Bublanina je typickým moučníkem z nadýchaného těsta, který potěší jak děti, tak dospělé. S voňavými jahodami a sladkým pudinkem ji ocení celá rodina.
Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience (dortová forma 26 cm)
- 200 g špaldové mouky
- 50 g mandlové mouky
- 100 g změklého másla
- 3 lžíce medu
- 2 vejce
- 200 ml vlažného polotučného mléka
- 1 balíček prášku do pečiva bez fosfátů
- 3 lžíce jahodové marmelády
- 1 balíček vanilkového pudinku
- 0,5 l polotučného mléka
- 1 lžička sušené vanilky
- 1 vanilkový cukr
- 250 g jahod
- špetka soli
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 °C, formu vyložte pečicím papírem.
- Žloutky oddělejte od bílků. Do větší mísy prosejte obě mouky, přidejte prášek do pečiva a promíchejte.
- Bílky vyšlehejte se špetkou soli v tuhý sníh.
- Do vyšší nádoby dejte máslo, žloutky, med a vše prošlehejte. Poté přidejte mléko a vše důkladně opět prošlehejte.
- Tekutou směs přidejte k moukám, promíchejte. Poté do směsi pomalu vmíchejte bílky.
- Těsto dejte do předem připravené formy a po lžičkách na něj dejte jahodovou marmeládu.
- Mezitím si připravte náplň. Pudink připravte v mléce podle návodu. Přidejte do něj sušenou vanilku a cukr.
- Jahody omyjte a odstraňte stopky.
- Lžící postupně na těsto přidejte pudink, ozdobte jej jahodami a dejte péci na cca 35–40 minut. Před vyndáním překontrolujte špejlí.
- Nechte vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte.
Náš tip
Vyzkoušejte jahody vyměnit za maliny, borůvky či ostružiny.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Zapomeňte na jahody – teď vládnou švestky, mirabelky a hrozny! Víte, co z nich připravit?
Máme tu srpen, poslední letní měsíc a s ním i úrodu švestek, blum, mirabelek, hroznového vína či brusinek. Všechny tyto druhy ovoce jsou typické pro konec léta a začátek podzimu. Můžeme si je vychutnávat...
Čtěte dál
Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá
Horké letní dny, kterým právě čelíme, jsou pro nás samy o sobě náročné, proto je vhodné nezatěžovat svůj organismus těžkými a příliš...

Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií
Úporná horka a dusné dny rozhodně nelákají k tomu, abychom trávili příliš dlouhou dobu u plotny. Nelákají nás ani jídla těžká a hutná,...

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek
Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené...

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano
Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá...

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?
Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek
Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!
Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně.
Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu
Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?
Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?
Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...

Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?
Konec jara a první dny léta patří třešním a višním. Nastává doba, kdy se plody stromů zbarvují do červených odstínů a jen málokdo jim...

Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?
Po roce si znovu užíváme krásnou sezónu jahod, pojďme si tedy o těchto skvělých plodech s příchutí léta něco zajímavého povědět. Jahody...