Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?
zdroj: Shutterstock

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří do rodiny slivoní, jejíž součásti jsou jak švestky, tak mirabelky. O jaké ovoce se jedná? O slivoně špendlíka žlutého!

Rodina slivoní je poměrně rozvětvená, proto není divu, že ohledně jednotlivých členů panují jisté zmatky, a mirabelkám, myrobalánům, a dokonce i některým druhům švestek (třeba staré odrůdě Pavlovička nebo rané odrůdě na střední Moravě) se nesprávně říká špendlíky.

Strom slivoň špendlík žlutý sice vzrůstem a tvarem koruny skutečně připomíná švestku domácí, i jeho listy mají tentýž tvar, plody jsou ale jiné. Potkat se s nimi můžete na jižní Moravě, kde se jim přezdívá bílé trnky, nebo na Slovensku, kde jsou známé jako belice, belovice či biele slivky. Jedná se o jednu z prastarých ovocných odrůd, která volně roste už jen zřídka.

Žlutý špendlík vyniká sladkostí a příjemným aroma
Opravdický špendlík dozrává v polovině srpna, má jasně žlutou barvu a je roztomile ojíněný. Tvarem se podobá švestce, má elipsovitou, na obou koncích špičatou, pecku, kterou lze od oplodí snadno oddělit. Od plodu švestky se liší nejen barvou, ale též chutí – je totiž výrazně sladší a nabízí specifické aroma. Plody jsou určeny především k přímé spotřebě, dají se z nich ale vyrobit i skvělé džemy, povidla či pálenky. Podobně jako jiné druhy ovoce je rovněž lze zužitkovat při pečení buchet a koláčů. Jsou bohaté na vitamin C a vitaminy skupiny B, také na železo a minerální látky.

Miluje slunce a vlhkou půdu
Špendlík si můžete docela pohodlně vypěstovat doma. Protože je se švestkou v jedné rodině, můžete se při jeho opečovávání s klidem řídit pravidly, která platí i v případě péče o švestku. Stromu vyhovuje vlhká půda a nemá rád stín. Naopak si libuje na sluníčku, které jeho slaďoučké plody umí dozrát k dokonalosti. Množit je můžete roubováním, nebo s pomocí pecky, což je ale výrazně náročnější. Na podzim je dobré strom prořezat a mladé výhonky o polovinu zkrátit.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Řada prvků, jako jsou vitamíny či minerály, je nezbytná pro náš imunitní systém a jeho správné fungování. Vzhledem k tomu, že nastala doba chřipek, nachlazení a nyní i koronaviru, je nyní o to více důležité...

Čtěte dál
Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

I když existovalo období, kdy byly kvůli vyššímu obsahu tuků a kalorií považovány za nezdravé, dnes se již ví, že tento nutriční poklad...
Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Oranžový podzim se nese ve znamení dýně. Tu nám částečně vnucuje anglosaský svátek Halloween, který vychází z předkřesťanských tradic...
Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Bílkoviny jsou nezbytnou součástí jídelníčku. Pomáhají budovat, opravovat a udržovat svalstvo a strukturu těla a jsou základem mnoha...
Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?

Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?

„Révo révo požehnaná, jiskrná jak mladá panna, révo révo tekutá, zabarvená do žluta…,“ zpívá Valdemar Matuška v legendárním pohádkovém...
Nová studie ukazuje, že vitamin C by mohl být klíčem k udržení svalové hmoty ve stáří

Nová studie ukazuje, že vitamin C by mohl být klíčem k udržení svalové hmoty ve stáří

S přirozeným procesem stárnutí souvisí i ubývání kosterního svalstva, což pro seniory představuje problém znesnadňující jim fungování...
Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Už několik let je na černé listině potravin lepek. Právě ten nám údajně velmi škodí a způsobuje řadu potíží a onemocnění. Dříve takové...
Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák neboli karfiol patří k typům zeleniny, které se pěstovaly již v dávných dobách před naším letopočtem. Kdysi se o něm pohrdavě...
Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky jsou druhem ovoce, které u nás již zcela zdomácnělo. Prospívá střevům i náladě. Šťavnaté hrušky jsou příjemně sladké, osvěžující...
Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?

Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?

Vývary z kostí a zeleniny nejen, že úžasně voní, ale také perfektně zahřejí. Prospívají žaludku a celému trávení a posilují celkovou...