Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí tolik zeleniny, kolik by měli, nedají na tento typ zeleniny dopustit. Je svěží, je chladivá – prostě ideální potravina pro léto.

Okurky u nás zdomácněly ve středověku
V Česku se okurky pěstují ve dvou základních typech – dlouhé, tenké a hladké jsou skleníkové; silné, typické drsnou bradavičnou slupkou, pěstující se ve volné půdě, jsou salátové. V praxi se potom rozlišují rovněž dvě odrůdy – malé pevné nakládačky, s hrbolkovitým povrchem, a salátovky. Ať tak či tak, první okurky se pěstovaly v Asii, a to již před tisíci lety. U nás zdomácněly v 16. století, kdy se sem dostaly, podobně jako do celého světa, díky mořeplavcům. Odborníci dnes rozeznávají více než 40 různých okurkových odrůd.

Voda je život
Lidské tělo je až z 60 % tvořeno vodou. Vodu tedy pro své prospívání bezesporu potřebuje. A okurka je na tom v tomto ohledu ještě lépe než lidé – voda totiž tvoří až 95 % její hmotnosti, má tedy skutečně co rozdávat. Jedná se navíc o vodu, v níž jsou rozpuštěné biologicky aktivní a fyziologicky velmi dobře využitelné látky. Důležitý je v tomto směru zejména enzym erepsin, který štěpí bílkoviny, likviduje parazity a čistí střeva. V malém množství obsahuje okurka také vitaminy C, B1, B2 a B3. Protože okurky obsahují mnoho vody a málo kilokalorií, hrají do karet všem, kteří se pokouší zhubnout – hydratují, zasytí, ale nezatíží.

Léčí zevnitř i zvenku
Také jste jako malé děti pomáhali mamince či babičce s přípravou okurkového salátu a zbylé slupky jste si potom kladli na obličej a užívali tak spoustu legrace? Ve skutečnosti jste ale prospívali vaší pokožce! Okurka totiž prospívá jak vnitřně, tak i zevně. V její slupce se ukrývá vitamin E, který chrání nejen před volnými radikály, ale také před spálením. Vedle něj je tu i kyselina křemičitá, posilující tkáně, kůži i vlasy. Plátky okurek přiložené na pleť ji zkrášlují, na víčkách zbavují oči otoků, zánětů a suchosti. Šťáva z okurek mírní a léčí následky slunečního úpalu.

Sterilované a kvašené okurky jsou stravitelnější než čerstvé
Okurky bez problémů seženete prakticky po celý rok – a to jak čerstvé, tak i nakládané. Vybírejte kusy, které jsou svěží, čerstvé, pevné a tvrdé a nevadnoucí. Staré okurky totiž rychle hořknou a vysychají. V zeleninovém oddílu ledničky vydrží čerstvé okurky uskladněné až 3 týdny. Před vlastní konzumací je nutné okurku dobře omýt a ideální je zbavit jí slupky, která se hůře tráví. Okurky byste celkově měli dobře rozžvýkat, protože jinak by mohly způsobit nadýmání, zažívací potíže a průjem. Se stravitelností pomůže sůl, pepř nebo česnek utřený se solí. Prokazatelně lépe, než okurky čerstvé se tráví ty kvašené nebo sterilované. Okurky na všechny způsoby se využívají především ve studené kuchyni, pro přípravu obloh, salátů, předkrmů nebo nápojů. Výborná je i okurková limonáda.

Tip
Chcete s jarem ztratit pár nadbytečných kilogramů a očistit tělo? Snězte každý den jednu okurku – buď samotnou, nebo z ní připravte salát či pomazánku na chléb s trochou soli a netučného tvarohu. První výsledky byste měli pocítit již po 5 dnech.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě

První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě

Jaro je konečně tady a s ním i silnější sluneční paprsky a první jarní květy, kterými se můžeme potěšit po zimě. Teplejší počasí a probouzející se příroda také obvykle mění naše chutě, a my zatoužíme po...

Čtěte dál
Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Kdo se aspoň trochu zajímá o zdravý životní styl, určitě v poslední době zaznamenal postupný vzestup obliby sladkých brambor neboli...
Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý...
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...