Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?
zdroj: Shutterstock

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří do rodiny slivoní, jejíž součásti jsou jak švestky, tak mirabelky. O jaké ovoce se jedná? O slivoně špendlíka žlutého!

Rodina slivoní je poměrně rozvětvená, proto není divu, že ohledně jednotlivých členů panují jisté zmatky, a mirabelkám, myrobalánům, a dokonce i některým druhům švestek (třeba staré odrůdě Pavlovička nebo rané odrůdě na střední Moravě) se nesprávně říká špendlíky.

Strom slivoň špendlík žlutý sice vzrůstem a tvarem koruny skutečně připomíná švestku domácí, i jeho listy mají tentýž tvar, plody jsou ale jiné. Potkat se s nimi můžete na jižní Moravě, kde se jim přezdívá bílé trnky, nebo na Slovensku, kde jsou známé jako belice, belovice či biele slivky. Jedná se o jednu z prastarých ovocných odrůd, která volně roste už jen zřídka.

Žlutý špendlík vyniká sladkostí a příjemným aroma
Opravdický špendlík dozrává v polovině srpna, má jasně žlutou barvu a je roztomile ojíněný. Tvarem se podobá švestce, má elipsovitou, na obou koncích špičatou, pecku, kterou lze od oplodí snadno oddělit. Od plodu švestky se liší nejen barvou, ale též chutí – je totiž výrazně sladší a nabízí specifické aroma. Plody jsou určeny především k přímé spotřebě, dají se z nich ale vyrobit i skvělé džemy, povidla či pálenky. Podobně jako jiné druhy ovoce je rovněž lze zužitkovat při pečení buchet a koláčů. Jsou bohaté na vitamin C a vitaminy skupiny B, také na železo a minerální látky.

Miluje slunce a vlhkou půdu
Špendlík si můžete docela pohodlně vypěstovat doma. Protože je se švestkou v jedné rodině, můžete se při jeho opečovávání s klidem řídit pravidly, která platí i v případě péče o švestku. Stromu vyhovuje vlhká půda a nemá rád stín. Naopak si libuje na sluníčku, které jeho slaďoučké plody umí dozrát k dokonalosti. Množit je můžete roubováním, nebo s pomocí pecky, což je ale výrazně náročnější. Na podzim je dobré strom prořezat a mladé výhonky o polovinu zkrátit.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá

Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá

Horké letní dny, kterým právě čelíme, jsou pro nás samy o sobě náročné, proto je vhodné nezatěžovat svůj organismus těžkými a příliš tučnými jídly. Vsaďte na lehké a zdravé pokrmy, které budou rychle připravené,...

Čtěte dál
Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií

Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií

Úporná horka a dusné dny rozhodně nelákají k tomu, abychom trávili příliš dlouhou dobu u plotny. Nelákají nás ani jídla těžká a hutná,...
Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené...
První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě

První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě

Jaro je konečně tady a s ním i silnější sluneční paprsky a první jarní květy, kterými se můžeme potěšit po zimě. Teplejší počasí a...
Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý...
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá...
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...