Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?
zdroj: Shutterstock

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní chutí s typickým aroma a vůní. Na jaké způsoby si je můžete vychutnat?

Meruňky se u nás konzumují především v letní sezóně a to hlavně v červenci. Právě v této době nabízí optimální množství vitaminů a chutnají skutečně výborně: kusy prodávané v zimě za sebou mají buď zbytečně dlouhé skladování nebo pochází ze skleníků. Obojí se projeví jak na složení, tak i na chuti. Slaďoučké plody ovocné meruňkové dřeviny proto nakupujte ideálně od června do srpna a vybírejte přitom ty, které jsou pevnější a zralé jen asi ze třech čtvrtin – zcela zralé nebo přezrálé plody se totiž rychle kazí.

Meruňka se k nám dostala až z daleké Číny
Ačkoliv tuzemské meruňky jsou dnes v našich končinách v letních měsících k mání, vždycky tomu tak nebylo. Meruňka se k nám totiž dostala až z daleké Číny, kde byla jako kulturní ovocná dřevina oblíbená již v roce 2 000 př. n. l. V západní Evropě se začala objevovat kolem roku 800 a do středoevropských zemí se dostala až ve 14. století. Meruňky milují teplo a nesvědčí jim předčasný květ nebo pozdní jarní mrazíky, které tak v Česku umí zhatit velkou část úrody.

Čerstvé plody mají nejvíce vitaminů
Společně s jahodami jsou meruňky častou a oblíbenou letní pochoutkou, kterou potkáváme u prodejců na krajích cest a silnic. Podobně jako jahody chutnají nejvíce a nejlépe čerstvé a v této podobě si také uchovávají nejvyšší množství cenných vitaminů – kompotované meruňky jsou na ně vyloženě chudé, po uvaření ztrácí především vitamin C a kyselinu listovou. Čerstvé je můžete jíst samotné, jako dezert či svačinu, nebo jako součást ovocných salátů či pohárů.

Kompot, džem, čatní nebo omáčka…
I když tepelná úprava ochuzuje meruňky o cenné živiny, rozhodně jim neubírá na chutnosti. Proto jsou na desítky způsobů využívány nejen v kuchyni studené, ale i v té teplé. Poslouží jako obloha koláčů a dortů nebo jako náplň do hlavních jídel, třeba do kynutých knedlíků, rýžového nákypu nebo palačinek. Zpracovávají se do kompotů, džemů, likérů, pálenek i vína. Nevšední příchuť dodají i masovým pokrmům, místo kečupu můžete použít meruňkové čatní a meruňkovou omáčku jíst jako přesnídávku nebo přílohu ke sladkým knedlíkům.

Sladký elixír mládí
Uvádí se, že jedna osoba by ročně měla zkonzumovat asi 2,5 kilogramu meruněk. V pohoří Karákóram v Pákistánu se tímto pravidlem zřejmě řídí, protože lidé, kteří zde žijí, se dožívají průměrně o 10 let více než Středoevropané. Za takovou dlouhověkost údajně vděčí právě meruňkám, které se zde jedí ve velkém. A dalo by se tomu i věřit, protože meruňky mají všechny vlastnosti, které mohou propůjčovat mladistvý vzhled i zdraví celému tělu.

Pro dobrou náladu i silnou imunitu
Meruňky jsou mimořádně bohaté na betakaroten, prekurzor vitaminu A, který posiluje imunitu a podílí se na celkové mladistvosti. Dále obsahují niacin, kyselinu listovou a pantotenovou, vitamin C, rostlinná barviva antokyany a další bioflavonoidy. Meruňky drží jedno prvenství. Ze všeho peckového ovoce mají právě meruňky výživově nejhodnotnější složení. Díky němu prospívají nervům a zmírňují napětí, podporují krvetvorbu a růst buněk, vitalitu i zdraví vlasů. Posilují imunitu i sliznice, zlepšují krevní obraz a mírní astmatické potíže.

Upozornění: Nejezte meruňkové pecky!
Dužina meruněk je sice velmi zdravá, totéž ale nelze říci o jejich peckách. Ty totiž obsahují látku, která se kyselinami rozkládá na kyanovodík. Díky němu meruňkové pecky hrozí rizikem otravy. I když se o peckách můžete často dočíst, že právě díky tomu jsou zdraví prospěšné. O této problematice jsme pro vás psali zde.

Pro vysoký obsah mědi by meruňky neměly ve velkém množství přijímat těhotné ženy. Při nadměrné konzumaci mohou meruňky také zapříčinit průjmy a způsobit malátnost.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Řada prvků, jako jsou vitamíny či minerály, je nezbytná pro náš imunitní systém a jeho správné fungování. Vzhledem k tomu, že nastala doba chřipek, nachlazení a nyní i koronaviru, je nyní o to více důležité...

Čtěte dál
Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

I když existovalo období, kdy byly kvůli vyššímu obsahu tuků a kalorií považovány za nezdravé, dnes se již ví, že tento nutriční poklad...
Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Oranžový podzim se nese ve znamení dýně. Tu nám částečně vnucuje anglosaský svátek Halloween, který vychází z předkřesťanských tradic...
Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Bílkoviny jsou nezbytnou součástí jídelníčku. Pomáhají budovat, opravovat a udržovat svalstvo a strukturu těla a jsou základem mnoha...
Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?

Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?

„Révo révo požehnaná, jiskrná jak mladá panna, révo révo tekutá, zabarvená do žluta…,“ zpívá Valdemar Matuška v legendárním pohádkovém...
Nová studie ukazuje, že vitamin C by mohl být klíčem k udržení svalové hmoty ve stáří

Nová studie ukazuje, že vitamin C by mohl být klíčem k udržení svalové hmoty ve stáří

S přirozeným procesem stárnutí souvisí i ubývání kosterního svalstva, což pro seniory představuje problém znesnadňující jim fungování...
Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Už několik let je na černé listině potravin lepek. Právě ten nám údajně velmi škodí a způsobuje řadu potíží a onemocnění. Dříve takové...
Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák neboli karfiol patří k typům zeleniny, které se pěstovaly již v dávných dobách před naším letopočtem. Kdysi se o něm pohrdavě...
Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky jsou druhem ovoce, které u nás již zcela zdomácnělo. Prospívá střevům i náladě. Šťavnaté hrušky jsou příjemně sladké, osvěžující...
Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?

Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?

Vývary z kostí a zeleniny nejen, že úžasně voní, ale také perfektně zahřejí. Prospívají žaludku a celému trávení a posilují celkovou...