Polozapomenutý libeček zažívá obrození! Jaké jsou jeho prospěšné účinky na zdraví?

Polozapomenutý libeček zažívá obrození! Jaké jsou jeho prospěšné účinky na zdraví?
zdroj: Shutterstock

Snadné pěstování, výborná chuť, široká využitelnost a řada účinků pozitivně ovlivňujících zdraví. To všechno lze říci o libečku, původně horské či podhorské bylince, která upadla v zapomnění, aby se o ní v poslední době začalo zase mluvit. Což je dobře, protože si to právem zaslouží.

Libeček lékařský se tradičně pěstoval v Podkrkonoší, odkud se postupem času rozšířil do zahrádek po celém Česku. Je to rostlinka velmi nenáročná, která nabízí široké spektrum různých možností využití. Zužitkovat totiž můžete jak jeho listy, tak i semena, a dokonce i kořeny. Dobře roste v běžné zahradní půdě, nemá rád těžké mokré půdy, preferuje dostatek humusu a živin. Dobře snáší jak slunce, tak polostín, a i když na sluníčku není „závislý“ jako některé jiné rostlinky, vyložený stín mu nesvědčí.

Libeček není žádný drobeček
Libeček navíc není žádný drobeček, navzdory zdrobnělému názvu, který by to mohl naznačovat. Rostlinka roste lépe z darovaných kořenových puků než ze semen a může dorůst až do výšky dvou metrů. Pro celou rodinu tak bohatě vystačí jeden kus. Semena se vysévají buď brzy na jaře – v březnu a dubnu, nebo koncem léta v srpnu a září. Připravte se na to, že libeček velmi pomalu klíčí.

Zelené zdravé maggi
Libečkové listy vůní připomínají polévku, což napovídá jejich nejobvyklejšímu využití – libeček totiž často slouží právě k dochucení různých polévek. Listy se sbírají na přelomu června a července a můžete je buď nasušit nebo zamrazit pro budoucí využití a vytvořit si tak libečkové zásoby. Rozumí si s dušenými či pečenými masy, luštěninami nebo jinou zeleninou či vejci – zkuste s nimi posypat chléb s vajíčkovou pomazánkou a uvidíte, jak si pochutnáte.

Pomazánka, marináda nebo koření?
Podobně mohou osvěžit i pomazánku z tvarohu nebo nějakého sýra. Výborně poslouží rovněž jako součást nejrůznějších marinád a snítka libečku dodá mladou chuť starým bramborám – stačí ji přidat do vody, v nichž je vaříte. Všem pokrmům dodá libeček typický říz připomínající tu lepší stránku známého polévkového koření. A právě pro tuto podobnost se libečku takto i přezdívá – „zelené maggi“.

Podpoří trávení, pomůže s nadýmáním
Již jsme naznačili, že v případě libečku můžete zužitkovat skutečně všechny části rostlinky. Již víme, že stejně široké uplatnění nachází libeček i v kuchyni. Zbývá nám povědět něco o jeho zdravotně prospěšných účincích, kterých nabízí skutečně požehnaně. Libeček podporuje trávení, zlepšuje apetit a bojuje s nadýmáním.

Prospívá žlučníku, může dráždit ledviny
Libeček také prospívá žlučníku, protože má schopnost rozpouštět žlučníkové kameny, a totéž dokáže i s kameny ledvinovými. Obsahuje však silné rostlinné silice, které mohou nemocné ledviny nepříjemně dráždit. Proto by si na libeček měli dávat pozor ti, kteří trpí nějakým onemocněním ledvin, a jeho konzumace by se měli raději vyvarovat.

Tip: Lahodné libečkové nápoje
Libečková semena můžete využít pro přípravu žaludečního likéru. Stačí je vylouhovat v lihu a pro dochucení přidat med. Z čerstvých i sušených listů můžete připravit čaj, který nejen chutná, ale též prospívá zdraví – podpoří krevní oběh, uleví při dně a revmatismu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Je obecně známé, že zdravá a vyvážená strava pozitivně ovlivňuje fyzické zdraví. Špatným životním stylem si přivozujeme řadu nepříjemných a leckdy i závažných onemocnění. Tím to ale nekončí. Nezdravou...

Čtěte dál
Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Ačkoliv nepatří mezi naše lokální a sezónní plodiny, je vodní meloun mimořádně oblíbený a to hlavně v létě. Byla by škoda se jej zříkat...
Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží...
Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování...
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...
Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Okrasná květina, léčivá bylina i chutná přísada do čajů a pokrmů. To vše sedí pro charakteristiku vlčího máku, jehož sezóna je nyní...
Červenec: Měsíc prázdnin, odpočinku, sklizně i hodování

Červenec: Měsíc prázdnin, odpočinku, sklizně i hodování

Prázdniny, dovolená, cestování. Vrchol léta, bohatství přírodních dobrot, žně a poutě. To vše přináší červenec. Pro dnešní generace...
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Léto je tu a horkých dní přibývá. Hranice se otevírají a mnoho z nás opět začíná uvažovat o letní dovolené u moře. Se stoupajícími...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Přestože bojujeme poslední roky s velkým suchem, patří letní sezóna k těm neplodnějším v roce. Nabízí nám mnoho lokálních plodin, které...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...