vanilkového pudinku
- 0,5 l polotučného mléka
- 1 lžička sušené vanilky
- 1 vanilkový cukr
- 250 g jahod
- špetka soli
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 °C, formu vyložte pečicím papírem.
- Žloutky oddělejte od bílků. Do větší mísy prosejte obě mouky, přidejte prášek do pečiva a promíchejte.
- Bílky vyšlehejte se špetkou soli v tuhý sníh.
- Do vyšší nádoby dejte máslo, žloutky, med a vše prošlehejte. Poté přidejte mléko a vše důkladně opět prošlehejte.
- Tekutou směs přidejte k moukám, promíchejte. Poté do směsi pomalu vmíchejte bílky.
- Těsto dejte do předem připravené formy a po lžičkách na něj dejte jahodovou marmeládu.
- Mezitím si připravte náplň. Pudink připravte v mléce podle návodu. Přidejte do něj sušenou vanilku a cukr.
- Jahody omyjte a odstraňte stopky.
- Lžící postupně na těsto přidejte pudink, ozdobte jej jahodami a dejte péci na cca 35–40 minut. Před vyndáním překontrolujte špejlí.
- Nechte vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte.
Náš tip
Vyzkoušejte jahody vyměnit za maliny, borůvky či ostružiny.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu
Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro toto období a my mnohdy přemýšlíme, jak úrodu tohoto ovoce ještě zpracovat,...
Čtěte dálSezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?
Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...
Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?
Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...
Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?
Konec jara a první dny léta patří třešním a višním. Nastává doba, kdy se plody stromů zbarvují do červených odstínů a jen málokdo jim...
Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?
Po roce si znovu užíváme krásnou sezónu jahod, pojďme si tedy o těchto skvělých plodech s příchutí léta něco zajímavého povědět. Jahody...
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Bezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety
Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí...
Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...