Polozapomenutý libeček zažívá obrození! Jaké jsou jeho prospěšné účinky na zdraví?

Polozapomenutý libeček zažívá obrození! Jaké jsou jeho prospěšné účinky na zdraví?
zdroj: Shutterstock

Snadné pěstování, výborná chuť, široká využitelnost a řada účinků pozitivně ovlivňujících zdraví. To všechno lze říci o libečku, původně horské či podhorské bylince, která upadla v zapomnění, aby se o ní v poslední době začalo zase mluvit. Což je dobře, protože si to právem zaslouží.

Libeček lékařský se tradičně pěstoval v Podkrkonoší, odkud se postupem času rozšířil do zahrádek po celém Česku. Je to rostlinka velmi nenáročná, která nabízí široké spektrum různých možností využití. Zužitkovat totiž můžete jak jeho listy, tak i semena, a dokonce i kořeny. Dobře roste v běžné zahradní půdě, nemá rád těžké mokré půdy, preferuje dostatek humusu a živin. Dobře snáší jak slunce, tak polostín, a i když na sluníčku není „závislý“ jako některé jiné rostlinky, vyložený stín mu nesvědčí.

Libeček není žádný drobeček
Libeček navíc není žádný drobeček, navzdory zdrobnělému názvu, který by to mohl naznačovat. Rostlinka roste lépe z darovaných kořenových puků než ze semen a může dorůst až do výšky dvou metrů. Pro celou rodinu tak bohatě vystačí jeden kus. Semena se vysévají buď brzy na jaře – v březnu a dubnu, nebo koncem léta v srpnu a září. Připravte se na to, že libeček velmi pomalu klíčí.

Zelené zdravé maggi
Libečkové listy vůní připomínají polévku, což napovídá jejich nejobvyklejšímu využití – libeček totiž často slouží právě k dochucení různých polévek. Listy se sbírají na přelomu června a července a můžete je buď nasušit nebo zamrazit pro budoucí využití a vytvořit si tak libečkové zásoby. Rozumí si s dušenými či pečenými masy, luštěninami nebo jinou zeleninou či vejci – zkuste s nimi posypat chléb s vajíčkovou pomazánkou a uvidíte, jak si pochutnáte.

Pomazánka, marináda nebo koření?
Podobně mohou osvěžit i pomazánku z tvarohu nebo nějakého sýra. Výborně poslouží rovněž jako součást nejrůznějších marinád a snítka libečku dodá mladou chuť starým bramborám – stačí ji přidat do vody, v nichž je vaříte. Všem pokrmům dodá libeček typický říz připomínající tu lepší stránku známého polévkového koření. A právě pro tuto podobnost se libečku takto i přezdívá – „zelené maggi“.

Podpoří trávení, pomůže s nadýmáním
Již jsme naznačili, že v případě libečku můžete zužitkovat skutečně všechny části rostlinky. Již víme, že stejně široké uplatnění nachází libeček i v kuchyni. Zbývá nám povědět něco o jeho zdravotně prospěšných účincích, kterých nabízí skutečně požehnaně. Libeček podporuje trávení, zlepšuje apetit a bojuje s nadýmáním.

Prospívá žlučníku, může dráždit ledviny
Libeček také prospívá žlučníku, protože má schopnost rozpouštět žlučníkové kameny, a totéž dokáže i s kameny ledvinovými. Obsahuje však silné rostlinné silice, které mohou nemocné ledviny nepříjemně dráždit. Proto by si na libeček měli dávat pozor ti, kteří trpí nějakým onemocněním ledvin, a jeho konzumace by se měli raději vyvarovat.

Tip: Lahodné libečkové nápoje
Libečková semena můžete využít pro přípravu žaludečního likéru. Stačí je vylouhovat v lihu a pro dochucení přidat med. Z čerstvých i sušených listů můžete připravit čaj, který nejen chutná, ale též prospívá zdraví – podpoří krevní oběh, uleví při dně a revmatismu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Jarní síla medvědího česneku. Jaká jsou pravidla pro jeho sběr?

Cítíte se často unavení a bez energie? Časté jarní výkyvy teplot vás vyčerpávají? Zkuste dobít energii a načerpat sílu z medvědího česneku, svěží jarní bylinky a jednoho z nejvýznamnějších životabudičů...

Čtěte dál
Byliny a těhotenství: které ano a které raději ne

Byliny a těhotenství: které ano a které raději ne

Těhotenství přináší radost, očekávání a také mnoho změn v těle. Budoucí matky se v tomto období snaží být co nejšetrnější a nejopatrnější...
Onemocnění hlasivek a ztráta hlasu – příčiny, prevence a léčba

Onemocnění hlasivek a ztráta hlasu – příčiny, prevence a léčba

Náhlá a přechodná ztráta hlasu není jen výsadou zpěváků, moderátorů, učitelů a dalších profesí, u kterých se člověk hlasem živí a v...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním...
Proskurník lékařský neboli ibišek – okrasná bylina s léčivými účinky

Proskurník lékařský neboli ibišek – okrasná bylina s léčivými účinky

Ibišek jistě znáte jako okrasnou rostlinu, ale máte povědomí i o jejích léčebných účincích? Po celém světe je totiž ibišek pěstován...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...