Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?
zdroj: Shutterstock

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří do rodiny slivoní, jejíž součásti jsou jak švestky, tak mirabelky. O jaké ovoce se jedná? O slivoně špendlíka žlutého!

Rodina slivoní je poměrně rozvětvená, proto není divu, že ohledně jednotlivých členů panují jisté zmatky, a mirabelkám, myrobalánům, a dokonce i některým druhům švestek (třeba staré odrůdě Pavlovička nebo rané odrůdě na střední Moravě) se nesprávně říká špendlíky.

Strom slivoň špendlík žlutý sice vzrůstem a tvarem koruny skutečně připomíná švestku domácí, i jeho listy mají tentýž tvar, plody jsou ale jiné. Potkat se s nimi můžete na jižní Moravě, kde se jim přezdívá bílé trnky, nebo na Slovensku, kde jsou známé jako belice, belovice či biele slivky. Jedná se o jednu z prastarých ovocných odrůd, která volně roste už jen zřídka.

Žlutý špendlík vyniká sladkostí a příjemným aroma
Opravdický špendlík dozrává v polovině srpna, má jasně žlutou barvu a je roztomile ojíněný. Tvarem se podobá švestce, má elipsovitou, na obou koncích špičatou, pecku, kterou lze od oplodí snadno oddělit. Od plodu švestky se liší nejen barvou, ale též chutí – je totiž výrazně sladší a nabízí specifické aroma. Plody jsou určeny především k přímé spotřebě, dají se z nich ale vyrobit i skvělé džemy, povidla či pálenky. Podobně jako jiné druhy ovoce je rovněž lze zužitkovat při pečení buchet a koláčů. Jsou bohaté na vitamin C a vitaminy skupiny B, také na železo a minerální látky.

Miluje slunce a vlhkou půdu
Špendlík si můžete docela pohodlně vypěstovat doma. Protože je se švestkou v jedné rodině, můžete se při jeho opečovávání s klidem řídit pravidly, která platí i v případě péče o švestku. Stromu vyhovuje vlhká půda a nemá rád stín. Naopak si libuje na sluníčku, které jeho slaďoučké plody umí dozrát k dokonalosti. Množit je můžete roubováním, nebo s pomocí pecky, což je ale výrazně náročnější. Na podzim je dobré strom prořezat a mladé výhonky o polovinu zkrátit.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Plavková sezona je v plném proudu, a ještě zdaleka nekončí. Pokud Vás trápí nevzhledné ďolíčky na stehnech a hýždích, není úplně pozdě s tím něco udělat. Stačí se zaměřit na pár jednoduchých, ale osvědčených...

Čtěte dál
Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Ovocný „chléb“, který chutná jen tak samotný nebo jako součást nepečených i pečených dezertů. Ve veganské kuchyni může banán dokonce...
Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Společně s teplem a prázdninami přináší léto možnost si naplno užít venkovních rekreačních sportů. Kolo, in-linové brusle, plavání...
Čokoládový termix s ostružinami

Čokoládový termix s ostružinami

Připravte si doma tradiční termix, který vám zachutná tak, že ten z obchodu již chtít nebudete. Vychlazený pak přijde vhod jako dezert...
10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

I když se hranice postupně otevírají, ne každý se cítí na to letos vyrazit na dovolenou mimo Česko. Ať už ale u moře nebo v tuzemsku...
Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky patří spolu s rajčaty a okurkou mezi základní druhy zeleniny, které si během léta užíváme. Můžeme je pěstovat na zahrádkách...
Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Jejich sametový povrch láká k pohlazení, omamná vůně a očividná šťavnatost zase k zakousnutí. Broskve jsou nejen krásné, ale také velmi...
Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Je obecně známé, že zdravá a vyvážená strava pozitivně ovlivňuje fyzické zdraví. Špatným životním stylem si přivozujeme řadu nepříjemných...
Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Ačkoliv nepatří mezi naše lokální a sezónní plodiny, je vodní meloun mimořádně oblíbený a to hlavně v létě. Byla by škoda se jej zříkat...