Hledáte přírodní prostředek pro přirozenou podporu imunity? V takovém případě jednou z nejlepších voleb bude sáhnout po čerstvém šípku. Kromě imunity podpoří i libido, soustředění a okysličení celého těla.
Kdyby spící Šípkové Růžence spadlo do úst pár šípků, možná by ani nepotřebovala polibek od prince, protože by ji vyléčila samotná až magická moc tohoto nádherného planého plodu. Šípky jsou mimořádně bohaté na vitamin C, co do množství nad nimi v tomto směru vítězí snad jen lokálně taktéž rostoucí rakytník. Ne nadarmo mu staří Řekové přezdívali „božský plod“ a oslavovali jej jako cenný přírodní lék.
Roste nejen tam, kde příroda volně bují
Šípkový keř, patřící do čeledi růžovitých, pochází z Asie a jihoevropských zemí. Libuje si v prostředích, kde příroda nespoutaně bují a rostliny, které zde rostou, se navzájem chrání. Potkat jej můžete nejen na okrajích lesů, na stráních, ve světlých křovinách a porostech, ale též podél cest nebo dokonce i plotů. Zralé šípky poznáte podle svítivě červené barvy – právě ta signalizuje, že nastal čas k jejich sběru. K tomu dochází obvykle na přelomu září a října poté, co během letních měsíců šípek rozkošně kvete.
V obsahu „céčka“ směle konkuruje rakytníku
A proč byste šípek vlastně měli sbírat? K tomu je hned řada důvodů. Vysoký obsah vitaminu C podporujícího imunitu již byl zmíněn. Kromě toho je šípek bohatý rovněž na lykopen – předstupeň vitaminu A a druh karotenu chránící imunitu podobně jako vitamin C, dále na silný antioxidant vitamin E, vitamin B1 podporující soustředěnost, rutin nezbytný pro zdravé cévy, železo zajišťující transport kyslíku po celém těle a v neposlední řadě na vápník.
Pacientům jej doporučoval už Hippokrates
Všechny jmenované bioaktivní látky propůjčují šípku mimořádné zdraví prospěšné vlastnosti. Šípky tak preventivně působí proti infekcím a nachlazení, zpevňují žíly a pomáhají při potížích s žilami křečovými. Úlevu poskytnou při krvácení dásní a jejich zánětu, paradontóze. Zlepšují také zásobování buněk kyslíkem, pečují o kondici nervů, regulují hladiny hormonů a stimulují potenci. Není divu, že pro jejich blahodárné působení je svým pacientům předepisoval již bájný antický lékař Hippokrates.
Jak pracovat se šípky, aby si zachovaly co nejvíce vitamínu C?
Šípky lze vařit i sušit
Čerstvé šípky jsou tedy k dostání v podzimním období, sušené ovšem seženete po celý rok. Jak byste měli nakládat s těmi čerstvými? Je třeba je důkladně omýt studenou vodou, odstranit zbytky kališních lístků a stonky. Poté plody nařízněte a vyberte všechna semena. V malém množství vody vařte takto upravené číšky plodů přibližně 15 minut a poté směs proceďte. Takto získaný šípkový protlak můžete využít pro přípravu marmelády, šťávy nebo dezertů. Skvěle dochutí i omáčku, která se podává nejčastěji se srnčím nebo kančím masem. Ze sušených nažek připravíte lahodný čaj, který zatočí s nachlazením.
Zajímavost: Proč byste neměli zapomenout odstranit semena?
Semena šípků obestírá jemné chmýří, které vyvolává svědění. Obsahují také třísloviny, které mohou podráždit trávení a způsobit zažívací obtíže.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?
Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci imunity. S nástupem podzimu je dobré začít vařit nejrůznější hřejivé...
Čtěte dál