Polozapomenutý libeček zažívá obrození! Jaké jsou jeho prospěšné účinky na zdraví?

Polozapomenutý libeček zažívá obrození! Jaké jsou jeho prospěšné účinky na zdraví?
zdroj: Shutterstock

Snadné pěstování, výborná chuť, široká využitelnost a řada účinků pozitivně ovlivňujících zdraví. To všechno lze říci o libečku, původně horské či podhorské bylince, která upadla v zapomnění, aby se o ní v poslední době začalo zase mluvit. Což je dobře, protože si to právem zaslouží.

Libeček lékařský se tradičně pěstoval v Podkrkonoší, odkud se postupem času rozšířil do zahrádek po celém Česku. Je to rostlinka velmi nenáročná, která nabízí široké spektrum různých možností využití. Zužitkovat totiž můžete jak jeho listy, tak i semena, a dokonce i kořeny. Dobře roste v běžné zahradní půdě, nemá rád těžké mokré půdy, preferuje dostatek humusu a živin. Dobře snáší jak slunce, tak polostín, a i když na sluníčku není „závislý“ jako některé jiné rostlinky, vyložený stín mu nesvědčí.

Libeček není žádný drobeček
Libeček navíc není žádný drobeček, navzdory zdrobnělému názvu, který by to mohl naznačovat. Rostlinka roste lépe z darovaných kořenových puků než ze semen a může dorůst až do výšky dvou metrů. Pro celou rodinu tak bohatě vystačí jeden kus. Semena se vysévají buď brzy na jaře – v březnu a dubnu, nebo koncem léta v srpnu a září. Připravte se na to, že libeček velmi pomalu klíčí.

Zelené zdravé maggi
Libečkové listy vůní připomínají polévku, což napovídá jejich nejobvyklejšímu využití – libeček totiž často slouží právě k dochucení různých polévek. Listy se sbírají na přelomu června a července a můžete je buď nasušit nebo zamrazit pro budoucí využití a vytvořit si tak libečkové zásoby. Rozumí si s dušenými či pečenými masy, luštěninami nebo jinou zeleninou či vejci – zkuste s nimi posypat chléb s vajíčkovou pomazánkou a uvidíte, jak si pochutnáte.

Pomazánka, marináda nebo koření?
Podobně mohou osvěžit i pomazánku z tvarohu nebo nějakého sýra. Výborně poslouží rovněž jako součást nejrůznějších marinád a snítka libečku dodá mladou chuť starým bramborám – stačí ji přidat do vody, v nichž je vaříte. Všem pokrmům dodá libeček typický říz připomínající tu lepší stránku známého polévkového koření. A právě pro tuto podobnost se libečku takto i přezdívá – „zelené maggi“.

Podpoří trávení, pomůže s nadýmáním
Již jsme naznačili, že v případě libečku můžete zužitkovat skutečně všechny části rostlinky. Již víme, že stejně široké uplatnění nachází libeček i v kuchyni. Zbývá nám povědět něco o jeho zdravotně prospěšných účincích, kterých nabízí skutečně požehnaně. Libeček podporuje trávení, zlepšuje apetit a bojuje s nadýmáním.

Prospívá žlučníku, může dráždit ledviny
Libeček také prospívá žlučníku, protože má schopnost rozpouštět žlučníkové kameny, a totéž dokáže i s kameny ledvinovými. Obsahuje však silné rostlinné silice, které mohou nemocné ledviny nepříjemně dráždit. Proto by si na libeček měli dávat pozor ti, kteří trpí nějakým onemocněním ledvin, a jeho konzumace by se měli raději vyvarovat.

Tip: Lahodné libečkové nápoje
Libečková semena můžete využít pro přípravu žaludečního likéru. Stačí je vylouhovat v lihu a pro dochucení přidat med. Z čerstvých i sušených listů můžete připravit čaj, který nejen chutná, ale též prospívá zdraví – podpoří krevní oběh, uleví při dně a revmatismu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Vyvracíme mýty: Proč se nebát roušek a respirátorů

Vyvracíme mýty: Proč se nebát roušek a respirátorů

Poplašné zprávy vyzívají k nenošení roušek a respirátorů. Argumentují tím, že je to nepřirozené. Že aby člověk mohl zdravě dýchat, musí mít dýchací cesty volné. Že nošení ústenek způsobuje zpětné vdechování...

Čtěte dál
Keto dieta a její rizika – na co musíte myslet, než se do ní pustíte

Keto dieta a její rizika – na co musíte myslet, než se do ní pustíte

Ketogenní dieta se v posledních letech stala symbolem snadného, a především rychlého hubnutí. Využívá ji stále více zájemců o redukci...
Kopr: bylinka, kterou buď milujete nebo nenávidíte. Co jste o ní nevěděli?

Kopr: bylinka, kterou buď milujete nebo nenávidíte. Co jste o ní nevěděli?

My v Čechách známe kopr především díky koprovce, skvěle ale chutná i v různých bramborových salátech. A výhody, které přináší zdraví,...
Nejúčinnější léčba vysokého krevního tlaku nevyžaduje léky

Nejúčinnější léčba vysokého krevního tlaku nevyžaduje léky

Vysoký krevní tlak neboli arteriální hypertenze postihuje po celém světě miliony lidí. Jeho kontrola medikací přitom nestačí, zásadní...
Vejce: pravda o cholesterolu, která vás mile potěší

Vejce: pravda o cholesterolu, která vás mile potěší

Vajíčka jsou symbolem blížících se Velikonoc stejně jako třeba pomlázka či beránek. V tomto období vejce různě zdobíme, barvíme a zkrášlujeme...
Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl

Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl

Bílkoviny neboli proteiny jsou základní stavební jednotky našeho organismu ale i všech živočichů. Jsou nezbytné pro růst i regeneraci...
Lehčí verze tradičních velikonočních pokrmů den po dni – připravte se!

Lehčí verze tradičních velikonočních pokrmů den po dni – připravte se!

Velikonoce jsou mimo jiné oslavou jara, kdy se schází celá rodina. K těmto dnům se pojí celá řada tradic, z nichž některé se dodnes...
Velikonoce bez koledníků: Jak si je i tak pořádně užít?

Velikonoce bez koledníků: Jak si je i tak pořádně užít?

I když se zdá, že se situace pomalu začíná zlepšovat, vypadá to, že výraznějšího rozvolňování se dočkáme právě až po Velikonocích....
Pupalkový olej – pomůže s ženskými problémy i proti vráskám

Pupalkový olej – pomůže s ženskými problémy i proti vráskám

Pupalkový olej je úžasný pomocník pro ženy. Je také vítanou součástí domácích lékárniček. Používá se po staletí v přírodní medicíně...