Bublanina je typickým moučníkem z nadýchaného těsta, který potěší jak děti, tak dospělé. S voňavými jahodami a sladkým pudinkem ji ocení celá rodina.
Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience (dortová forma 26 cm)
- 200 g špaldové mouky
- 50 g mandlové mouky
- 100 g změklého másla
- 3 lžíce medu
- 2 vejce
- 200 ml vlažného polotučného mléka
- 1 balíček prášku do pečiva bez fosfátů
- 3 lžíce jahodové marmelády
- 1 balíček vanilkového pudinku
- 0,5 l polotučného mléka
- 1 lžička sušené vanilky
- 1 vanilkový cukr
- 250 g jahod
- špetka soli
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 °C, formu vyložte pečicím papírem.
- Žloutky oddělejte od bílků. Do větší mísy prosejte obě mouky, přidejte prášek do pečiva a promíchejte.
- Bílky vyšlehejte se špetkou soli v tuhý sníh.
- Do vyšší nádoby dejte máslo, žloutky, med a vše prošlehejte. Poté přidejte mléko a vše důkladně opět prošlehejte.
- Tekutou směs přidejte k moukám, promíchejte. Poté do směsi pomalu vmíchejte bílky.
- Těsto dejte do předem připravené formy a po lžičkách na něj dejte jahodovou marmeládu.
- Mezitím si připravte náplň. Pudink připravte v mléce podle návodu. Přidejte do něj sušenou vanilku a cukr.
- Jahody omyjte a odstraňte stopky.
- Lžící postupně na těsto přidejte pudink, ozdobte jej jahodami a dejte péci na cca 35–40 minut. Před vyndáním překontrolujte špejlí.
- Nechte vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte.
Náš tip
Vyzkoušejte jahody vyměnit za maliny, borůvky či ostružiny.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?
Bobule, rajčata, cukety… Letní období je typické úrodou, kterou je hřích nechat ležet ladem v případě, že ji nestihnete zpracovat hned. Pro takové chvíle je tu zavařování, metoda, která pomůže plody zužitkovat...
Čtěte dál
Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?
Jsou exotická, lahodná a dají se využít v množství pokrmů studené i teplé kuchyně. Mango i avokádo mají ale společného ještě něco dalšího....

Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen
Teploty venku už jasně vybízejí ke konzumaci čerstvé a křupavé zeleniny i ovoce. Nastává období zrání a růstu mnoha skvělých potravin....

Božské avokádo – zdravé, neekologické, kontroverzní a navíc je to ovoce!
Jedná se snad o jednu z nejspornějších potravin vůbec, figuruje dokonce i v aféře známé jako Megxit. Co je na avokádu vlastně tak kontroverzního...

Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?
Zastánci zdravé stravy obvykle nejsou moc pro úpravu čerstvých plodů, a to kvůli strachu ze ztráty živin a také kvality. V tomto případě...
Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou
Vyzkoušejte recept na netradiční hrachovou kaši. Ta je krásně jemná a krémová. Výborně ji doplňuje sladká karamelizovaná cibulka a mrkev.

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen
Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje...

„Oreo“ smetanový chia pudink
Výborný smetanový dezert, který připomíná slavné kakaové sušenky, si jednoduše připravíte doma z pár ingrediencí. Výborně se hodí k...

Hustá jarní zeleninová polévka
Jarní zeleninová polévka je plná sezónní zeleniny a bylinek. Hraje všemi barvami, dodá tělu jarní energii a příjemně zasytí.

Jarní přepuštěné bylinkové máslo
Oblíbené přepuštěné máslo neboli ghí je vhodné k vysokotepelné úpravě. Vyzkoušejte si doma připravit své vlastní, které ochuťte solí...

Polévka s medvědím česnekem, špenátem a smetanou
Zelená jarní polévka vypadá krásně na talíři a příjemně voní medvědím česnekem. Jelikož je hustší, příjemně zasytí a zároveň vám dopřeje...

Velikonoční mandlový mazanec
Velikonoční svátky se nemohou obejít bez kynutého mazance. Vyzkoušejte recept na vláčný a nadýchaný mandlový mazanec, který není plný...

Krémové rizoto s medvědím česnekem, špenátem a hráškem
Krémové rizoto je plné zelených barev a výrazné chuti vína. Sezóna medvědího česneku, která trvá jen pár týdnů, je v plném proudu a...