Jak pracovat se šípky, aby si zachovaly co nejvíce vitamínu C?

Jak pracovat se šípky, aby si zachovaly co nejvíce vitamínu C?
zdroj: Adobe Stock

Určitě jste jako malí dostávali od babičky šípkový čaj, který vás po ránu povzbudil a zahnal přitom podzimní bacily. Nejenom samotné plody, ale i květy šípkové růže jsou nedílnou součástí lékárničky každého správného bylinkáře.

Květy patří do kuchyně i kosmetiky
Květy jsou protizánětlivé a protirevmatické. Využijete je při zažívacích obtížích, pro obnovení správné mikroflóry po prodělané nemoci nebo po užívání antibiotik, při silné menstruaci nebo jako kloktadlo při bolestech v krku. Nemusíte čekat, až se dostaví příznaky nemoci. Čaj ze šípkových květů má povzbuzující účinky, přispívá k dobré náladě a dokonce slouží jako přírodní afrodiziakum. Je nedílnou součástí kosmetických přípravků. Možná jste už slyšeli o růžové vodě, která je čistě přírodní a neobsahuje alkohol. Uklidní tak citlivou pleť i unavené oči.

Plody zaženou každé nachlazení
Naopak plody obsahují mimořádně vysoké množství vitamínu C. Vedle toho také vitamíny B, karoten, třísloviny a pektiny. Využívá se jako prevence a léčba nachlazení, při chřipce, dlouhotrvající únavě a po prodělané nemoci. Ovšem jsou i situace, kdy na plody šípku zapomeňte! A to když zaznamenáte zduřelé sliznice, začne vás bolet v krku nebo trpíte ledvinovými obtížemi. Jako léčivo nepoužívejte plody dlouhodobě.

3 + 1 recept pro každou domácnost
Pokud si v létě a na podzim nasbíráte dostatečné množství květů a plodů, můžete je využívat po celý rok. Při bolestech v krku si připravte kloktadlo z čajové lžičky sušených květů, které zalijete šálkem teplé vody. Používejte třikrát denně.

Z plodů se osvědčil studený čaj. A to proto, aby se zachovalo co největší množství vitamínu C. Rozdrcené plody nechte přes noc ve vodě a ráno pouze slijte. I v tomto případě můžete užívat třikrát denně. Ovšem ne déle než dva týdny. Na pleť si v létě přichystejte olej na citlivou pokožku. Stačí 30 g okvětních lístků, které necháte týden na slunci ve 300 ml kvalitního oleje.

A na závěr nesmí chybět marmeláda. Třeba k oblíbeným palačinkám. Plody nezapomeňte zbavit semínek i chloupků a v malém množství vody je uvařte doměkka. Prolisujte, přidejte cukr nebo jakékoliv jiné sladidlo a zavařte. Žádný pektin není potřeba, protože šípek ho obsahuje dost sám o sobě.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Odkládáte neustále práci a povinnosti? Pak možná trpíte jednou civilizační nemocí

Odkládáte neustále práci a povinnosti? Pak možná trpíte jednou civilizační nemocí

Musíte se do všeho přemlouvat a než konečně usednete k práci, „potřebujete“ nutně uklidit celý dům, vyvenčit psa a nakrmit papouška? Tak přesně tomu se říká prokrastinace a věřte, že není vůbec jednoduché...

Čtěte dál
I voda může zabíjet. Kolik litrů najednou už je moc?

I voda může zabíjet. Kolik litrů najednou už je moc?

Ledviny nedokáží filtrovat více než určité množství za hodinu. Vypijete-li za tu dobu více, přebytečná voda může zředit elektrolyty...
Potravina, kterou stojí za to jíst denně pro silnou imunitu a zdravá střeva

Potravina, kterou stojí za to jíst denně pro silnou imunitu a zdravá střeva

Tato potravina snižuje riziko osteoporózy, posiluje imunitu a také pomáhá při kontrole hmotnosti. Tušíte správně, je to bílý jogurt....