Nízkopurinová dieta: Vyzkoušejte karob – náhradu kakaa a čokolády

Nízkopurinová dieta: Vyzkoušejte karob – náhradu kakaa a čokolády
zdroj: Shutterstock

Karob je známý jako náhrada čokolády nebo kakaa. Není to sice úplně přesné označení, ale kdo chce podobnou variantu této pochoutky, sáhne právě po karobu. Ovšem sám o sobě má mnoho cenných látek, pro které by ho měli zkusit i zarytí příznivci čokolády.

Lusky ze Středomoří
Karob se získává z plodů dřeviny Ceratonia rostoucí ve Středomoří a bývá označován také jako svatojánský chléb. Pro výrobu prášku se používají lusky, které jsou podobné fazolím. Po odkvětu jsou sytě zelené a následně se přirozeně suší na slunci až několik měsíců. Čím je lusk tmavší, tím tmavší bude i karobový prášek. Po vysušení se praží a tím se dělí na světlejší a tmavší formu. Ta světlejší je o něco sladší, má jemnou vůni i chuť. Naopak tmavší prášek se chutí více podobá praženému kakau. Na rozdíl od kakaa neobsahuje karob žádný kofein ani další alkaloidy, které mohou u citlivých jedinců způsobit zrychlení tepu, poruchy spánku, nadměrnou vznětlivost nebo úzkostlivost. Má méně tuku, ale naopak o něco více cukru.

Karob není jen o mlsání
Karobový prášek má skvělé léčivé vlastnosti. Podporuje proces trávení a hodí se jako náhražka černého uhlí při zažívacích problémech. Upravuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi a brání jejich ukládání. Preventivně působí proti srdečním onemocněním a zásobuje tělo dostatkem minerálních látek, zejména vápníku a draslíku. To vše díky bohatému zastoupení bílkovin, minerálů a vitamínů. V karobu jsou přítomny hlavně vitamíny A, B a D, z minerálních látek
vápník a draslík.

Využijete ho stejně jako kakao
S karobem můžete pracovat stejně jako s kakaem. Pokud použijete světlejší prášek, nemusíte přidávat tak velké množství cukru nebo jiného sladidla. Zkuste karobový prášek přidat například do smoothie. Ideální je kombinace s banánem nebo arašídovým máslem. Lze ho přidat také do těsta nebo připravit „čokoládovou“ polevu. Oblíbená je také zdravá náhražka nutelly. Karob se rozmixuje s ořechy, olejem a osladí sirupem nebo medem. Místo oleje můžete přidat banán, ale v takovém případě si připravte jen množství, které hned sníte.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Je obecně známé, že zdravá a vyvážená strava pozitivně ovlivňuje fyzické zdraví. Špatným životním stylem si přivozujeme řadu nepříjemných a leckdy i závažných onemocnění. Tím to ale nekončí. Nezdravou...

Čtěte dál
Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Ačkoliv nepatří mezi naše lokální a sezónní plodiny, je vodní meloun mimořádně oblíbený a to hlavně v létě. Byla by škoda se jej zříkat...
Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží...
Ideální letní sporty – udělejte z pohybu zvyk!

Ideální letní sporty – udělejte z pohybu zvyk!

Léto je obdobím, které k pohybu přímo vybízí. I přesto mnozí z nás podléhají lákadlům v podobě zmrzliny a jiných letních pochutin a...
Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování...
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...
Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Okrasná květina, léčivá bylina i chutná přísada do čajů a pokrmů. To vše sedí pro charakteristiku vlčího máku, jehož sezóna je nyní...
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Léto je tu a horkých dní přibývá. Hranice se otevírají a mnoho z nás opět začíná uvažovat o letní dovolené u moře. Se stoupajícími...
Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Od prvního července může většina republiky odložit roušky, a to i tam, kde byly dosud povinné. Výjimku tvoří pouze Moravskoslezský...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...