Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí tolik zeleniny, kolik by měli, nedají na tento typ zeleniny dopustit. Je svěží, je chladivá – prostě ideální potravina pro léto.

Okurky u nás zdomácněly ve středověku
V Česku se okurky pěstují ve dvou základních typech – dlouhé, tenké a hladké jsou skleníkové; silné, typické drsnou bradavičnou slupkou, pěstující se ve volné půdě, jsou salátové. V praxi se potom rozlišují rovněž dvě odrůdy – malé pevné nakládačky, s hrbolkovitým povrchem, a salátovky. Ať tak či tak, první okurky se pěstovaly v Asii, a to již před tisíci lety. U nás zdomácněly v 16. století, kdy se sem dostaly, podobně jako do celého světa, díky mořeplavcům. Odborníci dnes rozeznávají více než 40 různých okurkových odrůd.

Voda je život
Lidské tělo je až z 60 % tvořeno vodou. Vodu tedy pro své prospívání bezesporu potřebuje. A okurka je na tom v tomto ohledu ještě lépe než lidé – voda totiž tvoří až 95 % její hmotnosti, má tedy skutečně co rozdávat. Jedná se navíc o vodu, v níž jsou rozpuštěné biologicky aktivní a fyziologicky velmi dobře využitelné látky. Důležitý je v tomto směru zejména enzym erepsin, který štěpí bílkoviny, likviduje parazity a čistí střeva. V malém množství obsahuje okurka také vitaminy C, B1, B2 a B3. Protože okurky obsahují mnoho vody a málo kilokalorií, hrají do karet všem, kteří se pokouší zhubnout – hydratují, zasytí, ale nezatíží.

Léčí zevnitř i zvenku
Také jste jako malé děti pomáhali mamince či babičce s přípravou okurkového salátu a zbylé slupky jste si potom kladli na obličej a užívali tak spoustu legrace? Ve skutečnosti jste ale prospívali vaší pokožce! Okurka totiž prospívá jak vnitřně, tak i zevně. V její slupce se ukrývá vitamin E, který chrání nejen před volnými radikály, ale také před spálením. Vedle něj je tu i kyselina křemičitá, posilující tkáně, kůži i vlasy. Plátky okurek přiložené na pleť ji zkrášlují, na víčkách zbavují oči otoků, zánětů a suchosti. Šťáva z okurek mírní a léčí následky slunečního úpalu.

Sterilované a kvašené okurky jsou stravitelnější než čerstvé
Okurky bez problémů seženete prakticky po celý rok – a to jak čerstvé, tak i nakládané. Vybírejte kusy, které jsou svěží, čerstvé, pevné a tvrdé a nevadnoucí. Staré okurky totiž rychle hořknou a vysychají. V zeleninovém oddílu ledničky vydrží čerstvé okurky uskladněné až 3 týdny. Před vlastní konzumací je nutné okurku dobře omýt a ideální je zbavit jí slupky, která se hůře tráví. Okurky byste celkově měli dobře rozžvýkat, protože jinak by mohly způsobit nadýmání, zažívací potíže a průjem. Se stravitelností pomůže sůl, pepř nebo česnek utřený se solí. Prokazatelně lépe, než okurky čerstvé se tráví ty kvašené nebo sterilované. Okurky na všechny způsoby se využívají především ve studené kuchyni, pro přípravu obloh, salátů, předkrmů nebo nápojů. Výborná je i okurková limonáda.

Tip
Chcete s jarem ztratit pár nadbytečných kilogramů a očistit tělo? Snězte každý den jednu okurku – buď samotnou, nebo z ní připravte salát či pomazánku na chléb s trochou soli a netučného tvarohu. První výsledky byste měli pocítit již po 5 dnech.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Řada prvků, jako jsou vitamíny či minerály, je nezbytná pro náš imunitní systém a jeho správné fungování. Vzhledem k tomu, že nastala doba chřipek, nachlazení a nyní i koronaviru, je nyní o to více důležité...

Čtěte dál
Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

I když existovalo období, kdy byly kvůli vyššímu obsahu tuků a kalorií považovány za nezdravé, dnes se již ví, že tento nutriční poklad...
Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Oranžový podzim se nese ve znamení dýně. Tu nám částečně vnucuje anglosaský svátek Halloween, který vychází z předkřesťanských tradic...
Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Bílkoviny jsou nezbytnou součástí jídelníčku. Pomáhají budovat, opravovat a udržovat svalstvo a strukturu těla a jsou základem mnoha...
Nová studie ukazuje, že vitamin C by mohl být klíčem k udržení svalové hmoty ve stáří

Nová studie ukazuje, že vitamin C by mohl být klíčem k udržení svalové hmoty ve stáří

S přirozeným procesem stárnutí souvisí i ubývání kosterního svalstva, což pro seniory představuje problém znesnadňující jim fungování...
Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Už několik let je na černé listině potravin lepek. Právě ten nám údajně velmi škodí a způsobuje řadu potíží a onemocnění. Dříve takové...
Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák neboli karfiol patří k typům zeleniny, které se pěstovaly již v dávných dobách před naším letopočtem. Kdysi se o něm pohrdavě...
Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky jsou druhem ovoce, které u nás již zcela zdomácnělo. Prospívá střevům i náladě. Šťavnaté hrušky jsou příjemně sladké, osvěžující...
Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?

Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?

Vývary z kostí a zeleniny nejen, že úžasně voní, ale také perfektně zahřejí. Prospívají žaludku a celému trávení a posilují celkovou...