Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí tolik zeleniny, kolik by měli, nedají na tento typ zeleniny dopustit. Je svěží, je chladivá – prostě ideální potravina pro léto.

Okurky u nás zdomácněly ve středověku
V Česku se okurky pěstují ve dvou základních typech – dlouhé, tenké a hladké jsou skleníkové; silné, typické drsnou bradavičnou slupkou, pěstující se ve volné půdě, jsou salátové. V praxi se potom rozlišují rovněž dvě odrůdy – malé pevné nakládačky, s hrbolkovitým povrchem, a salátovky. Ať tak či tak, první okurky se pěstovaly v Asii, a to již před tisíci lety. U nás zdomácněly v 16. století, kdy se sem dostaly, podobně jako do celého světa, díky mořeplavcům. Odborníci dnes rozeznávají více než 40 různých okurkových odrůd.

Voda je život
Lidské tělo je až z 60 % tvořeno vodou. Vodu tedy pro své prospívání bezesporu potřebuje. A okurka je na tom v tomto ohledu ještě lépe než lidé – voda totiž tvoří až 95 % její hmotnosti, má tedy skutečně co rozdávat. Jedná se navíc o vodu, v níž jsou rozpuštěné biologicky aktivní a fyziologicky velmi dobře využitelné látky. Důležitý je v tomto směru zejména enzym erepsin, který štěpí bílkoviny, likviduje parazity a čistí střeva. V malém množství obsahuje okurka také vitaminy C, B1, B2 a B3. Protože okurky obsahují mnoho vody a málo kilokalorií, hrají do karet všem, kteří se pokouší zhubnout – hydratují, zasytí, ale nezatíží.

Léčí zevnitř i zvenku
Také jste jako malé děti pomáhali mamince či babičce s přípravou okurkového salátu a zbylé slupky jste si potom kladli na obličej a užívali tak spoustu legrace? Ve skutečnosti jste ale prospívali vaší pokožce! Okurka totiž prospívá jak vnitřně, tak i zevně. V její slupce se ukrývá vitamin E, který chrání nejen před volnými radikály, ale také před spálením. Vedle něj je tu i kyselina křemičitá, posilující tkáně, kůži i vlasy. Plátky okurek přiložené na pleť ji zkrášlují, na víčkách zbavují oči otoků, zánětů a suchosti. Šťáva z okurek mírní a léčí následky slunečního úpalu.

Sterilované a kvašené okurky jsou stravitelnější než čerstvé
Okurky bez problémů seženete prakticky po celý rok – a to jak čerstvé, tak i nakládané. Vybírejte kusy, které jsou svěží, čerstvé, pevné a tvrdé a nevadnoucí. Staré okurky totiž rychle hořknou a vysychají. V zeleninovém oddílu ledničky vydrží čerstvé okurky uskladněné až 3 týdny. Před vlastní konzumací je nutné okurku dobře omýt a ideální je zbavit jí slupky, která se hůře tráví. Okurky byste celkově měli dobře rozžvýkat, protože jinak by mohly způsobit nadýmání, zažívací potíže a průjem. Se stravitelností pomůže sůl, pepř nebo česnek utřený se solí. Prokazatelně lépe, než okurky čerstvé se tráví ty kvašené nebo sterilované. Okurky na všechny způsoby se využívají především ve studené kuchyni, pro přípravu obloh, salátů, předkrmů nebo nápojů. Výborná je i okurková limonáda.

Tip
Chcete s jarem ztratit pár nadbytečných kilogramů a očistit tělo? Snězte každý den jednu okurku – buď samotnou, nebo z ní připravte salát či pomazánku na chléb s trochou soli a netučného tvarohu. První výsledky byste měli pocítit již po 5 dnech.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Slyšeli jste o mungo fazolích? Pro jejich nepatrnou velikost na ně spíše sedí pojmenování „fazolky“. Ale navzdory tomu, že jsou maličké, mají co do nutričního bohatství opravdu dost co nabídnout. Jaké...

Čtěte dál
Vitamin C – král mezi antioxidanty. Jak ho účinně doplňovat?

Vitamin C – král mezi antioxidanty. Jak ho účinně doplňovat?

Jedná se o nejznámější a také vůbec nejužívanější vitamín. Jeho popularita mezi doplňky stravy jednoznačně vede. Ve složení nejrůznějších...
Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?

Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?

Příprava školních svačin, to je úkol, který od září znovu padá na bedra maminek nebo tatínků všech malých i větších školáků. Co neustále...
4 jednoduché svačinky pro školáky i rodiče

4 jednoduché svačinky pro školáky i rodiče

Zvládnout náročný den ve škole či v práci bez menší zdravé svačiny mezi jídly může být těžké. Stejně tak ale může být pro mnohé obtížné...
Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

V současné době se jedná o jeden z nejpopulárnějších stravovacích směrů. Díky přerušovanému půstu (neboli IF = intermittent fasting)...
Máta – bylinka, která uklidní žaludek, osvěží dech a pozvedne náladu

Máta – bylinka, která uklidní žaludek, osvěží dech a pozvedne náladu

Máta je rostlinka s všestranným využitím. Nejvíce ji ale oceníte v kuchyni a při zdravotních potížích. Můžete si ji snadno vypěstovat...
Neberte jídlo jako hřích aneb jak se nezbláznit v době plné diet

Neberte jídlo jako hřích aneb jak se nezbláznit v době plné diet

S rostoucím počtem možností, jak se stravovat, také úměrně tomu roste i riziko, že z toho všeho už trochu „blbneme“. V době přeplněné...
Doplňky stravy volte chytře. Kdy po nich sáhnout a co si pohlídat?

Doplňky stravy volte chytře. Kdy po nich sáhnout a co si pohlídat?

Zatímco před lety každý z nás znal či konzumoval maximálně vitamín C pro lepší imunitu, aktuálně jsou hitem doplňky stravy s různorodou...
Patří k nejzdravějším druhům ovoce a hrají všemi barvami. Jejich sezóna právě vrcholí!

Patří k nejzdravějším druhům ovoce a hrají všemi barvami. Jejich sezóna právě vrcholí!

Sezona bobulovitého ovoce je v plném proudu. Většina domácností je provoněná ovocnými koláči s rybízem, borůvkami nebo malinami. Vrcholí...
Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Rádi byste konečně zhubnuli nebo dosáhli spokojeného a zdravého těla, ale velké změny ve stravě vás děsí? Pokud se bojíte překopávat...
Zdravá strava nemusí být drahá! S chytrým přístupem budete jíst zdravěji a levněji

Zdravá strava nemusí být drahá! S chytrým přístupem budete jíst zdravěji a levněji

Mnoho lidí věří, že za zdravou stravu nutně musíme utratit spoustu peněz. Opak je však pravdou. Ušetřit se totiž dá už prvním krokem...