Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě
zdroj: Shutterstock

Příjemně řízná chuť z ní činí skvělý doplněk sendvičů, salátů i zeleninových obloh. Neskutečně variabilní rukola je kromě toho zásobárnou cenných živin, které podpoří zdraví v mnoha ohledech. Díky kterým vlastnostem stojí za pozornost?

Roketa setá je blízká příbuzná rostlinky známé pod kratším, zvučnějším a možná trochu exoticky znějícím jménem rukola. Ta původně rostla jako plevel v okolí vysazených obilnin a lnu. Pochází z jihozápadní Asie, odkud se rozšířila do jižní Afriky, Severní Ameriky až do Austrálie. Ačkoliv dává přednost suchému a teplému klimatu, již od roku 1900 se adaptovala i na růst v české přírodě a v 19. století se k nám z oblastí kolem Středozemního moře začala dovážet i jako pochutina vhodná k pěstování na zahrádkách. A tak se začala psát historie pěstování rukoly v našich končinách.

Dvojník „mlíčáku“, který chutná jako ředkvička
Pokud ji pěstujete doma, zřejmě potvrdíte, že pokud by nerostla na záhonku, snadno byste si ji spletli s plevelem „mlíčákem“, který se hojně používá ke krmení králíků a dalších býložravých doma chovaných zvířat. Má to zřejmě co dělat s „plevelovou“ minulostí rukoly, o níž jsme hovořili o pár řádků výše. Ať tak či tak, dnes rukola rozhodně již není plevelem, ačkoliv její nesourodé listy se mu značně podobají. Dílem i díky tomu dokáže zajímavě ozvláštnit různé zeleninové mísy, jimž dodá příjemný říz nejen typickým aromatem, ale právě i netradičním vzhledem.

Rukolu můžete pěstovat i doma za oknem, jako řeřichu
Další, co možná taktéž souvisí se skutečností, že dříve si rukola rostla, „jak se jí zachtělo“, je fakt, že na pěstování je poměrně nenáročná. Jediné, co potřebuje, je dostatek vláhy v období klíčení a krátce po něm. Zajímavé je, že rukolu lze, podobně jako třeba řeřichu setou, pěstovat i doma za oknem na buničině. Ke konzumaci jsou nejvhodnější mladé rostlinky dosahující délky kolem 15 cm. Sklízí se nějakých 6 nebo 8 týdnů po vysetí a svou pikantní chutí připomínají ředkvičky. Starší listy jsou poněkud trpčí. To lze ale snadno vyřešit – stačí jé mírně podusit, podobně jako špenát. Když přidáte navíc česnek, získáte skvělou přílohu k masu, nebo můžete výslednou směs smíchat s těstovinami či rýží a vychutnat si lahodné zeleninové jídlo.

Chutná s těstovinami i rýží, s masem i v salátu
V kuchyni nachází rukola četná využití, je součástí tradičních italských, řeckých a francouzských pokrmů. Její pikantnost skvěle doplní nejen zeleninové, ale i sladké ovocné saláty sestávající z pomerančů, hrušek či ananasu. Rozumí si také s rajčaty, česnekem a bazalkou. Skvěle tak doplní třeba italské jídlo Caprese sestávající z rajčat, mozzarelly, bazalky a olivového oleje. Do olivového oleje můžete rukolu dokonce i naložit a využívat ji jako zdroj vitaminů v zimním období, nebo obě ingredience propojit a vytvořit lahodné pesto. Z rukoly můžete připravit i polévku nebo ji využít pro doladění smetanových omáček.

Posílí imunitu a pročistí organismus
Rukola ale nejen, že chutná, kromě toho i prospívá našemu zdraví. Je bohatá na cenný vitamin C, který chrání buňky před poškozováním vlivem volných kyslíkových radikálů a posiluje imunitu. Příznivě také stimuluje chuťové buňky, pomáhá tělo zbavovat škodlivin, protože má močopudné účinky, a stimuluje zažívání. Obsahuje minimum kalorií, takže ji můžete sníst poměrně velké množství, abyste se zasytili. Přesto tak rukola nikterak výrazně nenavýší váš celkový energetický příjem. Proto je možné říct, že podporuje redukci hmotnosti. Kromě toho dodá vlákninu, folát, železo, vitamin A a K a antioxidanty lutein a zeaxantin, které podporují zdraví očí.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...