Žampiony: výborná potravina pro hubnoucí jídelníček

Žampiony: výborná potravina pro hubnoucí jídelníček
zdroj: Shutterstock

Žampiony jsou ideální nízkoenergetickou potravinou, kterou v jídelníčku ocení jak zdraví, tak nemocní. Neobsahují žádný tuk ani cholesterol, vynikají nízkou hladinou sacharidů, a naopak vysokým obsahem bílkovin, vitaminů a minerálů.

Tím jsme ale výhody těchto chutných hub zdaleka nevyčerpali. Kromě výše zmíněného dodají také hodně vody a vlákniny, což zvyšuje jejich sytivost a činí je vhodnou potravinou podporující redukci hmotnosti. Na rozdíl od rostlin obsahují zásobní polysacharid chitin. Jsou také zdrojem enzymů, které pomáhají rozkládat škroby v potravinách, čímž usnadňují jejich zpracování a trávení celkově. Je také známo, že obsahují sloučeniny, které podporují správné fungování jater, slinivky břišní a dalších žláz s vnitřní sekrecí.

Jaké další benefity zdraví přinášejí?

1. Zdraví kostí
Žampiony jsou bohaté na vápník, který je nezbytný pro udržování zdravých kostí. Stabilní přísun vápníku ve stravě může snížit riziko bolestí kloubů, špatné pohyblivosti, řídnutí kostí a rozvoje osteoporózy.

2. Imunita
Ergothionein, silný antioxidant přítomný v žampionech, je velmi účinný při zajišťování ochrany před volnými radikály a při posilování imunitního systému. Kromě této aminokyseliny jsou žampiony také zdrojem přírodních antibiotik, podobných penicilinu, které mírní růst mikrobů a dalších plísňových infekcí. Žampiony dále obsahují betaglukany, které patří mezi dosti ceněné stimulanty imunity. Na přirozené obranyschopnosti těla se příznivě podepíše také kombinace vitaminu A, C a vitaminů skupiny B, která se v žampionech rovněž nachází.

3. Nižší krevní tlak
Žampiony jsou bohaté na draslík. Ten uvolňuje napětí v krevních cévách, čímž pomáhá snižovat krevní tlak a spolu s ním i riziko kardiovaskulárních chorob. Zvyšováním průtoku krve a dodáváním kyslíku všem buňkám, které jej potřebují, také draslík posiluje poznávací funkce mozku a stimuluje nervovou aktivitu.

4. Silné vlasy, zuby i nehty
Zvyšuje sílu kostí, pevnost zubů, dobrý stav vlasů i nehtů. Mluvíme o cenném minerálu selenu, jehož vysoký obsah je v žampionech často neprávem přehlížen. Selen je zároveň součástí antioxidančních enzymů, které chrání buňky před poškozováním volnými kyslíkovými radikály.

Pochoutka, která je hotová za pár minut
Žampiony jsou v obchodech k dostání po celý rok a představují tak snad nejdostupnější druh hub. Před vlastní konzumací je nutné je zbavit slupky, což snadno zvládnete za pomoci malého nožíku. V teplé kuchyni potom najdete bezpočet způsobů, jak tuto pochoutku připravit. Mezi přednosti žampionů patří rychlá a nenáročná příprava. Skvěle si rozumí s kmínem, majoránkou a balzamikovým octem, dodají šmrnc smetanovým a sýrovým pokrmům nebo nezaměnitelné aroma zeleninovým salátům – to když je orestujete na pánvi a posypete je jimi jako na ozdobu. Žampiony se dají i obalovat a smažit nebo z nich vytvoříte chutnou a výživnou polévku, můžete je i plnit a zapékat.

Pro svou nízkou kalorickou hodnotu jsou výbornou potravinou do redukčních jídelníčků. 100 g žampionů obsahuje jen okolo 25 kcal. Zároveň obsahují 3 g bílkovin na 100 g a necelý 1 g tuku. Pro svůj obsah vlákniny zároveň skvěle zasytí.

Zajímavost
Žampiony do sebe nasávají veškeré látky z půdy, mezi které mohou patřit i nepříznivé látky, jako je olovo, kadmium a rtuť. Dlouhé roky byl sběr hub ošemetný právě z těchto důvodů – houby mohly být radioaktivní. Dávejte přednost zakoupeným houbám z ověřených zdrojů. 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Řada prvků, jako jsou vitamíny či minerály, je nezbytná pro náš imunitní systém a jeho správné fungování. Vzhledem k tomu, že nastala doba chřipek, nachlazení a nyní i koronaviru, je nyní o to více důležité...

Čtěte dál
Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

I když existovalo období, kdy byly kvůli vyššímu obsahu tuků a kalorií považovány za nezdravé, dnes se již ví, že tento nutriční poklad...
Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Oranžový podzim se nese ve znamení dýně. Tu nám částečně vnucuje anglosaský svátek Halloween, který vychází z předkřesťanských tradic...
Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Bílkoviny jsou nezbytnou součástí jídelníčku. Pomáhají budovat, opravovat a udržovat svalstvo a strukturu těla a jsou základem mnoha...
Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Už několik let je na černé listině potravin lepek. Právě ten nám údajně velmi škodí a způsobuje řadu potíží a onemocnění. Dříve takové...
Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák neboli karfiol patří k typům zeleniny, které se pěstovaly již v dávných dobách před naším letopočtem. Kdysi se o něm pohrdavě...
Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky jsou druhem ovoce, které u nás již zcela zdomácnělo. Prospívá střevům i náladě. Šťavnaté hrušky jsou příjemně sladké, osvěžující...
Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?

Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?

Vývary z kostí a zeleniny nejen, že úžasně voní, ale také perfektně zahřejí. Prospívají žaludku a celému trávení a posilují celkovou...
Cvičení doma: co si pohlídat a jak často cvičit, abyste dosáhli pokroku

Cvičení doma: co si pohlídat a jak často cvičit, abyste dosáhli pokroku

Kdo se rád věnuje pohybu, ten už určitě někdy vyzkoušel domácí cvičení, ať už podle sebe, nebo třeba na základě videa. Rozhodně se...
Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Podzim přináší určité zklidnění. Příroda se postupně připravuje na zimní spánek a my lidé cítíme, že se naše životní tempo zpomaluje....
Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Kynuté knedlíky, koláče, povidla či Honzovy buchty – švestky milujeme na mnoho způsobů. V mnoha pokrmech spojíme příjemné s užitečným,...