Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě
zdroj: Shutterstock

Příjemně řízná chuť z ní činí skvělý doplněk sendvičů, salátů i zeleninových obloh. Neskutečně variabilní rukola je kromě toho zásobárnou cenných živin, které podpoří zdraví v mnoha ohledech. Díky kterým vlastnostem stojí za pozornost?

Roketa setá je blízká příbuzná rostlinky známé pod kratším, zvučnějším a možná trochu exoticky znějícím jménem rukola. Ta původně rostla jako plevel v okolí vysazených obilnin a lnu. Pochází z jihozápadní Asie, odkud se rozšířila do jižní Afriky, Severní Ameriky až do Austrálie. Ačkoliv dává přednost suchému a teplému klimatu, již od roku 1900 se adaptovala i na růst v české přírodě a v 19. století se k nám z oblastí kolem Středozemního moře začala dovážet i jako pochutina vhodná k pěstování na zahrádkách. A tak se začala psát historie pěstování rukoly v našich končinách.

Dvojník „mlíčáku“, který chutná jako ředkvička
Pokud ji pěstujete doma, zřejmě potvrdíte, že pokud by nerostla na záhonku, snadno byste si ji spletli s plevelem „mlíčákem“, který se hojně používá ke krmení králíků a dalších býložravých doma chovaných zvířat. Má to zřejmě co dělat s „plevelovou“ minulostí rukoly, o níž jsme hovořili o pár řádků výše. Ať tak či tak, dnes rukola rozhodně již není plevelem, ačkoliv její nesourodé listy se mu značně podobají. Dílem i díky tomu dokáže zajímavě ozvláštnit různé zeleninové mísy, jimž dodá příjemný říz nejen typickým aromatem, ale právě i netradičním vzhledem.

Rukolu můžete pěstovat i doma za oknem, jako řeřichu
Další, co možná taktéž souvisí se skutečností, že dříve si rukola rostla, „jak se jí zachtělo“, je fakt, že na pěstování je poměrně nenáročná. Jediné, co potřebuje, je dostatek vláhy v období klíčení a krátce po něm. Zajímavé je, že rukolu lze, podobně jako třeba řeřichu setou, pěstovat i doma za oknem na buničině. Ke konzumaci jsou nejvhodnější mladé rostlinky dosahující délky kolem 15 cm. Sklízí se nějakých 6 nebo 8 týdnů po vysetí a svou pikantní chutí připomínají ředkvičky. Starší listy jsou poněkud trpčí. To lze ale snadno vyřešit – stačí jé mírně podusit, podobně jako špenát. Když přidáte navíc česnek, získáte skvělou přílohu k masu, nebo můžete výslednou směs smíchat s těstovinami či rýží a vychutnat si lahodné zeleninové jídlo.

Chutná s těstovinami i rýží, s masem i v salátu
V kuchyni nachází rukola četná využití, je součástí tradičních italských, řeckých a francouzských pokrmů. Její pikantnost skvěle doplní nejen zeleninové, ale i sladké ovocné saláty sestávající z pomerančů, hrušek či ananasu. Rozumí si také s rajčaty, česnekem a bazalkou. Skvěle tak doplní třeba italské jídlo Caprese sestávající z rajčat, mozzarelly, bazalky a olivového oleje. Do olivového oleje můžete rukolu dokonce i naložit a využívat ji jako zdroj vitaminů v zimním období, nebo obě ingredience propojit a vytvořit lahodné pesto. Z rukoly můžete připravit i polévku nebo ji využít pro doladění smetanových omáček.

Posílí imunitu a pročistí organismus
Rukola ale nejen, že chutná, kromě toho i prospívá našemu zdraví. Je bohatá na cenný vitamin C, který chrání buňky před poškozováním vlivem volných kyslíkových radikálů a posiluje imunitu. Příznivě také stimuluje chuťové buňky, pomáhá tělo zbavovat škodlivin, protože má močopudné účinky, a stimuluje zažívání. Obsahuje minimum kalorií, takže ji můžete sníst poměrně velké množství, abyste se zasytili. Přesto tak rukola nikterak výrazně nenavýší váš celkový energetický příjem. Proto je možné říct, že podporuje redukci hmotnosti. Kromě toho dodá vlákninu, folát, železo, vitamin A a K a antioxidanty lutein a zeaxantin, které podporují zdraví očí.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Plavková sezona je v plném proudu, a ještě zdaleka nekončí. Pokud Vás trápí nevzhledné ďolíčky na stehnech a hýždích, není úplně pozdě s tím něco udělat. Stačí se zaměřit na pár jednoduchých, ale osvědčených...

Čtěte dál
Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Ovocný „chléb“, který chutná jen tak samotný nebo jako součást nepečených i pečených dezertů. Ve veganské kuchyni může banán dokonce...
Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Společně s teplem a prázdninami přináší léto možnost si naplno užít venkovních rekreačních sportů. Kolo, in-linové brusle, plavání...
Podléháte negativním myšlenkám? Pozor, vědci spojují chronické negativní myšlení s demencí

Podléháte negativním myšlenkám? Pozor, vědci spojují chronické negativní myšlení s demencí

Demence je souhrnný název pro řadu poruch poškozujících poznávací funkce mozku. Ty se projevují zpomalováním myšlení, rozhodování i...
Přišla první letní vedra: Proč nás horko tak vysiluje?

Přišla první letní vedra: Proč nás horko tak vysiluje?

Čas trávený sluněním může být velmi unavující. Proč se vám chce spát a máte pocit, že celkově stagnujete, když vlastně jen ležíte na...
Jak účinně v těhotenství předejít tvorbě strií?

Jak účinně v těhotenství předejít tvorbě strií?

Strie jsou v období těhotenství častou a obvyklou potíží. Trpí na ně většina žen, a i když nevypadají pěkně, zdraví nadcházející maminky...
Vysoké teploty a zdravotní rizika: pozor dávejte hlavně na léky, které užíváte

Vysoké teploty a zdravotní rizika: pozor dávejte hlavně na léky, které užíváte

Letní období patří obecně mezi nejoblíbenější část roku. S létem máme spojenou zejména dovolenou, koupání, opalování a dlouhé slunečné...
10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

I když se hranice postupně otevírají, ne každý se cítí na to letos vyrazit na dovolenou mimo Česko. Ať už ale u moře nebo v tuzemsku...
Paradentóza: nenechte si kazit úsměv! Jak účinně předcházet krvácení dásní?

Paradentóza: nenechte si kazit úsměv! Jak účinně předcházet krvácení dásní?

Vážný zánět dásní způsobený bakteriemi, které se hromadí na zubech a v okolí dásní. To je paradentóza, onemocnění, které nenapadá jen...
Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky patří spolu s rajčaty a okurkou mezi základní druhy zeleniny, které si během léta užíváme. Můžeme je pěstovat na zahrádkách...