Příjemně řízná chuť z ní činí skvělý doplněk sendvičů, salátů i zeleninových obloh. Neskutečně variabilní rukola je kromě toho zásobárnou cenných živin, které podpoří zdraví v mnoha ohledech. Díky kterým vlastnostem stojí za pozornost?
Roketa setá je blízká příbuzná rostlinky známé pod kratším, zvučnějším a možná trochu exoticky znějícím jménem rukola. Ta původně rostla jako plevel v okolí vysazených obilnin a lnu. Pochází z jihozápadní Asie, odkud se rozšířila do jižní Afriky, Severní Ameriky až do Austrálie. Ačkoliv dává přednost suchému a teplému klimatu, již od roku 1900 se adaptovala i na růst v české přírodě a v 19. století se k nám z oblastí kolem Středozemního moře začala dovážet i jako pochutina vhodná k pěstování na zahrádkách. A tak se začala psát historie pěstování rukoly v našich končinách.
Dvojník „mlíčáku“, který chutná jako ředkvička
Pokud ji pěstujete doma, zřejmě potvrdíte, že pokud by nerostla na záhonku, snadno byste si ji spletli s plevelem „mlíčákem“, který se hojně používá ke krmení králíků a dalších býložravých doma chovaných zvířat. Má to zřejmě co dělat s „plevelovou“ minulostí rukoly, o níž jsme hovořili o pár řádků výše. Ať tak či tak, dnes rukola rozhodně již není plevelem, ačkoliv její nesourodé listy se mu značně podobají. Dílem i díky tomu dokáže zajímavě ozvláštnit různé zeleninové mísy, jimž dodá příjemný říz nejen typickým aromatem, ale právě i netradičním vzhledem.
Rukolu můžete pěstovat i doma za oknem, jako řeřichu
Další, co možná taktéž souvisí se skutečností, že dříve si rukola rostla, „jak se jí zachtělo“, je fakt, že na pěstování je poměrně nenáročná. Jediné, co potřebuje, je dostatek vláhy v období klíčení a krátce po něm. Zajímavé je, že rukolu lze, podobně jako třeba řeřichu setou, pěstovat i doma za oknem na buničině. Ke konzumaci jsou nejvhodnější mladé rostlinky dosahující délky kolem 15 cm. Sklízí se nějakých 6 nebo 8 týdnů po vysetí a svou pikantní chutí připomínají ředkvičky. Starší listy jsou poněkud trpčí. To lze ale snadno vyřešit – stačí jé mírně podusit, podobně jako špenát. Když přidáte navíc česnek, získáte skvělou přílohu k masu, nebo můžete výslednou směs smíchat s těstovinami či rýží a vychutnat si lahodné zeleninové jídlo.
Chutná s těstovinami i rýží, s masem i v salátu
V kuchyni nachází rukola četná využití, je součástí tradičních italských, řeckých a francouzských pokrmů. Její pikantnost skvěle doplní nejen zeleninové, ale i sladké ovocné saláty sestávající z pomerančů, hrušek či ananasu. Rozumí si také s rajčaty, česnekem a bazalkou. Skvěle tak doplní třeba italské jídlo Caprese sestávající z rajčat, mozzarelly, bazalky a olivového oleje. Do olivového oleje můžete rukolu dokonce i naložit a využívat ji jako zdroj vitaminů v zimním období, nebo obě ingredience propojit a vytvořit lahodné pesto. Z rukoly můžete připravit i polévku nebo ji využít pro doladění smetanových omáček.
Posílí imunitu a pročistí organismus
Rukola ale nejen, že chutná, kromě toho i prospívá našemu zdraví. Je bohatá na cenný vitamin C, který chrání buňky před poškozováním vlivem volných kyslíkových radikálů a posiluje imunitu. Příznivě také stimuluje chuťové buňky, pomáhá tělo zbavovat škodlivin, protože má močopudné účinky, a stimuluje zažívání. Obsahuje minimum kalorií, takže ji můžete sníst poměrně velké množství, abyste se zasytili. Přesto tak rukola nikterak výrazně nenavýší váš celkový energetický příjem. Proto je možné říct, že podporuje redukci hmotnosti. Kromě toho dodá vlákninu, folát, železo, vitamin A a K a antioxidanty lutein a zeaxantin, které podporují zdraví očí.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?
Plasty se staly neoddělitelným znakem moderního života. Usnadňují každodenní činnosti, prodlužují trvanlivost potravin a nacházejí se téměř ve všem, co používáme – od obalů přes oblečení až po kosmetiku....
Čtěte dál
Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
