Účinky pryskyřice, která se označuje jako masticha, jsou známy po staletí. Do Evropy se však více rozšířila až v posledních několika letech. Přitom má příjemnou vůni i chuť a nespočet léčivých účinků.
Slzy Chiosu
Název masticha je odvozen z anglického slova mastic, což znamená žvýkat. A skutečně se původně používala stejně jako dnešní žvýkačky. Je tužší, ovšem v ústech po pár vteřinách změkne a začne uvolňovat chuť i cenné látky. To se o běžných žvýkačkách rozhodně říct nedá. Sbírá se na zemi, kam pryskyřice volně kape ze stromů a v tomto období se jí také říká slzy Chiosu. Po zaschnutí se opatrně sbírá a ručně čistí. Jiným způsobem se už nemusí zpracovat a právě to zaručuje její výjimečné vlastnosti.
Pryskyřice je ceněná po celém světě
Ovšem pro jednodušší export po celém světě, ale také kvůli pohodlnější konzumaci, se může zpracovávat do kapslí, přidávat do kosmetických přípravků nebo zubních past. Ve většině případů se vždy používají surové krystalky a omezuje se čas tepelné úpravy. Některé kapsle jsou pouze naplněny nezpracovanou mastichou bez dalších surovin.
Doplňky stravy jsou užívány pro dobré zažívání, ale také na stabilitu hladiny cholesterolu a cukru v krvi nebo na zlepšení funkce imunitního systému. Nejúčinnější jsou pochopitelně mastichové kapsle se surovou pryskyřicí a bez dalších přísad.
Léčivé i kosmetické účinky jsou známé od starověku
Už ve starověku byla ceněna pro svou výraznou chuť a terapeutické vlastnosti. Jednalo se vlastně o vůbec první žvýkačku, která se užívala jednak k čištění a bělení zubů nebo osvěžení dechu, tak i k podpoře trávení. Se zdravím žaludku a trávicího traktu dokáže masticha hotové zázraky. Obsahuje desítky látek, které mají příznivý účinek na trávení. V současnosti se menší množství pryskyřice přidává také do vlasových a kosmetických přípravků pro zlepšení celkového vzhledu vlasů a při problémech s pletí. Své místo našla masticha také ve farmacii, kde se drcený prášek přidává přímo na rány nebo je součástí obvazů. Ve specializovaných obchodech je možné zakoupit také pokrmy a nápoje. Typické jsou likéry nebo sušenky.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Vlašské ořechy: podzimní poklad, který vám doma vydrží celé měsíce – ale jen když víte, jak na ně
Sezóna vlašských ořechů je nyní v plném proudu. Vlašské ořechy jsou unikátní, jsou zajímavé svou strukturou, neuvěřitelně zdravé a lískání ořechů patří také k tradičním aktivitám u rodinného krbu. Jak...
Čtěte dál
Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?

Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace
