Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě
zdroj: Shutterstock

Příjemně řízná chuť z ní činí skvělý doplněk sendvičů, salátů i zeleninových obloh. Neskutečně variabilní rukola je kromě toho zásobárnou cenných živin, které podpoří zdraví v mnoha ohledech. Díky kterým vlastnostem stojí za pozornost?

Roketa setá je blízká příbuzná rostlinky známé pod kratším, zvučnějším a možná trochu exoticky znějícím jménem rukola. Ta původně rostla jako plevel v okolí vysazených obilnin a lnu. Pochází z jihozápadní Asie, odkud se rozšířila do jižní Afriky, Severní Ameriky až do Austrálie. Ačkoliv dává přednost suchému a teplému klimatu, již od roku 1900 se adaptovala i na růst v české přírodě a v 19. století se k nám z oblastí kolem Středozemního moře začala dovážet i jako pochutina vhodná k pěstování na zahrádkách. A tak se začala psát historie pěstování rukoly v našich končinách.

Dvojník „mlíčáku“, který chutná jako ředkvička
Pokud ji pěstujete doma, zřejmě potvrdíte, že pokud by nerostla na záhonku, snadno byste si ji spletli s plevelem „mlíčákem“, který se hojně používá ke krmení králíků a dalších býložravých doma chovaných zvířat. Má to zřejmě co dělat s „plevelovou“ minulostí rukoly, o níž jsme hovořili o pár řádků výše. Ať tak či tak, dnes rukola rozhodně již není plevelem, ačkoliv její nesourodé listy se mu značně podobají. Dílem i díky tomu dokáže zajímavě ozvláštnit různé zeleninové mísy, jimž dodá příjemný říz nejen typickým aromatem, ale právě i netradičním vzhledem.

Rukolu můžete pěstovat i doma za oknem, jako řeřichu
Další, co možná taktéž souvisí se skutečností, že dříve si rukola rostla, „jak se jí zachtělo“, je fakt, že na pěstování je poměrně nenáročná. Jediné, co potřebuje, je dostatek vláhy v období klíčení a krátce po něm. Zajímavé je, že rukolu lze, podobně jako třeba řeřichu setou, pěstovat i doma za oknem na buničině. Ke konzumaci jsou nejvhodnější mladé rostlinky dosahující délky kolem 15 cm. Sklízí se nějakých 6 nebo 8 týdnů po vysetí a svou pikantní chutí připomínají ředkvičky. Starší listy jsou poněkud trpčí. To lze ale snadno vyřešit – stačí jé mírně podusit, podobně jako špenát. Když přidáte navíc česnek, získáte skvělou přílohu k masu, nebo můžete výslednou směs smíchat s těstovinami či rýží a vychutnat si lahodné zeleninové jídlo.

Chutná s těstovinami i rýží, s masem i v salátu
V kuchyni nachází rukola četná využití, je součástí tradičních italských, řeckých a francouzských pokrmů. Její pikantnost skvěle doplní nejen zeleninové, ale i sladké ovocné saláty sestávající z pomerančů, hrušek či ananasu. Rozumí si také s rajčaty, česnekem a bazalkou. Skvěle tak doplní třeba italské jídlo Caprese sestávající z rajčat, mozzarelly, bazalky a olivového oleje. Do olivového oleje můžete rukolu dokonce i naložit a využívat ji jako zdroj vitaminů v zimním období, nebo obě ingredience propojit a vytvořit lahodné pesto. Z rukoly můžete připravit i polévku nebo ji využít pro doladění smetanových omáček.

Posílí imunitu a pročistí organismus
Rukola ale nejen, že chutná, kromě toho i prospívá našemu zdraví. Je bohatá na cenný vitamin C, který chrání buňky před poškozováním vlivem volných kyslíkových radikálů a posiluje imunitu. Příznivě také stimuluje chuťové buňky, pomáhá tělo zbavovat škodlivin, protože má močopudné účinky, a stimuluje zažívání. Obsahuje minimum kalorií, takže ji můžete sníst poměrně velké množství, abyste se zasytili. Přesto tak rukola nikterak výrazně nenavýší váš celkový energetický příjem. Proto je možné říct, že podporuje redukci hmotnosti. Kromě toho dodá vlákninu, folát, železo, vitamin A a K a antioxidanty lutein a zeaxantin, které podporují zdraví očí.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?

Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?

Dýchání je přirozený proces organismu, na kterém, řečeno bez nadsázky, závisí náš život. Ačkoli je dýchání samovolné, lze jej alespoň zčásti ovlivnit. Dýchání a zásobování buněk kyslíkem je pro nás naprosto...

Čtěte dál
Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Léto je pro mnoho z nás oblíbeným ročním obdobím, ale pro ty, kteří mají pleť náchylnou k akné, mů-že být velmi obtížné. Protože horko,...
Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Nový školní rok klepe na dveře a s ním se blíží i čas spousty povinností. Rodiče si kromě jiného budou po dvouměsíční přestávce zase...
Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Všichni se občas potíme, protože pocení je zcela přirozená funkce našeho organismu. Pokud je ale pocení nadměrné a nelze jej regulovat,...
Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Pokud máte mastnou pleť, víte, že sluneční záření může problém zhoršit stimulací produkce kožního mazu. Navíc příliš mnoho opalovacích...
Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Po čtyřicítce začíná tělo pociťovat účinky hormonálních změn. Mohou být narušené cykly, objevit se silná nebo nepravidelná menstruace,...
Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá

Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá

Horké letní dny, kterým právě čelíme, jsou pro nás samy o sobě náročné, proto je vhodné nezatěžovat svůj organismus těžkými a příliš...
Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené...
Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Plasty se staly neoddělitelným znakem moderního života. Usnadňují každodenní činnosti, prodlužují trvanlivost potravin a nacházejí...
Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

V posledních letech se stále častěji mluví o chůzi naboso jako o způsobu, jak se vrátit k přirozenému pohybu. Téma bosé chůze, nebo...
Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Kdo se aspoň trochu zajímá o zdravý životní styl, určitě v poslední době zaznamenal postupný vzestup obliby sladkých brambor neboli...
Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita je nadměrná pohyblivost kloubů, kdy dochází k jejich uvolnění nad fyziologickou (přirozenou) mez. Pohyblivost kloubů...
Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Dopamin je často označován jako „hormon štěstí“, ale ve skutečnosti je mnohem víc než jen zdroj radosti. Tento neurotransmiter hraje...