Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?
zdroj: Shutterstock

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní chutí s typickým aroma a vůní. Na jaké způsoby si je můžete vychutnat?

Meruňky se u nás konzumují především v letní sezóně a to hlavně v červenci. Právě v této době nabízí optimální množství vitaminů a chutnají skutečně výborně: kusy prodávané v zimě za sebou mají buď zbytečně dlouhé skladování nebo pochází ze skleníků. Obojí se projeví jak na složení, tak i na chuti. Slaďoučké plody ovocné meruňkové dřeviny proto nakupujte ideálně od června do srpna a vybírejte přitom ty, které jsou pevnější a zralé jen asi ze třech čtvrtin – zcela zralé nebo přezrálé plody se totiž rychle kazí.

Meruňka se k nám dostala až z daleké Číny
Ačkoliv tuzemské meruňky jsou dnes v našich končinách v letních měsících k mání, vždycky tomu tak nebylo. Meruňka se k nám totiž dostala až z daleké Číny, kde byla jako kulturní ovocná dřevina oblíbená již v roce 2 000 př. n. l. V západní Evropě se začala objevovat kolem roku 800 a do středoevropských zemí se dostala až ve 14. století. Meruňky milují teplo a nesvědčí jim předčasný květ nebo pozdní jarní mrazíky, které tak v Česku umí zhatit velkou část úrody.

Čerstvé plody mají nejvíce vitaminů
Společně s jahodami jsou meruňky častou a oblíbenou letní pochoutkou, kterou potkáváme u prodejců na krajích cest a silnic. Podobně jako jahody chutnají nejvíce a nejlépe čerstvé a v této podobě si také uchovávají nejvyšší množství cenných vitaminů – kompotované meruňky jsou na ně vyloženě chudé, po uvaření ztrácí především vitamin C a kyselinu listovou. Čerstvé je můžete jíst samotné, jako dezert či svačinu, nebo jako součást ovocných salátů či pohárů.

Kompot, džem, čatní nebo omáčka…
I když tepelná úprava ochuzuje meruňky o cenné živiny, rozhodně jim neubírá na chutnosti. Proto jsou na desítky způsobů využívány nejen v kuchyni studené, ale i v té teplé. Poslouží jako obloha koláčů a dortů nebo jako náplň do hlavních jídel, třeba do kynutých knedlíků, rýžového nákypu nebo palačinek. Zpracovávají se do kompotů, džemů, likérů, pálenek i vína. Nevšední příchuť dodají i masovým pokrmům, místo kečupu můžete použít meruňkové čatní a meruňkovou omáčku jíst jako přesnídávku nebo přílohu ke sladkým knedlíkům.

Sladký elixír mládí
Uvádí se, že jedna osoba by ročně měla zkonzumovat asi 2,5 kilogramu meruněk. V pohoří Karákóram v Pákistánu se tímto pravidlem zřejmě řídí, protože lidé, kteří zde žijí, se dožívají průměrně o 10 let více než Středoevropané. Za takovou dlouhověkost údajně vděčí právě meruňkám, které se zde jedí ve velkém. A dalo by se tomu i věřit, protože meruňky mají všechny vlastnosti, které mohou propůjčovat mladistvý vzhled i zdraví celému tělu.

Pro dobrou náladu i silnou imunitu
Meruňky jsou mimořádně bohaté na betakaroten, prekurzor vitaminu A, který posiluje imunitu a podílí se na celkové mladistvosti. Dále obsahují niacin, kyselinu listovou a pantotenovou, vitamin C, rostlinná barviva antokyany a další bioflavonoidy. Meruňky drží jedno prvenství. Ze všeho peckového ovoce mají právě meruňky výživově nejhodnotnější složení. Díky němu prospívají nervům a zmírňují napětí, podporují krvetvorbu a růst buněk, vitalitu i zdraví vlasů. Posilují imunitu i sliznice, zlepšují krevní obraz a mírní astmatické potíže.

Upozornění: Nejezte meruňkové pecky!
Dužina meruněk je sice velmi zdravá, totéž ale nelze říci o jejich peckách. Ty totiž obsahují látku, která se kyselinami rozkládá na kyanovodík. Díky němu meruňkové pecky hrozí rizikem otravy. I když se o peckách můžete často dočíst, že právě díky tomu jsou zdraví prospěšné. O této problematice jsme pro vás psali zde.

Pro vysoký obsah mědi by meruňky neměly ve velkém množství přijímat těhotné ženy. Při nadměrné konzumaci mohou meruňky také zapříčinit průjmy a způsobit malátnost.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné...

Čtěte dál
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...