Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě
zdroj: Shutterstock

Příjemně řízná chuť z ní činí skvělý doplněk sendvičů, salátů i zeleninových obloh. Neskutečně variabilní rukola je kromě toho zásobárnou cenných živin, které podpoří zdraví v mnoha ohledech. Díky kterým vlastnostem stojí za pozornost?

Roketa setá je blízká příbuzná rostlinky známé pod kratším, zvučnějším a možná trochu exoticky znějícím jménem rukola. Ta původně rostla jako plevel v okolí vysazených obilnin a lnu. Pochází z jihozápadní Asie, odkud se rozšířila do jižní Afriky, Severní Ameriky až do Austrálie. Ačkoliv dává přednost suchému a teplému klimatu, již od roku 1900 se adaptovala i na růst v české přírodě a v 19. století se k nám z oblastí kolem Středozemního moře začala dovážet i jako pochutina vhodná k pěstování na zahrádkách. A tak se začala psát historie pěstování rukoly v našich končinách.

Dvojník „mlíčáku“, který chutná jako ředkvička
Pokud ji pěstujete doma, zřejmě potvrdíte, že pokud by nerostla na záhonku, snadno byste si ji spletli s plevelem „mlíčákem“, který se hojně používá ke krmení králíků a dalších býložravých doma chovaných zvířat. Má to zřejmě co dělat s „plevelovou“ minulostí rukoly, o níž jsme hovořili o pár řádků výše. Ať tak či tak, dnes rukola rozhodně již není plevelem, ačkoliv její nesourodé listy se mu značně podobají. Dílem i díky tomu dokáže zajímavě ozvláštnit různé zeleninové mísy, jimž dodá příjemný říz nejen typickým aromatem, ale právě i netradičním vzhledem.

Rukolu můžete pěstovat i doma za oknem, jako řeřichu
Další, co možná taktéž souvisí se skutečností, že dříve si rukola rostla, „jak se jí zachtělo“, je fakt, že na pěstování je poměrně nenáročná. Jediné, co potřebuje, je dostatek vláhy v období klíčení a krátce po něm. Zajímavé je, že rukolu lze, podobně jako třeba řeřichu setou, pěstovat i doma za oknem na buničině. Ke konzumaci jsou nejvhodnější mladé rostlinky dosahující délky kolem 15 cm. Sklízí se nějakých 6 nebo 8 týdnů po vysetí a svou pikantní chutí připomínají ředkvičky. Starší listy jsou poněkud trpčí. To lze ale snadno vyřešit – stačí jé mírně podusit, podobně jako špenát. Když přidáte navíc česnek, získáte skvělou přílohu k masu, nebo můžete výslednou směs smíchat s těstovinami či rýží a vychutnat si lahodné zeleninové jídlo.

Chutná s těstovinami i rýží, s masem i v salátu
V kuchyni nachází rukola četná využití, je součástí tradičních italských, řeckých a francouzských pokrmů. Její pikantnost skvěle doplní nejen zeleninové, ale i sladké ovocné saláty sestávající z pomerančů, hrušek či ananasu. Rozumí si také s rajčaty, česnekem a bazalkou. Skvěle tak doplní třeba italské jídlo Caprese sestávající z rajčat, mozzarelly, bazalky a olivového oleje. Do olivového oleje můžete rukolu dokonce i naložit a využívat ji jako zdroj vitaminů v zimním období, nebo obě ingredience propojit a vytvořit lahodné pesto. Z rukoly můžete připravit i polévku nebo ji využít pro doladění smetanových omáček.

Posílí imunitu a pročistí organismus
Rukola ale nejen, že chutná, kromě toho i prospívá našemu zdraví. Je bohatá na cenný vitamin C, který chrání buňky před poškozováním vlivem volných kyslíkových radikálů a posiluje imunitu. Příznivě také stimuluje chuťové buňky, pomáhá tělo zbavovat škodlivin, protože má močopudné účinky, a stimuluje zažívání. Obsahuje minimum kalorií, takže ji můžete sníst poměrně velké množství, abyste se zasytili. Přesto tak rukola nikterak výrazně nenavýší váš celkový energetický příjem. Proto je možné říct, že podporuje redukci hmotnosti. Kromě toho dodá vlákninu, folát, železo, vitamin A a K a antioxidanty lutein a zeaxantin, které podporují zdraví očí.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Akupunktura – napichování jehličkami nemusí bolet a může pomoci, když jiné přístupy selhávají

Akupunktura – napichování jehličkami nemusí bolet a může pomoci, když jiné přístupy selhávají

Proč do sebe někteří lidé nechávají zcela dobrovolně a vědomě bodat jehlami? Odkud pochází a na jakém principu stojí prastará léčebná metoda zvaná akupunktura? Jde opravdu o léčebný proces, nebo je to...

Čtěte dál
Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Oranžový podzim se nese ve znamení dýně. Tu nám částečně vnucuje anglosaský svátek Halloween, který vychází z předkřesťanských tradic...
Extrakt z grepových jadérek – znáte jeho sílu a přednosti?

Extrakt z grepových jadérek – znáte jeho sílu a přednosti?

Grapefruit je citrusový plod nahořklé chuti, známý především vysokým obsahem vitamínu C, který, jak známo, je zcela zásadní pro naši...
Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Bílkoviny jsou nezbytnou součástí jídelníčku. Pomáhají budovat, opravovat a udržovat svalstvo a strukturu těla a jsou základem mnoha...
Neemová kosmetika – to nejlepší pro vaši pleť z posvátného stromu Nimba

Neemová kosmetika – to nejlepší pro vaši pleť z posvátného stromu Nimba

Neem je populární nejen v ájurvédské medicíně a péči o pleť a vlasy. Díky svým mocným účinkům se dostal do povědomí všech, kteří bojují...
Jak zůstat aktivní v podzimním koronavirovém období

Jak zůstat aktivní v podzimním koronavirovém období

Koronavirus a krize, která se kolem něho soustřeďuje, vyvolává obavy a nejistotu. V dobách, jako je tato, je více než kdykoliv jindy...
Co se děje v těle, když máte horečku a z jakého důvodu nastává?

Co se děje v těle, když máte horečku a z jakého důvodu nastává?

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč se vaše tělesná teplota zvyšuje, když tělo s něčím bojuje? Je to vlastně přirozený obranný mechanismus,...
Představujeme žhavé BIO trendy v čištění zubů

Představujeme žhavé BIO trendy v čištění zubů

Podobně jako má své trendy móda, kosmetika nebo třeba výživa, přichází každoročně s novinkami i dentální hygiena. Kromě různých metod...
Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Už několik let je na černé listině potravin lepek. Právě ten nám údajně velmi škodí a způsobuje řadu potíží a onemocnění. Dříve takové...
Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák neboli karfiol patří k typům zeleniny, které se pěstovaly již v dávných dobách před naším letopočtem. Kdysi se o něm pohrdavě...
Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky jsou druhem ovoce, které u nás již zcela zdomácnělo. Prospívá střevům i náladě. Šťavnaté hrušky jsou příjemně sladké, osvěžující...