Chřest: český poklad a levné afrodiziakum!

Chřest: český poklad a levné afrodiziakum!
zdroj: Shutterstock

Chřest je sezónní záležitost, kterou by si nikdo neměl nechat ujít. Chuť chřestu je velmi specifická a nesedne každému. To nic nemění na tom, že se dá přidat do jídel, kde jeho chuť zanikne a vy vytěžíte to nejlepší z toho, co nabízí. A že toho rozhodně není málo.

Česká republika je chřestová velmoc
Nejstarší nalezené záznamy o pěstování chřestu byly nalezeny v Egyptě a sahají do doby 2500 let před naším letopočtem. Ovšem další bádání ukázalo, že s největší pravděpodobností pochází z Asie a jižního Ruska, kde ho pěstoval ještě dříve. Tradice pěstování chřestu v České republice má bohatou historii. Pěstoval se v Polabí už v době Rakouska-Uherska. Za dob komunismu nastala jistá pauza, protože považovali chřest za buržoázní přežitek a nechali všechna místa zničit. Dnes se českému chřestu opět daří, a ačkoliv se jedná o náročnou rostlinu, je zároveň jedním z nejzdravějších druhů zeleniny. Největší firma sídlí v Hostíně, jejich chřest je chuťově nesrovnatelný s tím dováženým.

Vitamíny, minerály, antioxidanty, a to všechno v hojné míře
Chřest je bohatý na vitamíny A, B, E a C, také minerální látky, ze kterých převažuje vápník, fosfor, hořčík, zinek, draslík, železo a jód. Kromě toho je zdrojem kyseliny asparagové, antioxidantů a esenciálních olejů. Má nízký podíl cukrů a celkově nízkou energetickou hodnotu. Své cenné látky ztrácí dlouhým vařením a další tepelnou úpravou. Vždy proto dávejte přednost jen rychlému spaření vodou a v případě bílého chřestu, který vyžaduje delší přípravu, ho vařte jen přibližně 5 minut. Vitamíny i stopové prvky se v největší míře uvolňují do vody, takže ji nemusíte vylévat. Z bílého chřestu připravíte například polévku, nebo vodu použijete jako základ vývaru.

Chřest tělu prospívá
Chřest má nespočet léčivých účinků a možná proto je tak oblíbený už po tisíce let. Přirozeně snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Má blahodárné účinky na funkci ledvin, močového měchýře i močových cest a zabraňuje hromadění vody v těle. Omezuje tvorbu křečových žil a dokáže mírnit projevy již vzniklých. Ulevuje od bolestivé menstruace, podporuje plodnost a ve větším množství slouží jako přírodní afrodisiakum. Chřest k večeři se postará o klidný spánek a při pravidelné konzumaci také o celkové zlepšení soustředění.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Rostlinné pigmenty karotenoidy jsou mocnými spojenci krásné pokožky i celého vašeho organismu. Nenajdete je jen v mrkvi, ale v celé...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...