Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?
zdroj: Shutterstock

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří do rodiny slivoní, jejíž součásti jsou jak švestky, tak mirabelky. O jaké ovoce se jedná? O slivoně špendlíka žlutého!

Rodina slivoní je poměrně rozvětvená, proto není divu, že ohledně jednotlivých členů panují jisté zmatky, a mirabelkám, myrobalánům, a dokonce i některým druhům švestek (třeba staré odrůdě Pavlovička nebo rané odrůdě na střední Moravě) se nesprávně říká špendlíky.

Strom slivoň špendlík žlutý sice vzrůstem a tvarem koruny skutečně připomíná švestku domácí, i jeho listy mají tentýž tvar, plody jsou ale jiné. Potkat se s nimi můžete na jižní Moravě, kde se jim přezdívá bílé trnky, nebo na Slovensku, kde jsou známé jako belice, belovice či biele slivky. Jedná se o jednu z prastarých ovocných odrůd, která volně roste už jen zřídka.

Žlutý špendlík vyniká sladkostí a příjemným aroma
Opravdický špendlík dozrává v polovině srpna, má jasně žlutou barvu a je roztomile ojíněný. Tvarem se podobá švestce, má elipsovitou, na obou koncích špičatou, pecku, kterou lze od oplodí snadno oddělit. Od plodu švestky se liší nejen barvou, ale též chutí – je totiž výrazně sladší a nabízí specifické aroma. Plody jsou určeny především k přímé spotřebě, dají se z nich ale vyrobit i skvělé džemy, povidla či pálenky. Podobně jako jiné druhy ovoce je rovněž lze zužitkovat při pečení buchet a koláčů. Jsou bohaté na vitamin C a vitaminy skupiny B, také na železo a minerální látky.

Miluje slunce a vlhkou půdu
Špendlík si můžete docela pohodlně vypěstovat doma. Protože je se švestkou v jedné rodině, můžete se při jeho opečovávání s klidem řídit pravidly, která platí i v případě péče o švestku. Stromu vyhovuje vlhká půda a nemá rád stín. Naopak si libuje na sluníčku, které jeho slaďoučké plody umí dozrát k dokonalosti. Množit je můžete roubováním, nebo s pomocí pecky, což je ale výrazně náročnější. Na podzim je dobré strom prořezat a mladé výhonky o polovinu zkrátit.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Potraviny pro zdravou pokožku bez vrásek: Co jíst a čemu se naopak vyhnout?

Potraviny pro zdravou pokožku bez vrásek: Co jíst a čemu se naopak vyhnout?

Když je tělo v nerovnováze, jedním z prvních míst, kde se to projeví, je pokožka. Pokud se organismu nedostává optimálního množství živin, začne kůže viditelně strádat. Co dělat, abyste se tomu vyhnuli...

Čtěte dál
Medvědí česnek: kam pro něj zajít a jak ho odlišit od konvalinky?

Medvědí česnek: kam pro něj zajít a jak ho odlišit od konvalinky?

Sezóna medvědího česneku, zelené bylinky připomínající konvalinku, je tu a spolu s ní přichází i spousta benefitů, které tato mimořádná...
Pistácie – vylouskejte si zdraví, energii a nálož živin!

Pistácie – vylouskejte si zdraví, energii a nálož živin!

Kdo by neznal tento malý zelený zázrak v otevřené skořápce! Jak si dáte jeden oříšek, ihned musíte sáhnout po dalším a otvírat jednu...
Klíčky a výhonky jsou hvězdou jara – zbavte luštěniny nadýmavého efektu a konečně si je užijte!

Klíčky a výhonky jsou hvězdou jara – zbavte luštěniny nadýmavého efektu a konečně si je užijte!

Jaro je v plném proudu a mnozí z nás by jarní energii rádi přenesli i na talíř. To může být velice snadné, rychlé i levné. Stačí si...
Jaro ve znamení pevného zdraví – jeďte na zelené potraviny! Které vám obzvláště prospějí?

Jaro ve znamení pevného zdraví – jeďte na zelené potraviny! Které vám obzvláště prospějí?

Zima se sice ještě stále hlásí o slovo, přesto si příroda již naplno uvědomuje, že jaro je definitivně tady. Venku se všechno začíná...
Vyvracíme mýty: Proč se nebát roušek a respirátorů

Vyvracíme mýty: Proč se nebát roušek a respirátorů

Poplašné zprávy vyzívají k nenošení roušek a respirátorů. Argumentují tím, že je to nepřirozené. Že aby člověk mohl zdravě dýchat,...
Keto dieta a její rizika – na co musíte myslet, než se do ní pustíte

Keto dieta a její rizika – na co musíte myslet, než se do ní pustíte

Ketogenní dieta se v posledních letech stala symbolem snadného, a především rychlého hubnutí. Využívá ji stále více zájemců o redukci...
Kopr: bylinka, kterou buď milujete nebo nenávidíte. Co jste o ní nevěděli?

Kopr: bylinka, kterou buď milujete nebo nenávidíte. Co jste o ní nevěděli?

My v Čechách známe kopr především díky koprovce, skvěle ale chutná i v různých bramborových salátech. A výhody, které přináší zdraví,...
Nejúčinnější léčba vysokého krevního tlaku nevyžaduje léky

Nejúčinnější léčba vysokého krevního tlaku nevyžaduje léky

Vysoký krevní tlak neboli arteriální hypertenze postihuje po celém světě miliony lidí. Jeho kontrola medikací přitom nestačí, zásadní...
Vejce: pravda o cholesterolu, která vás mile potěší

Vejce: pravda o cholesterolu, která vás mile potěší

Vajíčka jsou symbolem blížících se Velikonoc stejně jako třeba pomlázka či beránek. V tomto období vejce různě zdobíme, barvíme a zkrášlujeme...
Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl

Seriál o základních živinách: Bílkoviny – 2. díl

Bílkoviny neboli proteiny jsou základní stavební jednotky našeho organismu ale i všech živočichů. Jsou nezbytné pro růst i regeneraci...