Rostlinné proteinové koncentráty a jejich použití v jídelníčku

Rostlinné proteinové koncentráty a jejich použití v jídelníčku
zdroj: Shutterstock

Bílkoviny, neboli proteiny, jsou základní složkou potravy. Denně by měly tvořit nejméně 15 až 30 % celkového energie. Pro jejich doplnění můžete použít rostlinné koncentráty proteinů, které jsou skvělou volbou nejen pro vegany a vegetariány, protože obsahují mnohem nižší podíl tuků a zároveň i více vlákniny než proteiny živočišného původu.

Proteiny pro každého
Bílkoviny se přirozeně nacházejí v potravinách, které denně konzumujeme. Získáváme je z masa, vajec, sýrů či mléka a mezi cenné rostlinné zdroje patří i potraviny rostlinného původu jako jsou luštěniny a některá semínka. Právě rostlinné proteinové koncentráty jsou zdrojem bílkovin, které můžete zařadit v každém věku a navýšit tak jejich zastoupení v jídelníčku. Jsou jasnou volbou pro sportovce, pro osoby, které hubnou, ale i pro seniory. Díky neutrální chuti je lze zapracovat prakticky jakýmkoli způsobem.

Proteinový prášek umožňuje snadnou přípravu
Na trhu jsou k dostání proteiny z různých rostlinných zdrojů a prakticky vždy jsou prodávány ve formě prášku. Je to nejjednodušší způsob, protože příprava proteinového nápoje vám zabere opravdu jen pár vteřin. Suplementují potravu a dodávají tělu zvýšené množství bílkovin. Stačí je smíchat s vodou nebo přidat do jídla. Jsou chuťově neutrální, ale přesto je občas cítit pachuť potraviny, ze které jsou vyrobeny. Pokud vám to vadí, můžete sáhnout po nějaké příchuti. U rostlinných proteinů se většinou nemusíte bát nežádoucích aditiv.

Slunečnicový, konopný, hrachový nebo rýžový… Každý má své výhody
Mezi nejčastěji vyráběné proteiny patří konopný, hrachový, rýžový nebo slunečnicový. Slunečnicovým proteinem vyřešíte nežádoucí pachuť luštěnin. Kromě samotných bílkovin obsahuje také značné množství minerálů a dalších cenných látek, které obohatí váš jídelníček.

Konopné produkty patří mezi superpotraviny. Protein se vyrábí lisováním semínek, které jsou zbaveny tuku a potom sušeny. Tímto procesem sice dochází ke snížení vlákniny, na druhou stranu se zvyšuje podíl bílkovin. Kromě nich jsou v něm ve značné míře obsaženy omega mastné kyseliny 3, 6 a 9, vitamíny ze skupiny B, vápník, železo, fosfor a sodík.

Hrachový protein se vyrábí ze žlutého hrachu a vyznačuje se mimořádně vysokých množstvím BCAA aminokyselin. Jedná se o druh aminokyselin, které jsou zpracovávány přímo ve svalech a hrají tudíž důležitou roli v tvorbě svalové tkáně. BCAA aminokyseliny jsou v hojné míře v mase, proto je hrachový protein ideální pro vegany a vegetariány.

Velkou výhodou rýžového proteinu je jeho snadná stravitelnost. Obsahuje přirozené formy aminokyselin, dále vitamíny B a E, vlákninu a sacharidy. Oproti tomu se v něm nevyskytuje žádný tuk, cholesterol ani cukr.

Všechny zmíněné proteiny stačí rozmíchat ve vodě, v mléku nebo rostlinném nápoji a okamžitě konzumovat. Přidávat je ale můžete do různých smoothie, kaší, moučníků, dezertů – jsou velmi univerzální. Vyzkoušejte si, jaký vyhovuje právě vám!

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Řada prvků, jako jsou vitamíny či minerály, je nezbytná pro náš imunitní systém a jeho správné fungování. Vzhledem k tomu, že nastala doba chřipek, nachlazení a nyní i koronaviru, je nyní o to více důležité...

Čtěte dál
Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

I když existovalo období, kdy byly kvůli vyššímu obsahu tuků a kalorií považovány za nezdravé, dnes se již ví, že tento nutriční poklad...
Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Oranžový podzim se nese ve znamení dýně. Tu nám částečně vnucuje anglosaský svátek Halloween, který vychází z předkřesťanských tradic...
Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Bílkoviny jsou nezbytnou součástí jídelníčku. Pomáhají budovat, opravovat a udržovat svalstvo a strukturu těla a jsou základem mnoha...
Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Už několik let je na černé listině potravin lepek. Právě ten nám údajně velmi škodí a způsobuje řadu potíží a onemocnění. Dříve takové...
Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák neboli karfiol patří k typům zeleniny, které se pěstovaly již v dávných dobách před naším letopočtem. Kdysi se o něm pohrdavě...
Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky jsou druhem ovoce, které u nás již zcela zdomácnělo. Prospívá střevům i náladě. Šťavnaté hrušky jsou příjemně sladké, osvěžující...
Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?

Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?

Vývary z kostí a zeleniny nejen, že úžasně voní, ale také perfektně zahřejí. Prospívají žaludku a celému trávení a posilují celkovou...
Cvičení doma: co si pohlídat a jak často cvičit, abyste dosáhli pokroku

Cvičení doma: co si pohlídat a jak často cvičit, abyste dosáhli pokroku

Kdo se rád věnuje pohybu, ten už určitě někdy vyzkoušel domácí cvičení, ať už podle sebe, nebo třeba na základě videa. Rozhodně se...
Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Podzim přináší určité zklidnění. Příroda se postupně připravuje na zimní spánek a my lidé cítíme, že se naše životní tempo zpomaluje....
Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Kynuté knedlíky, koláče, povidla či Honzovy buchty – švestky milujeme na mnoho způsobů. V mnoha pokrmech spojíme příjemné s užitečným,...