Jak pracovat se šípky, aby si zachovaly co nejvíce vitamínu C?

Jak pracovat se šípky, aby si zachovaly co nejvíce vitamínu C?
zdroj: Adobe Stock

Určitě jste jako malí dostávali od babičky šípkový čaj, který vás po ránu povzbudil a zahnal přitom podzimní bacily. Nejenom samotné plody, ale i květy šípkové růže jsou nedílnou součástí lékárničky každého správného bylinkáře.

Květy patří do kuchyně i kosmetiky
Květy jsou protizánětlivé a protirevmatické. Využijete je při zažívacích obtížích, pro obnovení správné mikroflóry po prodělané nemoci nebo po užívání antibiotik, při silné menstruaci nebo jako kloktadlo při bolestech v krku. Nemusíte čekat, až se dostaví příznaky nemoci. Čaj ze šípkových květů má povzbuzující účinky, přispívá k dobré náladě a dokonce slouží jako přírodní afrodiziakum. Je nedílnou součástí kosmetických přípravků. Možná jste už slyšeli o růžové vodě, která je čistě přírodní a neobsahuje alkohol. Uklidní tak citlivou pleť i unavené oči.

Plody zaženou každé nachlazení
Naopak plody obsahují mimořádně vysoké množství vitamínu C. Vedle toho také vitamíny B, karoten, třísloviny a pektiny. Využívá se jako prevence a léčba nachlazení, při chřipce, dlouhotrvající únavě a po prodělané nemoci. Ovšem jsou i situace, kdy na plody šípku zapomeňte! A to když zaznamenáte zduřelé sliznice, začne vás bolet v krku nebo trpíte ledvinovými obtížemi. Jako léčivo nepoužívejte plody dlouhodobě.

3 + 1 recept pro každou domácnost
Pokud si v létě a na podzim nasbíráte dostatečné množství květů a plodů, můžete je využívat po celý rok. Při bolestech v krku si připravte kloktadlo z čajové lžičky sušených květů, které zalijete šálkem teplé vody. Používejte třikrát denně.

Z plodů se osvědčil studený čaj. A to proto, aby se zachovalo co největší množství vitamínu C. Rozdrcené plody nechte přes noc ve vodě a ráno pouze slijte. I v tomto případě můžete užívat třikrát denně. Ovšem ne déle než dva týdny. Na pleť si v létě přichystejte olej na citlivou pokožku. Stačí 30 g okvětních lístků, které necháte týden na slunci ve 300 ml kvalitního oleje.

A na závěr nesmí chybět marmeláda. Třeba k oblíbeným palačinkám. Plody nezapomeňte zbavit semínek i chloupků a v malém množství vody je uvařte doměkka. Prolisujte, přidejte cukr nebo jakékoliv jiné sladidlo a zavařte. Žádný pektin není potřeba, protože šípek ho obsahuje dost sám o sobě.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zajímavé výsledky lékařských výzkumů uplynulého roku 2019

Zajímavé výsledky lékařských výzkumů uplynulého roku 2019

Každý rok odborníci ve všech lékařských oborech provádějí řady výzkumů, aby mohli lépe porozumět tomu, co lidi činí zdravými a šťastnými. Ani rok 2019 nebyl výjimkou. Jaká mimořádná zjištění světu medicíny...

Čtěte dál
Výhody a rizika stavu v ketóze. Ketodieta je účinná, jen ji musíte správně uchopit

Výhody a rizika stavu v ketóze. Ketodieta je účinná, jen ji musíte správně uchopit

Diety na principu tzv. ketózy jsou stále oblíbenější a to hlavně z důvodu, že mají vysoké procento úspěšnosti. Na internetu si můžete...
Příznaky celiakie, které byste neměli přehlížet

Příznaky celiakie, které byste neměli přehlížet

Lepek je směs bílkovin, vyskytující se v různých kombinacích v zrnech pšenice, ječmene a žita. Někteří lidé na něj mohou mít intoleranci,...

Videorozhovor