Polozapomenutý libeček zažívá obrození! Jaké jsou jeho prospěšné účinky na zdraví?

Polozapomenutý libeček zažívá obrození! Jaké jsou jeho prospěšné účinky na zdraví?
zdroj: Shutterstock

Snadné pěstování, výborná chuť, široká využitelnost a řada účinků pozitivně ovlivňujících zdraví. To všechno lze říci o libečku, původně horské či podhorské bylince, která upadla v zapomnění, aby se o ní v poslední době začalo zase mluvit. Což je dobře, protože si to právem zaslouží.

Libeček lékařský se tradičně pěstoval v Podkrkonoší, odkud se postupem času rozšířil do zahrádek po celém Česku. Je to rostlinka velmi nenáročná, která nabízí široké spektrum různých možností využití. Zužitkovat totiž můžete jak jeho listy, tak i semena, a dokonce i kořeny. Dobře roste v běžné zahradní půdě, nemá rád těžké mokré půdy, preferuje dostatek humusu a živin. Dobře snáší jak slunce, tak polostín, a i když na sluníčku není „závislý“ jako některé jiné rostlinky, vyložený stín mu nesvědčí.

Libeček není žádný drobeček
Libeček navíc není žádný drobeček, navzdory zdrobnělému názvu, který by to mohl naznačovat. Rostlinka roste lépe z darovaných kořenových puků než ze semen a může dorůst až do výšky dvou metrů. Pro celou rodinu tak bohatě vystačí jeden kus. Semena se vysévají buď brzy na jaře – v březnu a dubnu, nebo koncem léta v srpnu a září. Připravte se na to, že libeček velmi pomalu klíčí.

Zelené zdravé maggi
Libečkové listy vůní připomínají polévku, což napovídá jejich nejobvyklejšímu využití – libeček totiž často slouží právě k dochucení různých polévek. Listy se sbírají na přelomu června a července a můžete je buď nasušit nebo zamrazit pro budoucí využití a vytvořit si tak libečkové zásoby. Rozumí si s dušenými či pečenými masy, luštěninami nebo jinou zeleninou či vejci – zkuste s nimi posypat chléb s vajíčkovou pomazánkou a uvidíte, jak si pochutnáte.

Pomazánka, marináda nebo koření?
Podobně mohou osvěžit i pomazánku z tvarohu nebo nějakého sýra. Výborně poslouží rovněž jako součást nejrůznějších marinád a snítka libečku dodá mladou chuť starým bramborám – stačí ji přidat do vody, v nichž je vaříte. Všem pokrmům dodá libeček typický říz připomínající tu lepší stránku známého polévkového koření. A právě pro tuto podobnost se libečku takto i přezdívá – „zelené maggi“.

Podpoří trávení, pomůže s nadýmáním
Již jsme naznačili, že v případě libečku můžete zužitkovat skutečně všechny části rostlinky. Již víme, že stejně široké uplatnění nachází libeček i v kuchyni. Zbývá nám povědět něco o jeho zdravotně prospěšných účincích, kterých nabízí skutečně požehnaně. Libeček podporuje trávení, zlepšuje apetit a bojuje s nadýmáním.

Prospívá žlučníku, může dráždit ledviny
Libeček také prospívá žlučníku, protože má schopnost rozpouštět žlučníkové kameny, a totéž dokáže i s kameny ledvinovými. Obsahuje však silné rostlinné silice, které mohou nemocné ledviny nepříjemně dráždit. Proto by si na libeček měli dávat pozor ti, kteří trpí nějakým onemocněním ledvin, a jeho konzumace by se měli raději vyvarovat.

Tip: Lahodné libečkové nápoje
Libečková semena můžete využít pro přípravu žaludečního likéru. Stačí je vylouhovat v lihu a pro dochucení přidat med. Z čerstvých i sušených listů můžete připravit čaj, který nejen chutná, ale též prospívá zdraví – podpoří krevní oběh, uleví při dně a revmatismu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Podzim přináší určité zklidnění. Příroda se postupně připravuje na zimní spánek a my lidé cítíme, že se naše životní tempo zpomaluje. Tomu je třeba uzpůsobit i stravování a ideálně se zaměřit na konzumaci...

Čtěte dál
Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Kynuté knedlíky, koláče, povidla či Honzovy buchty – švestky milujeme na mnoho způsobů. V mnoha pokrmech spojíme příjemné s užitečným,...
Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Také rádi houbaříte a ještě raději si pochutnáte na voňavé smaženici, poctivé houbové omáčce nebo na mnoha jiných vynikajících receptech...
Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Hledáte přírodní prostředek pro přirozenou podporu imunity? V takovém případě jednou z nejlepších voleb bude sáhnout po čerstvém šípku....
Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Ať už studujete, nebo jste v pracovním procesu, je před vámi důležitá zkouška, prezentace či výběrové řízení, kromě samotného učení...
Lékořice: pozor na pendreky, čaje či bombony. Má široké nežádoucí účinky

Lékořice: pozor na pendreky, čaje či bombony. Má široké nežádoucí účinky

Lékořice je bylinkou, která je v lidové medicíně k léčbě různých onemocnění užívána již po tisíce let. I přes blahodárné účinky na...
Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Původně se používal jako léčivá bylina, dnes je běžnou součástí kuchyní po celém světě. Jeho stonky jsou velmi bohaté na vlákninu,...
Stav ženy před otěhotněním určuje mnohé do budoucna. Strava je mocná hybná páka, říká Michaela Bebová

Stav ženy před otěhotněním určuje mnohé do budoucna. Strava je mocná hybná páka, říká Michaela Bebová

S doktorkou biochemie a odbornicí na výživu jsme si povídaly o radostech i strastech těhotenství, o významu stravy a duševní pohody...
Riziko rakoviny sníží dostatek pohybu a správná životospráva. Vědci nově kladou důraz na holistický přístup ke stravě

Riziko rakoviny sníží dostatek pohybu a správná životospráva. Vědci nově kladou důraz na holistický přístup ke stravě

Podle American Cancer Society (ACS, Americká společnost pro léčbu rakoviny), která vydala nová doporučení ohledně snížení rizika onemocnění...
Září jako měsíc vděčnosti, sklizní a hodování

Září jako měsíc vděčnosti, sklizní a hodování

Září se u našich předků neslo ve znamení díků. Děkovali za dary, kterých se jim od přírody během léta dostávalo, a to vyjadřovali množstvím...
Zdravá strava v těhotenství: Jak se stravovat ve. 2 trimestru?

Zdravá strava v těhotenství: Jak se stravovat ve. 2 trimestru?

Druhý trimestr patří k těm nejpříjemnějším. Hormony se uklidnily, chuť k jídlu se ustálila a ženy si tak povětšinou užívají příjemné...
Sirup z kořene čekanky: je sladký a zároveň prospívá zdraví. V čem je jeho kouzlo?

Sirup z kořene čekanky: je sladký a zároveň prospívá zdraví. V čem je jeho kouzlo?

Čekanka je bylinka, která je u nás zatím bohužel poměrně nedoceněná, avšak postupně o ní získáváme větší povědomí. Určitě jste si například...