Jak pracovat se šípky, aby si zachovaly co nejvíce vitamínu C?

Jak pracovat se šípky, aby si zachovaly co nejvíce vitamínu C?
zdroj: Adobe Stock

Určitě jste jako malí dostávali od babičky šípkový čaj, který vás po ránu povzbudil a zahnal přitom podzimní bacily. Nejenom samotné plody, ale i květy šípkové růže jsou nedílnou součástí lékárničky každého správného bylinkáře.

Květy patří do kuchyně i kosmetiky
Květy jsou protizánětlivé a protirevmatické. Využijete je při zažívacích obtížích, pro obnovení správné mikroflóry po prodělané nemoci nebo po užívání antibiotik, při silné menstruaci nebo jako kloktadlo při bolestech v krku. Nemusíte čekat, až se dostaví příznaky nemoci. Čaj ze šípkových květů má povzbuzující účinky, přispívá k dobré náladě a dokonce slouží jako přírodní afrodiziakum. Je nedílnou součástí kosmetických přípravků. Možná jste už slyšeli o růžové vodě, která je čistě přírodní a neobsahuje alkohol. Uklidní tak citlivou pleť i unavené oči.

Plody zaženou každé nachlazení
Naopak plody obsahují mimořádně vysoké množství vitamínu C. Vedle toho také vitamíny B, karoten, třísloviny a pektiny. Využívá se jako prevence a léčba nachlazení, při chřipce, dlouhotrvající únavě a po prodělané nemoci. Ovšem jsou i situace, kdy na plody šípku zapomeňte! A to když zaznamenáte zduřelé sliznice, začne vás bolet v krku nebo trpíte ledvinovými obtížemi. Jako léčivo nepoužívejte plody dlouhodobě.

3 + 1 recept pro každou domácnost
Pokud si v létě a na podzim nasbíráte dostatečné množství květů a plodů, můžete je využívat po celý rok. Při bolestech v krku si připravte kloktadlo z čajové lžičky sušených květů, které zalijete šálkem teplé vody. Používejte třikrát denně.

Z plodů se osvědčil studený čaj. A to proto, aby se zachovalo co největší množství vitamínu C. Rozdrcené plody nechte přes noc ve vodě a ráno pouze slijte. I v tomto případě můžete užívat třikrát denně. Ovšem ne déle než dva týdny. Na pleť si v létě přichystejte olej na citlivou pokožku. Stačí 30 g okvětních lístků, které necháte týden na slunci ve 300 ml kvalitního oleje.

A na závěr nesmí chybět marmeláda. Třeba k oblíbeným palačinkám. Plody nezapomeňte zbavit semínek i chloupků a v malém množství vody je uvařte doměkka. Prolisujte, přidejte cukr nebo jakékoliv jiné sladidlo a zavařte. Žádný pektin není potřeba, protože šípek ho obsahuje dost sám o sobě.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Migréna je jedním z nejčastějších typů bolestí hlavy, která postihuje miliony lidí po celém světě. Její intenzivní, pulzující bolest...
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech...
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...
Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat...