Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?
zdroj: Shutterstock

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní chutí s typickým aroma a vůní. Na jaké způsoby si je můžete vychutnat?

Meruňky se u nás konzumují především v letní sezóně a to hlavně v červenci. Právě v této době nabízí optimální množství vitaminů a chutnají skutečně výborně: kusy prodávané v zimě za sebou mají buď zbytečně dlouhé skladování nebo pochází ze skleníků. Obojí se projeví jak na složení, tak i na chuti. Slaďoučké plody ovocné meruňkové dřeviny proto nakupujte ideálně od června do srpna a vybírejte přitom ty, které jsou pevnější a zralé jen asi ze třech čtvrtin – zcela zralé nebo přezrálé plody se totiž rychle kazí.

Meruňka se k nám dostala až z daleké Číny
Ačkoliv tuzemské meruňky jsou dnes v našich končinách v letních měsících k mání, vždycky tomu tak nebylo. Meruňka se k nám totiž dostala až z daleké Číny, kde byla jako kulturní ovocná dřevina oblíbená již v roce 2 000 př. n. l. V západní Evropě se začala objevovat kolem roku 800 a do středoevropských zemí se dostala až ve 14. století. Meruňky milují teplo a nesvědčí jim předčasný květ nebo pozdní jarní mrazíky, které tak v Česku umí zhatit velkou část úrody.

Čerstvé plody mají nejvíce vitaminů
Společně s jahodami jsou meruňky častou a oblíbenou letní pochoutkou, kterou potkáváme u prodejců na krajích cest a silnic. Podobně jako jahody chutnají nejvíce a nejlépe čerstvé a v této podobě si také uchovávají nejvyšší množství cenných vitaminů – kompotované meruňky jsou na ně vyloženě chudé, po uvaření ztrácí především vitamin C a kyselinu listovou. Čerstvé je můžete jíst samotné, jako dezert či svačinu, nebo jako součást ovocných salátů či pohárů.

Kompot, džem, čatní nebo omáčka…
I když tepelná úprava ochuzuje meruňky o cenné živiny, rozhodně jim neubírá na chutnosti. Proto jsou na desítky způsobů využívány nejen v kuchyni studené, ale i v té teplé. Poslouží jako obloha koláčů a dortů nebo jako náplň do hlavních jídel, třeba do kynutých knedlíků, rýžového nákypu nebo palačinek. Zpracovávají se do kompotů, džemů, likérů, pálenek i vína. Nevšední příchuť dodají i masovým pokrmům, místo kečupu můžete použít meruňkové čatní a meruňkovou omáčku jíst jako přesnídávku nebo přílohu ke sladkým knedlíkům.

Sladký elixír mládí
Uvádí se, že jedna osoba by ročně měla zkonzumovat asi 2,5 kilogramu meruněk. V pohoří Karákóram v Pákistánu se tímto pravidlem zřejmě řídí, protože lidé, kteří zde žijí, se dožívají průměrně o 10 let více než Středoevropané. Za takovou dlouhověkost údajně vděčí právě meruňkám, které se zde jedí ve velkém. A dalo by se tomu i věřit, protože meruňky mají všechny vlastnosti, které mohou propůjčovat mladistvý vzhled i zdraví celému tělu.

Pro dobrou náladu i silnou imunitu
Meruňky jsou mimořádně bohaté na betakaroten, prekurzor vitaminu A, který posiluje imunitu a podílí se na celkové mladistvosti. Dále obsahují niacin, kyselinu listovou a pantotenovou, vitamin C, rostlinná barviva antokyany a další bioflavonoidy. Meruňky drží jedno prvenství. Ze všeho peckového ovoce mají právě meruňky výživově nejhodnotnější složení. Díky němu prospívají nervům a zmírňují napětí, podporují krvetvorbu a růst buněk, vitalitu i zdraví vlasů. Posilují imunitu i sliznice, zlepšují krevní obraz a mírní astmatické potíže.

Upozornění: Nejezte meruňkové pecky!
Dužina meruněk je sice velmi zdravá, totéž ale nelze říci o jejich peckách. Ty totiž obsahují látku, která se kyselinami rozkládá na kyanovodík. Díky němu meruňkové pecky hrozí rizikem otravy. I když se o peckách můžete často dočíst, že právě díky tomu jsou zdraví prospěšné. O této problematice jsme pro vás psali zde.

Pro vysoký obsah mědi by meruňky neměly ve velkém množství přijímat těhotné ženy. Při nadměrné konzumaci mohou meruňky také zapříčinit průjmy a způsobit malátnost.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Konec jara a první dny léta patří třešním a višním. Nastává doba, kdy se plody stromů zbarvují do červených odstínů a jen málokdo jim...
Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Po roce si znovu užíváme krásnou sezónu jahod, pojďme si tedy o těchto skvělých plodech s příchutí léta něco zajímavého povědět. Jahody...