Karob je známý jako náhrada čokolády nebo kakaa. Není to sice úplně přesné označení, ale kdo chce podobnou variantu této pochoutky, sáhne právě po karobu. Ovšem sám o sobě má mnoho cenných látek, pro které by ho měli zkusit i zarytí příznivci čokolády.
Lusky ze Středomoří
Karob se získává z plodů dřeviny Ceratonia rostoucí ve Středomoří a bývá označován také jako svatojánský chléb. Pro výrobu prášku se používají lusky, které jsou podobné fazolím. Po odkvětu jsou sytě zelené a následně se přirozeně suší na slunci až několik měsíců. Čím je lusk tmavší, tím tmavší bude i karobový prášek. Po vysušení se praží a tím se dělí na světlejší a tmavší formu. Ta světlejší je o něco sladší, má jemnou vůni i chuť. Naopak tmavší prášek se chutí více podobá praženému kakau. Na rozdíl od kakaa neobsahuje karob žádný kofein ani další alkaloidy, které mohou u citlivých jedinců způsobit zrychlení tepu, poruchy spánku, nadměrnou vznětlivost nebo úzkostlivost. Má méně tuku, ale naopak o něco více cukru.
Karob není jen o mlsání
Karobový prášek má skvělé léčivé vlastnosti. Podporuje proces trávení a hodí se jako náhražka černého uhlí při zažívacích problémech. Upravuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi a brání jejich ukládání. Preventivně působí proti srdečním onemocněním a zásobuje tělo dostatkem minerálních látek, zejména vápníku a draslíku. To vše díky bohatému zastoupení bílkovin, minerálů a vitamínů. V karobu jsou přítomny hlavně vitamíny A, B a D, z minerálních látek
vápník a draslík.
Využijete ho stejně jako kakao
S karobem můžete pracovat stejně jako s kakaem. Pokud použijete světlejší prášek, nemusíte přidávat tak velké množství cukru nebo jiného sladidla. Zkuste karobový prášek přidat například do smoothie. Ideální je kombinace s banánem nebo arašídovým máslem. Lze ho přidat také do těsta nebo připravit „čokoládovou“ polevu. Oblíbená je také zdravá náhražka nutelly. Karob se rozmixuje s ořechy, olejem a osladí sirupem nebo medem. Místo oleje můžete přidat banán, ale v takovém případě si připravte jen množství, které hned sníte.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál