Žampiony jsou ideální nízkoenergetickou potravinou, kterou v jídelníčku ocení jak zdraví, tak nemocní. Neobsahují žádný tuk ani cholesterol, vynikají nízkou hladinou sacharidů, a naopak vysokým obsahem bílkovin, vitaminů a minerálů.
Tím jsme ale výhody těchto chutných hub zdaleka nevyčerpali. Kromě výše zmíněného dodají také hodně vody a vlákniny, což zvyšuje jejich sytivost a činí je vhodnou potravinou podporující redukci hmotnosti. Na rozdíl od rostlin obsahují zásobní polysacharid chitin. Jsou také zdrojem enzymů, které pomáhají rozkládat škroby v potravinách, čímž usnadňují jejich zpracování a trávení celkově. Je také známo, že obsahují sloučeniny, které podporují správné fungování jater, slinivky břišní a dalších žláz s vnitřní sekrecí.
Jaké další benefity zdraví přinášejí?
1. Zdraví kostí
Žampiony jsou bohaté na vápník, který je nezbytný pro udržování zdravých kostí. Stabilní přísun vápníku ve stravě může snížit riziko bolestí kloubů, špatné pohyblivosti, řídnutí kostí a rozvoje osteoporózy.
2. Imunita
Ergothionein, silný antioxidant přítomný v žampionech, je velmi účinný při zajišťování ochrany před volnými radikály a při posilování imunitního systému. Kromě této aminokyseliny jsou žampiony také zdrojem přírodních antibiotik, podobných penicilinu, které mírní růst mikrobů a dalších plísňových infekcí. Žampiony dále obsahují betaglukany, které patří mezi dosti ceněné stimulanty imunity. Na přirozené obranyschopnosti těla se příznivě podepíše také kombinace vitaminu A, C a vitaminů skupiny B, která se v žampionech rovněž nachází.
3. Nižší krevní tlak
Žampiony jsou bohaté na draslík. Ten uvolňuje napětí v krevních cévách, čímž pomáhá snižovat krevní tlak a spolu s ním i riziko kardiovaskulárních chorob. Zvyšováním průtoku krve a dodáváním kyslíku všem buňkám, které jej potřebují, také draslík posiluje poznávací funkce mozku a stimuluje nervovou aktivitu.
4. Silné vlasy, zuby i nehty
Zvyšuje sílu kostí, pevnost zubů, dobrý stav vlasů i nehtů. Mluvíme o cenném minerálu selenu, jehož vysoký obsah je v žampionech často neprávem přehlížen. Selen je zároveň součástí antioxidančních enzymů, které chrání buňky před poškozováním volnými kyslíkovými radikály.
Pochoutka, která je hotová za pár minut
Žampiony jsou v obchodech k dostání po celý rok a představují tak snad nejdostupnější druh hub. Před vlastní konzumací je nutné je zbavit slupky, což snadno zvládnete za pomoci malého nožíku. V teplé kuchyni potom najdete bezpočet způsobů, jak tuto pochoutku připravit. Mezi přednosti žampionů patří rychlá a nenáročná příprava. Skvěle si rozumí s kmínem, majoránkou a balzamikovým octem, dodají šmrnc smetanovým a sýrovým pokrmům nebo nezaměnitelné aroma zeleninovým salátům – to když je orestujete na pánvi a posypete je jimi jako na ozdobu. Žampiony se dají i obalovat a smažit nebo z nich vytvoříte chutnou a výživnou polévku, můžete je i plnit a zapékat.
Pro svou nízkou kalorickou hodnotu jsou výbornou potravinou do redukčních jídelníčků. 100 g žampionů obsahuje jen okolo 25 kcal. Zároveň obsahují 3 g bílkovin na 100 g a necelý 1 g tuku. Pro svůj obsah vlákniny zároveň skvěle zasytí.
Zajímavost
Žampiony do sebe nasávají veškeré látky z půdy, mezi které mohou patřit i nepříznivé látky, jako je olovo, kadmium a rtuť. Dlouhé roky byl sběr hub ošemetný právě z těchto důvodů – houby mohly být radioaktivní. Dávejte přednost zakoupeným houbám z ověřených zdrojů.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál