Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?
zdroj: Shutterstock

Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené švestky mají nejen skvělou a nezaměnitelnou chuť, ale i řadu zdravotních benefitů.

Švestky dozrávají zhruba od července do konce září. Plody by však měly na stromech zrát co možná nejdéle, protože utržené švestky už velice špatně dozrávají a nemají pak ani svou typickou švestkovou chuť. Správně zralé švestky jsou sladké, pevné, ale zároveň měkké. Švestky patří k tradičním průvodcům podzimu, a protože je toto období často spojováno s depresemi, je dobré vědět, že právě tyto plody můžou s projevy deprese zatočit.

Švestky pro zdraví
Plody švestek obsahují velké množství vody, dále pak cukry, organické kyseliny, třísloviny, minerální látky jako je sodík, draslík, fosfor, vápník či železo, a vitamíny A, B, C a E. Jsou výborné pro rychlé osvěžení nebo doplnění energie. Dále jsou bohaté na vlákninu, třísloviny a organické kyseliny. Jsou vynikajícím lékem na revmatismus, dnu, onemocnění jater, ledvin a také krevního oběhu. Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují hladinu cholesterolu v krvi. Velmi účinné jsou během střevních problémů a je známý jejich účinek proti zácpě. Jíst švestky se doporučuje také v případě, že vás bolí klouby – pomáhají bojovat proti onemocnění dna. Švestky obsahují přírodní látky, které působí preventivně na celé naše zažívací ústrojí. Jejich konzumací předcházíme zánětům žaludku a střev, účinně působí na zdravou střevní mikroflóru.

Jak sklízíme švestky
Švestky sklízíme zralé, ne však přezrálé, a rozhodně ne napadené červy nebo hnilobou. Plody by měly být pevné a na pohled zdravé. Při sklizni bychom měli na plodech nechat stopky, aby nezačaly předčasně podléhat zkáze. Sbíráme je nejlépe do košíků. Švestky můžeme konzumovat čerstvé, můžeme je sušit, mrazit, zavařovat, vyrábět oblíbená povidla, vařit švestkové knedlíky, péct koláče, ze švestek můžeme také pálit slivovici.

Proč jíst sušené švestky
Sušené švestky jsou výborným zdrojem draslíku, který je nezbytný pro udržení zdravého krevního tlaku a srdečních funkcí. Mohou přispět k prevenci vysokého krevního tlaku a účinně ochránit před aterosklerózou. Nasekané sušené švestky jsou skvělou a chutnou součástí zdravé snídaně.

Znáte druhy švestek?
Druhů švestek je hned několik. Pravé švestky mají modrou barvu a tvar spíš do špičky, slívy jsou víc zakulacené. Mirabelky neboli špendlíky se k nim řadí také, jsou žluté nebo červené a o poznání menší. Jsou poddruhem slívy a někdy se jim také říká žluté švestky. Ryngle jsou méně známé a zřejmě i méně konzumované, přesto jsou ze švestek nejzdravější. Obsahují antokyany a mají protirakovinné a protizánětlivé vlastnosti. Jejich vysoký obsah vitamínu B má blahodárný účinek na nervový systém. Renklódy jsou kulaté, zelenožluté nebo červenomodré až hnědé. Specifických odrůd švestek je však mnohem víc. V Evropě má pěstování švestek dlouholetou tradici. Švestka bývá součástí ovocných sadů, snadno se množí, má ráda teplo a daří se jí v mírném podnebí.

Zdroj: bezpecnostpotravin.czctidoma.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro toto období a my mnohdy přemýšlíme, jak úrodu tohoto ovoce ještě zpracovat,...

Čtěte dál
Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...
Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Konec jara a první dny léta patří třešním a višním. Nastává doba, kdy se plody stromů zbarvují do červených odstínů a jen málokdo jim...
Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Po roce si znovu užíváme krásnou sezónu jahod, pojďme si tedy o těchto skvělých plodech s příchutí léta něco zajímavého povědět. Jahody...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Kiwi a jeho benefity pro zdraví. Věděli jste, že můžete za jistých podmínek jíst i slupku?

Kiwi a jeho benefity pro zdraví. Věděli jste, že můžete za jistých podmínek jíst i slupku?

Kiwi je velice oblíbený druh exotického ovoce zejména během zimního období. Možná nevypadá na první pohled tak přitažlivě, jako třeba...
Extrakt z grepových jadérek zatočí s viry, plísněmi a pomůže při nachlazení

Extrakt z grepových jadérek zatočí s viry, plísněmi a pomůže při nachlazení

Grapefruit patří mezi méně oblíbené druhy citrusového ovoce. Jeho nahořklou chuť mnoho lidí špatně snáší, někteří jej dokonce nejsou...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Jaké lokální ovoce byste si měli dopřát v srpnu?

Jaké lokální ovoce byste si měli dopřát v srpnu?

Sezona lokálního ovoce je právě v plném proudu. V našich kuchyních to voní ovocnými koláči s borůvkami nebo s meruňkami. Vrcholí také...
Horská túra nebo výlet k vodě. Zde jsou tipy na vhodné svačinky do batohu

Horská túra nebo výlet k vodě. Zde jsou tipy na vhodné svačinky do batohu

Léto se pro většinu z nás nese ve znamení dovolené, výletů a nejrůznějších cest například do přírody. Vždy je ale důležité současně...
Jaké sezónní potraviny byste si měli užít v červenci?

Jaké sezónní potraviny byste si měli užít v červenci?

Léto už se ukazuje v plné síle a spousta druhů ovoce a zeleniny má právě teď svůj vrchol v podobě zrajících čerstvých plodů. V rámci...
Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Bobule, rajčata, cukety… Letní období je typické úrodou, kterou je hřích nechat ležet ladem v případě, že ji nestihnete zpracovat hned....
Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Jsou exotická, lahodná a dají se využít v množství pokrmů studené i teplé kuchyně. Mango i avokádo mají ale společného ještě něco dalšího....