Konzumujete jádra z meruněk pro své protirakovinné účinky? Pozor na otravu kyanovodíkem

Konzumujete jádra z meruněk pro své protirakovinné účinky? Pozor na otravu kyanovodíkem
zdroj: Adobe Stock

Původně přírodní sloučenina nacházející se v semenech meruněk, jablek, broskví, švestek, červených třešní a dalších druhů ovoce, stejně jako v hořkých mandlích, vás může otrávit. Proto byste si rozhodně měli dávat pozor na to, jakému trendu podléháte.

Amygdalin
Částečně vyčištěná a uměle vytvoření forma amygdalinu, známá jako Laetrile, byla v 50. letech minulého století patentována a v 60. a 70. letech se stala populární alternativní léčbou rakoviny. Americká vládní agentura Úřad pro kontrolu potravin (FDA) ji však zakázal a od roku 1980 tak není v USA k dispozici. Mnoho webových stránek je plných informací, jak amygdalin, také nazývaný jako nitrilosid nebo velmi nevhodně vitamín B17, prý zázračně pomáhá proti rakovině. Žádný vědecký důkaz ale tato tvrzení nepodporuje.

Pozor na otravu kyanovodíkem
V lidských střevech a řadě jídel se běžně vyskytuje enzym zvaný amygdalin beta-glukosidáza. Ten při odštěpením glukózy z amygdalinu uvolňuje kyanid, který údajně zabíjí rakovinné buňky, nebo se podle některých názorů spojuje s enzymy v rakovinných buňkách a iniciuje tak jejich zničení (apoptózu). Údajně může také zmírňovat bolest. Vědci jsou však v tomto ohledu názorově nejednotní. Ale jak již bylo výše zmíněno, neexistuje žádné seriózní vědecké potvrzení těchto teorií. Zato je dokázáno, že nadměrné požití amygdalinu vás může otrávit kyanovodíkem. Smrtelnou dávkou může být třeba 30 kusů hořkých mandlí, nebezpečná ale může být už i dávka 10 hořkých mandlí nebo jader ze 2 kg jablek. Podle bezpečné dávky stanovené Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) stačí k jejímu překročení dospělým více než 3 meruňkové pecky, v případě malých dětí je to dokonce pouhá polovina pecky.

Nežádoucí účinky není radmo přehlížet
Nejvíce zřejmým důvodem obezřetnosti ve věci konzumace potravin obsahujících amygdalin je tak důvod, že amygdalin, někdy nešťastně označovaný za vitamín B17, může způsobit otravu kyanovodíkem. Krevní tlak by v takovém případě mohl klesnout na velmi nízké hodnoty, mohlo by dojít k poškození jater nebo byste dokonce mohli upadnout do kómatu. V nejhorším scénáři mohou příliš vysoké dávky, což je například 50-60 meruňkových jader nebo 50 gramů Laetrilu, i zabít. Symptomy otravy kyanovodíkem zahrnují závratě, bolest hlavy, zmatenost, potíže s chůzí, horečku, namodralý odstín kůže. Sečteno a podtrženo – ani podle FDA ani podle EFSA není amygdalin schváleným ani potvrzeným léčivem. Proto byste potraviny, které jej obsahují, měli konzumovat nanejvýše opatrně. Proto se o jakékoliv alternativní léčbě zahrnující amygdalin nejprve poraďte se svým ošetřujícím lékařem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!