Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?
zdroj: Shutterstock

Hledáte přírodní prostředek pro přirozenou podporu imunity? V takovém případě jednou z nejlepších voleb bude sáhnout po čerstvém šípku. Kromě imunity podpoří i libido, soustředění a okysličení celého těla.

Kdyby spící Šípkové Růžence spadlo do úst pár šípků, možná by ani nepotřebovala polibek od prince, protože by ji vyléčila samotná až magická moc tohoto nádherného planého plodu. Šípky jsou mimořádně bohaté na vitamin C, co do množství nad nimi v tomto směru vítězí snad jen lokálně taktéž rostoucí rakytník. Ne nadarmo mu staří Řekové přezdívali „božský plod“ a oslavovali jej jako cenný přírodní lék.

Roste nejen tam, kde příroda volně bují
Šípkový keř, patřící do čeledi růžovitých, pochází z  Asie a jihoevropských zemí. Libuje si v prostředích, kde příroda nespoutaně bují a rostliny, které zde rostou, se navzájem chrání. Potkat jej můžete nejen na okrajích lesů, na stráních, ve světlých křovinách a porostech, ale též podél cest nebo dokonce i plotů. Zralé šípky poznáte podle svítivě červené barvy – právě ta signalizuje, že nastal čas k jejich sběru. K tomu dochází obvykle na přelomu září a října poté, co během letních měsíců šípek rozkošně kvete.

V obsahu „céčka“ směle konkuruje rakytníku
A proč byste šípek vlastně měli sbírat? K tomu je hned řada důvodů. Vysoký obsah vitaminu C podporujícího imunitu již byl zmíněn. Kromě toho je šípek bohatý rovněž na lykopen – předstupeň vitaminu A a druh karotenu chránící imunitu podobně jako vitamin C, dále na silný antioxidant vitamin E, vitamin B1 podporující soustředěnost, rutin nezbytný pro zdravé cévy, železo zajišťující transport kyslíku po celém těle a v neposlední řadě na vápník.

Pacientům jej doporučoval už Hippokrates
Všechny jmenované bioaktivní látky propůjčují šípku mimořádné zdraví prospěšné vlastnosti. Šípky tak preventivně působí proti infekcím a nachlazení, zpevňují žíly a pomáhají při potížích s žilami křečovými. Úlevu poskytnou při krvácení dásní a jejich zánětu, paradontóze. Zlepšují také zásobování buněk kyslíkem, pečují o kondici nervů, regulují hladiny hormonů a stimulují potenci. Není divu, že pro jejich blahodárné působení je svým pacientům předepisoval již bájný antický lékař Hippokrates.

Jak pracovat se šípky, aby si zachovaly co nejvíce vitamínu C?

Šípky lze vařit i sušit
Čerstvé šípky jsou tedy k dostání v podzimním období, sušené ovšem seženete po celý rok. Jak byste měli nakládat s těmi čerstvými? Je třeba je důkladně omýt studenou vodou, odstranit zbytky kališních lístků a stonky. Poté plody nařízněte a vyberte všechna semena. V malém množství vody vařte takto upravené číšky plodů přibližně 15 minut a poté směs proceďte. Takto získaný šípkový protlak můžete využít pro přípravu marmelády, šťávy nebo dezertů. Skvěle dochutí i omáčku, která se podává nejčastěji se srnčím nebo kančím masem. Ze sušených nažek připravíte lahodný čaj, který zatočí s nachlazením.

Zajímavost: Proč byste neměli zapomenout odstranit semena?
Semena šípků obestírá jemné chmýří, které vyvolává svědění. Obsahují také třísloviny, které mohou podráždit trávení a způsobit zažívací obtíže.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Záněty spojivek trápí kolektivy dětí i dospělích. Jak je účinně léčit?

Záněty spojivek trápí kolektivy dětí i dospělích. Jak je účinně léčit?

O očích se říká, že jsou okna do naší duše, ale co když jsou tato okna zakalena? Metaforicky by tento stav šlo přirovnat k zánětu spojivek (konjunktivitidě), který je jednou ze tří nejčastějších příčin...

Čtěte dál
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Trojkombinace, která je spojená především s nachlazením a posílením imunity v sychravém podzimním a zimním počasí. Vybírat můžeme z...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Podzim a zima nás často přivádějí do kontaktu s chladným počasím a více času trávíme v uzavřených prostorech, což zvyšuje riziko nemocí....