Jezte tučné mléčné výrobky! Říká nová studie, které se zúčastnilo skoro 150 000 jedinců. Proč?

Jezte tučné mléčné výrobky! Říká nová studie, které se zúčastnilo skoro 150 000 jedinců. Proč?
zdroj: Shutterstock

Vysoký krevní tlak a cukrovka dnes představují jedny z nejrozšířenějších civilizačních onemocnění. Nové výzkumy naznačují, že před nimi může částečně uchránit pravidelná konzumace mléčných výrobků. Jakými pravidly se při jejich konzumaci řídit?

Nezdravá strava je příčinou řady zdravotních obtíží. Patří mezi ně i vysoký krevní tlak a cukrovka, jimiž dnes bohužel trpí mnoho lidí. Zdravotníci proto investují nemalé částky do studií, vedoucí k porozumění, jak těmto stavům předcházet. Nově se ukázalo, že v účinné prevenci mohou hrát významnou roli mléčné výrobky a zejména ty s vysokým obsahem tuku. Ty mohou při zvýšené konzumaci snižovat míru rizika metabolického syndromu, což je souhrn příznaků zahrnující obezitu, vysoký krevní tlak, větší obvod pasu, cukrovku a vysokou hladinu LDL cholesterolu.

Studie se účastnilo téměř 150 tisíc jedinců
Studie se účastnilo 147 812 jedinců mezi 35–70 lety, kteří pocházejí ze 21 zemí. U všech zmiňovaných vědci operovali s anamnézou zahrnující údaje o krevním tlaku, obvodu pasu a hladinách glukózy a lipidů v krvi. Výsledky byly publikovány v časopise BMJ Open Diabetes Research & Care. Vědci sledovali, jak často dotyční konzumují mléčné výrobky jako je mléko, jogurt, sýr a pokrmy, které se z těchto surovin připravují. Při analýze asociací pak vědci odhalili, že 2 porce mléčných produktů zkonzumované za den snižují riziko metabolického syndromu až o 24 % a cukrovky a vysokého krevního tlaku až o 11–12 %. To ovšem neplatilo pro produkty nízkotučné a to bylo velmi zajímavé.

Nízkotučný neznamená nejzdravější
Z výše zmiňovaného plyne, že vyšší příjem mléčných potravin, jako je mléko, jogurt a sýr, a to zejména plnotučných, prospívá zdraví, a to dokonce více než příjem výrobků s nízkým obsahem tuku. Nízkotučné mléčné potraviny, které bývají z hlediska zdraví nad ty plnotučné často vyzdvihovány, podle výzkumníků riziko cukrovky a hypertenze nesnižují. Vědci tak doufají, že se jim alespoň částečně podaří vyvrátit mýty o údajné zdravotní prospěšnosti mléčných výrobků s nízkým obsahem tuku.

Bílkoviny, vitaminy i minerály
A proč jsou mléčné výrobky s plným obsahem tuku tak zdravé? Poskytují jak vysoce kvalitní bílkoviny, tak i širokou škálu nezbytných vitaminů a minerálů, včetně vápníku, hořčíku, draslíku, zinku, fosforu a vitamínů A, B12 a riboflavinu. Přestože zatím není zcela jasné, jak konkrétně by mléčné výrobky mohly chránit před dotčenými zdravotními problémy, vědci doufají, že své nálezy brzy potvrdí ve velkých dlouhodobých pokusech.

Lék na civilizační onemocnění?
Pokud budou jejich závěry potvrzeny, vědci tvrdí, že by se zvýšení spotřeby mléčných výrobků mohlo celosvětově stát proveditelným a levným přístupem ke snižování míry metabolického syndromu, vysokého krevního tlaku a cukrovky.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

Pojem diabetes neboli cukrovka, není určitě nikomu cizím slovem. Nicméně znalost bližších informací, jako je vznik, projevy a možné...
Čtyři parametry, díky kterým nesáhnete při výběru proteinu vedle

Čtyři parametry, díky kterým nesáhnete při výběru proteinu vedle

Dostatečný příjem proteinů (bílkovin) je kromě cvičení základním předpokladem pro nárůst svalové hmoty, hubnutí a zdraví celkově. Tyto...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Sušené maso – skvělá svačina plná bílkovin, pro sportovce, při dietě i do přírody

Sušené maso – skvělá svačina plná bílkovin, pro sportovce, při dietě i do přírody

Už jste ochutnali sušené maso? Zdravá svačina, plná hodnotných živin, sloužící i jako skvělá chuťovka. V obchodech nalezneme spoustu...